polip düşüğe neden olurmu / Rahim İçindeki Polipler Hamileliğe Engel Olur Mu? - Hamilelik

Polip Düşüğe Neden Olurmu

polip düşüğe neden olurmu

seafoodplus.info içi Polip (Endometrial Polip)

Endometrial polipler yaklaşık olarak 10 kadından 1 inde görülen , rahmin en iç tabakasından ( endometriyumdan) kaynaklanan iyi huylu tümoral oluşumlardır. Halk arasında ''rahim içerisinde et parçası'' olarak bilinen polipler, genellikle ultrasonografi ve bazen sulu-ultrasonografi ( salin infüzyon sonografisi) yapılarak tespit edilirler ,fakat kesin tanı polipin histeroskopi ile veya kürtaj yoluyla çıkarıldıktan sonra patolojik incelemesi ile konur.

Polipler genellikle adet kanaması süresi ve miktarını arttırırlar, ara kanama, menopozda kanama, geçmeyen kahverenkli akıntı gibi şikayetler oluşturabilirler. 1 cm üzerindeki polipler, gebe kalamamaya veya düşüğe neden olabilirler. Poliplere neden olan faktörler tam anlamı ile bilinmemekle birlikte östrojen aktivitesinin fazlalığı bu duruma neden olabilmektedir.

Meme kanseri için tamoksifen tedavisi gören hastalarda endometrial poliplere sık rastlanmaktadır. Poliplerin büyük bir bölümü herhangi bir şikayete neden olmaz, ancak polip fark edildiğinde alınması gerekir. 

  

2. Miyom
 

   Rahimin kas dokusundan gelişen yaklaşık olarak 5 kadından 2 sinde görülen iyi huylu tümörlerdir. Miyom oluşumunda ana risk fakötür olarak östrojen sorumlu tutulmaktadır. Miyom oluşumunda risk faktörleri olarak obezite, ailesel yatkınlık, genetik,  beslenme, erken adet görme, hiç doğum yapmamış olmak, siyah ırk sayılabilir. Azaltan risk faktörü olarak düzenli egzersiz, obezite varsa kilo kaybı ve antioksidan beslenme sayılabilir. 

   Miyomların çeşitli tipleri vardır. Bunlar;  rahmin kas dokusu içerisinde ( intramural),  rahim boşluğuna doğru (submuköz) ve rahim dışına doğru (subseröz, intraligamanter) büyüyen miyomlar olup, çapları değişik boyutlarda olabilmektedir. Miyomlar sıklıkla şikayet yaratmamakla birlikte , yerleşim yeri ve boyutuna göre adet kanama miktarında artış, adet sonrası lekelenme kanamaları, kasık ağrısı, ve komşu organlara bası yaparak idrar ve bağırsak alışkanlığında değişiklik yapabilmektedir.

  Miyomların bir kısmında takip yeterli olup, kesin bir ilaç tedavisi yoktur.  Cerrahide iki teknikle miyom ameliyatı yapılmaktadır. Bir tanesi karın kesisi açık cerrahi, diğeri ise kapalı yani laparoskopik yöntemle yapılmaktadır.  

  

   Miyomlar maalesef % oranında tekrar oluşabilmektedir. Miyomların kendi içerisinde yaptığı değişime dejenerasyon denir, bu durum gebelikte çok sık olmakla birlikte gebelik dışında da oluşabilmektedir, ciddi karın ve kasık ağrısı yapmaktadır, Miyomlar yaklaşık olarak de 5 oranında sarkomatöz( kanser) dejenerasyon gösterebilmektedir, bu yüzden miyom tedavisi ve takibi ciddi deneyim gerektirmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Polip

Sıkça Sorulan Sorular

Polip alınmazsa ne olur?

Risk teşkil etmeyen poliplerin alınmaması herhangi bir sorun teşkil etmez. 2 cm’ye kadar olan polipler risk şemasında en alt sırada bulunur; ancak 2 cm’den büyük poliplerde risk durumu artış gösterecektir. Riskli olduğu saptanan polipler alınmazsa zamanla ciddi sorunlara yol açabilir. Rahim içi polipler kısırlık ve düşüğe yol açabilirler.

Rahimde polip ağrı yapar mı?

Bu soru her hastaya göre farklılık gösterebilir. Rahim içi polipler genellikle adet dönemlerinde ağrıya neden olabilir. Yine aynı yerde oluşan bir diğer sorun ise cinsel ilişki sırasında yaşanır. Servikal polipler vajinal ilişki sırasında veya sonrasında kanamaya yol açabilir. Polipler ağrı yapmamaları ve hissedilmemeleri nedeni ile yıllarca fark edilemez.

Rahim içi polip kanama yapar mı?

Rahim polipleri kanama yapar. Poliplerin belirtilerinden biri bulundukları bölgede sürtünmeden dolayı kanama yapmalarıdır. Özellikle rahim veya rahim ağzında bulunan polipler için kanama çok sık gerçekleşebilir. Polipin oluşturduğu kanamalar adet dönemlerinde daha da artar. Adet kanamaları uzun ve sık periyotlarla gerçekleşiyorsa polip riski yüksek demektir.

Polip adet gecikmesi yapar mı?

Rahim içi polipler adet gecikmesi yapmaz. Adetten gün sonra lekelenme tarzı kanama sık görülür. Her adet düzensizliği polip varlığına işaret etmese bile rahim içi polipler açısından hasta değerlendirilmelidir.

Ameliyat sonrası polip tekrar eder mi?

Erken bir tanı ile tedavi edilen polipler çok nadir bir şekilde de olsa tekrar edebilir. Özellikle endometrial polip geçiren kadınlar, menopoz öncesi %15 ile %43 arasında polip tekrarlama riski ile karşı karşıya kalabilirler. Menopoz sonrası bu oran oldukça düşüktür. Kadınlarda rahim polipi sonrasında hormonal ilaçlarla tekrarlama riski en aza indirilmeye çalışılır. Her ne kadar doğru bir tedavi ile polipten kurtulmuş olsanız da, düzenli aralıklarla mutlaka kontrol olmanız gerekmektedir.

Rahimde polip cinsel isteksizlik yapar mı?

Poliplerin varlığı cinsel isteksizlik yapmaz ancak cinsel ilişki sırasında ve sonrasından oluşan ağrı, kanama gibi durumlar kişiyi cinsel ilişkiden uzaklaştırabilir. Adetlerin düzensiz bir hale gelmesi de cinsel isteksizlik üzerinde olumsuz bir etki yapabilir. Polipler rahim içinde enfeksiyona neden olabilir. Bundan dolayı tedavi olmadan vajinal cinsel ilişkiye girmemek hem hasta hem de partneri için daha doğru olacaktır.

Rahim içindeki polip hamileliğe engel mi?

Poliplerin hamileliğe engel olup olmadığı en çok merak edilen konuların başında gelir. Polipler hamileliğe engel olabilir; ancak bu yalnızca rahimde polip görülen durumlarda görülür. 2 cm üzerindeki polipler hem doğal yoldan hem de tüp bebek yöntemi ile hamile kalmayı engelleyebilir. Bu kesin bir sonuç değildir. Rahminde polip olan hamile kalan birçok hasta söz konusudur, ancak bu riskli bir durumdur. Bu yüzden belirli bir büyüklükte olan polipler hamile kalmayı engellememesi ve hamilelik sırasında düşüğü önlemek için alınmalıdır.

Rahmin içindeki polip ultrasonda görülür mü?

Hiçbir soruna yol açmayan polipler kendiliğinden teşhis edilemeyebilir. Polip varlığını belirlemek için ultrason etkili bir yöntemdir. Jinekolojik muayene sırasında yapılan ultrason görüntüleme sırasında polipin varlığından haberdar olunabilir. Yine aynı şekilde farklı bölgelerdeki poliplerde bir boşlukta tutundukları için ultrasonla teşhis edilebilir.

Polip kendiliğinden geçer mi?

Kişi, polip oluşumunu bilmez veya hiçbir belirtisi ile karşılaşmayabilir. Poliplerin kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Bu kişinin kendi bilgisi ile alacağı bir karar olmadığından doğru bir teşhis ve tedavi için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir