uyurken burundan acı su gelmesi / Geniz Akıntısı Nedir ve Nasıl Geçer? - Medicana

Uyurken Burundan Acı Su Gelmesi

uyurken burundan acı su gelmesi

Burun Akıntısı Beyin Omurilik Sıvısı Çıktı

Burun Akıntısı Beyin Omurilik Sıvısı Çıktı
Bir Yıl Önce Doğum Sonrası Burnundan Şeffaf Sıvı Gelmeye Başlaması Nedeniyle Birçok Farklı Doktora Başvuran 34 Yaşındaki Çise Atlas’a, Her Seferinde Alerjik Akıntı Teşhisi ile Birçok Alerji Tedavisi Uygulandı. Bir Yıldır Alerji İlaçları ile Yaşayan Hasta, Buna Rağmen Sıvı Kaybındaki Artışla Birlikte Yorgunluk, Halsizlik ve Baş Ağrısı gibi Sağlık Sorunları ile de Mücadele Etmeye Başladı. Bir Yıl Sonunda Beyin Omurilik Sıvısı Kaybı Yaşadığı Anlaşılan Hasta, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Erişir Başkanlığındaki Ekip Tarafından Gerçekleştirilen Cerrahi Operasyonla Tedavi Edildi.

Prof. Dr. Ferhat Erişir; “Kazalar, Travmalar, Buruna Alınan Darbeler ve Operasyonlarda Yaşanan Komplikasyonlar Beyin Omurilik Zarı Yırtığına Neden Olabilir.”
Muayene ve tetkikleri sonucunda beyin omurilik zarında yırtık teşhis edilen Çise Atlas’ın, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi ile Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalları tarafından gerçekleştirilen değerlendirmesinde Prof. Dr. Ferhat Erişir başkanlığındaki ekip tarafından opere edilmesine yönelik karara varıldı.

“Hastamız Çise Atlas uzun yıllar önce burun ameliyatı geçirmiş. Burun ameliyatından yıllar sonra ise doğum yapmıştır. Burun ameliyatında gerçekleşme ihtimali bulunan komplikasyona bağlı olarak zarda meydana gelen bir incelme, doğum sırasında meydana gelen basınçla birleşince, beyin zarının yırtılmasıyla sonuçlanmış olabilir.” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Ferhat Erişir, sonrasında hastada burundan yavaş yavaş ve damla damla sıvı gelmeye başlamış olabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Ferhat Erişir, burundan gelen beyin omurilik sıvısının birincil nedenleri arasında kazalar, travmalar ve buruna gelen darbelerin etken olabileceğine dikkat çekerken, hastaların geçirmiş oldukları operasyonlarda yaşanan komplikasyonların da sebep teşkil edebileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Ferhat Erişir; “Doğru Teşhis ve Tedavi Gerçekleştirilmeseydi, Hastanın Menenjit ile Mücadele Etmek Zorunda Kalması da Kaçınılmaz Olacaktı.”
Beyin omurilik sıvısı ve işlevlerine de değinen Prof. Dr. Ferhat Erişir, beyinde bulunan ve günde bir bardak kadar salgılanan ve hergün yenilenen beyin omurilik sıvısının, insanları travmalara karşı koruduğuna dikkat çekti. Teşhis ve tedavi arayışları ile geçen bir yıllık süre zarfında Çise Atlas’ın sıvı kaybı yaşaması ve beynin dış ortama açık olması nedeniyle menenjit geçirme ihtimalinin de söz konusu olduğuna değinen Prof. Dr. Ferhat Erişir, su formunda sürekli burun akıntısı şikayeti olan kişilerin mutlaka bir uzmana başvurması gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Ferhat Erişir; “Hasta, Beyin Tabanına Burun İçinden Yama Uygulanmak Suretiyle Tedavi Edildi.”
Uyguladıkları tedavi yöntemi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ferhat Erişir, işlem sırasında endoskopik kameralarla burun içine girilip, hastanın kafa tabanına doğru ilerlendiğini, burada beyin tabanına yama uygulanmak suretiyle deliğin kapatıldığını ifade etti.

Prof. Dr. Ferhat Erişir açıklamalarının sonunda, beyin omurilik zarı yırtığının neden olduğu sonuçlara ilişkin ifadelere yer verdi: “Bu durumdaki hastalarda şiddetli baş ağrısı olmakta, hatta ameliyat sonrası kısa bir süre baş ağrısı da devam edebilmektedir. Teşhis ve tedaviye geç kalındığı durumlarda ise burun içindeki mikroplar beyine karışıp hastanın menenjit geçirmesine sebebiyet vermekte, bu durum da hastanın hayatına mal olabilmektedir. Hastanemizde gerçekleştirilen operasyon sonrası hastanın burun akıntısı ve baş ağrıları kendiliğinden geçmiş, hayati risk teşkil edebilecek tüm sorunlar ortadan kaldırılmıştır.”

Haberler

Kilo kaybı ve huzursuzluk varsa dikkat!

Çocuklarda reflü sıklığı artıyor mu?

Yetişkin sorunu olduğu zannedilen reflü çocuklar hatta bebeklerde de ortaya çıkabiliyor. Araştırmalar, tüm çocuklarda da yaklaşık yüzde 15 oranında reflü bulunduğunu gösteriyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı  huzursuzluk, mide bulantısı ve özellikle kilo kaybı olan çocukların reflü açısından da değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Reflü, yemek borusu ve mide arasındaki kapakçıktaki (kastaki) gevşeklik nedeniyle mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri kaçması sonucu ortaya çıkıyor. Son dönemlerde her yaş grubundaki çocuklarda reflüye ait işaretlerdeki artış önem taşıyor. Zira bu sorun çocukların ve ebeveynlerin hayat kalitesini düşürmesinin yanında tedavi edilmezse astım, yemek borusunda tahribat, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve zatürre gibi farklı hastalıklara da zemin hazırlayabiliyor. Alerjiler ve özellikle besin alerjileri yemek borusunda tahribat yapıp reflü bulgularına neden olabiliyor. Bebeklerin gelişim süreci devam ettiği için de reflüye daha sık rastlanıyor.

Reflü nedeniyle çocukların kilo almakta zorlandığını hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Uzmanı, bununla birlikte çocukların gelişimlerinin de etkilenebildiğini belirtiyor. Ayrıca, mideden yemek borusuna kaçan asit, dokuda hasarlanmaya ve küçük yaralara yol açabildiği için kansızlık gelişme riski de bulunuyor.

Belirtiler karıştırılabiliyor

Reflüye bağlı şikayetler bebeklerde ve çocuklarda değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin bebeklerde bulantı, kusma ve beraberinde kilo kaybı gözlenirken, çocuklarda kusma yaşanmıyor ancak göğüste yanma, ses kısıklığı ve gelişimde yavaşlama ortaya çıkıyor. Genel olarak belirtilerin birçoğunun farklı hastalıklarla benzerlik gösterdiği için karıştırıldığını anlatan uzmanımız, şöyle konuşuyor; “Özellikle reflüyle birlikte gelişen üst solunum yolu enfeksiyonlarında altta yatan neden tespit edilmezse çocuk uzun ve tekrarlayan antibiyotik tedavilerine maruz kalabiliyor. Bunun yanında göğüs ağrısı veya sıkışma gibi şikayetler de kalp kaynaklı hastalıklarla karıştırılabiliyor. Dolayısıyla reflü belirtileri konusunda uyanık olunması ve zaman kaybetmeden hekime başvurulması önem taşıyor.”

Tanıda hasta öyküsü önemli

Hastalığın tanısında en önemli faktörün çocuğun ayrıntılı hikayesinin alınması olduğunu belirten uzmanımız, “Reflü tanısı koymak için geliştirilen çeşitli yöntemlerden yararlanıyoruz ve her çocuğa da aynı yöntemle yaklaşmıyoruz. Bazı çocuklarda sadece yakınmaları dinlemek yeterli olurken, bazılarının klinik durumuna, yakınmasının ağırlığına göre endoskopik ya da radyolojik yöntemler kullanıyoruz” diyor.

Tedavi yaşam tarzı değişikliğiyle başlıyor

Reflü hastalığının tedavisinde öncelikle yaşam şeklindeki bazı değişikliklerin yapılması gerekiyor. Süt çocuklarında mama içeriğinin değiştirilmesi (yoğunlaştırılması), sık sık az miktarda yedirmek ve yatarken başının yükseltilmeli alınacak önlemler arasında yer alıyor. Daha büyük çocuklarda ise, portakal suyu, çikolata, nane gibi reflüye neden olabilecek gıdaları tüketmemek ve akşam yemeğinden sonra da sıvı alınımını azaltmak gerekiyor. Ayrıca, karın içi basıncı artışına yol açan kabızlık, şişmanlık gibi sorunların çözülmesi, beli çok sıkı kıyafetler giydirmemek, yemek yerken masada oturulmak, sık sık ve az miktarda yemek yemek, yatmadan 1, saat önce yiyecek tüketmemek ve yatarken başın yükseltilmesini sağlamak da alınabilecek diğer önlemler arasında yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı “Ayrıca çocuğa uygun olarak, sindirim sisteminin hareketlerini düzenleyici ve mide asidini azaltıcı, kapakçık fonksiyonlarını güçlendirici ilaçlar kullanılabiliyor. Bu tedavi de duruma göre yaklaşık  ay kadar devam edebiliyor. Ancak uzun süren tedaviye rağmen düzelemeyen çok nadir vakalarda cerrahi de bir seçenek olabiliyor” diyor. 


Reflüyü işaret eden belirtiler

Bebeklerde:

• Sık sık bulantı, kusma
• Beslenmeyi (biberonu) reddetme
• Öğürme
• Huzursuzluk
• Sık ağlama nöbetleri
• Tekrarlayan öksürük
• Tekrarlayan orta kulak iltihabı
• Gelişimde yavaşlama

Çocuklarda:

• Göğüste yanma
• Ağıza acı su gelmesi
• Diş parlaklığının kaybolması
• Ses kısıklığı
• Gelişimde yavaşlama
• Sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonu
• Sık görülen kulak hastalıkları
• Sık görülen pnömoni/zatürre

 

 

Yayın Tarihi : 31/08/

Burundan gelen şeffaf sıvı ciddiye alınmalıdır! Burundan gelen akıntı sebebi nedir?

Burundan gelen şeffaf sıvı akıntısı birçok problemi beraberinde getiriyor. Bu rahatsızlığa maruz kalanlar internetten '' Burundan gelen akıntı sebebi nedir?'' sorusuna yanıt arıyor. Burundan gelen şeffaf sıvı akıntısının Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) akıntısı olabileceği, nezle zannedilerek tedavisi geciktirilen hastalığın menenjit dahil birçok ciddi probleme neden olduğu bildiriliyor. İşte merak edilen detaylar…

BURUNDAN GELEN ŞEFFAF SIVI AKINTISI NEDİR?

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayhan Öztürk, BOS akıntısının genellikle tek taraflı burun akıntısı şeklinde gerçekleştiğini söyledi. Hastaların alerjik burun akıntısı şikayetiyle kendilerine başvurduklarını ifade eden Öztürk, kişinin beyin omurilik sıvısının yapısına göre sıvının tatlı veya tuzlu olarak fark edilebileceğini belirtti. Şeffaf beyaz bir yapısı olan beyin omurilik sıvısının asla iltihap şeklinde olmadığına dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:

"Kafatası bölgemizde, buruna komşu bölgelerde bazı zayıf noktalar var. Buradaki kemik yapısının incelmesiyle hem doğuştan hem de bir şekilde sonradan bu kısımlarda açıklıklar, hasarlar görülebiliyor. Bu açıklıklar bir travma sonucu veya kendiliğinden meydana gelebilir. Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor. Kilolu kadınlarda biraz daha fazla ve daha riskli. Tansiyonu yüksek olanlarda daha fazla ortaya çıkabiliyor. Bu akıntı genellikle eğilince, namaz kılarken ya da ayakkabı bağlarken gelir. Sabah uykudan uyandığınız zaman biriken sıvı akmaya başlar. Bu, alerjik nezleyle çok karıştırılıyor. Beyin omurilik sıvısı, biriktirilebilir seviyede olması, tadının olması nedeniyle nezleden ayrılıyor. Alerji şeffaf değildir ve belli bir kıvamı vardır."

MENENJİT TEHLİKESİ VAR

Beyin zarının mikroplardan beyni izole ettiğini anlatan Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:

"Beyin zarının bu görevi nedeniyle normalde menenjit ya da beyin apsesi gibi enfeksiyonları görmüyoruz. Ama beyin zarında bahsettiğimiz hasarlar, yırtıklar varsa, sıvı geliyorsa tehlike var demektir. Burun, dış ortamla ilişkisi nedeniyle en çok enfeksiyon olan organlardan birisi. Bu enfeksiyonlar bir şekilde suyun geldiği gibi, ters olarak beyne giderse; hastalarda beyin zarı enfeksiyonlarına (menenjit) neden oluyor. Hastalarda bir tarafın tutmaması ve ayakta aksama gibi kalıcı problemler ortaya çıkabiliyor."

"TEDAVİSİ KESİNLİKLE CERRAHİ"

Öztürk, travmaya bağlı oluşan zar yırtıkları için 15 günlük tedavi uygulandığını, bu yırtıkların bazen kendi kendine kapanabildiğini aktardı.

Kendiliğinden gelişen yırtıkların ise hiçbir zaman kapanmadığını vurgulayan Öztürk, "Hastanın akıntısı devam ediyorsa cerrahi müdahale gerekiyor. Hastadan alınan sıvı çeşitli analizlere tabi tutuluyor ve radyolojik incelemeler yapılıyor. İki türlü tedavi var. Eskiden bu daha çok, kafatasının açılmasıyla, hasarlı alanın kapatılması şeklinde tedavi ediliyordu. Şimdi ise modern tekniklerle, endoskopik yöntemle burun içini kullanarak, dışarıdan herhangi bir kesi yapmadan hasarlı alanları kapatabiliyoruz. Kapandıktan sonra bahsettiğimiz riskler ortadan kalkıyor" ifadelerini kullandı.

Öztürk, beyin zarında oluşan açıklıkları ameliyatla kapatmada yüzde 90'ın üzerinde başarının söz konusu olduğunu sözlerine ekledi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası