kira geliri beyanı nasıl yapılır / Kira Gelirimi Nasıl Beyan Ederim? - Çember Yeminli Mali Müşavirlik

Kira Geliri Beyanı Nasıl Yapılır

kira geliri beyanı nasıl yapılır

EY - Türkiye

*Fatih Köprü'nün Ekonomist için hazırladığı yazıdan alınmıştır.

Kira Geliri Nasıl Beyan Edilir?

Ülkemizi derinden yaralayan büyük deprem felaketinin üzerinden neredeyse 1 ay geçti. Hali hazırda OHAL ve mücbir sebep hali ilân edilen illerimizde vergi beyanname ve bildirimlerinin verilme süreleri 15 Ağustos günü sonuna kadar, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenme süreleri de 31 Ağustos gününe kadar uzatıldı. Ancak diğer illerdeki vergi mükellefleri için yılı Gelir Vergisi beyan dönemi Mart ayı itibariyle başlamış bulunuyor. Konut veya iş yeri kira geliri elde eden vergi mükelleflerinin de Mart ayı sonuna kadar beyanname vermeleri gerekiyor.

Hangi Kira Gelirleri Beyan Edilir?

Kira gelirleri; konut kirası ve iş yeri kirası olmak üzere ikiye ayrılıyor. Konut kira gelirlerinin lirası vergiden istisna edilmiş durumda. Eğer yılı için konut kira geliriniz liradan fazla ise beyanname vermeniz gerekiyor. İstisna tutarından daha az kira gelirleri için beyanname verilmiyor.  Ticari, zirai ve mesleki kazançlarını normal olarak beyan eden mükellefler konut kira geliri istisnasından faydalanamıyor.

İş yeri kira gelirleri için durum biraz farklı. İş yeri kira gelirleri için herhangi bir istisna öngörülmemiş olup, kiracılar tarafından kira ödemesi üzerinden %20 oranında stopaj yapılması gerekiyor. İş yeri kira gelirleri için kural olarak beyanname verilmiyor. Ancak yıllık kira geliri yılında lirayı aşıyorsa, iş yeri kira gelirleri de beyan ediliyor.

Kira Geliri Nasıl Hesaplanıyor?

Kira gelirleri, alınan kira ödemelerinden giderlerin düşülmesi suretiyle hesaplanıyor. Elde edilen kira gelirlerinden düşülecek giderler ise 2 yöntemle tespit ediliyor.

1. Götürü Gider Yöntemi

2. Gerçek Gider Yöntemi

Götürü Gider Yöntemi

Götürü Gider Yönteminde, elde edilen kira hasılatından öncelikle istisna tutarı düşülüyor ve daha sonra kalan tutar üzerinden %15’i gider olarak indiriliyor. Örneğin yıllık lira kira hasılatı varsa; – = liranın %15’i yani lirası gider olarak düşülebiliyor.

Götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl boyunca bu yöntemi uygulamak zorunda. İki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine geçilemiyor.

Gerçek Gider Yöntemi

Gerçek gider yönteminde; Gelir Vergisi Kanunu’nda sayılan gider kalemleri kira hasılatından düşülüyor. Bu yöntemde aşağıda sayılan giderler kira hasılatından indiriliyor.

  1. Kiraya veren tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri

  2. Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün ehemmiyeti ile mütenasip olan idare giderleri (aidat giderleri gibi)

  3. Kiraya verilen ev ve işyerleriyle ilgili sigorta giderleri

  4. Kiraya verilen gayrimenkuller dolayısıyla yapılan ve bunlar için ödenen borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5'i (İktisap bedelinin %5'i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanır.)

  5. Kiraya verilen gayrimenkuller için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya verenler tarafından ödenmiş olmak şartıyla belediyelere ödenen harcamalara iştirak payları,

  6. Kiraya verilen gayrimenkuller için ayrılan amortismanlar

  7. Kiraya verenin yaptığı onarım giderleri

  8. Kiraya verilen gayrimenkullere ait bakım ve idame giderleri,

  9. Kiraladıkları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,

  10. Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedeli

  11. Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak mukavelenameye kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar

İki Yöntemin Karşılaştırması

Götürü gider yöntemi, gerçek gider yöntemindeki giderlerini kalem kalem hesaplayamayan mükellefler için kolaylık sağlıyor. Ancak genel olarak gerçek gider yönteminin mali açıdan daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin evinizi aylık liraya kiraya verip, liraya başka bir ev kiralamışsanız, gerçek gider usulünde vergi ödemesi çıkmayacaktır.

Ancak götürü gider yönteminde (12 x ) yıllık liradan lira istisna tutarı düştükten sonra kalan liranın sadece %15’ini gider olarak yazabilecek, kalan tutar için vergi ödeyeceksiniz.

Gayrimenkul yatırımı yapıp, krediyle ev alanlar da kredi giderlerini ve 5 yıl boyunca satın alma bedelinin %5’ini gider yazmaktadır. Örneğin 3 milyon liraya bir ev alıp, yıllık lira kira gelirinizin olduğunu varsayalım. Gerçek gider yöntemini seçmeniz halinde, edinim bedelinin %5’i olan lirayı 5 yıl boyunca gider yazabilirsiniz. Şayet konut istisnası uygulanacaksa, vergiye tabi hasılata isabet eden gider kısmı indirim konusu yapılıyor. Ancak her durumda, gelirinizden fazla gider yazdığınız için, vergi hesaplanacak bir matrahtan da söz edilemiyor. Oysa götürü gider yöntemini seçmeniz durumunda liradan liralık istisnayı düştükten sonra, kalan tutarın %15’i olan lirayı gider olarak yazabilecektiniz. Kalan lira üzerinden vergi hesaplanacaktı.

Hisseli Gayrimenkullerde Mükellef Kim?

Gayrimenkule hisseli olarak sahip olunması durumunda her bir hisse sahibi kendi hissesine karşılık gelen kira gelirini beyan ediyor. Örneğin bir eve eşinizle birlikte %%50 oranında sahipseniz, elde edilen kira gelirinin yarısını siz, yarısını eşiniz beyan edecektir. Bu durumda liralık istisna da her bir hisse sahibi için ayrı ayrı uygulanır.

Geçmiş Yılların Kira Gelirleri ve Peşin Ödenen Gelecek Yıl Kiraları

Gelir Vergisi mevzuatı kira gelirinin vergilendirilmesi için tahsil edilmesi gerektiğini kabul etmiştir. Yani fiilen tahsil edilmeyen kira gelirleri vergiye tâbi değildir. Ayrıca kira geliri geçmiş yıllara ait olsa da tahsil edildiği yılın geliri sayılmaktadır. Örneğin yılından kalan kira borçları, kiracı tarafından yılında ödenmişse, ödenen bu tutarlar, yılının geliri sayılacak ve bu Mart ayında beyan edilecektir.

Ayrıca kimi zaman gelecek yılların kirası da kiracı tarafından peşinen ödenebilmektedir. Peşin ödenen gelecek yıl kiraları ilgili bulunduğu yılın geliri sayılacaktır. Örneğin yılında yılına ait bir kira ödemesi yapılırsa, ödemenin yılını ilgilendiren kısmı, Mart ’te yılı geliri olarak beyan edilecektir.

Uygulanacak Vergi Tarifesi

Kira gelirinden; istisnayı, giderleri ve indirimleri düştükten sonra gelir vergisi tarifesindeki vergi oranları uygulanarak vergi hesaplanmaktadır. Vergi tarifesi yılı gelirleri için aşağıdaki şekilde uygulanacaktır.

Gelir Dilimleri

Vergi Oranı

15%

  • TL'nin TL'si için TL, fazlası

20%

  • TL'nin TL'si için TL (ücret gelirlerinde TL'nin TL'si için TL), fazlası

27%

  • TL'nin TL'si için TL (ücret gelirlerinde TL'nin TL'si için TL), fazlası

35%

  • TL'den fazlasının TL'si için TL (ücret gelirlerinde TL'den fazlasının TL'si için TL), fazlası

40%


Eğer daha önce kesinti suretiyle bir vergi ödenmişse, kira geliri üzerinden hesaplanan vergiden, ödenen bu vergi düşülür. Eğer kesinti suretiyle ödenen vergi beyanname üzerinden hesaplanan vergiden fazlaysa, fazla ödenen vergi için vergi dairesine bir dilekçeyle başvurarak iade alınması da mümkündür.

Verginin Beyan ve Ödeme Zamanı

Kira gelirleri her yıl olduğu gibi bu yıl da Mart ayı içerisinde beyan edilir. İki eşit taksit olarak ödenen verginin ilk taksiti Mart ayı sonuna kadar ödenir. İkinci taksit ödemesi ise 31 Temmuz tarihine kadar yapılır.

Kira gelirine ilişkin beyannameler Hazır Beyan Sistemi üzerinden verilmektedir. Sisteme e-devlet üzerinden erişim de sağlanabilmektedir. Bu sistemde; ücret, menkul sermaye iradı ve kira gelirleri gibi gelir unsurları kolaylıkla beyan edilebiliyor. Sigorta, eğitim ve sağlık masrafları ile bağış ve yardımlara ilişkin bilgi ve belgeler elektronik ortamda sisteme yüklenebiliyor. Sistem üzerinden kira beyanı otomatik olarak onaylanıyor ve vergi tahakkuk ediyor.

Hazır Beyan Sisteminde Yer Alan Kira Geliri Yerine Gerçek Kira Gelirinizi Esas Alın

Maliye, “Hazır Beyan” sisteminde kira ödemesi açıklamasıyla bankadan yapılan kira ödemelerini görebiliyor. Ancak bazen herhangi bir açıklama yapılmadan kira ödemesi yapılabiliyor. Bu durumda, bankadan alınan ve sistemde görünen gelir bilgisi ile gerçek kira geliri arasında uyumsuzluk olabiliyor, Hazır Beyan Sistemindeki kira gelirleri gerçeğe göre daha az görünebiliyor. Böyle bir durumda mükelleflerin gerçek kira gelirlerini beyan etmesini öneriyoruz. Aksi takdirde daha sonra Maliye tarafından ilave bir vergi tarhiyatıyla karşılaşılması mümkün.


Kira Gelirimi Nasıl Beyan Ederim?

Kira Gelirimi Nasıl Beyan Ederim?

Kira Gelirimi Nasıl Beyan Ederim?

Mart ayının gelmesiyle birlikte gelir vergisi beyan dönemine de başlamış bulunuyor. Deprem felaketinden etkilenen 11 il dışında kalan diğer iller için normal prosedür işlemeye devam ediyor.

Depremden etkilenen ve mücbir sebep kapsamına alınan illerde ise ila (bu tarih dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep hali ilan edildiğinden; bu dönemde verilmesi gereken beyanname ve bildirimler Salı günü sonuna kadar verilebilecek, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergiler ise Perşembe günü sonuna kadar ödenebilecektir.

Bu haftaki yazımızda, gerek konut ve gerekse iş yeri kiraya verenlerin elde ettikleri kira gelirlerine ilişkin nasıl beyanname verecekleri ve beyanname verirken nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatmaya çalışacağım.

Sadece kira geliri elde eden vatandaşlar, bu gelirlerin nasıl beyannameye aktarılacağı ve beyanname verirken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda sağlıklı bilgi sahibi olmadıkları için, zaman zaman cezai yaptırımlarla da karşılaşabilmektedirler. Bu nedenle beyannamelerin hatasız ve doğru bilgiler içermesi ve ilgili yasalarda belirtilen hususlara uygun olarak düzenlenmesi ileride olası bir cezai yaptırım ile karşılaşılmasının da önüne geçecektir.

Kimler Kira Geliri Beyannamesi Verecek?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 70’inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmekte olup bu gelirler belirli koşullarda gelir vergisine tabi tutulmaktadır.

Kira gelirine konu mal ve hakların; sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesinden gelir elde eden kiracılar, gayrimenkul sermaye iradı yönünden mükellef kabul edilecektir.

• Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden; yılı içerisinde toplam TL üzerinde konut kira geliri elde edenler beyanname vereceklerdir.

• Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde, her bir ortak için istisna ayrı ayrı uygulanır. Bir kişinin birden fazla konuttan kira elde etmesi halinde istisna, her bir konut için ayrı ayrı değil, kira gelirleri toplamına bir defa uygulanır.

• Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler kira gelirleri istisnasından faydalanamayacaktır.

• Gerçek usulde gelir vergisine tabi ve serbest meslek erbabı kişiler, konut kira geliri istisnasından yararlanamayacaktır.

yılı içerisinde TL üzeri mesken kira gelirinin yanında, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde edilen ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratların gayri safi tutarları toplamı TL’yi geçenler, TL’lik mesken istisnasından yararlanamayacaktır.

• İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarını beyanname verme sınırını ( yılı için TL) aşanlar (Beyanname verme sınırı olan TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı asan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.) beyanname vereceklerdir.

• Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulanmasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını ( yılı için TL) aşanlar beyanname vereceklerdir. Gelirin beyan sınırını geçmesi halinde, geçen kısmın değil gelirin tamamının beyannameye dahil edilmesi gerekiyor.

Kira Tahsil Edilmediyse Beyanname Verilecek mi?

Kira gelirinde tahsilat esası geçerlidir. Yani tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekmektedir.

Kiraya verilen bir konut için kiracıdan hiç kira tahsil edilemediyse beyannamede verilmeyecektir ya da ne kadar kira geliri tahsil edildiyse sadece tahsil edilen kısım beyannameye dahil edilecektir.

Kira bedelinin nakden tahsil edilmesi, kiranın Türk parası veya yabancı para ile ödenmesini ifade eder. Alınan çek bedelleri de nakden tahsilat sayılır.

Mükellefler tarafından o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak tahsil edilen kira bedelleri, tahsil edilen yılın geliri sayılır. Örneğin; ve yıllarına ait kira gelirlerinin toplu olarak yılında tahsil edilmesi halinde, bu gelirler yılının geliri olarak dikkate alınacaktır.

Gelecek yıllara ait olup, peşin olarak tahsil edilen kira bedelleri de ödemenin yapıldığı yılın değil, gelirin ilgili olduğu yılın hasılatı olarak kabul edilecektir. Örneğin; ve yılları kira gelirleri topluca yılında tahsil edilirse, her yıla ait kira bedeli ilgili yılda beyan edilecektir.

Kiralar Bankadan Ödenmek Zorunda mıdır?

- Konutlarda, her bir konut için aylık TL ve üzerinde; haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarında ise tutara bakılmaksızın,

- İş yerlerinde de miktar sınırlaması olmaksızın,

kira geliri elde edenlerin, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini banka ve benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracılığıyla gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Kira Gelirinden Hangi Giderler İndirilebilir?

Kira beyannamesi veren kişiler bir takvim yılı içinde elde ettikleri konut veya işyeri kira geliri üzerinden indirilebilecek gider usulleri;

• Götürü gider usulü,

• Gerçek gider usulü,

Olmak üzere iki şekildedir.

Götürü gider uygulamasında, gerçek giderlere bakılmaksızın kira gelirinin %15’i götürü olarak matrahtan indirilebilir.

Götürü gider usulü hem konut hem de işyeri kira gelirleri için geçerlidir. Ancak bu usulün seçilmesi durumunda 2 yıl bu usulden gerçek usule geçilemez.

Gerçek usulde gider uygulamasında ise kiraya verilen taşınmazla ilgili Gelir Vergisi Kanunu’nun maddesinde sayılan giderler indirilebilmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken konu; gerçek giderlerin, istisna tutarı bulunması durumunda, bu tutara tekabül eden kısmına uygulanmaması gerekiyor.

Bu giderlerden önemli olan bazıları şunlardır;

• Konutlarını kiraya verip kendileri başka yerde kirada oturanların ödedikleri kiralar,

• Kiraya verilen gayrimenkuller için alınan kredilerin faizleri,

• Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süreyle satın alım bedelinin % 5’i,

• Kiraya verilen gayrimenkul için ödenen su, elektrik, bakım-onarım, sigorta giderleri.

• Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri.

Beyannamede Hangi Giderler İndirilebilir?

Gelir Vergisi Kanunu, yukarıda açıklanan şekilde, vergiye tabi gelirin tespitinde gerçek veya götürü giderlerin dikkate alınmasından sonra, kira ile ilişkisi olmayan bazı giderlerin de matrahtan indirimine izin veriyor. Bunlardan önemli olan bazıları şunlar;

• Eğitim ve sağlık harcamaları: Harcamanın Türkiye’de yapılması, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinden alınacak fatura veya benzeri belgelerle belgelenmesi kaydıyla, gelir sahibine, eşine veya çocuklarına ait eğitim ve sağlık harcamaları (Beyan edilen gelirin %10’u ile sınırlı).

• Şahıs sigorta primleri: Beyan edilen gelirin %15’ini ve asgari ücretin yıllık tutarını ( yılı gelirlerine ilişkin olarak kullanılacak olan asgari ücretin yıllık brüt tutarı TL’dir.) aşmamak kaydıyla gelir sahibine, eşine ya da çocuklarına ait hayat sigorta primlerinin yüzde 50’si ile ölüm, kaza, hastalık, sağlık gibi şahıs sigorta primleri.

• Okul, yurt ve sağlık tesisleri için yapılan bağış ve yardımlar.

Kira Gelirleri Ne Zaman ve Nasıl Beyan Edilecek?

Beyan edilmesi gereken kira gelirlerinin 31 Mart Cuma günü sonuna kadar vergi dairesine bir beyanname ile beyan edilmesi gerekiyor. (Mücbir sebep kapsamında bulunan iller için 15 Ağustos Salı günü sonuna kadar beyannamelerin verilmesi, Perşembe günü sonuna kadar da ödenmesi gerekmektedir.)

Beyan edilecek geliri sadece ücret, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan oluşanlar, Hazır Beyan Sistemi olarak adlandırılan sistemi kullanarak gelirlerini beyan edebilirler. Bu sistemde, Gelir İdaresi Başkanlığı vergiye tabi gelirleri çeşitli kaynaklardan topladığı verilerle tespit ederek, mükellefin beyannamesini hazırlıyor ve internet ortamında mükellefin bilgisine sunuyor. Mükellef bu verilerin doğruluğunu tespit ettikten sonra beyannameyi onaylıyor. Sisteme Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden ulaşılabiliyor.

Beyanname verildikten sonra hesaplanan verginin Mart ve Temmuz olmak üzere iki eşit taksitte ödenmesi gerekiyor. (Mücbir sebep kapsamındaki iller hariç).

Tüm okuyucularıma sağlıklı günler dilerim.

Erol ÇEMBER       
Yeminli Mali Müşavir

Kira gelir vergisi hesaplama ve &#;deme tarihi ! Kira gelir beyannamesi ne zaman, nasıl, nereden verilir/&#;denir?

Konut, işyeri, arsa, arazi vb sahiplerinin yoğunlaştığı konular arasında kira gelir vergisi son ödeme tarihi yer alıyor. Yıl boyunca sağlanan kira geliri her yıl mart ayında beyan ediliyor. ’de kira gelirinin toplamı 9 bin TL ya da bu tutarın altındaysa beyan etmenize de vergi ödemenize de gerek yok. Ancak bu tutarın üzerindeki kira geliri için beyanname vermeniz ve vergi ödemeniz gerekir. Aksi halde para cezası uygulanır.

KİRA GELİR VERGİSİ NEDİR?

Gelir Vergisi Kanunu’na göre bir kişi sahip olduğu gayrimenkulleri başkasına kiralar ve bu kiralamadan gelir elde ederse, bu gelir, halk arasında “kira vergisi” olarak bilinen “gayrimenkul sermaye iradı” olarak değerlendirilir. Kiraya verilen“ gayrimenkulden” kasıt konut, ev, işyeri, arsa, arazi, yazlık, villa ya da benzeri amaçla kullanılan yerlerdir.

Kira gelir vergisi hesaplama ve ödeme tarihi Kira gelir beyannamesi ne zaman, nasıl, nereden verilir/ödenirKİRA GELİR BEYANNAMESİ NE ZAMAN, NEREDEN VERİLİR?

Kira geliri elde edenler, gelir beyannamelerini, ikametgâhlarının bulunduğu bölgedeki vergi dairesine giderek verebilir ya da e-Devlet sistemi aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sayfasından ‘Hazır Beyan Sistemi’ üzerinden beyannamelerini doldurarak gönderebilirler. Mükelleflerin, 1 Ocak – 31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için Mart ayının 1'inci gününden 31 Mart son günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor. Ne kadar vergi ödeneceği hesaplanırken kira gelirinden istisna tutarı ve giderler düşülebiliyor.

KİRA GELİR BEYANNAMESİ NEREDEN, NASIL ÖDENİR?

Gelir vergisi beyannamelerini Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) elektronik uygulamalarından “Hazır Beyan Sistemi” üzerinden vergi dairesine gitmeden ödenebiliyor. Hazır Beyan Sistemi’ne 7 gün 24 saat ulaşılabiliyor. Kira vergisi de vergi dairesine gitmeden İnternet Vergi Dairesi’nden yapılabiliyor.  Elde edilen gelir ise gelirin elde edildiği yılı takip eden yılın mart ayında beyan edilecek ve hesaplanan gelir vergisi ise mart ve temmuz ayında iki eşit taksitte ödenir.

Kira gelir vergisi hesaplama ve ödeme tarihi Kira gelir beyannamesi ne zaman, nasıl, nereden verilir/ödenirKİRA GELİR VERGİSİ MUAFİYET SINIRI NE KADAR?

1 Ocak yürürlük tarihli Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca, yılı için elde edilen kira gelirleri için, kira gelir vergisinden muafiyet sınırları mesken olarak kiraya verilen yerler için 9 bin liradır. Kira geliri bu miktarın altında kalanların kira vergisi ödemelerine gerek yoktur.

İŞYERİ KİRA GELİRİNDE SINIR KAÇ LİRA?

Beyana tabi gelirleri 70 bin TL’yi geçenler için ise (kira, menkul sermaye iradı, faiz vb.) elde edilen işyeri kira geliri beyanname verme sınırı 70 bin TL’dir. Bu tutarlardan sonra kalan matrah üzerinden kira gelir vergisi oranları, yüzde 15 den başlayıp yüzde 40’a kadar çıkabilmektedir.

KİRA GELİR VERGİSİ İSTİSNASI NE KADAR?

’de konut kira geliri elde edenler, elde ettikleri bu geliri süresinde vergi dairesine beyan etmeleri durumunda 9 bin TL’lik istisnadan yararlanırlar. Örneğin yılında aylık 2 bin TL (yıllık 24 bin TL) kira geliri elde eden emekli Ayşe teyze kira gelirini vergi dairesine beyan ettiğinde bu 24 bin TL’den 9 bin TL istisna tutarı düşülür. Yani daha az tutar üzerinden vergilendirilir. Kira gelirinin yanında market, lokanta vs yerlerin işletilmesi gibi faaliyetlerden ticari kazanç elde edenler, zirai kazanç elde edenler veya avukat, doktor gibi serbest meslek kazancı olanlar istisna uygulamasından yararlanamazlar. Bu istisna sadece konuttan elde edilen kira gelirlerine uygulanır. İşyeri kira gelirlerine uygulanmaz.Kira gelir vergisi hesaplama ve ödeme tarihi Kira gelir beyannamesi ne zaman, nasıl, nereden verilir/ödenir

*Konut kira geliri toplamı TL, işyeri kira geliri toplamı TL olan bir kişinin konut ve işyeri kira gelirleri toplamı TL’yi geçtiği için hem konut hem de işyeri kira gelirlerine ilişkin beyanname vermesi gerekmektedir.

*Konut kira geliri toplamı TL, işyeri kira geliri toplamı TL olan bir kişinin konut ve işyeri kira gelirleri toplamı TL’yi geçmediğinden sadece konut kira gelirine ilişkin beyanname vermesi gerekmektedir.

KİRA GELİR VERGİSİ ÖRNEK HESAPLAMA

Beyannameye önce kira geliri tutarı yazılıp; ardından istisna, gider ve indirimler bu gelirden düşüldükten sonra kalan tutara vergi oranı uygulanır. 32 bin liraya kadar yüzde 15 oranı uygulanırken, gelir arttıkça yüzde 20, 27, 35 ve en son yüzde 40 oranı uygulanarak vergi hesaplanır.

Götürü gider yönteminde, mülk sahiplerinin ’de elde ettiği kira gelirleri için ne kadar vergi ödeyeceği aşağıdaki tablodan görülebilir. Aylık 2 bin lira konut kira örneği için; (yıllık 30 bin lira) mülk sahibinin, 2 bin lira gelir vergisi ödemesi gerekecek. Önce istisna (9 bin lira) sonra yüzde 15 götürü gider (3 bin lira) düşülüp, 19 bin lira matrah üzerinden, yüzde 15 oranı üzerinden vergi hesaplanır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası