aidin salih tiroid tedavisi / haşimato tiroidi

Aidin Salih Tiroid Tedavisi

aidin salih tiroid tedavisi

Tiroid ( Guatr) Nedir? Tiroid Hastalığı ve Tedavisi.

Saç dökülmesinin sebebi maddi değil manevi aynı şekilde bu hastalığın da sebebi manevi. Biz yazarlar tiroidi Dr. Aidin SALİH'in 3 kitabından yazsak 6 makale yapıyor. Bu yazıda tiroid hastalığının tamamen yazacağız. Biraz uzun olacak. Ama yapacak bir şey yok. 

Guatr
Tiroid bezinin normalden büyük oluşuna guatr denir. Tiroid büyümesi difüz, tek nodüllü veya birden fazla nodüllü olabilir. Guatrın difüz büyü­mesi mutlaka fonksiyon bozukluğunun olduğunu göstermez, tersine, guatr büyümelerinin çoğunda fonksiyon bozukluğu yoktur.


Tiroid bezinin çok çalışması (Hipertiroidizm)

 

 


Bu durumda tiroid bezi gerekenden daha fazla hormon salgılar. İştah ar­tar, korku, gerginlik, sinirlilik, ruhi dengesizlik, kalp çarpıntısı, kilo kaybı görülür. Hipertiroidizmin sebebi maddi olmaktan çok manevidir. Tedavi­ye ilk önce namazları düzelterek, tesbih çekmeyi ve Kur'an-ı Kerim oku­mayı artırarak başlanır. Pazartesi ve Perşembe günleri olmak üzere haftada iki gün, devamlı 36 saatlik açlık yapmak ve beslenmedeki zararlı alışkanlık­ları terk etmek gerekir. Bu oruca 4 hafta boyunca devam ettikten sonra günlük açlıklara başlanır. 3 günlük açlıklar 7 gün ara ile 7 defa tekrarlanır. 1. açlıktan sonra karaciğer temizlemesi yapılır. ( Sayfamızda karaciğer temizliği yazımızı buradan okuyabilirsiniz. ) . Sonra da tam iyileşene kadar dolu­nay günlerinde yani hicrî ayın 13,14, günlerinde 3 günlük açlığa devam etmek gerekir.
Bazı dua ve ayetlerin de bazı hastalıklar üzerinde mucizevi etkisi vardır, bu hastalıklardan biri de nodüllü guatrdır.

Sülük kullanımı da çok başarılı olabilir: Bazen ilk sülük tedavisinden sonra ısırılan noktalara uygulanacak vakumlama ile nodul çıkartılabilir. An­cak iyileşmenin stabil olması için mutlaka genel tedavinin yapılması gere­kir.

 

Tiroid bezinin az çalışması (Hipotiroidizm)

 


Tiroid bezinin az çalışmasında ise umursamazlık, yorgunluk, şuur uyu­şukluğu, hareketsizlik, kilo artışı, saç dökülmesi, depresyon gibi haller gö­rülür. Kan grubu "A" olanlarda tiroid bezinin, diğer kan grubu taşıyıcıları­na göre daha az çalışması doğaldır ve mizaca bağlı bir durumdur. Bu, Kan grubu "A" olanlarda mide asidinin az üretilmesi ve metabolizmanın daha yavaş çalışmasıyla bağlantılıdır. Hipotiroidizme, bütün rahatsız edici belir­tileriyle, en çok kan grubu "A" olanlar yakalanır.
Tecrübemize göre sebebi şudur: Yağları ve kırmızı eti hazmedemediği için, kan grubu "A" olanların damarlarında katı tıkanıklıklar kolay oluşur. Tiroid bezindeki damarların tıkanmasıyla, kan dolaşımı bozulur ve bu durum normal miktarda enzim üretimini engeller.
Tedaviye, beslenme listesinden, zeytinyağı hariç bütün yağların çıkar­tılmasıyla ve 3 günlük açlıkların 7 gün arayla 7 defa yapılmasıyla başlanır.
5. açlıktan sonra karaciğer temizlemesi ve 7. açlıktan sonra böbrek te­mizlemesi yapılır ( Sayfamızda karaciğer temizliği yazımızı buradan okuyabilirsiniz.) 3 ay sonra 10 günlük açlık yapılır. Ancak bu 3 ay boyunca ve ta­mamen iyileşinceye kadar, dolunay günlerinde, yani hicrî ayın 13,14, günlerinde 3 günlük açlığa hiç bırakmadan devam etmek gerekir, aç olarak bu acı bitkilerden birisi devamlı kullanılır:

 

Tiroid Bezinin Hızlı Çalışması İçin Ne Yapılmalı


Yukarıdaki paragrafta yazanlar ve Pelinotu ve sinameki öğütülüp, yarıyarıya karıştırılarak 3 hafta boyun­ca günde 2 defa bu karışımdan yarım çay kaşığı, 1 bardak suyla yutu­lur.

Veya
• tane acı badem, tane tatlı badem ile birlikte ay boyunca hiç ara vermeden yemekten önce yenir.
Veya
• Bir avuç orman sarmaşığının taze yaprakları rondo ile ezilir veya ha­vanda dövülür. gr. su eklenerek dakika bekletilir. Sonra sü­zülür ve gün boyu yudum yudum içilir. Aynı karışım hergün taze ha­zırlanarak gün boyunca kullanılır.
Veya
• Her seferinde 1 tatlı kaşığı kurutulmuş orman sarmaşığı yaprağı 15 dakika demlenir ve günde 3 defa aç karnına içilir. Aynı şekilde hazır­lanmış sarı kantaron çayı ile dönüşümlü olarak hafta boyunca kul­lanılır.
• Yağlı kağıda bal sürülür, üzerine öğütülmüş hardal tohumu serpilir ve tiroid bölgesine sarılır. Sonra da kat bezle kapatılır ve daki­ka bekletilir.
Veya .
• Her akşam çörekotu öğütülür ve eski zeytinyağı veya zeytinyağının tortusu ile karıştırılıp tiroid bölgesine konur. Yağlı kağıtla ve bezle sabitleştirilerek sabaha kadar bekletilir.
Veya
• Bir miktar taze orman sarmaşığı yaprağı veya taze ısırganotu, ya da acı kavun yaprağı ezilir, yağlı kağıt üzerine konarak tiroid bölgesine sarılır. kat bez ile kapatılır ve sabaha kadar bekletilir.
• Her yıl, ilkbahardan itibaren mevsim sonuna kadar taze hindibayı sa­lata için kullanmak, mevsim bittikten sonra ise kuru yapraklarını eze­rek salatalara ve yemeklere serpmek veya suyla her gün 1 tatlı kaşığı yutmak ya da 1 kahve kaşığı öğütülmüş kuru hindiba kökünü her gün suyla yutmak çok faydalıdır.
• 1 tatlı kaşığı deniz yosununu su ile ıslatarak, yemekten önce yutma veya salataya eklemek suretiyle devamlı kullanmak tiroid bezini uyarır.

 

Tiroid bezinin genel tedavisi


• Boynun ön kısmına, guatra en yakın bölgelere tane,- hafta son­ra doğrudan tiroid bezine tane sülük konur. Sülükler düştükten sonra ışınlan noktalara vakum yapılır.
2 hafta sonra kulakların arkasına, şakaklara ve ense çukurunun altına toplam 21 tane sülük konur.
Sülük tedavisiyle birlikte başlanarak 14 gün boyunca, bir gün yanakla­rın kulaklara en yakın bölgesine, ertesi gün çene altına olamak üzere kupa çekilir. Her 3 ayda bir defa tekrarlanır.
Sülük tedavisi bittikten 3 hafta sonra aşağıdaki sıraya göre l'er hafta arayla hacamat yaptırılır. Sonra aynı hacamatlar aynı sırayla ayda bir defa olacak şekilde yaptırılır, sonra da ihtiyaca göre hacamatlara de­vam edilin
1. Omuzlar, 2. Boyun, 3. Kafa, 4. Kürek kemikleri arası, 5. Bel ve kuy­ruk sokumu, 6. Dizler, 7. Tekrar kafa hacamatı.
Bu işlemlerdeki amaç, hacamatla tiroid bezi damarlarında bulunan katı tıkanıklıkları açmak, sülüklerin enzimi ile, eriyebilen tıkanıklıkları eritmek, kupalarla, bu bölgede biriken maddeyi dağıtarak tiroidde kan dolaşımını düzeltmektir.
Açlıkların arasındaki günlerde her sabah ve akşam 1 tatlı kaşığı taze öğütülmüş çörekotu + 20 mg. arı sütü + biraz bal karıştırılır ve ağızda eritilerek yutulur.
Yarım veya bir saat sonra başlayarak tercihe ve mevsime göre, aşağıdaki karışımlardan biri öğleye kadar 3 defa içilir:
· Kırmızı pancar suyu + aynı miktarda ıspanak suyu + 30 gr. kereviz Yaprağı suyu,
· Havuç suyu + aynı miktarda kırmızı pancar suyu + 20 gr. maydanoz suyu + 20 gr. kereviz yaprağı suyu,
· Havuç suyu + aynı miktarda brokoli suyu + 30 gr. kereviz yaprağı suyu veya 50 gr. patates suyu + gr. havuç suyu + 30 gr. kereviz yaprağı suyu,-
· gr. beyaz lahana suyu + 50 gr. kırmızı pancar suyu + 30 gr. may-danoz suyu + 50 gr. Su ay devam edilir. Bu karışımlar tiroid beziyle birlikte tüm bezlerin mükemmel bir şekilde temizlenip dengeli çalışmasını sağlar.
Uyarı: Sebze suyu karışımlarından biri bağırsaklarda gaz yaparsa, gaz yapmayan birine geçmek gerekir.
Ayrıca tere tohumunu balla yemek, bilhassa olgunlaşmamış ve yeni top­lanmış tohum, guatr hastalığına çok iyi gelir. Çilek mevsiminde her gün yemek yerine ,5 kg. çilek yemek ve haftanın 2 gününü sadece çilekle geçirmek guatr için çok iyidir. Çilekte, tüm bezlerle birlikte tiroid bezinin de dengesini sağlama özelliği vardır.


Büyümüş tiroid bezine uygulanacak kompresler:


• Yabani semizotu, sinirliot, ısırganotu veya asmanın yeni filizleri ve yaprakları veya orman sarmaşığı ya da yeni çıkan ceviz yaprakları ezi­lerek yağlı kağıt üzerine yerleştirilir ve tiroide sarılır. Bez ile sabitleş-tirilip saat bekletilir.
Veya
• Isırganotu yakılır, külü yeni öğütülmüş ısırgan tohumu ile karıştırılır. Akşam guatr üzerine konup sarılır ve sabaha kadar bekletilir.
Ceviz ağacının tamamı guatr için şifadır.
• Bir ay boyunca hergün, yeni çıkmaya başlayan cevizlerin vişne çekir­deği büyüklüğünde olanlarından tane, fındık içi büyüklüğüne eri­şenlerden ise günde 2 tane yutulur.
• Ceviz ağacının taze yapraklan kurutulur, çayı demlenerek kışın gün­de 1 çay bardağı içilir.
• Cevizin iç kısımlarını oluşturan perdeler, açık çay rengi alana kadar kaynatılarak, günde 1 çay bardağı içilir. Bu çay ve ceviz yaprağından yapılan çay kabızlık yapabilir. Bu nedenle 2 hafta boyunca içtikten sonra hafta ara vermek gerekir.
• Kabuklaşmamış taze cevizi bölerek, dudaklara değdirmeden, dişlere ve dişetlerine masaj yapmak dişleri beyazlaştırır, dişleri ve dişetlerini kuvvetlendirir, tartarı düşürür, siyah lekeleri yok eder, guatrı önler. Bu işlem çocuklara da yapılabilir.

 

haşimato tiroidi

3. "en iyi ihtimalle kilolu,kısır ve hayatı boyunca depresyon halinde yaşayan bir kadın en kötü ihtimalle ise lenfoma/tiroid kanseri olacaksın."

bu cümleye lütfen inanmayın, bu cümleyi size sarf eden insana lütfen sadece tebessüm etmekle yetinin sevgili yol arkadaşlarım. hele teşhisiniz yeni konuldu ise lütfen ama lütfen internette dolaşmayı, haşimato ile ilgili ne varsa okumayı, olumsuz bütün yorumları üstünüze çekmeyi bırakın. her zaman kötü günlerimiz olacaktır. önemli olan o kötü günlere nasıl tepki gösterdiğindir, mutluluğunu belirleyecek olan budur :)

üzülmeyin,haşimato bir uyanıştır, daha sağlıkla yaşarsanız iyilik olur.

ben biraz kendi hikayemden bahsetmek istiyorum,

benim bademciklerim yok

benim tükürük bezlerim yok

benim tiroid bezim çalışmıyor denecek hızda

benim bolca nodüllerim var

benim bir de nurtopu gibi bir haşimatom var. anlayacağınız boğaz bölgem en kıymetli, en gözüm gibi baktığım alanım. ha vüducumun her yeri kıymetli ve her hücremi seviyorum o ayrı tabi. ama işte her vücudun bir nazlısı olur hesabı benimki de boğazım.

yıllar evvel sigarayı bıraktım. yine yıllar evvel sağlıklı - organik beslenmeye başladım. sonra birden kalp çarpıntım başladı, saç diplerim kaşınmaya, sinirliliğim tavan yapmaya, hep bi iç sıkıntısı hali ve kabızlık sorunu geldi sonra. düzenli tahlil yaptırsam da hiç bir akıllı doktorun aklına şu kızın bir de hormonlarına bakalım demek gelmemiş olacaktı ki sevgili iç hastalıkları uzmanı dr. tuğba hanım o tahlillerimi de görmek istedi. sonuç: haşimato tiroidi. ilk başta hiç önemsemedim, çünkü ne olduğunu bile bilmiyordum sonra bir endokrin macerası sonra korkutucu gerçekleri bir bir sıralayan soğuk ses tonlu doktorlar.. o gün hastaneden ağlayarak çıktım ben, bi elimde telefon googlea yazmaya çalışıyorum bir bir nedir bu haşimato diye, doktoru doğrular nice bilgi çıkıyor önüme. sonra film şeridi gibi önümden geçiyor günlerim, "demek geçmeyen sivilcelerim nedeni buymuş","depresyon halim bundanmış", "bağırıp çağırmalarım?!", "demek bundan hep uyku halindeyim", "kabızlık,kabızlık,kabızlık" bu panik ve korku hali tam 1 hafta sürdü bende. kendimi kanser ilan ettim o hafta, izlanda uçak biletlerine bakmaya başladım, sanki iki haftalık ömrüm kalmış gibi, ölmeden önce gidip göreyim diye. facebookta haşimato gruplarına üye oldum hemen, ağlayanlar feryat figan, herkes kader mahkumu gibi, gözlerimi kırpmadan okuyorum hikayeleri.. yetmedi yabancı kaynaklara göz atmaya başladım. tokat gibi şeyler okudum! yahu bu hastalığı yenmiş insanlar bile varmış. gözlerim dola dola okudum autoimmune paleo makalelerini. bir çok yol arkadaşıyla tanıştım bu esnada çoğunlukla yabancıydılar ve yine çoğunlukla olumluydular da. nedense biz türkler her şeyi duygusala ve olumsuzluğa bağladığımız için durumu daha da kötüleştiriyoruz. evet sonrasında bir işi oluruna bırakma hali bir salmışlık yükü biniyor omza ama hayatı bu şekilde aynı haliyle sürdürmek de bir fayda sağlamıyor aksine daha çok zarar. çünkü önemli olan neler yaşadığın değil yaşadıklarınla nasıl başa çıktığındır.

benim başa çıkma yöntemlerim şu şekilde oldu/hala da devam ediyor bu süreç. çünkü bu artık benim yaşama stilim haline gelmiş durumda. sözlükte sıkça "bugün ne yedim" başlığı altında günlük menülerimi yazmaya çalışıyorum ve bolca da eksi alıyorum tabi. bunun nedeni tam teşekküllü sağlıklı insan gibi yiyor olmamamdan kaynaklıyor ama ben buna takılmıyorum çünkü ben "sağlıklı" bir insan olabilmek için böyle besleniyorum. benim sağlıklı halim yazdığım menüleri yediğim zamanki halimdir. o yüzden eksileyenlerin de canı sağ olsun, çünkü aynı yemeği herkesin aynı şekilde yemesi gerektiği öğretilmiş onlara.

ee çok konuştun yirmieylul ne yiyelim ne yapalım nasıl davranalım?

1. doktorunuz ne öneriyorsa o. ama doktor var doktor var. imkanınız varsa iyi bir endokrin uzmanına gidin, imkanınız yoksa iyi bir üniversite profesörüne görünün. memnun kaldığınız doktorun elini bırakmayın, uzun yıllar beraber yürüyeceksiniz çünkü aynı yolda.

2. iyotsuz tuz alın. ben pembe himalaya kullanıyorum.

3. haşimato otoimmün bir hastalıktır. otoimmün hastalıkların dönüşüm sürecinden bir önceki evre sızıntılı bağırsak sendromudur. yani bizim aslında ilk öncelikle bağırsaklarımızı tamir etmemiz gerekiyor. bağışıklığımızı. sindirilmeleri kolay ve bağırsak duvarlarını tamir etmeye destek olacak besinler tüketmemiz gerekiyor. nedir bunlar? fermente ürünler, probiyotikler (ev yoğurdu,ev kefiri), kemik suyu, buharda pişmiş sebzeler, bol yeşillikler, sağlıklı yağlar.

funduszeue.info bol pancar. yaprağı, sapı, kendisi.

funduszeue.info diyeti hakkında fikir edinin ve uygulamaya çalışın. evet çok zor ama diyorum ya çalışın. açıkçası ben de tam anlamıyla yerine getiremiyorum ama çalışıyorum, ki bu da bir şeydir. öncelikle şöyle başlayabilirsiniz, alışkanlıklarınızın envanterini çıkarın ve şunu sorun: "ben neyi iyi yapabiliyorum? ben neyi kolay yapabiliyorum?" ekmeği az tüketiyorum e o zaman bırakmam zor olmayacak gibi..

funduszeue.infoç de gluten yok ama çok da masum değil biliyorsunuz. bakliyat tüketirken de temkinli olmak da fayda var. eğer diyelim mercimek yemeği yapacağız o zaman mercimeğimizi en az 18 saat az karbonatlı ılık suda bekletiyoruz ki bağırsaklarımıza zarar vermesin.

peki ne yemememiz gerekiyor?

-gluten! gluten deyince çoğumuzun aklına direkt ekmek geliyor ama peynir de süt de yulaf da bakliyatta arpa da irmik de tarhana da bulgur da un da .. hemen hemen çoğu besin de gluten var. yapılması gereken bir ürün alırken etiket okumak. yalnız yaşıyorsak şayet mutfaktaki gluten içeren öğeleri komşulara dağıtmak, dolabı temizlemek.

-kutu/konserve ürünler

-ağır metal içeren yiyecekler. ton ve somon balıkları

-gdolu besinler

-mevsiminde olmayan sebze/meyveler

-rafine şeker

-paketli ürünler

-dondurulmuş gıdalar

-Brokoli, turp, beyaz lahana, karnabahar, brüksel lahanası, kırmızı turp, şeftali, armut, kiraz.. gibi Troit hormonlarının çalışmasını azaltan besinler. bunları hayatımızdan temelli çıkarmamız çok zor. ama dikkatli tüketmeye çalışabiliriz, ya da bu gruptaki sebzeleri yoğun pişirerek yiyebiliriz, çiğden yemek sakıncalı çünkü.

peki nasıl yaşamamız gerekiyor?

-biliyorum çok zor ama stressiz yaşamamız.

-sigarayı ve içkiyi bırakın. özellikle bira. ben özel günlerde bir kadeh şarap içmeye devam ediyorum.

-plastiği mümkün mertebe hayatınızdan çıkarın.

-zararlı kimyasalları hayatınızdan çıkarmaya çalışın. deodorant, sıvı sabun vs.

-pazar alışverişine çıkın, marketlerden çok sık sebze-meyve almamaya özen gösterin.

-detox yapın ara ara.

-rahmetle andığım dr aidin salih&#;in gerçek tıp adlı kitabını alın. size iyi gelecektir. maneviyat ve şifa bir arada. aralıklı oruçlar hakkında bilgiler edinceksiniz.

-Nörolog David Perlmutter&#;in tahıl beyin adlı kitabını okuyun. gluten neymiş ne değilmiş bize ne zararı varmış bir bakın.

-destek alın. ama bu madde bizi ilk maddeye götürüyor. "doktorunuz ne öneriyorsa o." tahlil sonuçlarınıza göre eksikliklerinizi tamamlayın. ben b12&#;imi hiç bir zaman düşürmemeye çalışıyorum, ara ara demir hapımı alıyorum, adet günlerime yakın zamanda magnezyum hapı alıyorum ama dilerseniz bol hurma ve kabak çekirdeği ile de oranı yükseltebilirsiniz, , omg çok çok önemli bu hastalıkta omg 3 ve koenzim q10 desteği alıyorum. ara ara probiyotik hapı içiyorum.

-kendinize zaman ve emek ayırın

-bol bol yürüyün, spor yapın,dans edin. o vücudu çalıştırın! çünkü tiroid bezleri aktivitelerle çalışmaya başlıyor, metabolizmanızın hıznlaması için bu şart. yani artık vücudunuzdan nefret ettiğiniz için değil vücudunuzu sevdiğiniz için spor yapın.

güzel insanlarla tanışın:

1. sevgili pınar dünyamı aydınlattı diyebilirim.

(link: funduszeue.info pinoeatshealthy) bloğunu mutlaka inceleyin. instagram sayfasında her türlü sorunuzu yanıtlayan muhteşem tatlı bir kadın!

2. yemek listemiz çok iç karartıcı değil mi. pasta yok börek yok. yok allah yok. işte o işe yardıma koşan işbitirici muhteşem bir kadın daha, sevgili sıla. Sıla&#;nın tatlı kızı Bade diyabet1 sahibi. Sıla, Bade&#;den yola çıkarak öyle güzel pastalar tatlılar yapmış ki, bundan bütün dünya nasiplenmiş.

onun bloğu da burada: (link: funduszeue.info badeninsekeri)

3. tatlı tatlı yazan bir kadın daha, sevgili evren. artık bloguna yazmıyor umarım yazmasını gerektirmeyecek kadar güzel , bloguyla ilgilenemeyecek kadar dolu dolu gidiyordur hayatı ve ailesiyle mutludur.

(link: funduszeue.info#.WD6ffLKLRqN yavrusu)

son olarak;

sakın boşluğa düşmeyin. umutsuzlukta kaybolmayın. haşimato dert değil.. önemli olan başımıza gelen değil, bizim vermeyi seçtiğimiz cevaptır.

herkese bolca şifa ve sevgi ile!

30 kasım kasım

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası