kedi maması yemek zararlı mı / Köpekler Kedi Maması Yiyebilir mi? | Petlebi

Kedi Maması Yemek Zararlı Mı

kedi maması yemek zararlı mı

Kedimin Mamasını Değiştirirken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Kedi mama değiştirme kedilerin beslenme ihtiyaçlarına yönelik olarak gerçekleştirilir. Kedilerin beslenmesi doğdukları andan, yetişkin olana ve yaşlılığa kadar farklı diyetlerin gerçekleştirilmesini gerektirir. Hasta kedilerin ve hamile kedilerin de özel diyetlere ihtiyacı olur. Bu nedenle kedi sahipleri bazı dönemlerde kedileri için diyet değişikliği ve mama değişikliği yapmalıdır.

Kedilerde Mama Değişimi Neden Yapılır?

Kedi mama değiştirmek kedilerin ihtiyacı olan besinleri doğru bir şekilde karşılayabilmek için gerçekleştirilmelidir. Örneğin yavru kediler, yetişkin kedilere kıyasla çok daha fazla protein içerikli beslenmelidir. Bu nedenle yavru kedilerin mamaları düşük karbonhidratlı ve yüksek proteinli mama formülünden oluşur. Yetişkin kedilerde ve yaşlı kedilerde ise fazla protein karaciğer ve böbreklere zarar verebilir. Bu nedenle kedilerin bulundukları döneme uygun olarak beslenmeleri gerekir.

Kedi mamaları her yaştan ve her durumda kedi için farklı seçeneklere sahip olur. İhtiyacınız olan kedi maması hangisi bilmiyorsanız veteriner hekiminize danışmanız gerekebilir. Veteriner hekiminiz kedinizin rutin kontrollerinde mama değişimini önerebilir. Bu durumun farklı sebepleri olabilir. Fazla kilolara sahip bir kedinin ilerleyen zamanlarda obezite ve obeziteye bağlı sağlık problemleri yaşamaması için mamasının ve diyetinin değiştirilmesi gerekir.

Kedi maması değiştirmek kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Evinizde birden çok kedi varsa bu kedilerin yaş grupları farklıysa beslenmelerini özenle gerçekleştirmelisiniz. Yavru kedi maması içeriğindeki yüksek protein, yağ ve karbonhidrat yaşlı kediler için sağlık problemleri oluşturur.

Kedilerde mama değişiklikleri gıda içeriğine karşı bir hassasiyet oluşması durumunda da gerçekleşebilir. Bazı mama içerikleri kedinizde sindirim sorunları, nefes alma problemleri ve deri hastalıklarına yol açabilir. Bunun nedeni de kedinizde bir gıda hassasiyeti olma olasılığıdır. Kedi mamalarındaki bazı içerikler / bileşenler kedi vücudunda farklı tepkilere yol açabilir. Bu durum yaşandığında veteriner hekiminiz kedinizin hangi bileşene karşı hassasiyeti olduğunu saptayacak ve yeni bir diyet düzenleyecektir.

Kedi Maması Sürekli Değiştirilir Mi?

Kedi maması sürekli değiştirmek önerilen bir durum değildir. Fakat kedinizde gıda hassasiyeti varsa farklı protein kaynaklarına yönelmeniz gerekebilir. Kedilerdeki çoğu gıda hassasiyeti protein çeşitlerinden kaynaklanır. Örneğin balığa karşı hassasiyet geliştiren bir kedide farklı bir protein tabanına ihtiyaç duyulur. Bu durumda tavuk ya da kuzu gibi farklı protein çeşitlerine yönelmek gerekir.

Yavru kedi maması değiştirmek için piyasadaki en kaliteli ve dengeli mamalardan yana seçim yapmanız uzun vadede faydalı olacaktır. Yavru kediler büyüme çağlarında ne kadar iyi beslenirlerse ilerleyen zamanlarda o kadar sağlıklı olurlar ve bağışıklık sistemi türlü hastalıklara karşı güçlü bir kale haline gelir. Kedilerin dengeli, kaliteli ve düzenli beslenmesi uzun yıllar sağlıklı yaşayabilmesi için çok önemlidir.

Kedi Maması Değiştirirken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Kedi maması değiştirirken dikkat edilecekler her kedi sahibinin uyması gereken kurallardan oluşur. Kedi mamalarını değiştirirken öylesine bir değişiklik yapmamak gerekir. Bir mama değişikliği yapılacaksa eğer bunun bir sebebi olmalıdır. Her zaman aldığınız kedi maması yerine alınan diğer mama kedinizin beslenmesinde düzensizlik yaratacaktır. Kedilerde mama değişikliği yapılacaksa eğer uygun olan diğer diyete geçiş için kedi sahiplerinin bunu aşamalı olarak gerçekleştirmesi gerekir.

Kedi maması değiştirirken önemli noktalar uyulmadığı taktirde kedilerde sindirim, mide ve bağırsak sorunları ortaya çıkabilir. Kedilerde ani mama değişiklikleri kedilerin sindirim sistemini yorar ve dışkılarını sıvı bir şekilde yapmalarına yol açar. Kedi maması değişikliğinde nasıl bir yol izleyeceğinizi ve ne çeşit bir mama tercih edeceğinizi bilmiyorsanız eğer veteriner hekiminize danışmanız gerekir.

Kedi maması değişikliklerinde kedinizde ani değişimler gözlemlerseniz gecikmeden önlem almalısınız. Mama değişikliklerinde çoğu zaman dışkı problemleri ortaya çıkar ancak kusma meydana geldiğinde kedinizde başka bir sağlık problemi oluşabileceğinizden kedinizi yakından izlemeli ve diğer semptomları gözlemlemelisiniz.

Kedi Maması Nasıl Değiştirilir?

Kedi maması nasıl değiştirilir bunun en iyi ve en sağlıklı yolu aşamalı olarak yeni mamaya geçmektir. Kedi maması değişikliklerinde kedinizin her zamanki öğününe yeni diyetinden mamayı az miktarda eklemelisiniz. İlerleyen günlerde yeni diyet mamasının oranını aşamalı olarak arttırın. Kedi mamalarının değişimleri aşamalı olarak gün içerisinde gerçekleşmelidir. Kedinizin durumuna göre bu süreci yavaşlatmanız gerekebilir.

Kedi maması değişim sürecinde kedinize başka bir besin vermekten kaçınmalısınız. Farklı besinler sindirim sistemini yoracağı için ve yeni mamaya alışma konusunda problem yaratabileceği için ek besinler kullanmanız önerilmez. Mama değişikliği döneminde kediniz sadece su ve mama ile beslenmelidir. Kediler yeni diyete geçerken en az altı hafta bu şekilde beslenmelidir.

Kediniz için uygun görülen yeni diyet ve mama seçiminin işe yarayıp yaramadığını anlamak için 12 hafta kadar bir süreye ihtiyaç duyulabilir. Bu süre içinde kedinizde farklı durumlar ve semptomlar gelişirse veteriner hekiminize danışmanız gerekir.

Aşamalı kedi maması değişimi için uzmanlar yedi günlük bir mama geçiş programı önermektedir. Programa göre mama geçişini şu şekilde uygulayabilirsiniz:

  • Gün 1 u eski mama, % yeni mama
  • Gün 2: p eski mama, 0 yeni mama
  • Gün 3: ` eski mama, @ yeni mama
  • Gün 4: P eski mama, P yeni mama
  • Gün 5: @ eski mama, ` yeni mama
  • Gün 6: % eski mama, u yeni mama
  • Gün 7: 0 yeni mama

Mama geçişi esnasında yedinci gün tamamlanmadan kedi dışkısında anormal bir sıvılaşma gözlemlenirse eğer programı yavaşlatmanız gerekebilir. Bu tür durumlarda aynı oranı kedinizin dışkısı düzelene kadar devam ettirilir. Dışkı normal gözükünce aşamalı arttırmaya devam edebilirsiniz.

Kedi Maması Değişikliği Hangi Durumlarda Zorunludur?

Kedi mamasının değişikliği zorunluğu olduğu durumlar veteriner hekiminiz tarafından bir muayene sonucunda tespit edilir. Kedinizin diyetinin değiştirilmesi gerektiğini düşünen veteriner hekiminiz ek testlere de ihtiyaç duyabilir. Kedilerde mama değişikliğine başvurulduğu zaman kedi sahibinin bu süreci çok iyi yönetmesi gerekir. Mama değişikliği süreci boyunca kedinin başka bir besinle beslenmemesi gerekir. Kedi sahipleri bu süreçte kedilerine ek besinler vermemelidir. Kedi maması değişimlerinin zorunlu olduğu durumlar sağlık problemlerinden kaynaklanabilir. Kedinizin rahatsızlığı tespit edildikten sonra veteriner hekiminiz uygun bir diyet programına uymanızı isteyecektir. Mama değişikliklerinde herhangi bir sorun yaşanmaması için kedi mamasının her daim taze olması ve mama kaplarının her gün temizlenmesi gerekir.

Piyasada kediler için geliştirilmiş farklı özellikte mama formülleri mevcuttur. Bu mamalar tüy yumağı önleyici, tüy yumağı kontrolü, tüy yumağı dışa atımı gibi farklı özelliklere sahip mamalardır. Kediler bazı durumlarda özel diyet programlarına uygun olarak beslenmelidir. Kısır kediler için kısırlaştırılmış kediler için özel olarak formülize edilen kedi mamaları kullanılmalıdır. Hamile ve yavru kediler için protein yönünden zengin mamalar, yaşlı kediler için eklem sertliğini önlemek için glukozamin ve kondroitin gibi içeriklere sahip mama kullanmanız gerekebilir.

Kedilerde mama değişikliği sürecinde veteriner hekiminizin önerdiği şekilde kedinizin diyetine uymalısınız. Dengeli ve düzenli beslenen kediler uzun yıllar sağlıklı yaşar. Ancak doğru mama seçimi yapılmazsa eğer ve mama değişim süreçleri yanlış bir şekilde yönetilirse kedilerde birçok sindirim problemi ve gıda hassasiyeti gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

 

Köpekler Kedi Maması Yer Mi? Köpek ve Kedi Maması Farkları

PetMD tarafından yapılan bir açıklamaya göre, köpeğinizin kedi maması yemesi “peynir, tavuk veya fıstık ezmesi” gibi birçok insan yiyeceğinden daha sağlıklı olduğu için ödül olarak kullanılabilir. Fakat yine de, kedi mamasının köpeğinizin beslenmesinin temel bir parçası olmasına izin vermemeniz gerekir. 

Çünkü AKC, kedi mamasının “protein, lif ve köpeklerin sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu besin maddelerine” sahip olmadığını belirtmiştir. AKC ayrıca, evcil hayvanınızı çok fazla kedi maması ile beslemenin dengesiz bir beslenmeye yol açarak gastrointestinal sorunlara, obeziteye ve pankreatite yol açabileceğini söylemektedir.

Bu noktada mide, böbrek veya karaciğer hastalıkları olan bir köpek, fazla protein tüketiminde zorluklarla karşılaşabilir. PetMD’ye göre de, daha önceden gastrointestinal sorunları ve obezitesi olan köpekler, kedi mamasından kaçınmalıdır.

İlgili İçerik: Koprofaji Nedir? Köpeğim Neden Kakasını Yiyor?

Köpek ve Kedi Maması Farkları

Köpek ve kedi maması, her türün özel beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için farklı şekilde formüle edilmiştir. Köpek ve kedi maması arasındaki bazı temel farklar aşağıdaki şekildedir:

1. Protein içeriği

Kediler, beslenmelerinde köpeklerden daha yüksek protein alır. Kedi maması temel olarak daha yüksek seviyelerde hayvan bazlı protein içerirken, köpek maması daha fazla bitki bazlı protein içerir.

2. Taurin

Taurin, kedilerin beslenmelerinde ihtiyaç duydukları temel bir amino asittir, ancak köpekler bunu kendi başlarına sentezleyebilir. Kedi maması temel olarak köpek mamasına göre daha yüksek seviyelerde taurin içerir.

3. Yağ içeriği

Kediler, beslenmelerinde köpeklerden daha fazla yağ tüketir. Kedi maması daha yüksek yağ seviyeleri içerebilirken, köpek maması daha fazla karbonhidrat içerir.

4. Besin dengesi

Kedi maması, kedilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak formüle edilirken, köpek maması köpekler için formüle edilmiştir. Bu, kedi mamasının köpeklerin ihtiyaç duymadığı belirli besinleri içerebileceği anlamına gelir. Bunun tam tersi de geçerlidir.

5. Doku

Kedi maması temel olarak köpek mamasına göre daha lezzetlidir ve daha güçlü bir kokuya sahiptir, çünkü kediler daha keskin bir koku alma duyusuna sahiptir.

Aşağıda köpek ve kedi maması arasındaki bazı temel farkları özetleyen bir tablo bulabilirsiniz:

BeslenmeKedi MamasıKöpek Maması
ProteinDaha yüksek hayvansal protein Daha fazla bitki bazlı protein 
TaurinKediler beslenmeleirnde bu esansiyel amino aside ihtiyaç duyduğundan kedi mamalarında daha yüksek seviyelerde taurin bulunur.Köpekler kendi başlarına sentezleyebildikleri için taurin temel olarak köpek mamasına dahil edilmez.
YağKediler beslenmelerinde daha fazla yağ almaların gerektiğinden, kedi mamaları daha yüksek yağ seviyeleri içerir.Daha düşük yağ seviyeleri ve daha fazla karbonhidrat içerir.
Besin dengesiKedilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak formüle edilir.Köpeklerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak formüle edilir.
DokuKediler daha keskin bir koku alma duyusuna sahip olduklarından daha lezzetli ve daha güçlü bir kokuya sahiptir.Temel olarak daha hafif bir kokuya sahiptir ve kediler için daha az çekicidir.

Köpek ve Kedilerin Birbirinin Mamasını Yemesini Durdurmak İçin İpuçları

Evcil hayvanların, özellikle kedi ve köpeklerin olduğu evlerde birbirlerinin yemeklerini yemeye çalışmaları alışılmadık bir durum değildir. Ancak bu, beslenmelerinde dengesizliklere, sindirim sorunlarına ve potansiyel sağlık sorunlarına yol açabileceği için sorun yaratabilir. Bu noktada evcil hayvanlarınızın birbirlerinin yemeklerini yemesini engellemek için bazı ipuçları vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

1. Ayrı beslenme alanları oluşturun

Evcil hayvanlarınızı, birbirlerinin yiyeceklerine erişmelerini önlemek için evin ayrı alanlarında besleyin. Bu, onları farklı odalarda besleyerek veya onları ayrı tutmak için bariyerler kullanarak yapılabilir.

2. Evcil hayvanlarınızı farklı zamanlarda besleyin

Evcil hayvanlarınızı farklı zamanlarda beslemeyi deneyin, böylece yiyecek için rekabet etmezler. Bu, özellikle bir köpeğiniz ve bir kediniz varsa yararlı olabilir, çünkü köpekler yemeklerini çabuk yerken kediler bunu bütün güne yayabilir.

3. Mama kaplarını yükseğe koyun

Mama kaplarını daha yükseğe koymak, evcil hayvanları birbirlerinin yiyeceklerinden uzak tutmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni, köpeklerin ve kedilerin farklı boylara sahip olmalarıdır. Kedi için yükseğe konulan bir mama kabı, köpeğin mamaya ulaşmasını engelleyebilir.

4. Yemek zamanlarını izleyin

Kendi yemeklerini yediklerinden ve birbirlerinin yiyeceklerine erişmeye çalışmadıklarından emin olmak için yemek saatlerinde evcil hayvanlarınıza göz kulak olun.

5. Farklı türde mama kapları kullanın

Evcil hayvanlarınız için farklı türde mama kapları kullanın. Örneğin, kedi için daha sığ ve küçük bir tabak, köpek için derin bir mama kabı kullanın. Bu köpeğin kedinin mamasına erişmesini zorlaştırabilir.

6. Evcil hayvanlarınızı eğitin

Evcil hayvanlarınızı sadece kendi mama kaplarından yemeleri için eğitin. Bu, onlara bazı komutları öğreterek ve birbirlerinin yemeklerinden uzak durdukları için ödüllendirerek yapılabilir.

Köpekler Kedi Maması Yiyebilir Mi?

Köpekler kedi maması yiyebilir, ancak bu, beslenmelerinin düzenli bir parçası olarak önerilmez. Kedi maması, kedilerin daha yüksek düzeyde protein ve yağ içeren özel beslenme ihtiyaçlarını karşılamak üzere formüle edilmiştir. Köpekler, beslenmelerinde daha yüksek bir protein seviyesini tolere edebilirken, çok fazla yağ veya protein tüketmek, zamanla sindirim sorunlarına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Ek olarak, kedi maması, köpeklerin dengeli bir beslenme sağlamak için ihtiyaç duyduğu tüm gerekli besinleri sağlamayabilir.

Bir köpek az miktarda kedi maması tüketirse, herhangi ciddi bir sağlık sorunu yaşama olasılığı düşüktür. Bununla birlikte, düzenli olarak kedi maması tüketmek obeziteye, mide-bağırsak sorunlarına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. 

İlgili İçerik: Köpek Tavuk Yer mi?

Köpeğiniz Kedi Maması Yerse Ne Yapmalısınız?

Köpeğiniz kedi maması yerse, herhangi bir sindirim sorunu veya başka sağlık sorunu belirtisi olup olmadığını izlemeniz çok önemlidir.

Köpeğiniz kedi maması yerse uygulayabileceğiniz bazı adımlar aşağıdakileri içerir:

1. Sindirim sorunları belirtilerine dikkat edin

Kusma, ishal veya şişkinlik gibi herhangi bir sindirim sorunu belirtisi için köpeğinize göz kulak olun.

2. Kedi mamasına erişimlerini sınırlayın

Mümkünse, kedi mamasını köpeğinizin erişemeyeceği ayrı bir alanda tutun. Köpeğinizin kedi maması yemesini önlemek için yükseğe konulmuş kedi mama kapları kullanmayı veya evcil hayvanlarınızı ayrı odalarda beslemeyi düşünün.

3. Köpeğinize dengeli bir beslenme programı uygulayın

Köpeğinizin, özel beslenme ihtiyaçlarını karşılayan dengeli ve eksiksiz bir beslenme programı oluşturduğunuzdan emin olun. Köpeğiniz önemli miktarda kedi maması yediyse, çok fazla yağ veya protein almadığından emin olmak için beslenmesini buna göre ayarlayın.

4. Veterinerinizle iletişime geçin

Köpeğiniz herhangi bir sindirim sorunu veya başka sağlık sorunu belirtisi gösteriyorsa, veterinerinizle iletişime geçin. Veterinerler herhangi bir ciddi sağlık sorunu yaşamadıklarından emin olmak için köpeğinizi izlemenizi veya daha fazla test yapmanızı önerebilirler.

5. Köpeğinizi kedi mamasından uzak durması için eğitin

Ödüllendirme teknikleri kullanarak köpeğinizi kedi mamasından uzak durması için eğitin. 

Özetle diyebiliriz ki, az miktarda kedi mamasının ciddi sağlık sorunlarına yol açması pek olası değildir, ancak ihtiyaç duydukları uygun besinleri aldıklarından emin olmak için köpeğinizin düzenli olarak kedi maması yemesini önlemeniz gerekir. Bu adımları izleyerek köpeğinizin iyi beslenme alışkanlıkları geliştirmesine ve sağlıklı bir beslenme sürdürmesine yardımcı olabilirsiniz.

Köpekler Kedi Maması Yer Mi? Kediler Köpek Maması Yer Mi?

Kedi ve köpeklerin beslenme ihtiyaçları farklı olsa da, kedilerin ara sıra köpek maması yemeleri zararlı değildir. Bununla birlikte, kedi maması özellikle kediler için formüle edilmiştir ve kedilerin beslenmelerinde ihtiyaç duyduğu protein ve taurin gibi belirli besin maddelerini daha yüksek seviyelerde içerir. Köpek maması ise köpekler için formüle edilmiştir ve kediler için doğru besin dengesine sahip olmayabilir.

Bir kedi düzenli olarak köpek maması yerse, zamanla beslenme yetersizlikleri veya başka sağlık sorunları geliştirebilir. Bu noktada kedilerin, özel beslenme ihtiyaçlarını karşılayan dengeli ve eksiksiz bir beslenme sağlamanız önemlidir. 

İlgili İçerik: Köpeğim Zayıf mı? Köpekler Nasıl Kilo Alır?

Kedi Maması Yiyen Köpekler Hakkında En Çok Sorulan Sorular

1. Kedi maması köpeğimi hasta edebilir mi?

Genel olarak konuşursak, birkaç ısırık kedi maması muhtemelen köpeğinize zarar vermez. Ancak, mide rahatsızlığı yaşamalarına neden olabilir. Köpeğinizin bağırsak rahatsızlıkları ve gazı olduğunu fark edebilirsiniz. Yavru köpeğiniz ayrıca kusma ve ishal yaşayabilir.

2. Köpeklerin kedi maması yemesi güvenli midir?

Hayır. Kedi maması, düzenli olarak veya çok miktarda yerse köpeğinizi hasta edebilir. İlk olarak, kedi mamalarındaki yüksek miktarda yağ ve protein, köpeğinizin midesini bozabilir. Bu miktarda protein, köpeğinizin karaciğerini ve böbreklerini daha fazla çalışmaya zorlar ve bu da köpeğinizin sağlığına zarar verebilir. Kedi mamasının porsiyon başına kalorisi de köpek mamasına göre daha yüksektir, bu nedenle en iyi arkadaşınız çok sık kedi maması yerse istenmeyen kilolarla başa çıkmanız gerekebilir.

Belki de köpeğiniz için en büyük risk, yüksek yağlı kedi mamasının pankreatit olarak bilinen bir durum olan pankreas iltihabını tetikleyebilmesidir. Pankreatit, hemen müdahale edilmezse ölümcül olabilen ağrılı ve ciddi bir hastalıktır. Pankreatit semptomları arasında uyuşukluk, iştah kaybı, kusma, kamburluk, ishal ve şişkin bir mide bulunur. Köpeğinizde bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen veterinerinize danışmanız gerekir.

3. Köpekler neden kedi maması yemeyi sever?

Köpekler, köpek mamasına göre daha yüksek yağ ve protein içeriğine sahip olduğu ve köpekleri cezbedebilecek daha güçlü bir kokusu olduğu için kedi maması yemeyi sever.

4. Kedi maması yemek bir köpeği hasta edebilir mi?

Düzenli olarak kedi maması tüketmek, köpeklerde sindirim sorunlarına, obeziteye ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Bir köpek az miktarda kedi maması tüketirse, herhangi bir ciddi sağlık sorunu yaşama olasılığı daha düşüktür.

5. Bir köpeğin yaş kedi maması yemesi uygun mudur?

Yaş kedi maması, kuru kedi maması kadar zararlı olmasa da, yine de bir köpeğin beslenmesinin düzenli bir parçası olarak önerilmemektedir.

6. Köpeğime ödül olarak kedi maması verebilir miyim?

Sindirim sorunlarına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabileceğinden, köpeğinize kedi maması vermeniz önerilmez. Bu noktada köpekler için özel olarak formüle edilmiş mamalara bağlı kalmak en iyi uygulamadır.

Köpekler Kedi Maması Yiyebilir mi?

Kedi ve köpeğin birlikte yaşadığı evlerde mama problemi mutlaka görülmektedir. Kedi mamaları köpekler için dayanılmaz lezzetlerden birisidir. Türü, yaşı ne olursa olsun ve ne kadar eğitim almış olursa olsun köpekler kendilerini kedi mamasından çok uzak tutamazlar. Evde açıkta kedi maması bulduklarında da mutlaka yerler. Bu da evdeki kişilerin kedi mamasının köpekler üzerindeki etkisini merak etmesine yol açar. "Köpekler kedi maması yiyebilir mi?" sorusu aslında birçok köpek sahibinin kafasını karıştırmaktadır. Aynı evde bulunan kedi ve köpeğin beslenmesine mutlaka dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü köpekler kedi mamasını daha lezzetli buldukları için kedi mamasını yemeyi tercih ederler. Bu da dikkat edilmediğinde kedinin yetersiz beslenmesine yol açar.

kedinin önündeki kızarmış etlere bakan köpek

Köpek ve Kedi Maması Farkları

Köpekler hepçil canlılardır ve bu nedenle hem bitkisel hem de hayvansal içerikleri tüketmek zorundadır. Diğer taraftan kediler ise tam anlamıyla etçildir. İhtiyaçlarının tamamını hayvansal gıdalardan almaları gerekir. Bu nedenle kedilerin mamalarında çok daha fazla miktarda protein ve yağ bulunmaktadır. Buna ek olara kedilerin beslenmelerinde 11 esansiyel amino asitin yer alması gerekmektedir. Köpeklerde ise bu sayı 10'dur. Kedilerin beslenmesinde fark eden tek amino asit taurindir.

Kedilerin mamalarında günlük gıda ihtiyaçlarının karşılanması için köpek mamalarına göre daha fazla miktarda yağ, protein ve taurin konsantrasyonu bulunur. Buradan yola çıkarak tüm köpek mamalarının kediler için besinsel açıdan yetersiz olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan kedi mamasında protein ve yağ oranının çok daha fazla olması nedeniyle bu mamalar köpeklere çok daha lezzetli gelir. Bu nedenle köpekler etrafta kedi maması bulunduğunda kendi mamalarını yemeyi pek tercih etmezler.

"Sokak köpekleri kedi maması yer mi?" sorusunun cevabı tartışmasız bir şekilde bellidir. Sokak köpekleri seçenekleri olduğunda ilk olarak kedi mamasını yemeyi tercih etmektedir. Ancak kedi maması bulamadıklarında ya da kedi maması bittikten sonra bulabildikleri diğer yiyeceklere yönelirler.

ayrı mama kaplarında mama yiyen kedi ve köpek

Kedi Maması Köpekler İçin Sağlıklı mı?

Kedi mamasını zaman zaman köpekler için ödül maması olarak kullanmak mümkündür. Hatta köpeklerin direkt olarak kedi maması yemesi de yetişkin bir köpek için kötü bir durum değildir. Ancak kedi maması köpekler için sağlıksız olabilmektedir.

Kanser hastası olan, aşırı kilo kaybı, kas yıkımı ve iştahsızlığı olan köpeklerde kedi maması köpek mamasına alternatif olarak kullanılabilmektedir. Kedi mamaları köpekler için daha lezzetlidir. Ayrıca köpek mamalarına göre daha yüksek kalorilidir. Üstelik besleyicilik açısından da köpekler için oldukça yeterli içeriğe sahiptir.

Ancak bazı durumlarda kedi mamasının ödül maması olarak arada sırada verilmesi bile bazı köpekler için tehlikelidir. Aşırı hassas sindirim sistemine sahip olan ve gastrointestinal problemi olan köpekler kedi maması yedikten sonra ishal olabilir ya da kusabilir. Bunun nedeni kedi mamasının çok daha zengin içeriğe sahip olmasıdır. Karaciğer ya da böbrek hastalığı olan köpeklerin normalden daha az miktarda protein alması gerekmektedir. Aşırı miktarda protein alımı bu organların işleyişini bozarak sağlığı tehlikeye atar. Obezite sorunu olan ya da Schnauzer ırkı gibi pankreatit hastalığına yatkın olan köpeklerin az yağlı mamalarla beslenmesi gerekmektedir. Bu sayede pankreasta meydana gelen enflamasyon hafifletilebilmektedir. Ancak kedi mamasının aşırı yağlı içeriği bu köpekler için oldukça zararlıdır.

kedinin mamasını yiyen köpek

Köpeklerin Beslenme İhtiyaçları

"Köpekler kedi maması yerse ne olur?" sorusunun cevabı aslında köpekten köpeğe göre değişiklik göstermektedir. Her köpeğin genel sağlık durumu farklıdır. Bu nedenle kedi maması bazı köpekler için zararsızken bazıları için zararlı olabilmektedir. Yetişkin köpeklerin genelinin zaman zaman ödül maması olarak kedi maması almasında bir sakınca yoktur. Ancak bu durumun sık sık tekrarlanmaması gerekmektedir. Bu konuda daha doğru ve detaylı bilgi almak için köpeğinize kedi maması vermeden önce veteriner hekime danışabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle funduszeue.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

Kedi maması bileşenleri: Kedinize zarar verecek bu malzemelerden kaçının!

Kedinize mama alırken hep yaptığımız, eğer yapmıyorsanız da yapmanız gereken birşey var ki o da etiketini okumak ve içerisinde hangi besinlerin yer aldığını kontrol etmektir. Uzmanlar mamaların içerisinde kaçınmanız gereken besin maddelerinin; karbonhidrat dolgu maddeleri, et yan ürünleri ve kimyasal korucular olduğunu belirtmektedirler. Ancak bu hususta bahsetmek istediğim bir nokta var. Et yan ürünler bir hayvanın kalbi, karaciğeri, temizlenmiş mide ve bağırsakları gibi organlardan meydana geliyor olup bununla ilgili olarak yazdığım makalede çok farklı noktalara değindim.

İşin özünde, vahşi yaşam içerisinde hayatlarını devam ettiren kedilerin, avladıkları hayvanların tüy, ayak ve gagaları dışında tüm organlarını yedikleri su götürmez bir gerçek. Hali hazırda zaten zorunlu etobur olan kedilerin et yan ürünlerini yemesi veya bu ürünlerin bulunduğu bir mamayı tüketmesi ne denli yanlıştır, açıkcası burada kafalar biraz karışıyor. Bu nedenle diğer makaleyi de okuyup akabinde veteriner hekiminize danışarak bir karara varmanız konusunda ricacı olacağım.

İçindekiler

BHT, BHA ve Etoksikuin

Kedi mamalarınını koruma konusunda hayli büyük etkiye sahip olan butillenmiş hidroksitoluen (BHT) ve  butillenmiş hidroksianisol (BHA) gibi kimyasal koruyucuların kanser için büyük bir tehlike olarak görülüyor. Kimyasallar ek olarak katı ve sıvı yağlarda eklenmektedir. Kaliforniya Çevre Sağlığı Tehlike Değerlendirmesi Ofisi&#;nin yapmış olduğu araştırmalar doğrultusunda, bunların sıçanlarda karaciğer ve böbrek hasarına yol açtığı açıkca ortaya konulmuştur. Etoksikuin, Amerika Birleşik Devletleri&#;nde insan besinlerinin içerisine konuması kesinlikle yasal değildir. Cilt ile teması veya direkt yutulması halinde oldukça zararlıdır. O nedenle pek çok mama üreticisi C ve E vitaminleri gibi doğal koruyucular kullanmaya başlamışlardır.

Et Yan Ürünleri

Amerikan Yem Kontrol Yetkilileri Derneği tarafından et yan ürünleri, ana ürüne takviye olarak üretilen ikincil ürün olarak tanımlanmaktadır. Eğer ki bu etin, hayvanın tam olarak neresinden yapıldığına dair bir şüpheniz varsa ya da emin değilseniz elbette ki kedinize de vermek doğru olmayacaktır. Et yan ürünleri kedinizin tüketmesi gereken proteine kıyasla daha az proteini içerir. Eğer bir et yan ürün; beyin, kan, dalak, böbrek, karaciğerler, akciğer, kemik, fazla yağdan temizlenen az ölçüdeki sıcak yağ dokusu, içi temizlenmiş bağırsak ve mideden oluşuyorsa bir problem teşkil etmezken, mamanın içerisinde konulabilecek tüy ve gaga gibi yenmemesi gereken hayvan parçaları lüzumsuzdur.

Karbonhidrat Dolgu Maddeleri

Kedilerin karbonhidrat maddelerini tüketmesi onlar için gerekli bir ihtiyaç değildir. Kuru mamaların içerisinde % 50 oranında karbonhidrat maddesi bulunmaktadır. Yaşlı ve diyabet hastası kedilerin belirli miktarda karbonhidrat maddesine sahip tahılsız mamaları tüketmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Tam tahıllı, kas eti proteini ve buğday glütenine göre daha uygun fiyatlı oluşundan dolayı sorun yaratabilir. Dünya Sağlık Örgütü&#;nün yaptığı açıklamaya göre bazı mamaları içindeki siyanürik asit ile birleştiğine böbrek taşı ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklara zemin hazırlayan melamin içerebilmektedir.

Karamel

karamel

Karameli bizler her ne kadar çok seviyor olsakta bunun kedi mamalarına bir katkısı yoktur. Yalnızca mamaya renk vermek için kullanılır! Kediniz ne anlar mamanın renginden değil mi? Bu aslında kedi sahipleri için yapılan bir şey. Lüzumsuz bir pazarlama tekniği olup ucuz mamalarda görülme durumu olasıdır. Bu tarz kanserojen içeren ürünleri satın alıp kedinize vermek, tamamiyle gereksiz bir durumdur.

Selüloz

Çözünmeyen lif içerisesinde yüksek dozda bulunan selüloz, kedinizin fazla tüketmesi sonucuna sindirime müdahale ederek, protein ve besin alımını önleyebilir. Bu maddenin kaynağının neresi olduğu hususu önemli olandır. Ucuz mamaların içerisine çam ağaçlarının talaşlarından elde edilerek konulur. Kedilerin de ağaç kemirmedikleri gibi bir gerçek var. 🙂

Glikoz / Dekstroz

dekstroz

Kedilerin şeker yemelerine gerek yoktur. Glikozun tüketilmesi halinde obezite ve diyabet hastalığına yol açmaktan başka bir sonuca bağlanmaz. Glikozun kristalize olan haline dekstroz deniyor olup, mamalara tatlandırıcı olarak eklenebiliniyor. Bunun kediler için herhangi bir çekiciliği yoktur. Ancak verdiği kahverengi görüntüsü bir eti andırdığı için cazip gelebilir. Diğer şekerler gibi ihtiyaç dışı olduğu için uzun süreli kullanımda bir zarar meydana getirebilir.

Sodyum Nitrit

Amerika Birlşeik Devletleri&#;nde botulinum kontrolü olarak ekledikleri söyleniyor. Mamanın rengini ve birazda tadını artırmak amacıyla eklenerek gerçek bir et görüntüsü yakalanmak isteniyor. Fakat bunun dışında herhangi bir ülkede sodyum nitrit kullanımı yasaktır. Ve hatta kanserojen olma olasılığı oldukça yüksektir.

Karagenan

karagenan

Kırmızı deniz yosunundan elde edilen karagenan maddesi, mamaya yoğunluk vermesi amacıyla kullanılır. Çoğu kişi tarafından zararı konusunda tartışmalar yaşanırken, bozulan ürünün kedinizin mide asidi ile birleşmesiyle beraber kansere neden olduğunu savunulmaktadır. Bu maddeyi göz önünde bulundurmanız önemli! Zira hala herhangi bir kanıya varılmış değil.

Sodyum Tripolifosfat

Sosyum tripolifostafın kullanım amacı; yaş mamaları uzun süre muhafaza edip nemli kalmalarını sağlamaktır. Yani amaç daha taze bir görüntü elde etmek. Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü, bu maddenin  nörotoksin olabileceği konusunda birtakım fikirlere sahipler. Buna ek olarak ABD Çevre Koruma Kurumu tarafından ise böcek ilacı, mantar ilacı ve kemirgen ilacı olarak tanımlanıyor.

Titanyum Dioksit

İçerisine koyulan her şeyi beyaz renge döndüren titanyum dioksit, bir renklendiricidir. İçerisinde bulundurduğu  nanopartiküller, kedinizde kromozomal bozulmalara yol açabileceği gibi DNA hasarına, iltihabı artırmaya, kanser ve genetik bozukluklara sebep olabilmektedir.

Et ve Kemik Unu

Hayvanların; kan, saç, toynak, boynuz, gizlemek abartı, gübre, kemik unu gibi dokularının rending edilerek mamalara eklenilebiliyor. Ancak bu işlemlerden biri de bakterileri öldürmek amacıyla pişirilme olduğu için proten açısından yarar sağlayan doğal enzimler de yok olur.

Düşük Dereceli Yağlar

aspir yağı

Yağ kediyi proteinden sonra besleyen ikinci madde olup enerji kaynağı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra hücreleri bakteri ve enfoksiyonlara karşı korurken, vitaminlerin emilimi ve hücler arasındaki besin aktarımı için önemli bir role sahiptir. Mamanın içerisindeki yağlar, tadını ve dokusunu iyi hale getirerek daha lezzetli olmasını sağlar. Bir mamanın içindeki minimum yağ kuru maddelere oranla % 9&#;u olması gerekir. Yağlar kendi arasında bitkisel ve hayvansal olmak üzere ikiye ayrılır. Burada önemli olan tek nokta şüphesiz kaliteleri olacaktır. Ucuz bir mamanın etikerinde yazan hayvansal yağ yazısı yerine tavuk yağı vb. yazıları aramanız daha doğrudur.

Sığır Eti Donyağı

İşlenmiş bir sığır etinden alınan yağın; hayvan yemlerinde ve insan besinlerinde kullanılması yasaldır. Özellikle bu yağın hastalıklı bir hayvandan alınmamış olması şarttır. Ancak gelin görün ki, bazı mama üreticileri bu kurala uymamaktadırlar.

Aspir / Keten Yağı

Aspir bitkisinin ve keten bitkisinin tohumlarından yapılan bu yağlar, yayagın olarak kedi mamalarında yer alıyor. Sebebi ise kedilerin kendi kendilerine  sentezleyemedikleri omega-6 yağ asidi olan linoleik asitlerini içermesidir. Fakat kediler ot yiyiciler olmadıkları için aspir vb. yağlardan çokta bir yarar sağlayamamaktadırlar.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası