lrf zargana avı / LRF Avı Nedir? LRF nasıl yapılır

Lrf Zargana Avı

lrf zargana avı

LRF Avı Nedir? Nerede ve Nasıl Yapılır?

LRF Nedir?

Hafif kaya balıkçılığı (Light Rock Fishing) anlamına gelen hafif olta takımları ve sahte yemler ile balık avlama tekniği olarak bilinmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi genelde kayalık yerlerde, iskele, mendirek, dalga kıran gibi alanlarda yapılan bir avcılık türüdür. LRF avı hem denizde hem de tatlı sularda yani göllerde yapılabilir. En güzel yanı hedef balık ne olursa olsun uygun yem kullanarak balığı yakalayabilirsiniz. Hatta doğru ekipman ve teknik ile av bölgesi de LRF yöntemine müsaitse sudaki her balığı tutabilirsiniz.

LRF yönteminin temeli Japonya’da atılmış ve günümüzde birçok ülkede kullanılmaktadır. Kısa sürede popüler hale olan bu yöntemde amaç keyif almaktır. Makine, kamış ve yem gibi malzemeler yönünden LRF diğer balık avı tekniklerinden ayrılıyor.

LRF Yönteminde Kullanılan Yemler

Piyasada her türlü yemin sahtesi bulunmaktadır. Zoka, kaşık, silikon kurtlar, lrf jigleri ve balığa benzeyen sahte yemler birçok renk ve model seçeneğine sahip. İşin içine girdikçe en çok kullanılan ve çantanızda mutlaka bulunması gereken yemleri tanıyacak ve onları alacaksınız. Avlanacak balık türü ve meraya göre farklı yemler de kullanacaksınız.

LRF Yönteminde Misina Seçimi

LRF yönteminde misina seçimi de tercihinize göre değişmektedir. Çünkü hedeflemiş olduğunuz balığa, ortamın şartlarına ve alışkanlıklarınıza göre monoflament, florokarbon veya örgü misina kullanabilirsiniz. İnce misina kullanmak atış mesafesini arttırdığı için daha heyecanlı olabilir.

İp mi? Misina mı?

Misina kullanan birçok kişi var. Misina da kullanabilirsiniz ancak işi sağlama almak için en iyi ipe para vermekten kaçınmayın. LRF gerçekten ilginç bir balıkçılıktır, küçücük yeme büyük balıklar atlayabilir. Böyle durumlarda pişman olmamak için ip kullanmanız tavsiye edilir. Çünkü kullandığımız yemler ve ağırlıklar çok hafif olduğundan uzak mesafeye atış ve sağlamlık açısından ip daha avantajlı. Bu incelik ve sağlamlığa misinayla ulaşma şansımız yok.

LRF Yöntemiyle Tutulabilen Balıklar

Ülkemizde henüz fazla yaygınlaşmayan LRF yöntemiyle istavrit, lüfer, levrek, kaya balığı, iskorpit, ispari, kikla, hani balıkları, lapin gibi birçok balık yakalanabilir. Balık tutmayı keyifli hale getiren LRF yöntemi karagöz, çipura, minakop, mırmır ve eşkina gibi balıkların avlanmasında da oldukça etkilidir. Doğru yerde ve doğru zamanda bu yöntemle birçok balık kolaylıkla ve keyifle avlanabilir.

LRF Kamış Seçimi

LRF kamışları parçalı veya teleskopik olabiliyor. LRF yönteminde hafif ve küçük yemler kullandığımız için düşük atarlı kamışları tercih etmelisiniz.

LRF kamışları da kendi arasında birkaç türe ayrılıyor. İstavrit, ispari, izmarit gibi küçük balıkları avlarken atarı küçük en ince ve en hafif LRF kamışı olan aji kamışı tercih etmelisiniz. Hedefinizdeki balık daha büyükse Mebaru kamışı kullanmalısınız. Levrek, iskorpit, karagöz, eşkina gibi türleri hedefliyorsanız biraz daha sert kamış tercih etmelisiniz. Uzunluk olarak genelde kısa kamışlar tercih edilir ancak en önemli faktör atar değeridir.

LRF Makine Seçimi

LRF tekniğinde kullanılan olta makineleri de küçük ve hafif olmalıdır. Düşük sarımlı ve sığ kafalı olması da önemlidir. Sığ kafalı olması ince ipler kullanırken makineden kolay çıkışını sağlamak içindir.

Hedefteki balığa ve av şekline göre orta sarımlı makineler de kullanılabilir. Kamışla makinenin uyumuna görerek karar vermek daha doğrudur.

LRF yöntemi

Balıkçılık birçok kişinin, ve hatta ülkenin önemli gelir kapılarından birini oluştururken, dünyanın çeşitli bölgelerinde sevilerek yapılan açık hava hobilerinin de başında gelmektedir. Kimileri için terapi kimileri içinse tutkuya varan bir hobidir balıkçılık. Son yıllarda dünyanın farklı noktalarında ortaya çıkan yeni balık tutma teknikleri uzun süredir tekrara düşmüş disiplinlerin yerini hızla almaktadır. Bu teknikler arasında gerek verdiği zevk gerek yeni ekipmanların gerekliliği ile LRF balıkçılığı ön plana çıkmıştır. LRF nedir sorusunun cevabında genel kanı bu balıkçılık disiplininin geleneksel ağır ve uzun takımların aksine oldukça hafif ve esnek takımlarla yapılmasıdır. 

LRF Avı Nedir?

LRF terimi, (Light Rock Fishing: Hafif Kaya Balıkçılığı ) çıkış noktası itibariyle balıkçılığın çok sevildiği ve hayatın önemli bir parçası olduğu Uzakdoğu’dur. Uzakdoğu’da hızla yayılan bu balıkçılık disiplini; hızla Avrupa ülkeleri ve Türkiye&#;de yenilik arayan balıkçılar tarafından benimsenmiştir. Hem balıkçılığa ilk kez adım atacaklar hem de eski kurt balıkçılar bu tekniği denemeye ve takımlarını oluşturmaya başladılar. 

LRF ne demek sorusunun temel olarak cevabı şu biçimde verilebilir; genellikle kıyıdan yapılan, hafif ve esnek takıma ek olarak kullanılan sahte yeme aksiyon verilerek at çek yöntemi ile yapılan balık avıdır. LRF avı balıkçıyı açık denizler yerine liman içlerine, sığ koylara, göllere ve baraj göllerine yönlendirmektedir. LRF avı bir mera avıdır; balıkçıya garanti avlar yerine heyecan ve sürprizler hazırlamaktan hoşlanır. Bu yüzden eski kurt balıkçılar için dahi heyecan verici bir balıkçılık disiplini olarak kabul edilir. 

LRF Avı Nasıl Yapılır?

Geleneksel balıkçılık hakkındaki genel düşünce at ve bekledir. Balıkçılığı sabır işi olarak gören genel kanı bir açıdan doğru olsa da; balıkçılık hobisi durağan olduğu eleştirisini almaktadır. LRF balık avı nedir sorusunun cevabı ise ilk olarak burada ortaya çıkar: Balıkçılığın bu disiplinde bilinenin aksine daha hareketli ve heyecanlı avlar yaşayabilirsin.

Oldukça hassas ve küçük olta takımı ile yapılan bu teknikte balıkçı kullandığı sahteye aksiyon vererek meradaki avı kendine çekmeye çalışmaktadır. Kıyıdan LRF avı nasıl yapılır sorusuna cevap şu şekilde olabilir; merada dolaşarak yapılan at çekler ve aksiyonlar ile mera bir nevi taranır. Ultra hafif olan kamış sana balığın vurduğu andaki en küçük titreşimlerini dahi hissetmeni sağlayacaktır. Geleneksel balıkçılıkta çok fazla rağbet görmeyen liman içleri veya kayalık bölgelerde zengin ve sürpriz avlar yapmana olanak sağlayacak bu sistemde sahte yemler ve hafif takımlar sana hareketli ve heyecanlı bir av şansı verecektir. Bu sebeple doğru takımı kullanmak, LRF avı disiplininin kilit taşıdır. LRF dünyasına ilk adımında sana ışık tutacak Yeni Başlayanlar için LRF Rehberi: En İyi Başlangıç Ekipmanları makalemize göz atmanı öneririz. 

LRF Ekipmanları ile Hangi Balıklar Tutulur?

Kendine uygun bir LRF ekipmanı oluşturduktan sonra sırada meraya çıktığın zaman hangi balığı tutacağını belirlemen gerekli. Geleneksel balıkçılıktaki ekipmanlar balıkçıya çok fazla seçenek sunmazken LRF balıkçılık sana sürprizler sunar. 

Kıyı balıkçılığı yapacaklar için geleneksel yöntemler çok fazla seçenek sunmazken, LRF&#;de kullanılan sahte yemler gerek şekli gerek kokusu ile meradaki çok farklı türdeki balıkları oltana çekebilir. Örneğin liman içlerindeki azman istavritler LRF avını oldukça keyifli hale getirebilirler. Bunun yanı sıra eşkine, zargana gibi suyun farklı yüzeylerinde veya farklı meralarda bulunan balıklar da LRF avı için ideal hedeflerdir. Örneğin kayalık ve liman içi meralarında iskorpit veya kaya balığına denk gelebilirsin. Tatlı sularda alabalık, sazan ve turna başta olmak üzere birçok farklı balığı tutma şansına sahip olabilirsin. 

LRF için En İyi Ekipmanlar Nelerdir?

Tüm balıkçılık disiplinlerinde olduğu gibi LRF disiplininde istediğin keyfi almak istiyorsan kendine uygun olan takımı seçmelisin. Yetersiz veya yanlış seçilmiş ekipmanlar sana bu teknikte istediğin randımanı vermemektedir. 

Takımını oluşturmaya başlamadan önce kendine &#;LRF için ideal olta nedir?&#; sorusunu sormuş olabilirsin. LRF olta takımı da diğer olta takımları gibi kamış, makine ve misinadan oluşmaktadır; ancak geleneksel yöntem için üretilmiş ürünler LRF takımı için yeterli olmayacaktır. LRF kamışları oldukça ince ve hassas yapıya sahiptirler. İnce olmaları ile küçük gramajlı sahteleri istenilen uzaklığa atmana ve yem suyla buluştuktan sonra kamış aracılığıyla sahteye istediğin aksiyonu vermene olanak sağlaması hedeflenir. Oltanın hassaslığı, yeme doğru yapılan en ufak hareketi algılayarak yeme doğru aksiyonu verebilmeni sağlar. &#;İdeal LRF kamışı nedir?&#; sorusuna daha fazla cevap bulmak istiyorsan, bu konu için hazırladığımız LRF Olta Kamışı Rehberi: Size En Uygun LRF Kamışı Hangisi? makalemize göz atmanı tavsiye ediyoruz.

LRF avında makine seçimi, kamış seçimiyle benzerlik göstermektedir. Bilinen ağır makinelerin aksine LRF olta için makine olabildiğince hafif ve küçük olmalıdır. Unutma ki LRF avında sabit değil, hareket halinde olacaksın. LRF kamışına uygun makine seçiminde daha fazla bilgi almak için LRF Olta Makinesi Rehberi: Size En Uygunu Hangisi? makalemizden detaylı bilgi edinebilirsin. LRF avında misina türü sana bırakılmıştır, dilersen mono misina dilersen örgü ip misina kullanabilirsin. Bu seçim senin çıktığın meraya ve tecrübene bağlıdır. Ancak LRF takımındaki misina kullanacağın sahteden maksimum verim alabilmek adına olabildiğince ince olmalıdır. 

LRF av tekniğinde sahte yem seçimi bu tekniği seçen balıkçılar için hem eğlenceli hem de kafa karıştırıcı olabilmektedir. Birçok boyda, renkte ve hatta kokuda geniş bir ürün yelpazesine sahip olan bu sahteler arasından meraya ve balığa uygun olanını seçmek usta balıkçılar için dahi belli noktalarda zorlayıcı olabilmektedir. Bu yüzden gideceğin merayı ilk kez keşfediyorsan farklı sahteleri yanında bulundurman şansını arttıracaktır. LRF sahteleri seçiminde kararsızlık yaşıyorsan LRF için Suni Yemler: En İyi LRF Sahteleri Nelerdir? makalesini tam da bu konuda sana yardımcı olabileceğini düşünerek hazırladık.

ZARGANA AVCILIĞI

Mevsimsel olarak kıyı sularında yem balıklarının yoğunlukta olduğu bölgelerde yaşam süren Zargana balığı kıyıdan ve tekne ile farklı yöntemler içeren avlanma şekilleri ile oldukça verimli av verir.

Zargana hangi yem ve oltayla nasıl yakalanır

Canlı yem,ipek,kaşık ile avlanmaları oldukça funduszeue.infoa balığının avlanma yöntemlerini iki gurupta değerlendirmekte fayda vardır.

KIYIDAN ZARGANA AVCILIĞI :

Canlı Yem Kullanarak;Gümüş(Aterina),Çaça,Papalin,Kraça balıkları ile Zargana avlamak mümkün iken,şerit şeklinde kesilmiş kuyruk altı yem,midye kenarları,sardalye bağırsağı,sülünez ile de avı mümkündür. Beden misinası olarak 0,,35 ölçülerinde monofilament misina kullanmamız yeterli olur iken,köstek olarak 0,,20 florokarbon misina kullanmamızda fayda vardır.İğne seçimi için veya uzun pala çapraz numaralar ideal ölçülerdir.

Canlı balık kullanarak gerçekleştireceğimiz Zargana avcılığında iğnemizi yemin kuyruk üstünden orta kılçığa vurmadan takmaya özen göfunduszeue.infozin atış sonrası suda canlı kalması av performansı açısından oldukça öfunduszeue.info,sülünez vs. yem kullandığımızda atış sonrası takımımızı kıyıya doğru sürtme yaparak çekmek zargana avcılığında verim sağfunduszeue.infoım kurgusunda ihtiyaç duyduğumuz en önemli malzeme gr.ağırlığında su yüzeyinde durabilen bir şamandıradır.

Kıyıdan zargana yakalamak için kullanılabilecek olta takımı

Beden misinamıza monte edeceğimiz şamandıranın diğer ucuna en az bir kulaç (1,,50mt.)köstek misinası bağlamamız yeterlidir.Köstek misinamızın ucunda uygun tek bir iğne takımımızı tamamlar.
 
Kıyıdan kamış ile kandırıcı kullanarak zargana avcılığı yapmayı düşündüğümüzde köstek misinamızı cm. daha uzun tutmamız,şamandıramızı ise şeffaf renk Kullanmamız av performansımızı güçlendirir.Köstek ucuna monte edeceğimiz 00,0 numara kaşık veya ipek at-çek avcılığı ile zargana avlamamıza yeterlidir.

TEKNE İLE ZARGANA AVCILIĞI

İpek veya Kaşık Kullanarak:Tekne ile zargana avcılığında oldukça sağlam ve esnek olmayan mukavemetli 0,,28 monofilament misina kullanmalıyız,unutmamalıyız ki özellikle kaşık ile avlanır iken sinarit palazı,melenur,trakonya,ıskarmoz,palamut,torik,
uskumru vs. balıklar da takımımıza funduszeue.info ile zargana avı yapacağımızda beden misinamıza monte edeceğimiz 20 gr.lık bir ağırlık yeterlidir.

Tekneden zargana avında hangi yem ve oltayla kullanılır

Ağırlık önüne yine orta boy bir fırdöndü ve devamında köstek misinası olarak 0,,25 sağlam kulaç( mt.)monofilament misina ve en son ucuna halka şeklinde piyasada mevcut bulunan ipek monte etmemiz funduszeue.info olarak turuncu her zaman çok daha iyi av performansına funduszeue.info şeklinde bulunan ipeği köstek misinamıza bağlamamıza müteakip makas ile düğümü keserek sağa sola iki saçak şekline getirmeliyiz.Ağırlık fırdöndü arkasında ve beden misinasında geriye doğru serbest olmalıdır.

Zargana avında kaşık kullanımı

Teknemiz rölanti üstü hızda seyir halinde iken ipeği suya salarak fırdöndündü sonrası  kulaç( mt.) beden misinasını salarak ince bir paket lastiğini beden misinamıza monte funduszeue.infoizde herhangi sabit bir noktaya lastiği geçirmemiz yeterli olup seyir hailde sürekli lastiğe bakmalıyıfunduszeue.info vuruşta lastikteki  çok kısa esnemeler bizi yanıltabilir taki lastiğin santim esnemesi ve tekrar aynı şekli alması balığın yakalandığının habercisidir.

Tekneden zargana avında kullanılabilecek olta takımı

Zarganayı çekmeye başladığımızda motor boşta olmalı mümkün mertebe hareket Halide takımı toplamamalıyız,aksi takdirde misinamızın gam yapması ve burkulmasına neden oluruz.Köstek misinamıza kaşık monte edeceğimiz zaman 00, numaralı kaşıkları kullanmalıyız.

Tekneden zargana avında kullanılabilecek olta takımı

Kaşık ile zargana avında beden misinamızı bir miktar daha uzun kullanmakta fayda vardır özellikle güneşli ve açık havalarda kaşık ile yapılan avlar çok daha başarılı funduszeue.infoımımızın elimizde olması ve fasılalarla yarım kulaç çekerek bırakmamız zargana için tam bir kandırıcı funduszeue.infoşık ile zargana avımızda unutmamalıyız ki zargana harici çok daha başka balıklar takımımıza atlayabilir.Tüm oltacılara rasgele.

 

HAZIRLAYAN:
Turgay SEZGİN
funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası