futbol oyun kuralları kısaca 10 tane / Futbol Terimleri Nelerdir? Futbol Terimleri Listesi ve Anlamları - Son Dakika Spor Haberleri

Futbol Oyun Kuralları Kısaca 10 Tane

futbol oyun kuralları kısaca 10 tane

Futbolun uluslararası yönetim organı, &#;Oyun Kuralları&#; olarak bilinen kural kitaplarını her yıl gözden geçirip güncelliyor. Bu 17 kural, faullerin nasıl tanımlandığından oyuncuların giyebileceği forma türlerine kadar her şeyi yönetir. Fédération Internationale de Football Association (FIFA), kural kitabında küçük veya büyük değişiklikler yapabilir. Aşağıdaki bilgiler, FIFA&#;nın kural kitabından alıntıdır.

1. Oyun Alanı

En yüksek seviyede bile futbol sahaları için çok az sabit boyut vardır. FIFA, yalnızca 11&#;e 11 profesyonel yarışmalar için, uzunluğun 90 metre ile metre arasında ve genişliğin 45 ile 90 metre arasında olması gerektiğini şart koşuyor. Yönetmelikler ayrıca kale direğinin ve saha işaretlerinin boyutlarını da belirler. Bu uzunluklar uluslararası maçlarda uzunluk için ila metre arasında, genişliğin de 64 ila 75 metre arasında değişebileceğini belirlemiştir.

2. Futbol Topu

Bir futbol topunun çevresi 28 inçten (70 santimetre) fazla ve 27 inçten (68 santimetre) az olmamalıdır. 12 yaş ve üstü tarafından kullanıldığı şekliyle top, maçın başlangıcında 16 onstan ( gram) fazla ve 14 onstan ( gram) az olamaz. Diğer kurallar, bir maç sırasında kullanılan yedek topları ve bir top arızalıysa ne yapılacağını kapsar.

3. Oyuncu Sayısı

Bir maç iki takım arasında oynanır. Her takımın sahada herhangi bir zamanda kaleci dahil 11&#;den fazla oyuncusu olamaz. Her iki takımın da yediden az oyuncusu varsa maç başlamayabilir. Diğer düzenlemeler, sahadaki çok sayıda oyuncu için oyuncu değişikliklerini ve cezaları yönetir.

4. Oyuncuların Ekipmanları

Bu kural, takı ve kıyafet dahil olmak üzere oyuncuların giyebileceği ve giyemeyeceği ekipmanı ana hatlarıyla belirtir. Standart bir üniforma bir gömlek, şort, çorap, ayakkabı ve tekmelikten oluşur. Kurallarda yapılan revizyonlar, elektronik iletişim ekipmanının kullanımına yönelik bir yasağı da içerir.

5. Hakem

Hakem, oyunun kurallarını uygulamak için tam yetkiye sahiptir ve tüm kararlar nihaidir. Hakem, diğer birçok görevin yanı sıra, topun ve oyuncuların ekipmanının gereksinimleri karşılamasını, zaman tutucusu olarak hareket etmesini ve yasaların ihlali nedeniyle oyunu durdurmasını sağlar. Kurallar ayrıca kararları işaret etmek için uygun el hareketlerini de özetlemektedir.

6. Diğer Maç Görevlileri

Profesyonel futbolda, görevi ofsaytları çağırmak ve topu oyuna sokmak ve hakemin karar vermesine yardımcı olmak olan iki yardımcı hakem vardır. Gözlemlerini, yardımcı hakemleri veya genel olarak bilindiği şekliyle çizgi hakemlerini işaret etmek için bir bayrak taşımak, kenar çizgilerini ve gol çizgilerini izlemeli ve top oyun dışına çıkarsa, hangi takıma kale vuruşu veya taç atışı verileceğini işaret etmelidir .

7. Maçın Süresi

Maçlar, devre arası 15 dakikadan fazla olmayan 45 dakikalık iki yarıdan oluşur. Hakem, oyuncu değişiklikleri, sakatlıkların değerlendirilmesi, sakatlanan oyuncuların oyun alanından çıkarılması, zaman kaybı ve diğer nedenlerle ek süre oynayabilir. Müsabaka kurallarında aksi belirtilmedikçe, terk edilmiş bir maç tekrar oynanır.

8. Oyunun Başlaması ve Yeniden Başlaması

Futbol kural kitabı, başlama vuruşu olarak da bilinen, oyunu başlatma veya yeniden başlatma prosedürlerini ayrıntılı olarak ana hatlarıyla açıklamaktadır. Maçın açılışına yazı tura atılarak karar verilir. Başlama vuruşu sırasında tüm oyuncular sahanın kendi taraflarında olmalıdır.

9. Topun Oyun İçinde ve Oyun Dışında Olması

Bu bölüm, topun ne zaman oyunda ve ne zaman oyun dışında olduğunu tanımlar. Temelde, top kale çizgisini, taç çizgisini geçmediği veya hakem oyunu durdurmadığı sürece oyundadır.

Bir Maçın Sonucunu Belirleme

Goller, gol sırasında herhangi bir tarafça bir faul yapılmadığı sürece topun kale çizgisini tamamen geçtiği zaman olarak tanımlanır. Penaltı vuruşları için de politikalar yapılır. Kaleci bir ceza verdiğinde durumları yöneten kurallar eklendi.

Ofsayt

Bir oyuncu, kale çizgisine hem toptan hem de sondan ikinci savunma oyuncusundan daha yakınsa, ancak sadece sahanın muhalefet yarısında ise ofsayt pozisyonundadır. Kurala göre, eğer bir oyuncu top kendisine oynandığında veya bir takım arkadaşı tarafından dokunulduğunda ofsayt pozisyonundaysa, oyuna aktif olarak katılamayabileceğini belirtir. Kurallarda yapılan revizyonlar, ofsayt sırasında ihlal yapan bir oyuncu için cezaları tanımlayan hükümleri içerir.

Fauller ve Suiistimal

Bu, bir oyuncunun tehlikeli davranışları gibi sayısız ihlali ve cezalarını özetleyen ve görevlilerin bu tür davranışlara nasıl tepki vermesi gerektiğine dair yönergelerin belirtildiği, kural kitabının en kapsamlı bölümlerinden biridir. Bu bölüm ayrıca en son sürümde kapsamlı bir şekilde revize edildi, kötü davranış tanımlarını netleştirdi ve genişletti.

Serbest Vuruşlar

Bu bölüm, farklı serbest vuruş türlerini (doğrudan ve dolaylı) ve bunları başlatmak için uygun prosedürü tanımlar. Ayrıca serbest vuruşu tetikleyen belirli cezaları da özetlemektedir.

Penaltı Vuruşu

Önceki bölümde olduğu gibi, bu yasa, bir penaltı vuruşunu başlatmayı gerektirecek uygun prosedürü ve cezaları tanımlar. Bir oyuncu vuruş için topa yaklaşırken numara yapsa da, bu hızlanma sırasında yapılmalıdır. Sonrasında aldatmak ceza ile sonuçlanacaktır. Bölüm ayrıca ana hatlarıyla hakemin vuruş için topu yerleştirmesi gereken yer.

15, 16, Şutlar, Kale Vuruşları ve Köşe Vuruşları

Top taç çizgisi üzerinden oyun dışına çıktığında, topa en son dokunmayan takımdan bir oyuncu topu oyuna sokacaktır. Topun tamamı kale çizgisini geçtiğinde, hangi takımın en son topa dokunduğuna bağlı olarak bir kale vuruşu veya köşe vuruşu verilir. Savunan takım dokunursa, rakip oyuncuya bir köşe verilir. Son dokunuşu hücum takımı yaptıysa, bir kale vuruşu verilir.

Futbol Oyun Kuralları - Futbolun Temel Kuralları Nelerdir?

Futbol, on birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporudur. yüzyıl itibarıyla 'ün üzerinde ülkede milyonu aşkın oyuncu tarafından oynanmakta olup dünyadaki en popüler spordur. Futbol maçları dikdörtgen şeklindeki, yapay veya gerçek çimle kaplı sahada oynanır. Futbol oyunu sokak aralarından Şampiyonlar Ligi ve Dünya Kupası gibi dev organizasyonlara kadar her seviyede büyük bir heyecan ve tutku ile oynanan bir evrensel oyun haline gelmiştir. Futbolda kaç hakem vardır? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Hakem ve penaltı kuralları işte detaylar.

HAKEM KURALLARI

Popüler bir oyun olan ve günümüzde de değerini yitirmeyen spor dallarından futbolda hakem kuralları şu şekildedir;

  • Hakem oyun kurallarını uygulamakla yetkili kişidir.
  • Futbol oyununda, yardımcı hakemler ve var ise dördüncü hakem ile iş birliği içinde yönetilmektedir.
  • Futbolda hakem kurallarından biride oyuncularının giysilerinin futbola uygun olup olmadığı kontrol edilir.
  • Oyunun süresini hakem belirler ve oyun ile ilgili kayıtları tutmaktadır.
  • Oyundaki kuralların herhangi bir şekilde ihlalinde veya diğer bir sebepten gerekli görür ise, oyunu durdurur, geçici olarak erteler veya tatil etmekle yetkilidir.
  • Oyunda bir oyuncunun ciddi sakatlandığı kanısına varır ise oyunu durdurur.
  • Durmuş olan oyunu tekrar başlatmaktadır.

Hakem ayrıca bir diğer kuralı ise oyunculara veya takım yetkililerine ve maç öncesinde, maç sırasında ve maç sonrasında meydana gelen diğer tüm olaylara karşın alınan disiplin tedbirleri hakkında bilgi içeren maç raporunu ilgili kurumlar vermekle yetkili olan kişidir.

FUTBOL SAHA ÖLÇÜLERİ

Yaygın bir spor dalı olan futbol oyunu saha ölçüleri genellikle şu şekildedir; Futbol sahası, dikdörtgen biçiminde ve sahanın eni 45 ile 90 metre arasında olmaktadır. Boyu ise 90 ile metre arasında olması gerekmektedir. Futbol oyunu uluslararası standartlarda yapılan statlarda ise bu ebatlar en olarak genellikle şu şekildedir; Saha ölçüleri 64 ile 75 metre arasında, boy olarak da metre ile metre arasında bir ölçütte olmaktadır.

PENALTI KURALI

Futbolda penaltı kuralında kaleci topa vuruluncaya kadar kendi kale çizgisini terk edemez. Bir futbol maçında penaltılara kalındığı zaman normal süre ya da uzatmalarda verilen kartlar seri penaltılarda geçerli olmayacaktır. Oyunda penaltı atışı sırasında, eğer bir kaleci ihlalde bulunur ise önce sözlü bir şekilde uyarı yapılacak, eğer ki devam ederse sarı kart gösterilecektir. Kaleci eğer penaltıda kural ihlali yapar ise ve gol olmazsa, kaleci penaltı kullanan oyuncuyu "açık şekilde" rahatsız etmişse tekrarlanmış olacaktır.

FUTBOL OYUN KURALLARI

Futbol oyunu dünyanın en popüler spor dalı olarak bilinmekte ve Avrupa'dan Afrika'ya, Asya'dan Amerika'ya dek çok geniş bir coğrafyaya dağılmıştır. Futbol ayrıca ekonomik anlamda da dünya genelindeki en büyük sektörlerden biri olmaktadır. Futbol bazı kurallar çevresinde uygulanmaktadır. Futbol oyun kuralları şu şekildedir;

•Dünya genelinde bilinen bir spor dalı olan futbol, 90 metreye 45 metre hava durumuna göre beyaz veya siyah çizgiler ile sınırlandırılmış olan çim sahalarda oynanan bir oyundur. Bu oyunda sahada, orta saha çember halinde, ceza sahaları ise dikdörtgen şeklinde olmaktadır. Futbol sahasında 2 kale bulunur.

•Futbol oyunu 45'er dakikalık iki devre şeklinde toplamda 90 dakika oynanana bir oyundur. Devre arası ise yaklaşık olarak 15 dakikadır. Eğer ki oyun sırasında sakatlık veya herhangi bir durum sonucu zaman kaybı olur ise hakemler maçın sonuna bu süreyi uzatma dakikası olarak eklemektedir.

•Oyunu bir orta, iki çizgi, bir de yardımcı hakem tarafından yönetilir.

•Futbol oyununda, sahada 11 kişilik iki takım arasında oynanmaktadır. Bu oyunda her takım için geniş kadro 23 kişi olmaktadır. Ayrıca maç kadrosu ise 18 kişiden oluşmaktadır.

•Bu oyunda her takımın maç süresince 3 oyuncu değiştirme hakkı bulunmaktadır.

•Bu oyunun amacı gol atmaktır.

•Futbolda gol, topun kale çizgisini geçmesi ile olur. Galibiyet 3 puan, beraberlik 1 puan olarak belirlenmektedir.

•Futbolda ceza sahasında 2 alan bulunmaktadır. Burada 6 pas alanı küçük olan ve kalecinin dokunulmazlığı olan bölge olarak bilinir. Büyük alan ise rakip oyuncuya yapılan faullerin penaltı ile cezalandırıldığı alan olmaktadır.

FUTBOL UZATMA KURALI

Futbolda uzatma kuralı olarak bilinen bu kural genellikle maçın normal süresi beraberlikle sonuçlanır ise, 15'er dakikalık iki uzatma devresi oyunu oynanmaktadır. Bu oyunda eğer bu uzatma devreleri sonucunda da kazanan taraf çıkmaz ise, seri penaltı vuruşlarına geçilmektedir. Ayrıca her takım 5'er penaltı vuruşu yapmaktadır. Bu aşamada her iki takım, sırasıyla penaltı atışı kullanabilmektedir.

FUTBOLDA KAÇ HAKEM VAR?

Dünya çapında oynanan popüler bir oyun olan futbol oyununda 4 hakem bulunmaktadır. Oyundaki hakemlerden; orta hakem, 2 yardımcı ya da yan hakem ve 4. Hakem olmaktadır.

Dünyanın en popüler sporu olan ve adeta dünya insanlarını ve farklı milletleri kaynaştıran futbolun oyun kurallarını az çok hepimiz biliyoruz. Fakat kaçımız futbolun tüm kurallarını detaylı bir şekilde biliyor?

İşte Futbolun Oyun Kuralları Tamamı:

OYUN ALANI

Boyutlar : Oyun Alanı dikdörtgen şeklinde olmalıdır. Taç çizgilerinin uzunluğu kale çizgilerinin uzunluğundan fazla olmalıdır.

Uzunluk : en az 90 m. ( yarda) – en çok m. ( yarda)Genişlik : en az 45 m. (50 yarda) – en çok 90 m. ( yarda)

ULUSLARARASI MAÇLAR

Uzunluk : en az m. ( yarda) – en çok m. ( yarda)Genişlik : en az 64 m. (70 yarda) – en çok 75 m. (80 yarda)

OYUN ALANININ IŞARETLENMESI

Oyun alanı çizgilerle belirlenir. Bu çizgiler sınırladıkları alana dahildir. Uzun olan iki kenar çizgilerine taç, daha kısa olan diğer iki kenar çizgilerine kale çizgisi denir. Bütün çizgiler en çok 12 cm. (5inç) genişliğinde olmalıdır.

Oyun alanı bir orta çizgi ile ikiye ayrılır. Başlama noktası bu çizginin tam ortasına işaretlenir. Bu nokta merkez olarak m. (10 yarda) yarıçaplı bir daire çizilir.

Kaleler

Kaleler, her bir kale çizgisinin ortasına yerleştirilmelidir. Bunları bayrak direklerinden eşit uzaklıkta yukarı doğru dik iki direkle bunları birleştirilen yatay bir üst direkten olutur.

İki direk arasındaki mesafe içten m. (8yarda), üst direğin alt kenarının yerden yüksekliği m. (8 feet)’dir.

Her iki direk ile üst direk aynı kalınlıkta ve en çok 12 santimetre (5 inç) olmalıdır. Kale çizgileri de kale direkleri ile aynı genişlikte olurlar. Kalelere kale ağları, direklere üst direğe ve yere iyice tutturulmak ve kaleciye hareket serbestisi vermek şartı ile takıfunduszeue.info direkleri ve üst direk beyaz renkte olmalıdır.

Kale Alanı

Kale alanları, oyun alanının her iki ucunda aşağıda ifade edildiği gibi belirlenir:

Kale direklerinin iç kenarlarından m. (6 yarda) uzaklıkta kale çizgisine dik iki çizgi çizilir. Bu çizgiler, saha içine doğru m. dik (6 yarda) uzatılır ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir. Bu çizgiler ve kale çizgisi ile sınırlı bu alan kale alanıdır.

Ceza Alanı

Ceza alanı oyun alanının her iki ucunda aşağıda ifade edildiği gibi belirlenir.

Kale direklerinin iç kenarlarından m. (18 yarda) uzaklıkta kale çizgisine dik iki çizgi çizilir. Bu çizgiler, saha içine doğru m. (18 yarda) dik uzatılır ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir. Bu çizgiler ve kale çizgisi ile sınırlı bu alan ceza alanıdır.

Her bir ceza alanı içinde kale direklerinden eşit uzaklıkta ve kale çizgisine 11 m. (12 yarda) mesafede bir penaltı noktası işaretlenir. Ceza alanı dışına merkezi penaltı noktası olan m. (10 yarda) yarıçaplı bir daire yayı çizilir.

Bayrak Direkleri

Her köşeye, en az m. (5 ayak) yüksekliğinde, ucu sivri olmayan ve bayrak takılan bir direk dikilir. Bayrak direkleri ayrıca, orta saha çizgisi hizasında, taç çizgisinin en az 1 m. (1 yarda) dışına dikilebilir.

Köşe Yayı

Her bir köşe Bayrak direğinden itibaren oyun alanı içine 1 m. (1 Yarda) yarıçaplı çeyrek daire yayı çizilir.

Güvenlik

Kaleler yere sağlam bir şekilde sabitleştirilmelidir. Portatif kaleler, bu şartlara uyduğu takdirde kullanılabilir.

TOP

Nitelikleri ve Ölçüleri

Top: yuvarlak, deriden veya bir diğer uygun malzemeden imal edilmiş, çevresi en çok 70 santimetre inç), en az 68 santimetre (27 inç), ağırlığı oyunun başlangıcında en çok gr (16 onz), en az gr (14 onz) basıncı deniz seviyesinde atmosfer ( gr/cm2 – gr/cm2; lbs/funduszeue.info – lbs/funduszeue.info) arasında olacaktır.

Kusurlu Topun Değiştirilmesi

·oyun durdurulur.

·oyun yedek topla ilk topun kusurlu hale geldiği yerden bir hakem atışı ile başlanır.

Eğer top, bir başlama vuruş, kale vuruşu, köşe vuruşu, serbest vuruş, penaltı vuruşu veya taç atışı için oyun dışı olduğu sırada patlar veya kusurlu hale gelirse:

·oyun gereken vuruş veya atışıyla başlanır.

Top oyun süresince hakemin onayı olmadan değiştirilemez.

OYUNCULARIN SAYISI

Oyuncular

Oyun, biri kaleci olmak üzere her biri en çok 11 oyuncudan oluşan iki takım arasında yapılır. Eğer takımlardan birinde 7’den az oyuncu varsa, o maç başlatılamaz.

Resmi Maçlar

FIFA’nın konfederasyonların veya ulusal federasyonların düzenlediği maçlarda en çok üç oyuncu değiştirilebilir. Müsabaka yönetmeliğinde, 3 ile 7 arasında olmak üzere yedek oyuncu sayısı belirtilmelidir.

Diğer Maçlar

Diğer maçlarda, eğer; takımlar değiştirilecek azami oyuncu sayısında anlaşırlarsa hakeme maçtan önce bildirilirse, en çok 5 oyuncu değiştirilebilir. Hakeme bildirilmezse veya değiştirilecek oyuncu sayısında anlaşma maç başlamadan sağlanamazsa, en çok 3 oyuncu değiştirilebilir.

Bütün Maçlar

Bütün maçlarda, yedek oyuncuların isimleri maç başlamadan önce hakeme verilmelidir. İsmi verilmeyen yedek oyuncular maçta oynayamazlar.

Oyuncu Değiştirme Yöntemi

Bir oyuncu yedek oyuncu ile değiştirme aşağıdaki şartlarda yapılmalıdır:

funduszeue.infoğiştirme yapılmadan önce hakeme haber verilir,

funduszeue.info oyuncu, ancak yerini alacağı oyuncu oyun alanından çıktıktan ve hakemden gir işaretini aldıktan sonra oyun alanına girer,

funduszeue.info oyuncu, yalnız oyunun durduğu bir anda ve orta saha çizgisi hizasından oyun alanına girer,

funduszeue.info değiştirme, yedek oyuncu sahaya girince tamamlanmış olur,

funduszeue.info alanına giren yedek oyuncu o andan itibaren oyuncu kabul edilir, oyun alanından çıkanın oyuncu niteliği bitmiş olur,

funduszeue.info oyuncu ile yer değiştiren oyuncu tekrar oyuna giremez,

7.Bütün yedek oyuncular, oyuna girsin veya girmesin, hakemin otorite ve karar yetkisine tabidir.

Kaleci Değiştirme

funduszeue.infoğer oyunculardan herhangi biri,

funduszeue.info önceden haber verilmek,

Değişme oyunun durduğu bir anda yapılmak şartı ile kalecisi ile yer değiştirebilir.

İhlaller/Cezalar

Eğer bir yedek oyuncu oyun alanına hakemin izni olmaksızın girerse:

a) oyun durdurulur.

b) girene ihtar verilip sarı kart gösterilir ve oyun alanından çıkartılır,

c) oyun durdurulduğu anda topun olduğu yerden bir hakem atışı ile tekrar başlanır.

Eğer bir oyuncu, önceden hakemin iznini almadan, kaleci ile yer değiştirirse:

a) oyun devam eder,

b) ihlali yapan oyunculara, topun ilk oyundışı olduğu anda ihtar verilip sarı kart gösterilir.

Bu kuralın diğer bütün ihallerinde:

ihlali yapan oyunculara ihtar verilip sarı kart gösterilir.

Oyunun Tekrar Başlaması

Eğer oyun hakem tarafından bir ihtar vermek için durdurulmuşsa:

oyun, hakemin oyunu durdurduğu anda, topun olduğu yerden, rakip takımın bir oyuncusu tarafından yapılacak bir endirekt serbest vuruşla tekrar başlatılır.

Oyuncu ve Yedek Oyuncuların İhracı

Oyun batlamadan önce ihraç edilen bir oyuncunun yerine ismi bildirilmit bir yedek oyuncu alynabilir. Eğer ismi bildirilmiş bir yedek oyuncu, maçın başlamasından önce veya sonra ihraç edilmişse, yerine başka yedek oyuncu alınmaz.

Oyuncuların Giysi ve Gereçleri

Güvenlik

Bir oyuncu, kendisine veya bir başka oyuncuya tehlikeli olabilecek her hangi bir giysi giymemeli veya (her çetit takylar da dahil) gereçler taşımamalıdır.

Gerekli Giysiler

Bir oyuncunun gerekli olan giysileri

·forma veya gömlek,

·şort (eğer tayt giyilirse, taytın rengi şortun esas renginde olmalı),

·tozluklar,

·tekmelikler,

·futbol ayakkabılarından oluşur.

Tekmelikler

·tozluklar ile tamamen örtülmelidir.

·uygun bir maddeden (lastik, plastik veya benzeri) yapılmalıdır.

·yeterli bir koruma sağlamalıdır.

Kaleciler

Her kaleci, kendisini diğer oyunculardan, hakemden ve yardımcı hakemlerden ayırt edecek renkte giyinir.

İhlaller/Cezalar

Bu kuralın herhangi bir ihlali halinde:

· oyunun durdurulması şart değildir.

· giysi ve gereçleri uygun olmayan oyuncuya hakem tarafından gerekli düzeltmeleri yapması için oyun alanından çıkması bildirilir.

·oyuncu, eğer topun ilk oyun dışı olduğu ana kadar uygun olmayan giysi ve gereçlerini düzeltmemişse, topun ilk oyun dışı olduğu anda oyun alanından çıkar,

·giysi ve gereçlerini düzeltmek için oyun alanından çıkan oyuncu hakemin izni olmadan oyun alanına tekrar giremez.

·hakem, oyuncunun oyun alanına girmesine izin vermeden önce giysi ve gereçlerini düzelttiğini kontrol eder,

·oyuncu yalnız topun oyun dışı olduğu anda oyuna girebilir.

Bu kuralın ihlalinden dolayı oyun alanından çıkartılan bir oyuncu eğer hakemin izni olmadan oyun alanına tekrar girerse (veya ilk defa girerse) ihtar verilip sarı kart gösterilir.

Oyunun Tekrar Başlaması

Eğer oyun hakem tarafından bir ihtar vermek için durdurulmuşsa: oyun, hakemin oyunu durdurduğu anda, topun olduğu yerden, rakip takımın bir oyuncusu tarafından yapılacak bir endirekt serbest vuruşla tekrar başlatılır.

OYUN SÜRESI

Oyunun Devreleri

Hakem ve oynayan iki takım aralarında başka şekilde anlaşmamışlarsa bir oyun 45’er dakikalıkiki eşit devreden oluşur. Oyunun devre sürelerini değiştirmek için karar (örneğin, havanın kararması yüzünden 40’ar dakikalık iki devreye indirmek) verilmesi oyun başlamadan önce verilmeli ve müsabaka yönetmeliklere uygun olmalıdır.

Devre Arası

Oyuncuların devre arası dinlenmeye hakları vardır. Devre arası 15 dakikadan uzun olmamalıdır. Müsabaka yönetmeliklerinde devre arası zaman süresi belirtilmelidir. Devre arası zamanı ancak hakemin izni ile değiştirilebilir.

Kayıp Zaman İçin Uzatma

Aşağıdaki durumlar nedeniyle kaybolan süre ait olduğu devreye eklenecektir.

a) oyuncu değiştirmeleri

b) oyuncuların sakatlanmaları,

c) sakatlanan oyuncuların tedavi için oyun alanından çıkarılmaları,

d) zaman geçirilmesi,

e) herhangi bir diğer neden dolayısıyla.

Eklenecek süre hakemin takdirine bağlıdır.

Penaltı Vuruşu

Her iki devrenin veya uzatma devrelerinin sonunda yapılacak penaltı vuruşu için gerekli süre eklenecektir.

Uzatma Devreleri

Müsabaka yönetmelikleri bir oyuna iki eşit uzatma devresi ilave edilmesi gerektiğini içerebilir. Bu durumda 8 nci kuralın hükümleri dikkate alınmalıdır.

Tatil Edilen Maç

Müsabaka yönetmeliği aksini belirtmedikçe, tatil edilmiş bir maç tekrar edilir.

OYUNUN BAŞLAMASI

Başlama Vuruşundan önce para atışı yapılır ve atışı kazanan takım birinci yarıda hücum edeceği kaleyi seçer.

Diğer takım oyunun başlama vuruşunu yapar. Para atışını kazanan takım ikini yarıda başlama vuruşunu yapar. Maçın ikinci yarısında takımlar kalelerini değiştirip diğer kaleye hücum ederler.

Başlama Vuruşu

Oyunu başlatmak veya tekrar başlatmak için yapılan başlama vuruşu:

a) oyunun başlangıcında,

b) bir gol atıldıktan sonra,

c) maçın ikinci yarısının başlangıcında,

d) eğer oynanırsa, her iki uzatma devresinin başlangıcında yapılır,

Başlama vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.

Yöntem

a) bütün oyuncular kendi yarı alanlarında bulunacaklardır,

b) başlama vuruşunu yapan takımın rakipleri top oyuna girinceye kadar toptan en az m. (10 yarda) uzakta olurlar,

c) top orta noktada hareketsiz bir şekilde duracaktır,

d) hakem bir işaret verecektir.

e) top, vuruş yapılıp ileri doğru hareket ettiği andan oyunda olacaktır.

f) vuruşu yapan oyuncu, top bir başka oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunmayacaktır.

Bir takımın kazandığı her golden sonra başlama vuruşu diğer takım tarafından yapılacaktır.

İhlaller / Cezalar

Eğer vuruşu yapan oyuncu top bir batka oyuncuya dokunmadan önce ikinci kez dokunursa: rakip takım lehine ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vuruş verilecektir.

Başlama vuruşu yönteminin herhangi bir başka surette ihlali durumunda: vuruşu tekrar edilecektir.

Hakem Atışı

Oyun, top oyunda iken tayet Oyun Kurallarynda belirtilmeyen bir nedenle geçici olarak durdurulmuşsa oyuna yeniden bir hakem atışı ile devam edilecektir.

TOPUN OYUNDA VE OYUN DIŞI OLMASI

Topun Oyundışı Olması

Top aşağıdaki hallerde oyun dışında olacaktır:

– top kale çizgisini veya taç çizgisini, havadan veya yerden, tamamen geçtiği zaman oyun hakem tarafından durdurulduğu zaman.

Topun Oyunda Olması

Top: – kale direklerine, üst direğe veya köşe bayrak direklerinden birisine çarpıp oyun alanı içine döndüğü oyun alanı içinde bulundukları sırada hakem veya yardımcı hakemlerden birisine çarptığı, durum da dahil olmak üzere, oyun dışı olmadığı bütün durumlarda oyundadır.

Gol Yapma Yöntemi

Gol Yapma

Bir gol, golü atan takımın gol öncesi oyun kurallarını ihlal etmemiş olması şartıyla, topun tamamının kale direkleri arasından ve üst direğin altından geçmesi ile yapılır.

Kazanan Takım

Bir maçta daha fazla gol atan takım maçı kazanmış sayılır. Eğer her iki takım eşit sayıda gol atmış veya hiç gol atılmamış ise maç berabere sonuçlanmış olur.

Müsabaka Yönetmeliği

Yönetmeliklere, berabere sonuçlanan maçlarda maçı kazanan takımı belirlemek için, uzatma devreleri veya IFAB’ın onayladığı yöntemleri içeren kararlar konulabilir.

Ofsayd

Ofsayd Pozisyonu

Sadece ofsayd pozisyonunda bulunmak bir ihlal değildir.

Bir oyuncu eğer:

– rakip kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayd pozisyonundadır.

Bir oyuncu eğer: kendi yarı alanından ise veya

sondan ikinci rakip oyuncu ile aynı hizada ise

veya son iki rakip oyuncu ile aynı hizada ise, ofsayd pozisyonunda değildir.

İhlal

Ofsayd pozisyonundaki bir oyuncu, topun takım arkadaşına dokunduğu veya takım arkadaşı tarafından oynandığı anda, hakemin kanısına göre,oyuna müdahale ederek veya rakibe müdahale (tesir) ederek veya bulunduğu pozisyondan avantaj elde ederek, aktif oyunun içinde olursa ofsayd olarak cezalandırılır.

İhlal Olmaması

Eğer top, bir oyuncuya doğrudan doğruya kale vuruşundan veya taç atışından veya köşe vurutundan, gelirse bir ofsayd ihlali yoktur.

İhlaller / Cezalar/faul

Futbol Oyun Kuralları

Diretk, endirekt ya da penaltı vuruşu ile cezalandırılan faul ve fena hareketler, karşı tarafa zarar verme amacı taşıması halinde ihtar ve ihraçla da sonuçlanabilir.

Fauller ve Fena Hareketler aşağıdaki şekillerde cezalandırılır:

Direkt Serbest Vuruş Eğer, bir oyuncu aşağıda belirtilen 6 ihlalden birisini hakemin kanaatince dikkatsiz, kontrolsüz veya aşırı güç kullanarak yaparsa rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir:

1- Rakibe tekme atarsa veya tekme atmaya teşebbüs ederse,

2- Rakibi çelmelerse veya çelmelemeye teşebbüs ederse,

3- Rakibin üstüne sıçrarsa,

4- Rakibe şarj yaparsa,

5- Rakibe vurursa veya vurmaya teşebbüs ederse,

6- Rakibini iterse. Ayrıca, eğer bir oyuncu aşağıdaki 4 ihlalden birini yaparsa, rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir:

7- Topu kazanmak için ayakla müdahale ederken (tackle) topa dokunmadan önce rakibe dokunursa,

8- Rakibini tutarsa,

9- Rakibe tükürürse,

Topu eliyle bilerek oynarsa (kendi ceza alanındaki kaleci hariç). Direkt serbest vuruş ihlalin olduğu yerden yapılır.

Penaltı Vuruşu

Eğer yukarıda belirtilen 10 ihlalden birisi bir oyuncu tarafından kendi ceza alanı içinde yapılırsa, topun oyunda olması koşuluyla, topun pozisyonuna bakılmaksızın bir penaltı vuruşu verilir.

Endirekt Serbest Vuruş

Kaleci, kendi ceza sahasında, aşağıdaki 5 ihlalden birini yaparsa, rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir: Topu eliyle kontrol ettikten sonra altı saniye içinde oyuna bırakmazsa Topu oyuna bıraktıktan sonra, top başka bir oyuncuya değmeden önce, topa tekrar eliyle dokunursa, Takım arkadaşı tarafından ayakla bilerek kendisine verilen topa eliyle dokunursa, Takım arkadaşının taç atışından doğrudan gelen topa eliyle dokunursa, zaman geçirirse. Eğer bir oyuncu hakemin kanatına göre aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir: Tehlikeli tarzda oynarsa, Rakibinin ilerlemesine mani olursa, Kalecinin elindeki topu oyuna sokmasına engel olursa, madede belirtilmeyen bir nedenden dolayı oyuncunun ihtar veya ihraç edilmesi için oyun durdurulduğunda. Endirekt serbest vuruş ihlalin olduğu yerden yapılır.

Disiplin Cezaları

İhtar Verilecek Haller

Eğer, bir oyuncu aşağıdaki 7 ihlalden birini yaparsa ihtar verilip sarı kart gösterilir:

1- Sportmenliğe aykırı davranıştan suçlu ise,

2- Hakeme veya hakemin kararlarına sözle veya hareketle itiraz ederse,

3- Oyun kurallarını devamlı ihlal ederse,

4- Oyunun tekrar başlamasını geciktirirse,

5- Oyun bir köşe vuruşu veya serbest vuruş ile tekrar başlarken gerekli mesafeye açılmaz ise,

6- Hakemin izni olmaksızın oyun alanına ilk kez girer veya tekrar girerse,

7- Hakemin izni olmaksızın oyun alanını kasıtlı olarak terk ederse.

İhraç Verilecek Haller

Eğer, bir oyuncu aşağıdaki 7 ihlalden birini yaparsa ihraç edilip kırmızı kart gösterilir:

1- Ciddi faullü oyundan suçlu ise,

2- Şiddetli hareketten suçlu ise,

3- Rakibe veya bir başkasına tükürürse,

4- Topa bilerek elle oynayıp rakip takımın bariz golünü veya gol atma şansını önlerse (kendi ceza alanındaki kaleci hariç)

5- Kaleye doğru ilerleyen rakibin bariz gol atma şansını serbest vuruş veya penaltı vuruşu gerektiren bir ihlal ile önlerse,

6- Saldırgan, hakaret edici veya küfürlü bir şekilde konuşursa ve/veya jest ve el kol hareketleri yaparsa,

7- Aynı maçta ikinci bir ihtar alırsa.

Alexis Sanchez ve hakeme itirazı
Haber MerkeziYeni Şafak
Dünya çapında en çok ilgi gören sporlardan biri olan futbolun bir çok kuralı ve detayı bulunuyor. Yeni Şafak spor servisi olarak futbolun 5 altın kuralını ve bilinmeyen detaylarını sizler için bir araya getirdik.

"Bir futbol sahasının uzunluğu ne kadardır?" Futbol konuştuğunuz bir ortamda genellikle karşılaşacağınız bu sorunun farklı cevapları var.

Eni en az 45, en fazla 90 metre olan futbol sahalarının boy ölçüleri de 90 ila metre ile sınırlıdır. Uluslararası müsabakalarda bu oranlar ende metre, boyda ise metredir.

  • Ülkemizdeki sahalardan örnek verecek olursak, Beşiktaş’ın milyon ₺’ye mal ettiği yeni stadyumu Vodafone Park'ın saha zeminin metre uzunluğu 68 metre de genişliği bulunuyor.
Bu görselde, Vodafone Park'ın saha verileri baz alınmıştır.

Herkes merak etmiştir. "Neden futbol 11’e 11 oynanıyor? Bu neye göre belirleniyor" diye

Peki 11 kişi oynanmasının bir nedeni, bir mantığı var mı, hayır yok. Futbol maçlarının 11’e 11 oynanmasının nedeni, tarihin ilk futbol kulübü olan Sheffield United’ın maçlarını genellikle 11 kişi ile oynamasından kaynaklanıyor.

 yılındaki ilk FA Cup finalinde oynayan Royal Engineers kadrosu.

’lerde takımlar kadrolarında kaç futbolcu varsa hepsini sahaya sürüyordu. Bu nedenle bazen maçlar 15’e 15 bazen de 20’ye 20 oynanıyordu.

Tarihin ilk futbol kulübü olarak kabul edilen Sheffield, o dönemlerde İngiltere Futbol Federasyonu’na tüm kuralların uygulandığı bir örnek maç yapma teklifinde bulundu. Federasyon da kendisine üye olan kulüplerin en iyi oyuncularından oluşan bir karma takım kurup, Sheffield’a rakip oldu. O dönem İngiliz ekibi maçlarını 11’er kişiden oynadığından dolayı, mücadelenin 11’erlikten oynanmasını talep etti ve bu talep yıllar sonra literatüre bir kural olarak geçti.

  • 31 Mart ’daki bu tarihi maç başlamadan dakikalar önce bir son dakika önerisi üzerine mücadelenin 90 dakika oynanmasına da karar verilmiştir.
Bazı kulüpler o yıllarda oyunda 2 kaleci olması gerektiğini de düşünüyordu fakat çoğunluk tek kaleci olmasından yanaydı. Bu tartışma kısa sürede sonuçlandı ve takımların 1 kaleci o futbolcu olarak sahaya çıkmasına karar verildi.

Günümüzde futbol maçı izlerken en çok tartışılan pozisyonlar genellikle hakemlerin verdiği ofsayt kararlarıdır. Öyle ki, televizyonlarda milimetreler ile ölçülen pozisyonlarda hakemlerin anlık doğru karar vermesi oldukça zor bir durum. Video Hakem Sistemi’yle yaşanılan bu aksaklığın tamamen giderilmesi öngörülürken bazı futbolseverler, futbolun içine bu kadar teknoloji girmesine karşı çıkıyor.

Futbolun en temel kurallarının başında gelen ofsayt kuralının yazılı açıklaması literatürde şu şekilde geçiyor:

Bir oyuncunun eğer;

  • • Kafasının, vücudunun veya ayaklarının herhangi bir kısmı rakip takımın yarı alanında (orta saha çizgisi hariç) ise
  • • Kafasının, vücudunun veya ayaklarının herhangi bir kısmı rakip takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt pozisyonundadır.

yılındaki ilk futbol kurallarına göre ise ofsaytın tanımı şu şekilde yapılmış

Bir oyuncu topun önüne geçtiği anda oyun dışı kalır. Mümkün olduğu kadar çabuk, topun arkasına geçmelidir.
Eğer top; kendi takımından bir oyuncu tarafından pas olarak atılmışsa, rakip takımdan biri ya da kendi takımından topun gerisinde herhangi bir takım arkadaşı dokunana kadar topa dokunamaz. Ancak kale çizgisinin arkasından topa vurulduğunda, hiçbir oyuncu oyun dışında kalmaz.
Bazı pozisyonlarda bariz ofsaytta bulunan bir futbolcu atılan pasa hareketlenmezse hakem oyunu devam ettirir.

Saha içinde oyunun kuralına göre oynanmasını sağlayan etkenlerin başında fauller geliyor. Maçta faul yapan bir oyuncu, kuralları ihlal etmiş sayılacağından hakem tarafından karşı takıma, yapılan ihlale göre vuruş hakkı verir.

İşte 10 temel kusurlu hareket

  • Rakibe tekme atmak ya da tekme atmaya teşebbüs etmek
  • Rakibe vurmak ya da vurmaya teşebbüs etmek
  • Rakibi tutma
  • Rakibe tükürmek
  • Bilerek topa elle dokunmak
  • Rakibi çelmelemek
  • Rakibin üzerine sıçramak
  • Rakibi itmek
  • Rakibe şarj yapmak
  • Rakibe ayakla arkadan kayarak müdahale etmek.
 Dünya Kupası'nda Luis Suarez, İtalyan defans oyuncusu Chiellini'yi omuzundan ısırmıştı. Bu olay sonrası 4 ay futbol müsabakalarından men edildi.

Futbol maçlarında bir takıma verilebilecek en ağır ceza tartışmasız penaltı kararıdır. Penaltı kararı; top oyunda iken, bir oyuncunun, kendi ceza sahası içinde rakip oyuncuya faul ile cezalandırılabilecek 10 temel kusurlu bir hareketten birini veya birden fazlasını yapması durumunda yapan takımın aleyhine verilir.

Penaltı kuralları

  • Atışın yapıldığı beyaz noktaya penaltı noktası adı verilir ve tüm penaltı atışları penaltı noktasından yapılır.
  • Penaltı noktası kale çizgisinden 11 metre uzaklıktadır.
  • Penaltı atışı sırasında vuruşu yapacak oyuncu ile rakip kaleci dışındaki bütün oyuncular oyun alanının içinde, ceza sahasının dışında bulunmak zorundadır.
  • Kaleci topa vuruluncaya kadar kendi kale çizgisini terk edemez.
  • Vuruşu yapan oyuncu topu ileri (kaleye doğru) atmak zorundadır.
  • Atışı yapan oyuncu, başka bir oyuncu oynamadan topla ikinci defa temas edemez.

Temdit penaltısı

  • Temdit penaltısı; ilk yarının ya da maçın bittiği anda verilen penaltı kararlarıyla, kupa maçlarında normal ve uzatma süreleriyle denkliğin bozulmaması halinde başvurulan penaltı atışlarıdır. Temdit penaltısının atılışı sırasında özel kurallar uygulanır. Atışı yapan oyuncu ile kalecinin dışındaki oyuncular, atış sırasında sahanın uzak bir bölümünde (genellikle santra yuvarlağı içinde) beklerler. Atışın golle sonuçlanmaması, direkten ya da kaleciden dönmesi durumunda öteki oyuncular müdahale edemez. Top durduktan ya da oyun sahasını terkettikten sonra atış sona ermiş sayılır. Atışı yapan oyuncu da kalecinin müdahalesiyle geri dönen topa ikinci vuruşu yapamaz. Temdit penaltısında gol olmuşsa, atışı yapan takım hesabına 1 sayı kaydedilir. Gol olmamışsa atış yapılmış ve sona ermiş sayılır. Hakem durumu bitiş düdüğü ile ilan eder.
En son Messi-Neymar işbirliği ile atılan bu penaltıyı futbolcular çok fazla denemiyor.
Futbolun 5 altın kuralı
Kartı paylaşın

sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunundaki amaçlar ile sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası