hamilelikte şeker testi sonuçları / Hamilelik diyabeti nasıl teşhis edilir?

Hamilelikte Şeker Testi Sonuçları

hamilelikte şeker testi sonuçları

50 gr glukoz yükleme testi – gr oral glukoz testi,
haftalar içerisinde gestasyonel diyabet yani hamilelikte meydana gelen şeker hastalığını saptamak için 50 gr glukoz yükleme testi uygulanır. Test aç karnına ya da tok karnına yapılabilir.

 

Ancak aşağıdaki bulgular olduğunda test gebelik başlangıcında ilk muayane sırasında yapılmalıdır:

 

Vücut kitle indexi yüksek olanlar, 4kg üzerinde bebek öyküsü, birinci derece akrabalarında diabet hikayesi olanlar ve de önceki gebeliklerinde  gebelik şekeri öyküsü olanlar. Bu hasta grubunda, test normal çıksa da haftalarda test yeniden yapılmaldır.

 

Şayet 5O gr glukoz yükleme testi sonucu ’dan (farklı eşik değerleri alınabiliyor merkezlere göre ) yüksekse hastaya 3 saatte tamamlanan gr oral glukoz testi uygulanır. 12 saat açlık sonrasında ve sabah kanı alınmalıdır. Sonrasındaysa gr glukoz 5 dakika içinde içirilip sonrasında birinci, ikinci ve üçüncü saatlerde kan şekerine bakılır.

 

Açlık>                   95mg/dl
funduszeue.info>                 mg/dl
funduszeue.info>                 mg/dl
funduszeue.info>                 mg/dl

 

Buradaki 4 değerden 2’den fazlası yüksek çıkarsa gebelik şekeri teşhisi konulur. Tek değerin yüksek çıkması halinde ise testin hafta sonra  tekrarlanması önerilir. Ancak tekrar test normal çıksa bile bizim yaptığımız çalışmaların da göstermiş olduğu gibi tek değer yüksekliği olan hastalar da gebelik şekeri gibi değerlendirilmelidir.  50 gram şeker yükleme test neticesinin mg/dl’den yüksek çıkarsa 3 saatlik gr OGTT uygulanmasına gerek kalmaz. Açlık kan şekeri 95mg/dl’nin üzerinde saptanırsa, gebelik şekeri olarak değerlendirilir ve takip ve tedaviye alınır. 75 gram 2 saatlik ve de açlık gerektiren test ise tek aşamada yapılan hem tarama hem de tanı koydurucu başka bir yükleme testidir. Bazı çalışmalara göre kötü gebelik sonuçları ile daha iyi ve yakından ilişkilendirildiği için daha çok tercih edilebilir. Ancak bu yöntem kullanıldığında daha yüksek oranda gebeye tanı koyulacağı için kaynakların daha fazla tüketilmesi ve daha sık takip gerektiren popıulasyonun artması açısından bazı eleştirilere açıktır. Normalde toplumun % sinde tespit edilen gebelik şekeri 75 gram yükleme testi baz alınacak olursa bu oran % 18 seviyelerine çıkmaktadır. Bu testin pozitif olarak değerlendirilemsi içim açlık, 1 veya 2. Saat değerlerinden sadece birinin sınır üzerinde olması yeterli sayılmaktadır.

 

OGTT nedir?

 

Şeker hastalığı Türkiye’de oldukça yaygın şekilde karşılaşılan kronik bir hastalıktır. Bu hastalık, göz, böbrek gibi organlara zarar verebilir. Bu sebeple de özellikle de hamilelik süresince ‘’iki kişiyi ilgilendiren hasarları‘’ ele alınırsa önlem almanın önemi ortaya çıkacaktır.

 

Hamilelikte şeker yükleme testi gebeliğin haftalarında uygulanır. Hamile anne adayına 50 gram şeker içerikli sıvılar verilir ve ölçüm yapılır. OGTT olarak geçen şeker yükleme testinin hamilelik sürecinde uygulanmasındaki hedef glukoz düzeyinin anne vücudunda denge içerisinde tutulup tutulmadığını ortaya koymaktır.

 

Şeker yükleme testi ardından hamileliğe bağlı şeker hastalığı teşhisi konulur ise farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Eğer tedbir alınmıyor ise; bebeğin normalden iri doğmasına, bir takım doğum komplikasyonlarına (omuz takılması gibi) artan sezaryen oranlarına, bebeğin daha erken dünyaya gelmesine, anne için ciddi sağlık sorunlarının meydana gelmesine (gebelik tansiyonu ve preeklampsi gibi) , bebeğin dünyaya geldikten hemen sonra hipoglisemili doğmasına kadar ciddi problemler ortaya çıkabilir. Bebekte doğum sonrası sarılık, kalsiyum denge bozukluğu gibi ek problemlerle de karşılaşılabilir.

 

Gebelerde  plasentadan salgılanan hormonlar başta human placental lactogen (HPL) hormonu sebebiyle, hamileliğin ortalama haftaları civarında şeker metabolizmasında bozukluklar oluşabilir. Sonuçta hamilelerin kan şeker düzeyi artar ve bu durum, uzu sürerse hamilelik esnasında ve doğum ardından, bebekte çeşitli problemlere yol açabilir.

 

Bu sebeple özellikle başta ailesinde şeker hastalığı öyküsü olan hamile kadınlar ve kilolu hamileler olmak üzere, bütün hamilelerde haftalar içerisinde 50 gr glukoz verilerek 1 saatilik yükleme testi ile tarama gerçekleştirilir. Tarama testinde şeker seviyesi gr.’ı geçen hamilelere, asıl teşhisi koymak için 3 saatlik test yapılır. Bu testin neticesinde hamilelik şekeri teşhisi konan hamileler, öncelikle  diyetle  tedavi edilmeye çalışılır. Diyetle şeker seviyesi düşmeyen hastalara ise insülin tedavisi yapılabilir.

 

Hamilelikte şeker yükleme testi zararlı mıdır?

 

Gebelerde şeker yükleme testinin anne ve bebek sağlığı bakımından zararlı olup olmadığı oldukça tartışılan bir konudur. Gebelikte anne ve bebek sağlığı bakımından istenmeyen en büyük durum, gebelik şekeridir.

 

Bebek ve anne açısından risk uluşturabilen gebelikte şeker, öncelikle tanı konup önlem alınması açısından, gebelik haftalarında şeker yükleme testi yapılması gerekir. Bu test, uluslararası kabul görmüş bir testtir ve uygulanan test için verilen gram şekerin bebeğe herhangi bir zararı kesinlikle olmaz.

 

Hamilelikte şeker hastalığının riskleri nelerdir?

 

  • Hamileliğin ilk 3 ayında diyabetin ortaya çıkması; gelişmekte olan bebekte özellikle beyin ve kalbi ilgilendiren doğumsal anormallikler gelişmesine ya da düşüğe yol açabilir. Bu durum genellikle önceden şeker hastalığı olan ancak tanı almamış hastalarda görülmektedir.
  • Hamileliğin ortasında ya da son üç ayında ortaya çıkan gebeliğe bağlı şeker hastalığı ise fazla beslenme ve bebeğin normalden fazla kilo alımına yol açar. Çok büyük bebeklerin normal doğumu bebekte travmalara yol açabilir ya da acil sezaryen riskini arttırır. Gebeliğe bağlı şeker hastalığında doğumsal anormallikler görülmez.
  • Anne adayından gelen fazla yüksek şeker seviyeleri bebekte fazla insulin salgılanmasına yol açar. Doğum ardından kordon kesildiği zaman aniden düşen şeker düzeyi bebekte hipoglisemik sara nöbetlerine yol açabilir. Uygun tedavi yöntemleriyle diyabetli bir anne adayı da sağlıklı bir hamilelik dönemi yaşayabilir ve normal bir doğum gerçekleştirebilir. Bu sebeple de erken tanı önemlidir.
  • Gebelikte tanı almayan veya uygun tedavi almayıp (diyet veya insülin tedavisi) kontrolsüz şekere maruz kalıp iri doğan bebeklerde ileri hayatlarına yönelik Tip 2 diyabet gelişme riski daha yüksektir.

 

Risk gurubundakiler

 

  • Hamilelikten önce vücut kitle endeksi yüksek olanlar
  • Ailesinde şeker hastalığı öyküsü olan kadınlar
  • Daha önceden şeker ile ilgili yükseklik problemi olduğu bilinenler
  • Daha önceden 4 kilodan büyük bebek doğuranlar
  • Daha önceden ölü doğum gerçekleştirmiş olanlar
  • Daha önceki hamileliğinde diyabet olan kadınlar
  • Amnion sıvısı çok fazla olan kadınlar
  • Polikistik over sendromu olan kadınlar

 

Şeker yükleme testinin riskleri

 

Koldan kan alırken ufak bir kateter takılır ve test sürecinde yerinde bırakılır ve bu aşamada başka bir iğne girişi olmamaktadır. Tek riski bir iğne olmak kadardır. Verilen 50 ya da 75 gram şekerin bebeği zehirleyici bir etkisi kesinlikle bulunmamaktadır. Tüketilen çikolatalardaki, tatlılardaki (baklava vb) şeker oranı dahi test için verilen oranlardan daha yüksektir. Bu sebeple hem kendinizi, hem de bebeğinizi riske atmamak adına şeker yükleme testini yaptırmak kesinlikle oldukça faydalı olacaktır.

 

Yanlış bir düşünce olarak, şeker yükleme testinin şeker hastası yaptığını düşünenler mevcuttur. Şeker yükleme testinde alınan şeker miktarı çok önemli boyutlarda olmaz. Bu test yalnızca var olan bir tablonun ortaya çıkması için yardımcı olur. Şayet şeker metabolizmasında bir problem mevcut değil ise bir tepsi baklava tüketilse dahi herhangi bir kan şekeri düzensizliği meydana gelmez. Yükleme testi aşamasında en fazla duyulan rahatsızlıklardan biri bulantı-kusmadır. Toplam glukoz 3 bardak suda eritilip, bir miktar limon sıkıldığı taktirde böyle bir şikayetin gelişmesinin önüne geçilir.

Hamilelik, fiziksel ve biyolojik yönden vücudun birçok farklı değişim yaşadığı bir süreçtir. Embriyonun anne rahmine tutunduğu ilk andan başlayan bu değişimler, etkisini ilk önce hormonlarınız üzerinde göstermeye başlar.

Hormonlarda gelişen bu farklılıklarla birlikte gebelik boyunca başka kimyasal değişimler de yaşayabilirsiniz. Özellikle anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için meydana gelen glikoz metabolizmasındaki reaksiyonlar, gebelikte şeker problemini de beraberinde getirebilmektedir.

Bilindiği üzere, kandaki şeker değerinin normalin üzerinde veya altında olması durumunda bazı ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılabilir.

Peki hamilelikte şeker hastalığı neden olur, belirtileri nelerdir? Bebeğe etkisi nedir? Normal şeker değerinin kaç olması gerekir?

Gebelik Diyabeti Nedir?

İnsan vücudunda insülin hormonunun yokluğu durumunda, vücuda alınan glikoz hücrelere gönderilemez ve kanda birikerek dokulara zarar vermeye başlar. Buna bağlı olarak şeker hastalığı, yani diyabet oluşur.

Diyabet, pankreastan salgılanan insülin hormonunun hiç üretilmemesi veya çok az salgılanması durumunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Normalde diyabeti olmayan gebelerde, hamileliğin 2. trimester dönemi veya sonrasında ortaya çıkan şeker hastalığına ise ‘gebelik diyabeti’ veya tıptaki adıyla ‘gestasyonel diyabet’ denilmektedir.

Gebelik şekeri hakkında merak ettiğiniz her şey konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Makaleye ulaşmak için bağlantıya tıklayın.

funduszeue.info

Gestasyonel diyabet, özellikle gebeliğin haftası sonrasında ortaya çıkmaktadır ve daha önceden şeker hastası olmayan birinde de meydana gelebilmektedir.

Tüm hamileliklerin %’i kadarında görülen gestasyonel diyabet, doğumun gerçekleşmesiyle de çoğu zaman ortadan kalkmaktadır. Ancak hamilelik süresince gerek anne adayı gerekse bebek üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilmekte ve çeşitli sağlık problemlerine yol açabilmektedir.

Bu sebeple, gebelik şekeri çıkan kişilerin doktor kontrolünde olması gerekmektedir.

Hamilelikte Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Gebelik diyabetinin belirtileri, hamilelikte yaşanan normal belirtilerle benzerlik gösterebilmektedir. Bu sebeple, çoğu zaman kişi şeker hastalığından şüphelenmemekte ve hastalığın teşhisi geç yapılabilmektedir.

Hamilelikte diyabet belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Sürekli yaşanan susama hâli
  • İştahın artması ve fazla yemek yenmesi
  • Kilo kaybı
  • Anne adayının doktor önerisinin çok üzerinde kilo alması
  • Normalden fazla su tüketimi
  • Sık sık idrara çıkma
  • Yorgunluk ve hâlsizlik
  • Bebeğin amniyon kesesindeki suyun normalden fazla olması

Anne adayında bu tarz belirtiler mevcutsa, hamilelikte kan şekeri için test yapılarak değerleri kontrol edilmelidir.

Gebelik şekeri konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Hamilelikte Şeker Hastalığı Neden Ortaya Çıkar?

Diyabetik olmayan bir gebede hamileliğin ortalarında şeker hastalığının meydana gelmesi, bir dizi olaya bağlı olarak gelişmektedir.

Gebeliğin özellikle ve haftaları arasında plasenta hızla büyümeye başlar. Plasentanın büyümesi ile birlikte plasentadan salgılanan HPL (Human Placental Lactogen) isimli hormonun seviyesi de artış gösterir. Bu hormon, insülin hormonun direncini azaltarak bebeğin ihtiyacı olan glikozu sağlamaya çalışır.

Kısacası, HPL seviyesi arttıkça insülin devre dışı kalmaktadır ve bu durum, vücuttaki şeker seviyesinin gereğinden fazla yükselmesine neden olarak şeker hastalığını meydana getirir.

Hamilelikte Kimler Şeker Hastalığı Riski Taşır?

Bebeğinizin karnınızda büyümesi ile endişeleriniz de her geçen gün artmaya başlar. Hamilelikte şeker, her bireyin yaşayacağı bir sorun değildir; ancak bazı kişiler risk grubunda bulunmaktadır.

  • Hamile kalmadan önce kilo problemi olanlar
  • Önceki doğumlarında iri bebek doğuranlar (4 kilo ve üzeri)
  • Daha önce düşük yapmış olanlar
  • Daha önce ölü doğum yapmış olanlar
  • Ailesinde diyabet hastası bulunanlar
  • Gebelik sırasında aşırı kilo almış olanlar
  • Amniyon sıvısında artış gözlemlenen gebeler
  • İleri yaşta olanlar (35 yaş ve üzeri)
  • Önceki hamileliklerinde gebelik şekeri tanısı konmuş olanlar
  • Gestasyonel diyabet belirtileri gösterenler
  • Tekrarlayan mantar enfeksiyonu veya idrar yolu enfeksiyonu bulunanlar, risk altındadır.

Bu kişiler mutlaka gebelik şekeri değerleri için test edilmelidir.

Gestasyonel Diyabet Nasıl Teşhis Edilir?

Her anne adayının daha önceden duymuş olduğu hamilelik şeker testi, gebeliğin funduszeue.infoter döneminde yapılan bir şeker yükleme testidir. ‘Hamilelikte glukoz kaç olmalıdır?’ ve şeker yükleme testi nasıl yapılır birlikte bakalım:

  • Öncelikle kişinin 12 saatlik bir açlık sonrasında açlık kan şekeri ölçülür. Bu değerin, 95 mg/dl üzerinde olması beklenir.
  • Ardından ‘glikoz tarama testi’ uygulanır. Bunun için suda çözünmüş saf 50 gram glikoz içirilerek 1 saat sonrasında kan şekeri ölçülür. (PPG Testi)
  • Kan şekerinin mg/dl üzerinde çıkması durumunda ‘oral glikoz tolerans testi’ yapılarak bu kez suda çözünmüş gram şeker yüklemesi yapılır. (OGTT Testi)
  • Bu yüklemenin ardından 1., 2. ve 3. saatler sonunda 3 defa kan şekeri ölçümü yapılır, tokluk kan şekerine bakılır. Bu değerlerin de sıra ile, , ve mg/dl  ve altında olması beklenir.
  • Tüm yapılan bu ölçümlerden iki veya daha fazla değer hamilelikte normal şeker değerleri üzerinde çıkmış ise, gestasyonel diyabet tanısı konur.

Sadece tek bir değeri yüksek çıkan bireyler, doktor kontrolünde izlenir.

Gebelik Kan Şekeri Değerleri

Gebelikte kan şekeri konusu, özellikle gebelik diyabeti riski altında olan anne adayları için çok önemlidir. ‘Hamilelikte kan şekeri kaç olmalı?’ diye merak eden hamileler de bu konuda bilgi sahibi olmalıdır.

Gün içerisinde, açlık ve tokluk şeker değerlerinin belli bir denge içerisinde bulunması gerekir. Bu sebeple, ‘hamilelikte şeker kaç olursa tehlikelidir?’ sorusu da merak uyandırır.

Peki gebelik şekeri kaç olmalı?

  • Hamilelikte Açlık Şekeri Kaç Olmalıdır?

Hamileyken açlık şekerinizi kontrol etmek için seçtiğiniz zaman aralığı, değeri doğrudan etkileyebilir. Peki hamilelikte açlık şekeri kaç olmalıdır?

  • Kahvaltı öncesi, yani gece uzun süreli açlığın ardından bakılan değerin, mg/dl arasında olması gerekir.
  • Öğle veya akşam yemeği öncesi değer ise, mg/dl olmalıdır.
  • Hamilelikte Tokluk Şekeri Kaç Olmalıdır?

Tokluk şekeri için en ideal zaman aralığı, yemekten 2 saat sonrasıdır. mg/dl arası normal kabul edilir.

Gebelik Şekerinin Anneye ve Bebeğe Etkileri Nelerdir?

Bebekler, anne karnında bulundukları süre boyunca annelerinin beslenmesi aracılığıyla geliştikleri için olası bir gebelik diyabeti durumunda da doğrudan etkileneceklerdir.

Diyabetin tedavi edilememesi veya kontrol altına alınmaması durumunda bebekte görülebilecek durumlar şu şekildedir;

  • Erken doğum
  • Bebeğin kilolu doğması (iri bebek)
  • İri yapılı olan bebeğin normal doğuma imkân vermemesi, zorunlu sezaryen
  • Bebeğin anne karnında ölmesi veya ölü doğum
  • Doğum sonrası bebekte nefes sorunları oluşması
  • Yenidoğan sarılığı
  • Akciğerlerin geç olgunlaşması
  • Kalsiyum düşüklüğü
  • Bebekte doğum sonrasında hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) görülmesi
  • Kilolu bebekte doğum esnasında oluşabilecek yaralanmalar
  • Bebeğin doğum sonrası ileri yaşlarda obez veya tip2 diyabet riski taşıması

Gebelik diyabetinin anne üzerinde neden olabileceği sorunlar ise şu şekildedir;

  • Sezaryen doğum
  • Yüksek tansiyon riski
  • Erken doğum
  • Böbrek enfeksiyonu riski
  • Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) riski

Bu durumlar, gebelik diyabetinin tedavi edilmemesi sonucunda karşılaşılabilecek olaylardır. Ancak unutulmamalıdır ki, gebelikte şeker hastalığı rahatlıkla tedavi edilebilmektedir. Doktor kontrolünde ilaç tedavisi ve uygun beslenme ile kan şekeri kontrol altında tutulabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası