elde sinir sıkışması nasıl geçer / Sinir sıkışması,karpal tünel sendromu,siyatik | Bulut Klinik

Elde Sinir Sıkışması Nasıl Geçer

elde sinir sıkışması nasıl geçer

Sinir Sıkışması Tedavisi

•Sorunlu bölgede uyuşukluk ve duyu kaybı

•Ağrı (Sinir sıkışması omurilikteki bir sorundan kaynaklıysa öksürme ve hapşırma gibi durumlarda ağrı artabilir)

•Karıncalanma ve iğne batması hissi

•Kaslarda güçsüzlük ve seğirme

•El ve ayaklarda hareket güçlüğü

Sinir sıkışması nasıl teşhis edilir?

Sinir sıkışması şüphesiyle doktora giden kişi öncelikle fiziki muayeneden geçer. Muayene sırasında doktorunuz da sinir sıkışmasından şüphelenirse sizi bir dizi teste sokar. Bu testlerin toplam süresi yaklaşık olarak 1 saattir. Siz de doktora giderken programınızı buna göre yapmalısınız. Şimdi bu testlere ayrıntılı bakalım:

Sinir ileti çalışması. Bu testte sinirlerdeki elektriksel iletim ölçülür. Bunun için sorunlu bölgeye bazı elektrotlar yerleştirilir. Sonrasında düşük miktarlarda elektrik yollanır. Bu işlem can yakmaz. Ancak biraz rahatsızlık verebilir. Test sonuçlarına bağlı olarak hem sinirlerdeki iletim bozuklukları hem de sinirlerin iletim hızı ölçülür.

Elektromiyografi (EMG). Bu işlemde kaslardaki elektrik deşarjı ölçülür. Test öncesinde ince iğne biçimindeki elektrotlar kaslar içine yerleştirilir. Bu sırada biraz ağrı hissedebilirsiniz ve sonraki birkaç gün ufak yaralar taşırsınız. Elektrotların yerleştirilmesinden sonra kasların hareket etmesi sağlanır. Sonuçlara bağlı olarak sinir sıkışmasının varlığı ve seviyesi hakkında önemli bilgiler edinilir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR). Vücudun içindeki hem sert hem de yumuşak dokuların görüntülenmesinde işe yarar. Bunun için radyo frekansları kullanılır. Ön çapraz bağ yaralanmaları ve sinir sıkışması tanısında çok tercih edilir. Çünkü bu yöntemle hem bağ dokularının, hem de kıkırdakların durumu hakkında ayrıntılı bilgi toplamak mümkündür.

Sinir sıkışması tedavisi nasıl yapılır?

Sinir sıkışması tanısı ardından sıra tedaviye geçer. Tedavinin ilk aşaması dinlenmedir. Bu aşamada doktorunuz sizden ağrıyı, karıncalanmayı ve uyuşmayı tetikleyen tüm hareketlerden korunmanızı isteyecektir. Ancak sinir sıkışmasının bulunduğu yere bağlı olarak hareketsizliği sağlamak için bir atel ya da bant kullanılması gerekebilir. Örneğin karpal tünel sendromuna bağlı olarak gelişen bir sinir sıkışmasında bu tür malzemeler kullanılabilir.

Dinlenme aşamasından sonra sıra fizik tedaviye geçer. Fizik tedavi sırasında uzman doktorunuz sinirler üzerindeki baskıyı hafifletmek için bir dizi hareket uygulamanıza yardımcı olur. Bu hareketler daha önce de söylediğimiz gibi hem sinirlerin üzerindeki baskıyı hafifletir, hem de kasların esnemesini ve güçlenmesini sağlar.

İlaçlar da sinir sıkışması tedavisinde rol alabilir. Özellikle analjezikler ve kortkosteroid enjeksiyonlar en sık başvurulan ilaçlardandır. Her iki grup ilaç da sinir sıkışmasına bağlı ağrıyı ve inflamasyonu azaltmaya yöneliktir.

Tüm bu işlemler işe yaramazsa o zaman cerrahi müdahale uygulamak gerekebilir. Ancak bunun için en az 1 – 2 ay beklenir. Uygulanacak cerrahinin türü sinir sıkışmasının nedenine ve bulunduğu bölgeye göre değişir. Örneğin omurgadaki fıtık, sinir sıkışmasına neden oluyorsa fıtıklaşmış diskin bir bölümünün kaldırılması ya da sinirlere baskı yapan dokuların gevşetilmesi gerekirken, karpal tünel sendromuna bağlı sinir sıkışmalarında farklı yöntemler uygulanır.

Sinir Sıkışması Nedir?

Sinir sıkışması, bir sinirin etrafında bulunan kas, tendon, kıkırdak veya kemik gibi dokular tarafından sinire baskı yapılmasına denir. Oluşan bu baskı sonucunda sinir işlevleri olumsuz olarak etkilenir. Uyuşma, karıncalanma, ağrı ve güçsüzlük gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Birçok farklı türde sinir sıkışması oluşabilir. En sık görülen sinir sıkışması çeşitleri ise şu şekildedir:

Karpal Tünel Sendromu: El bileği çevresinde bulunan median sinirinin sıkışması ile meydana gelir. Bu sinir kol üst kısmından başlar ve orta parmağa uzar. Bilekte karpal tünel adı verilen bir yerden geçer. El bileğinde oluşan herhangi bir şişme durumu sinire bası olmasına yol açar.

Meralgia Paresthetica: Uylukta bulunan duyu siniri lateral femoral kutanöz sinirinin rahatsızlığıdır. Alt ekstremitede bulunan kısmının sıkışması sonucu Meralgia Paresthetica sinir sıkışması oluşur. Bu bölgede ağrı ve duyu kaybı yaşanır.

Sinir Sıkışması Neden Olur?

Sinir sıkışması, sinir hücrelerinin uyguladığı bası sonucu oluşur. Genellikle bir defadan fazla oluşan yaralanmalar sonucu meydana gelir. Örneğin; işi gereği sürekli klavye veya mouse kullanan ya da piyano gibi müzik aletlerini kullanan kişilerde el bileğinde sinir sıkışması görülmesi yüksek ihtimallidir. Bunun yanında ani olan kırık veya zorlanmalarda da gelişebilir. Genel olarak sinir sıkışması belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bel fıtığı
  • Obezite
  • Disk kayması
  • Stres
  • Osteoartrit
  • Travma ve yaralanmalar
  • Sürekli tekrarlayan eylemler
  • Şeker hastalığı
  • Genetik etkenler
  • Tiroit düzensizlikleri
  • Bazı spor aktiviteleri
  • Karpal tünel sendromu
  • Kist ve tümör oluşumları
  • Oturuş ve duruş bozuklukları
  • Gebelik veya manopoz
  • Sinir hastalıkları
  • Doğuştan gelen defektler

Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Sinir sıkışması ile oluşan belirtiler meydana geldiği alana göre değişkenlik gösterir. Sıkışmanın olduğu yere göre görülen belirtiler ise şu şekildedir:

  • Omuz, boyun ve kollarda yanma şeklinde ağrı
  • Al bileği ve parmaklarda karıncalanma
  • Kol ve omuzda kaslarda güçsüzlük
  • El, kol veya omuz bölgesinde his kaybı yaşanması
  • Kafa hareketleri ile ağrının şiddetinde değişme olması
  • Gece uykudan uyandıran el uyuşmaları
  • Hareket etmede zorlanma
  • Sıkışma olan bölgede güçsüzlük yaşama
  • Sinirlerin bulunduğu bölgede hafif ağrı veya sızı

Dirsekte oluşan sinir sıkışmalarında dirsek büküldüğü zaman acı hissedilebilir. Aynı zamanda ellerde ve parmaklarda karıncalanma ve güç kaybı olabilir. En yaygın görülen karpal tünel sendromunda ise geceleri şiddetlenen el ve kol ağrısı oluşabilir. Bacaklarda görülen sinir sıkışmaları ise siyatikten kaynaklanabilir. Leğen kemiğinde başlayan ve bacaklara doğru inen siyatik siniri bel ağrısı, bacaklarda güçsüzlük ve uyuşmaya yol açabilir.

Sinir Sıkışması Nasıl Teşhis Edilir?

Teşhis için ilk olarak hekim hastanın tıbbi öyküsünü dinler ve fiziki muayenesini yapar. Fiziki muayene için bazı hareket testleri hastaya uygulanır. Daha sonra ise kesin teşhis için bazı testler istenebilir.

Sinir İletim Çalışmaları: Sinir uçlarına yerleştirilen elektortlar ile sinire düşük bir elektrik akımı verilir. Bu esnada sinirin buna olan tepkisini ölçümler. Bu sayede olası hasar varlığı teşhis edilebilir.

Elektromiyografi (EMG): İğne biçimindeki elktrotların sinire yerleştirilmesi sonucu, hem dinlenme hem de çalışma esnasındaki aktivitesini ölçümler. Test kaslarda herhangi bir anormallik olup olmadığını tespit eder.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG): Radyo dalgaları ile görüntüleme yapılmasıdır. Bilhassa sinir kökü basısı gibi hallerde uygulanır. Eklem yüzeyindeki ya da kastaki büyümeler, ödem ve damar hastalıkları görüntülenebilir.

Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinir sıkışması cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler olmak üzere 2 şekilde tedavi edilebilir.

Cerrahi Dışı Tedavi Yöntemleri: Fizik tedavi uygulamaları, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavileri kullanılır. Yaşam tarzında yapılacak değişiklikler; ergonomik eşya kullanımı, ağrıyı etkileyen hareketlerden kaçınılması, problemi tetikleyecek mesleklerin tercih edilmemesi gibi olabilir. Obeziteden dolayı sinirde sıkışma olması durumunda ise ideal kiloya ulaşılması iyileşmeye katkı sağlayabilir.

Fizik tedavi uygulamasında, hastanın sorunlu bölgesine güç, esneklik ve rahat hareket edebilme özelliği kazandırılması istenir. Bu tedavi ile aynı anda uyuşukluk ve ağrı gibi semptomlar da iyileştirilmeye çalışılır. Non -steroid anti inflamatuar ve kortikosteroid ilaçlar reçete edilebilir. İlaç tedavisi sıkışma olan bölgede ödem ve iltihaplanmayı iyileştirmek için verilir.

Cerrahi Tedavi: Bu tedavilerden fayda göremeyen hastalarda ise cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Ameliyat bölgesel olarak sinirin olduğu alana yapılır. Oradaki bağ doku ve bazı yumuşak dokular alınarak sinir üzerindeki bası azaltılır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası