vajinal fitilden sonra tuvalete gidilir mi / Vajinal fitil kullananlar? - Happy Mom Forum

Vajinal Fitilden Sonra Tuvalete Gidilir Mi

vajinal fitilden sonra tuvalete gidilir mi

Vajinal fitil kullandıktan sonra tuvalete gidilir mi çeşitli sebepler dolayısıyla vajinal fitil kullanan kişiler tarafından araştırılmaktadır. Vajinal fitil, vajina içine özel aplikatörler ile yerleştirilen katı ilaçlardır. 

Vajinal Fitilden Kaç Saat Sonra Tuvalete Gidilir?

Vajinal fitil kullandıktan sonra tuvalete gitmeye engel olabilecek herhangi bir durum bulunmaz. Fitil vajina içerisine yerleştirilen katı bir ilaçtır. Tuvalet ihtiyacı ise klitoris altında yer alan idrar kanalından gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla vajinal fitilden kaç saat sonra tuvalete gidilir sorusuna, beklemenize gerek olmadığı yönünde yanıt verilebilir.

Vajinal Fitil Kullandıktan Sonra Kaşıntı

Vajinal fitil kullandıktan sonra kaşıntı yaşamak en yaygın görülen yan etkiler arasında bulunur. Ancak kaşıntı belirli bir süre sonra ortadan kalkacaktır. Vajinal fitil, vajina ağzında kuruluk ve kızarıklık gibi yan etkiler de yaratabilir.

Vajinal Fitil Kullandıktan Sonra Kaşıntı

Vajinal Fitilin Geri Gelmesi

Vajinal fitilin geri gelmesi tamamen normal bir durumdur. Belirli bir sürenin ardından fitil ile yerleştirilen ilaç vücut ısısı ile erimeye başlayacak ve bu durumda kullanımdan yaklaşık olarak yarım saat sonra beyaz ve krem rengi akıntılar şeklinde geri gelmesine neden olacaktır. Bu tarz akıntılarda endişelenmeyi gerektirecek herhangi bir etken yoktur.

Vajinal Fitil Kullandıktan Kaç Gün Sonra İlişkiye Girilir?

Vajinal fitil kullandıktan kaç gün sonra ilişkiye girilir sorusu, fitil kullanan kadınlar tarafından en sık sorulan sorulardan biridir. Fitil kullanımı doktor kontrolünde gerçekleşmesi gereken bir uygulamadır. Bu esnada fitil kullanımına uygun hareket etmek önemlidir. Fitil kullanımının tamamlanmasının ardından kontrolde her şey yolunda gözüküyorsa cinsel birliktelik yaşanabilir.

Vajinal Fitil Nasıl Yerleştirilir

Vajinal fitil nasıl yerleştirilir sorusu için en doğru cevap bir ilaç olarak kullanılan fitil ürünlerin içeresinde yer alan prospektüste yazmaktadır.

Vajinal Fitil Ne Kadar Sürede Erir?

Vajinal fitil ne kadar sürede erir sorusuna genellikle 30 ila 45 dakika arasında eridiği şeklinde yanıt verilebilir. Bu süre, bünyeye ve fitilin içerisindeki ilaca göre değişiklik gösterebilir.

Vajinal Fitil Erimedi

Vajinal fitil erimedi problemini yaşıyorsanız, henüz yeterli vakit geçmediğini düşünebilirsiniz. Fitillerin erime süresi bünyeye ve ilaca göre farklılık göstermektedir.

Vajinal Fitil Tehlikeli midir?

İlaç olarak kullanılan vajinal fitillerin sağlığa herhangi bir zararı yoktur.

Fitil Ne Kadar Sürede Fayda Eder?

Fitillerin kullanımın ardından direkt etki etmeye başlayan ilaçlardır.

Vajina Beyazlatma Kremi Eczane Fiyatı

Vajina Türleri Nelerdir Hangi Vajina Sizinkine Benziyor?

Zalain Krem Vajinaya Nasıl Sürülür – Kortizonlu Mu?

Vajinal Mantar Nedir? Belirtileri & Tanısı & Tedavisi

Vajinal Mantar Nedir?

Vajinal mantar, mantar hücrelerinin sebep olduğu enfeksiyonla ortaya çıkan ve kaşıntıya sebep olan bir hastalıktır. Vajinal mantar, kadınlarda en sık görülen mantar hastalıklarından biridir. İstatistiklere göre, kadınların yüzde 75’inin hayatları boyunca en az bir defa vajinal mantar geçirdiği söylenebilir. Her yaştan kadında görülebilecek olan bu hastalık genellikle, vajinanın mantar enfeksiyonlarına açık hale geldiği durumlarda ortaya çıkar.

Hastalığın sebebi çoğunlukla Candida albicans adı verilen bir maya mantarıdır. Bu nedenle, hastalık kandidiyazis ya da vajinal kandidiyazis olarak da adlandırılır. Bu mantar türü, dışarıdan bulaşabileceği gibi vajinada bulunan ve hastalık oluşturmayan mantarların vajina florasının değişmesiyle aktif hale gelip çoğalarak enfeksiyona neden olmasıyla da ortaya çıkabilir. Bu nedenle, vajina florasının dengesinin bozulması hastalığın ortaya çıkış nedenlerinden biridir.

Bunun yanında, bölgenin hava almasını engelleyecek dar ve sentetik kumaştan yapılmış iç çamaşırları giyilmesi, gebelik, vücut direncinin düşmesi, kullanılan bazı ilaçlar (örneğin antibiyotik kullanımı), şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar ve hijyen kurallarına uyulmaması da vajinal mantarın ortaya çıkmasına etki eden faktörler arasında yer alır.

Rahatsızlık verici ve kaşıntılı bir şekilde seyreden vajinal mantar, bölgede yanma, koku, akıntı gibi başka belirtilerin görülmesine de neden olabilir.

Vajinal mantar, bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle ortak kullanılan tuvalet, sauna, hamam, havuz veya duş gibi yerlerden bulaşabileceği gibi cinsel ilişkiyle de bulaştığı unutulmamalıdır.

Vajinal florada bulunan ve pH’ın asidik olmasını sağlayan laktobasil adı verilen maddenin dengesi bozulduğunda, pH dengesi de bozulacağından, mantar ve bakterilerin oluşturabileceği enfeksiyonlara uygun bir ortam hazırlanmış olur.

Vajinal Mantar Nedenleri Nelerdir?

Vajina, kendini mantar ve bakterilere karşı koruyacak bir yapıya sahiptir. Sağlıklı bireylerde vajina florasında bulunan laktobasiller, vajinal floranın pH’ını en uygun seviyede tutarak asidik bir ortam oluşmasını sağlar. Böyle bir ortam, mantar ve bakterilerin üremesini engeller. Ancak, bazı durumlar, bu dengeyi bozarak, vajinayı enfeksiyonlara açık hale getirir. Vajinal mantarın da genellikle böyle durumlarda ortaya çıktığı söylenebilir.

Öncelikle vajinanın içerisinde de bazı mantar türlerinin olduğu, ancak bunların hastalık yapıcı mantarlar olmadığı bilinmelidir. Bir şekilde löktobasiller baskılandığında, bu mantarlar aktif hale gelerek enfeksiyona sebep olabilir. Hastalığın oluşmasındaki bir diğer etken ise dışarıdan aktif hastalık yapıcı mantar türlerinin bu bölgeye bulaşmış olmasıdır. Her iki durumda da mantar sayısı hızla artarak vajinal mantara sebep olur.

Vajinal floranın dengesinin bozulmasında ise pek çok etken rol oynayabilir. Örneğin, antibiyotik kullanımı, vajinadaki yararlı bakterileri de yok ederek bu dengeyi bozabilir ve hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bölgenin pH’ını bozacak ürünler kullanılarak yıkanması da vajinal flora dengesinin bozulmasına ve mantarın oluşmasına sebebiyet verebilir.

Bunun yanında, gebelik gibi hormonal değişimlerin görüldüğü ve bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar, bağışıklık sistemini baskılayacak tedaviler ya da başka sebeplerle bağışıklık sisteminin zayıflaması da vajinal floranın dengesinin bozulmasına etki ettiğinden hastalık sebepleri arasında sayılabilir.

Bazı çalışmalar, doğum kontrol haplarının vajinal akıntıyı artırdığını göstermiştir. Bu durumun da vajinal mantar oluşumunda etkili olabileceği söylenebilir.

Bölgenin hava almasına izin vermeyen kıyafetler de hastalığın sebeplerinden biridir. Bu nedenle, bu tür dar ve sıkı kıyafetler yerine daha çok pamuklu ve hava alabilen iç çamaşırları tercih edilmelidir.

Yapılan araştırmalarda, uyku düzeninin ve stresin de hastalık üzerinde etkisinin olduğu görülmüştür. Vajinal mantar, yoğun stres altında olan kadınlarda daha sık rastlanan bir hastalıktır, çünkü stres bağışıklık sistemini zayıflatan bir faktördür. Ayrıca, mantar oluşumunu kolaylaştıran yiyeceklerin fazla tüketilmesi ve sağlıksız bir beslenme de vajinal mantar oluşumuna uygun bir ortam hazırlar.

Vajinal mantarın pek çok farklı sebebi olabileceğinden, kesin tedavi yapılabilmesi ve hastalığın yeniden oluşmasının önüne geçilebilmesi için hastalığa neden olan etmenin tam olarak tespit edilerek bunu ortadan kaldırmayı hedefleyen bir tedavi planı izlenmelidir.

Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?

Vajinal mantarın en sık rastlanan belirtisi vajinal bölgede kaşıntıdır. Mantar enfeksiyonu, tahriş ve kızarıklıkla beraber ciddi bir kaşıntıya yol açabilir. Kaşıntı hissedilse bile bölgenin kaşınması daha çok tahrişe yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Böyle durumlarda çatlak ve yaralar oluşabilir.

Vajinal bölgedeki akıntı, hastalığın bir başka belirtisidir. Bu akıntının beyaz renkli, kötü kokulu ve süt kesiği kıvamlı bir akıntı olduğu söylenebilir. Bu belirti, maya mantarlarında görüldüğünden, ayırt edici bir belirtidir.

Aynı zamanda, idrar yaparken ve cinsel ilişki sırasında vajinal mantar sebebiyle tahriş olmuş bölgelerde yanma ve acı hissedilebilir.

Vajinal mantar belirtileri görüldüğünde, hastalığın sebep olduğu rahatsızlıklar artmadan doktora başvurulması gerekir. Hastalık ilerledikten sonra tedavi sürecinin daha uzun sürebileceği unutulmamalıdır.

Vajinal Mantardan Korunma Yolları Nelerdir?

Vajinal mantardan korunmak için bazı önlemler alınabilir. Bu önlemlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

    • Hava almayı sağlayacak pamuklu ve sıkı olmayan iç çamaşırları tercih etmek
    • Gerekli hijyen kurallarına uymak
    • İç çamaşırlarını yüksek ısıda yıkayıp kuruduktan sonra ütülemek
    • Mayo veya ıslak kıyafetlerin hemen çıkartılarak vajinal bölgenin nemli kalmasını önlemek
    • Hijyenik olmayan havuz, tuvalet gibi ortak kullanım alanlarından uzak durmak
    • Vajinal florayı bozacağından vajinanın iç kısmını yıkamamak, sabun veya jeller kullanmamak ve sadece dış bölgeyi uygun bir jelle yıkamak
    • Parfümlü jel, parfümlü prezervatif gibi alerjen etkisi olabilecek ürünlerden kaçınmak
    • Aynı ped veya tamponu uzun süreli kullanmamak ve bunları sık sık değiştirmek
    • Şüpheli cinsel ilişkilerden kaçınmak
    • Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için bağışıklık sistemini güçlendirmek
    • İyi ve düzenli beslenmek
    • Uzun süreli ve geniş spektrumlu antibiyotik kullanmamak
    • Kronik hastalıkların (diyabet gibi) tedavisini ihmal etmemek
    • Kan şekerini kontrol altında tutmak, çok fazla şeker tüketmemek
    • Sıcak su dolu küvette banyo yapmamak

Vajinal Mantar Tanısı

Vajinal mantar tanısı hastalığın gösterdiği belirtilere bakılarak ve fiziki muayene sonucunda konulabilir. Belirtiler arasında vajinal bölgede süt kesiği kıvamında akıntı, kaşıntı ve kızarıklık varsa, akla ilk olarak vajinal mantar gelir. Gerekli durumda vajinal bölge incelenerek fiziki muayeneyle ve mantarın tespit edilmesini sağlayan laboratuvar testleriyle hastalık kesin olarak teşhis edilebilir.

Vajinal Mantar için Hangi Doktora Gidilir?

Vajinal mantar için kadın hastalıkları ve doğum (jinekoloji) uzmanına gidilmelidir. Eğer doktor muayene sırasında altta yatan diyabet gibi başka bir hastalık tespit ederse, hastayı ilgili bölümlere yönlendirecektir.

Vajinal Mantar Tedavisi

Vajinal mantar farklı tiplerde görülebilen bir hastalıktır. Bu yüzden, doktor, hastalığın şiddeti ve hastanın durumuna göre hastaya uygun bir tedavi planı oluşturmalıdır. Vajinal mantar, tedavisi zor olmayan bir hastalıktır.

Tedavi sürecinde doktorun verdiği ilaçlar ihmal edilmeden kullanılmadır. Tedavi sürecinin kolay atlatılması için hastalık ilerlemeden doktora başvurulmalı ve hastalık süresince de hijyen kurallarına uymaya dikkat edilmelidir. Mantar bulaşıcı olduğundan bu süre içinde cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Hastalık tekrarlıyorsa, partnerden bulaşmış olabileceği ihtimali de göz önünde bulundurularak partnerin durumunun incelenmesinde fayda vardır.

Kronik vajinal mantar durumunda altta yatan başka bir hastalık ya da tekrar eden davranışlar olabileceğinden bu sebeplerin tespit edilmesi, tedavinin başarıya ulaşması açısından kritik önem taşır.

Gebelik durumunda vajinal mantar sıklıkla karşılaşılan bir durum olsa da bu dönemde bazı ilaçların kullanımının uygun olmaması sebebiyle doktorun verdiği tedavinin dışına çıkılmamalıdır. Her tedavi sürecinin bireyde görülen başka hastalıklar, metabolizmanın durumu ve daha pek çok faktörle ilişkili olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, tedavi kişiye özel olmalı ve doktora danışmadan vajinal mantar kremleri kullanılmamalıdır.

Vajinal mantar tedavisinde genellikle şu yöntemler kullanılır:

Vajinal Kremler: Vajinal mantar kremleri en sık başvurulan tedavi yöntemlerinden biridir. Genellikle belirtilerin hafifletilmesi veya ortadan kaldırılması için kullanılır. Özellikle kaşıntının bastırılmasında etkilidir. Her ne kadar kızarıklık, kaşıntı ve yanma gibi belirtiler hafiflese ya da tamamen yok olsa da başka anti-fungal ilaçlarla mantarın kendisini iyileştirmeye yönelik ek tedaviler de uygulanmalıdır.

Vajinal krem tedavisi özellikle emziren anneler için ideal tedavi yöntemidir. Ayrıca, bebeklerde de zararı olmayan kremlerle tedavi sağlanabilir.

Vajinal Mantar Hapı: Vajinal mantar hapları fitil tedavisi kullanmak istemeyen ya da krem ve fitil tedavisinin yanıt vermediği hastalar için başvurulan bir tedavi yöntemidir. Çocuklarda kullanıldığı gibi zaman zaman emziren annelerde de tercih edilir.  Kronikleşen ve tekrarlayan vajinal mantar tedavisinde de iyi bir seçenektir.

Fitil Tedavisi: Fitil, vajinal mantar hastalığında etkili bir çözümdür. Fitil tedavisinde, fitil vajinaya yerleştirilir ve bir süre sonra kendiliğinden çözünür. Çözünen fitilin dışarı atılması sırasında ilacın çözünmüş hali de olacağından daha yoğun bir akıntı görülebilir. Yan etkileri oldukça sınırlı olan fitil, etkin bir çözüm olmasının yanı sıra, anne adayları ve emziren annelerde de tercih edilen bir yöntemdir.  

Tedavisi kolay olan ve ortalama bir hafta gibi kısa sürede iyileşmenin görüldüğü vajinal mantar hastalığının tekrarlaması durumunda hastanın daha önce de aynı hastalığı geçirdiğini ve nasıl bir tedavi planının izlendiğini doktoruna ileterek yeniden muayene olması ve verilen tedaviye harfi harfine uyması gerekir.

Vajinal Mantarın Bitkisel Tedavisi

Vajinal mantar bitkisel tedavisi, etkinliği araştırılan bir konudur. Bu yöntemin etkinliği kanıtlansa bile evde tedavi çok uzun sürebilir ve bu da hastalığın ilerlemesine yol açabilir. Bu nedenle, doktorun verdiği tedavi planına uyulması en iyisi olacaktır. Ancak, bazı bitkisel ürünlerin hastalığın önlenmesinde faydası olduğu ya da rahatlama sağladığı ortaya konulmuştur. Her ne kadar bu ürünlerin faydası olsa da olumsuz ya da istenmeyen bir etki oluşması durumunda zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerektiği unutulmamalıdır. Bu bitkisel ürünlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Elma Sirkesi: Elma sirkesinin vajinal mantar üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir. Bir miktar elma sirkesi, suyla karıştırılarak mantarlı bölge yıkandığında ya da karışım bu bölgeye pamuk yardımıyla sürüldüğünde hastaların şikâyetlerinde azalma görülebilir. Asitli bir madde olan sirkenin suyla karıştırılmadan uygulanması ise cildi tahriş edebileceğinden tavsiye edilmez.  

Probiyotikler: Probiyotik takviyeler, laktobasil içeren takviyelerdir. Laktobasiller ise vajina florasındaki pH’ı düzenleyen maddelere verilen isimdir. Bu maddenin vücuda takviye olarak alınması, laktobasilleri artırarak vajinanın pH değerinin dengelenmesine katkı sağlayacaktır.  Probiyotik kullanımının vücuda olumsuz bir etkisi olmasa da takviye kullanmadan önce doktorun onayını almak önemlidir. Doğal gıdalardan alınan probiyotiklerin ise herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Doğal bir probiyotik kaynağı olan yoğurtlar da benzer bir işlev görebilir. Özellikle ev yapımı yoğurt, kefir ve ayran gibi gıdalar tedaviyi destekleyici şekilde tüketilebilir.

Yabani Kekik Yağı: Yabani kekik yağı içerisinde mantarı önleyici bileşenler barındırdığından kullanılan bir başka bitkisel tedavi yöntemidir. Vajinal bölgeye küçük bir miktar uygulanan yabani kekik yağının, hastalığın belirtilerini hafiflettiği gözlenmiştir.

Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağı mantarlı bölgelerde enfeksiyonların önlenmesinde etkili bir yağdır, bu nedenle yaygın olarak kullanılan bitkisel bir tedavi yöntemidir. Çay ağacı yağı, bir pamuğa sürülerek mantarlı bölgeye uygulanabilir. Her cildin yapısı aynı olmadığından, yağ kullanılmadan önce vücudun başka bir bölgesine küçük bir miktar uygulanıp hastanın bu yağa karşı bir alerjisi olup olmadığı test edilerek ciltte herhangi bir olumsuz etki oluşturmadığından emin olunmalıdır.

Bunların yanında Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı gibi başka bitkisel seçenekler de tedaviyi desteklemek amacıyla kullanılabilir. Ancak, bu yöntemler uygulanırken dikkatli olunmalı ve olumsuz bir durumda mutlaka doktora danışılmalıdır.

Vajinal Fitil Nedir, Nasıl Kullanılır?

Herhangi bir hastalık durumunda doktora başvurulduğunda hastalığı mümkün olan en konforlu şekilde ve en kısa yoldan iyileştirecek bir tedavi yolu denenir. Bu bakımdan her hastalıkta farklı tedavi yolları uygulanır, haplar, şuruplar, enjeksiyon işlemiyle uygulanan iğneler ya da fitiller kullanılır. Fitiller, ilaç almanın yollarından birisidir ve bazı rahatsızlıklarda ve özellikle de enfeksiyonel sorunlarda tercih edilir. Hastalık durumunda daha çok hap şeklinde ilaç kullanımı tercih edilse de küçük, yuvarlak veya koni şekilli olabilen fitiller de zaman zaman reçete edilmektedir. 

Fitil vajinal, üretral ya da rektal yoldan vücuda alındığında içeride erir ve ilaçlarını içeriye bırakır. Fitil kullanımı hastalar tarafından çok sık tercih edilmese de reçete edildiğinde, kullanmak durumunda kalınır. Genellikle ağız yoluyla yutarak alınamayacak ya da midenizin veya bağırsakların iyi ememediği ilaçları fitil şeklinde alınması tedaviyi hızlandırabilir ve kolaylaştırabilir.

Fitil türleri nelerdir?

Tıbbi literatürde “Supozituvar” olarak adlandırılan fitiller, ilacı çevreleyen jelatin veya kakao yağı gibi maddelerden yapılmış bir tabanı sahiptir. Vücuda alındığında içerideki sıcaklıkla birlikte fitilin dışındaki madde doğal olarak erir ve içindeki ilaç da yavaş yavaş serbest kalır, etki etmeye başlar. Hastanın rektuma, vajinaya veya üretra adı verilen mesane boşaltma kanalına sokması ile kullanılan farklı fitil türleri bulunmaktadır. Fitiller üretilme ve kullanılma amaçları doğrultusunda bazen içine konan bölgeyi tedavi eder veya ilaç kanda emilir ve vücudunuzun diğer bölgelerine gider.

Rektal fitiller

Rektal yoldan hastanın vücuduna aldığı rektal fitiller, yaklaşık bir santim uzunluğunda ve yuvarlak veya mermi şekilli bir uca sahiptir. Rektal fitiller; alerjiler, anksiyete, astım, kabızlık, yüksek ateş, hemoroid, araba tutması, mide bulantısı, ağrı ve kaşıntı, şizofreni veya bipolar bozukluk gibi akıl sağlığı sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır. 

Vajinal fitiller

Hastanın vajinal yoldan aldığı vajinal fitiller oval şekilli olur. Bunlar; bakteriyel veya fungal enfeksiyonlar, vajinal kuruluk tedavisinde ve de doğum kontrolü amaçlı kullanılır.

Üretral fitiller 

Üretral fitiller, rektal ve vajinal fitillere göre daha nadir kullanılır. Ereksiyon problemi olan hastaların alprostadil adlı ilacı alması için kullanabileceği tek fitil türü budur. Bu fitil, bir pirinç tanesi kadardır.

Neden fitil kullanılır?

Fitil, hap ve şurup gibi ilaçlara göre daha nadiren verilir ve kullanılır. Fitilin, hap veya likit olarak kullanılan ilaçlara kıyasla, sindirim sisteminde çok daha hızlı bir şekilde parçalanıyor olması reçete edilmesinde en önemli etkenlerin başında gelir. Bununla birlikte hastanın; bir hapı yutamayacak durumda olması, ilaç alınca kusuyor olması ve hap ya da sıvı aldığında midesi kabul etmiyorsa ve de ilaç ağızda dayanılamayacak kadar kötü bir tat bırakıyorsa doktor fitil reçete etmek durumunda kalır.

Vajinal fitil nedir?

Vajinal fitil, özel bir aplikatör ile vajinanın içine sokulan katı ilaçlardır. Vajinal fitillerin içindeki ilaçlar vücut tarafından çok kısa sürede emilir. Vajinal fitillerin en önemli avantajı ağızdan alınan ilaçlara göre çok daha hızlı çalışmasıdır ve bu özelliği bazı hastalıklarda çok önemlidir. Vajinal fitillerin daha hızlı etki etmesinin nedeni, vücutta eriyip doğrudan kan dolaşımına giriyor olmasıdır.

Vajinal fitil nasıl kullanılır?

Vajinal fitilin kullanımı diğer ilaçlara göre biraz daha zor, daha doğrusu itici olabiliyor. Vajinal fitili kullanmak için fitille birlikte biraz sabun, su ve havluya da ihtiyaç var. Bir de fitil kullanıldığı dönemde hijyenik kadın pedi de kullanmak iyi olur.

Vajinal fitil kullanım adımları

  • Öncelikle vajinal bölge ve eller ılık su ve sabunla yıkanır ve temiz havluyla iyice kurutulur. Vajina, enfeksiyona çok uygun bir bölge olduğundan temizlik çok önemlidir.
  • Fitilin üzerindeki sargı çıkarılır.
  • Fitil aplikatörün ucuna yerleştirilir. Eğer önceden hazırlanmış bir fitil aplikatörü kullanılıyorsa diğer aşamaya geçilebilir. Zaten genellikle önceden hazırlanmış bir aplikatör ilaç kutusunda vardır. 
  • Aplikatör, fitil içermeyen uca kadar tutulur.
  • Hasta, dizlerini bükmüş halde sırt üstü yatar ya da dizlerini büküp, ayaklarını birkaç santim aralıkla açıp ayakta durur. Daha çok çömelme pozisyonu gibi olur. 
  • Aplikatör vajinaya rahatça gidebildiği yere kadar hafifçe ittirilir.
  • Aplikatörün pimi sonuna kadar bastırılır. Bu sayede fitil vajinanın içine geri itilir.
  • Aplikatör vajinadan çıkarılır.
  • Aplikatör yeniden kullanılacaksa, paket ambalaj talimatlarına uygun şekilde temizlenmeli. Aplikatör yeniden kullanılabilenlerden değilse çöpe atılır.
  • Kullanılan tüm malzemeler atılır.
  • Eller vakit kaybetmeden ılık su ve sabunla yıkanır.

Vajinal fitil kullanımı için yararlı ipuçları

  • Vajinal fitiller sadece doktor reçetesi ile ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
  • Vajinal fitiller zaman zaman sızıntı yapabilir. Bu sebeple de gündüz yerine, geceleri yatmadan önce yerleştirmek daha doğru olabilir. Bu süreçte yatağı, çarşafları veya giysilerini sızıntılardan korumak için hijyenik ped takılmalıdır.
  • Vajinal fitilin vajinaya daha kolay girebilmesi için kullanmadan önce fitili suya hızlı bir şekilde daldırmak iyi olabilir. Bu sayede hem fitili yerleştirmek hem de fitilin çözünmesi ve emilimi daha kolay olacaktır.
  • Vajinal fitili kullanmadan önce erimemesi için serin bir yerde saklamak gerekir. Fitilin saklama koşulları konusunda prospektüste yazılı olanlara dikkat etmek önemlidir. Bu konuda genellikle buzdolabında saklamak önerilir. 
  • Vajinal fitiller, doktorun reçete ettiği süre boyunca veya ürünün talimatlarına göre kullanın.
  • Vajinal fitiller adet dönemi süresince de kullanılabilir. 
  • Vajinal fitil kullanıldığı dönemde adet kanamasında tamponla korunmak doğru bir tercih olmaz. Çünkü tamponlar fitildeki ilacın bir kısmını emebilir. Bu durumda ise fitil gerektiği gibi etki etmeyebilir.

Vajinal fitil kullanırken yaşanabilecek olası sorunlar nelerdir?

Vajinal fitiller doktor reçetesi ile alınıp prospektüsteki gibi kullanılırsa genellikle güvenlidir. Ancak her ilaçta olduğu gibi öngörülemeyen bazı sorunlar olabilir.

  • Bazı vajinal fitiller sızıntı yapabilir.
  • Bazı hastalarda vücut fitili olması gerektiği kadar ememeyebilir. 
  • Vajinal fitil yerleştirilirken o bölge tahriş olabilir. 

Kimler vajinal fitil kullanmadan önce doktora danışmalı?

  • Kalp ritmi düzensiz olanlar,
  • Yakın zamanda ve aslında herhangi bir zamanda rektumdan ameliyat olanlar,
  • Kısa süre öncesinde prostat ameliyatı geçirenler, 
  • Daha önceden vajinal bölgede cerrahi operasyon geçirenler,
  • Yakın zamanda vajinal bölgeye radyasyon tedavisi olanların vajinal fitil kullanması önerilmez. Daha doğrusu bu kişiler, doktor vajinal fitil reçete ettiğinde mutlaka doktora duruma dair bilgi vermeliler.

Doğum kontrol yöntemi olan vajinal fitil: spermisit

Doğum kontrol yöntemi olarak kullanılan vajinal fitil olan spermisit; köpük, tablet, krem ve fitil formunda olabilir. Bu ürünün adının spermisit olma sebebi, ürünün içinde sperm öldürücü kimyasallar bulunması ve bunların spermin yumurtayı döllemesini önlemesi, aslında spermleri yok etmesidir. Spermisitlerin çoğunun içinde nonoksinol-9 kimyasalı bulunmaktadır. 

Spermisit, doğum kontrol yöntemi olarak tek başına kullanılabilmesine rağmen uzmanlar genellikle prezervatif veya diyafram ile kombine edilmesini önerir. Uzmanlara göre spermisitlerin tek başına kullanılması durumunda koruyuculuk etkisi yaklaşık % 70 &#; % 80 arasındadır. Ancak diğer yöntemlerle birlikte ve önerilen şekilde kullanıldığında, spermisitler ve prezervatifler gebeliği önlemede yaklaşık % 97 oranında etkili olur. 

Vajinaya Fitil Nasıl Sokulur?

Vajinal fitil çoğunlukla kadınsal hastalıkların kendini gösterdiği dönemlerde yalnızca doktor tarafından tavsiye edilen ilaçlar ile kullanılmalıdır. Doktorunuz, size verdiği 1 veya 2 adet fitili gün içerisinde istediğiniz zaman diliminde uygulamanızı isteyecektir. Fitil ilk etapta gözünüzü korkutabilir ancak doğru uygulama yöntemiyle en ufak bir acı dahi hissetmeyeceksiniz.

Fitilin Yerleştirilmesi

İlk olarak fitilin vajinaya nasıl yerleştirildiğinden bahsetmek istiyoruz. Öncelikle ellerinizi güzelce yıkayıp kurulayın. Ardından yatağınıza uzanın ve kabından çıkardığımız fitilin ince kısmını vajina deliğinden içeriye doğru itiniz. Özel bir madde olarak üretilen fitil, vajina içerisine hemen kayıp içine girecektir. Fitil içeri girdikten birkaç saniye sonra rahminizi sıkarak kısa bir müddet şekilde bekleyin. Daha sonra ayağa kalkabilirsiniz.

Burada önemli bir hususu getirmeliyiz ki vajinal fitilin elbette bakireler tarafından kullanılması uygun değildir. Eğer bakire bir bayansanız kesinlikle kullanmayınız ve hekiminizi bu hususta uyarınız. Fitiller haplara oranla hastalığın çok daha erken iyileşmesini sağlasa da ne yazık ki uygulanmayan kişilerde hap kullanımı zorunlu hale gelecektir.

Vajinal Fitil Nasıl Kullanılır? Resimli

Vajinal fitil vajinanın çevreden gelen olumsuz bakterilere karşı vajinanın olumsuz şekilde etkilenip rahatlama halidir. Vajinaya katı yapılı olan oval şeklinde bir fitil sokulur üçgen şeklinde de vardır vücut sıcaklığı ile bu fitil erime sağlar. Kulağa hoş gelmese de tedavide başarılıdır ve birçok kadının başvurduğu tedaviler arasındadır.

Fitil Nasıl Kullanılır?

Vajinal fitili kullanırken, ilk olarak ellerimizi temiz bir şekilde sabun ile yıkanmalıdır. Daha sonra sırt üstü uzanıp ayaklarımızı kendimize doğru çekmemiz gerekir sonra fitili düz bir şekilde içeri doğru ittirerek ilerlemesini sağlarız bazı fitiller çok katı yapıdadır ve girerken can yakmaktadır bu yüzden katı oval fitilini uç tarafından hafif ıslatıp ettirmeniz daha kolay hala getirecektir. Üçgen fitiller genelde kaygan yapıdadır ama eğer üçgen fitil den de aynı şekilde zorluk çekerseniz fitili ıslatıp ittirerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra bir süre sırt üstü yatmak gerekir fitil dışarı atabilir bu yüzden uzanıp erimesini beklemek gerekir.

Progestan Fitil Vajinaya Ne Kadar İtilmeli?

İlk olarak ellerin temizliğine dikkat edilmelidir hijyen güzel temiz bir şekilde yapılmalıdır. Elleri iyi bir şekilde durulamak gerekir. Vajinal fitil de progestan, ince tarafı vajinanın içine konulmalıdır. Bu süreçte ayaklar çeneye doğru çekilmelidir. Kısa süre beklenir iki üç saniye sonra fitil kendiliğinden vajina içine girmektedir. Bu sırada doktorunuzun dediği vajina sıkma işlemini yapmanız gerekmektedir.

Doğru şekilde yaparsanız ilaç dışarı atmayacaktır. Vajinal yolla alınan progestan fitil, yatay pozisyon halinde yapılması gerekir. Vajinanın içine girdiğine emin olduğunuzda ayağa kalkabilir siniz. Progestan fitil doktorlar tarafından olumlu bir şekilde hızlı yanıt veren bir fitil olarak bahsedilir ve doktorlar kısa sürede olumlu sonuç aldıklarını bildirmektedirler. Yan etkisi çok azdır ve kullanımda hiçbir sakıncası yoktur.

Progestan Fitil Nasıl Kullanılır?

Progestan fitili kullanmadan önce eller düzgünce yıkanmalıdır. Fitili kullanırken yatay pozisyon alınır ve ayaklar çeneye doğru çekilir sonra fitilin uç kısmını vajinanın ağız tarafına yerleştiriniz daha sonra biraz beklemeniz gerekecektir sonra fitil kendiliğinden içeri doğru kayıp gidecektir.

Bu işlem yatay pozisyonda yapılmalıdır çünkü dikey pozisyonda işlem zorlaşacaktır ve fitil kendini dışarı doğru atacaktır. Biraz yattıktan sonra fitilin eridiğine emin olduktan sonra ayağı kalkabilirsiniz. Fitili kullanırken her gün kullanmadan önce hijyen önemlidir çünkü ellerde bakteriler genellikle daha fazla olduğu için enfeksiyon kapabilir siniz.

Bu yüzden işleminiz zor bir hal alacaktır ve buda sizi zor bir sürece sokacaktır. Progestan fitil genellikle düşük yapan kadınlar için doktorlar ve hekimler tarafından verilmektedir. Düşük yapma riskini de azaltmaktadır. Kısırlık tedavisinde ve hamile kalmak isteyenlerin gebeliğini hızlandırmak için de kullanılmaktadır. Rahim içerisindeki milyonların baş göstermesini de engellemektedir bu yüzden de kullanılır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir