el parmaklarında morarma / Raynaud Fenomeni Nedir ? | Raynaud Fenomeni Belirtileri

El Parmaklarında Morarma

el parmaklarında morarma

El ve ayaklardaki morarma ve kızarıklıklar Raynaud sendromu habercisi olabilir

Adına pek de aşina olmadığımız Raynaud sendromu, genellikle soğuk ve ruhsal gerginlikler gibi nedenlerle el parmakları, ayak parmakları, burun ve kulak gibi vücudun uç kısımlarındaki küçük damarların spazmı (büzüşmesi) sonucu kan dolaşımının bozulmasına bağlı olarak ciltte gelişen solukluk, morarma ve kızarıklıkla kendini belli eden bir hastalık. 

Bir tür dolaşım bozukluğu olan Raynaud sendromunun iki farklı çeşidi bulunduğunu söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kemal Korkmaz, hastalığın sebeplerini şöyle anlatıyor:

Raynaud sendromunu tetikleyen başlıca nedenler arasında soğuğa maruziyet ile stres gibi ruhsal gerginlikler yer alımonash.pwil Raynaud sendromu toplumda sık görülür ve eşlik eden altta yatan başka bir hastalık monash.pwikle 30 yaşın altındaki kişilerde görülürken, kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanır. Toplumda yaklaşık %10 oranında görülmektedir.

Bazı romatizmal hastalıklar (SLE, romatoid artrit, skleroderma vb.) Burger gibi bazı atardamar hastalıklarıMigren, kanser ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarBazı sinir sistemi ve hormonal sistem ile ilgili hastalıklarSigara kullanımıVibrasyon (titreşim) yapan aletlerin kullanımı, piyano çalmak ve daktilo kullanmak gibi durumlardirekt atardamar travmasına neden olan durumlardır.
Genellikle 30 yaşın üstündeki kişilerde görülüyor.

 En sık belirtiler el ve ayak parmaklarında görülüyor. En sık belirtiler el ve ayak parmaklarında görülüyorGenel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Korkmaz, Raynaud sendromunun belirtilerinin en sık el ve ayak parmaklarında, nadiren dil, burun ve kulakların uç kısımlarında da görüldüğünün altını çiziyor.

Birincil Raynaud sendromunda belirtilerin genellikle simetrik yani her iki el veya ayak parmaklarında; ikincil Raynaud sendromunda ise asimetrik olarak yani bir veya birkaç parmakta görülebiliyor.Sıklıkla soğuk ve stres durumlarında tetiklenen damarlardaki büzüşme sonrası etkilenen bölgenin cildinde soğukluk, solukluk, ağrı, uyuşukluk ve karıncalanma oluşuyor.

Cildin önce soluk beyaz renkte iken sonra mavi-mor renge dönüştüğünü, damarlardaki büzüşmenin düzelmesi sonrası kan akımı artarak cildin pembe-kırmızı renge döndüğünü ifade eden Doç. Dr. Korkmaz, “Birincil Raynaud sendromunda etkilenen bölgede yara ve kangren oluşumu pek görülmez. İkincil Raynaud sendromunda yara ve kangren oluşabilir” diyor.

 Raynaud sendromu tedavisi nasıl yapılır? Doç. Dr. Kemal Korkmaz, Raynaud sendromunun tedavisinde amacın altta yatan hastalıkları ve durumları tedavi ederek, atakların sıklığı ile şiddetini azaltmak ve doku hasarını önlemek olduğunu söylüyor. 

Genellikle Raynaud sendromunun nedenlerinin ortadan kaldırılmasıyla ve kullanılan ilaçlarla hastalık başarılı bir şekilde tedavi monash.pwığın tedavisinde damarlardaki büzüşmeyi önleyen ve kan dolaşımını arttıran çeşitli ilaçlar kullanılıyor.Özellikle ikincil Raynaud sendromu olan bazı hastalarda kangren ve yara oluşumunu engelleyebilmek için başarı oranı son derece yüksek olan cerrahi tedavi monash.pw sürecinde öncelikle soğuğa maruziyetten kaçınılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Korkmaz, tedavi sürecine dair şu uyarılarda bulunuyor. Soğuk ortamlarda mutlaka eldiven ve çorap kullanın.

Soğuk ortamlarda mutlaka eldiven ve çorap kullanın

El ve ayaklar sıcak suyla yıkanmalı.Soğuk ortamlarda sıcak tutan eldiven ve çorap monash.pw ve ruhsal gerginliklerinizi yoga, pilates ve meditasyon yaparak kontrol altına alabilirsiniz. Sigara kesinlikle bırakılmalı.

Raynaud fenomeni nedir?
Raynaud fenomeni el ve ayak parmaklarının ısı değişikliklerine ve strese bağlı olarak renk değiştirmesiyle ortaya çıkan klinik bir tablodur. Ciltteki renk değişikliğinin sebebi bu bölgelere giden damarların anormal bir biçimde büzüşmesidir ( = spazma uğramasıdır ). Etkilenen parmak(lar) başlangıçta azalan kan akışı sebebiyle beyazlaşır. Daha sonra uzun süreli oksijen eksikliğine bağlı olarak morarımonash.pw son olarak, damarlar tekrar açılıp bölgeye kan hücum edince de kırmızı renk alımonash.pw üç renkli geçiş süreci ( = beyaz – mor – kırmızı ) Raynaud fenomeni için karakteristik olmakla beraber herkeste bu sırayı monash.pw direkt morarma ve bunu takiben kızarıklık oluşabilir. Raynaud fenomeni parmaklardan yukarı çıkıp el/avuç bölgesine yayılmaz ve başparmağı nadiren tutar.
Raynaud fenomeni genelde ( % 60 ila % 90 ) 20 ila 40 yaş arasındaki genç bayanlarda görülür. Tek başına ortaya çıkabileceği gibi başka hastalıklara eşlik de edebilir. Raynaud fenomeni tek başına mevcutsa “Raynaud hastalığı” veya “primer Raynaud fenomeni” adıyla anılır, başka bir hastalığa eşlik ediyorsa “ikincil Raynaud fenomeni” denir. İkincil Raynaud fenomeni’nin eşlik ettiği hastalıklar skleroderma, römatoid artrit ve sistemik lupus eritematozus gibi römatolojik hastalıklar veya hipotiroidi ve karsinoid sendromu gibi endokrinolojik hastalıklar olabilir.


Raynaud fenomeninin sebepleri ve belirtileri

Raynaud fenomeninde soğuk ile sempatetik sinir sistemini aktive eden veya katekolamin ( = adrenalin, noradrenalin ) salgılanmasını artıran etkenlere bağlı olarak damarların spazma uğrama eşiği düşer. Belirtiler damarların spazma uğramasının şiddetine, sıklığına ve süresine bağlıdır. Hafif seyreden vakalarda soğuğa maruz kalmayı takiben ciltte renk değişikliği oluşmonash.pwnen parmaklarda hafif iğnelenme hissi ve uyuşukluk olabilir, fakat renk normale döndüğünde bu belirtiler de ortadan kalkacaktır. Eğer damar spazmı daha uzun sürerse oksijen azlığı sebebiyle his ileten sinirler etkilenecek ve parmaklarda acı da oluşacaktır. Çok nadir olarak parmak ucundaki dokulara az oksijen gitmesine bağlı olarak buralarda doku ülseri ve iltihap oluşabilir.
Parmaklar en çok etkilenen bölge olmakla beraber Raynaud fenomeni burun, kulak ve dil gibi bölgeleri tutarak buralarda da uyuşukluk ve acı hissi yaratabilir.



Raynaud fenomeninin tedavisi

Raynaud fenomeni tedavisinin en önemli bölümünü el ve ayak parmaklarını soğuk, travma ve enfeksiyondan korumak oluşturur.
El ve ayaklar sıcak tutulmalıdımonash.pwğuk havalarda eldiven kullanılmalı, oda ısısının çok düşük olmamasına dikkat monash.pwğuk su ile temizlik yaparken lastik eldiven giyilmeli, yalın ayak dolaşmamaya özen gömonash.pw dolaşımını engelleyecek sıkılıkta bilezik veya yüzük takılmamalı, dar ayakkabı giyilmemelidir.
Raynaud fenomeni hastaları el ve ayaklarını direkt travma ve yaralanmalardan korumalı, herhangi bir yara veya enfeksiyon oluştuğunda mümkün olduğu kadar erken tedavisi sağlanmalıdır.
Stres, aktif veya pasif sigara içiciliği, titreşimli aletler kullanmak damar spazmını tetikleyen etkenler olduğundan bunlarda kesinlikle kaçınılmalıdır.
Beta-bloker grubundan kalp ve tansiyon ilacları, ergotamin içeren bazı migren ilaçları ve psödoefedrin içeren bazı soğuk algınlığı ilaçları da damar spazmını kolaylaştırdığından Raynaud fenomeni teşhisi konulan hastaların bu tip ilaçları kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmalarında fayda vardır.
Yukarıdaki tedbirler şikayetleri kontrol altına almaya yetmiyorsa kalsiyum kanal antagonistleri ( nifedipin, diltiazem v.b.), AT II blokerleri ( losartan ) ve metildopa gibi damarları genişletici özellikleri olan ilaçlarla düşük doz Aspirin ve pentoxyphylline gibi kan dolaşımını rahatlatan ilaçlar tedavi amacıyla kullanılabilir.Çok ağır seyreden vakalarda sempatektomi denilen cerrahi girişim uygulanarak sinir blokajı sağlanabilir.

1 Eylül Dr. Ümit ÇetinkayaBlogbeyaz – mor – kırmızı, diltiazem, endokrinolojik hastalıklar, hipotiroidi, ikincil Raynaud fenomeni, kalsiyum kanal antagonistleri, karsinoid sendromu, losartan, metildopa, nifedipin, pentoxyphylline, primer Raynaud fenomeni, Raynaud fenomeni, Raynaud hastalığı, römatoid artrit, römatolojik hastalıklar, sistemik lupus eritematozus, skleroderma

Tepeye Dön

Parmak Morarması

Parmak Morarması
Parmak Morarması, rahatsızlığı, herhangi bir fiziksel darbe sonucu olarak, sıkışma, kesi veya çarpma nedenleri ile oluşabilir iken aynı zamanda genel olarak el ve ayak parmaklarında olmak üzere burun, çene, dudak gibi vücudun en uç noktalarında renk değişimi durumu ortaya çıkmasına neden olan rahatsızlık siyanozda olabilir. Siyanoz bir hastalık değildir, genel olarak başka bir hastalığın habercisi olarak kendisini gösterir.

Siyanoz, mukoza ve deri altında bulunan kılcal damarlarda, hemoglobin oranının artması sonucunda deri üzerinden görülebilen mor ve mavimsi tonda bir renk alır. Siyanoz kaynaklı olarak deride oluşan morarmalar, deride oluşan kılcal damarların durumu, kalınlık ve incelik durumu ve pigmentasyon derecesine bağlı olarak gelişmektedir. Siyanoz, genel olarak parmaklarda kendisini gösterir, Daha sonra ilerleyen zamanlarda da ise yanak, tırnak, kulak gibi uç yerlerde oluşmaya başlar, ağız ve dilde ise çok nadir bir şekilde görülür. Siyanoz rahatsızlığının ortaya çıkması için, mililitrelik kanda, 5 gramdan fazla miktarda hemoglobinin barınması sonucunda ortaya çıkar. Bu rahatsızlık, kansızlık sorunu çeken insanlarda görülmemektedir.

Siyanoz rahatsızlığı, daha çok bir şok geçirme durumu sonrasında kendisini gösterir. El ve ayak parmaklarında daha çok görülen bu rahatsızlığın sebepleri ise kalp yetmezliği, doğumsal kalp rahatsızlıkları nedeniyle kan gerekli oksijeni alamadığı zamanlarda, vücutta temiz kan ile kirli kanın birbirine karışması sonucunda parmaklarda morarma şeklinde kendisini gösterir. Eğer çocuklarda parmak morarması rahatsızlığı görülürse, derhal bir doktora başvurulması gerekir çünkü doğumsal kalp rahatsızlıklarından şüphelenmek gerekir.

Fiziksel olarak alınan darbelere bağlı gerçekleşen ya da sıkışma ve çarpmadan dolayı oluşmuş olan parmak morarması durumlarına ise hematom denir. Herhangi bir fiziksel darbe sonucunda derinin hemen altında bulunan kılcal damarlar kopabilir ve kanın deri altındaki bu bölgede toplanması sonucu gerçekleşir. Parmaklarda morarma oluşmadan önce, şişlik ve kızarıklık oluşur. Kısa bir süre sonra bu şişlik ve kızarıklık durumu yerini morarmaya bırakır.

Parmak morarması durumunda ne yapılmalı?

Parmaklarda morarma görüldüğü zaman, birkaç tane ilk yardım teknikleri uygulanarak morarma rahatsızlığı giderilebilir.

Parmaklarda morarma oluştuğu zaman:

  • Morarmış durumda olan parmakta herhangi bir kanama yoksa, morarmanın etrafına buz koyulması gerekir.
  • Tırnaklara alınan darbeler sonucunda oluşan morarma durumlarında ise kesinlikle doktora başvurulması gerekir.
  • Bir parça et dövülüp parmaktaki morarmış kısımın üzerine koyulabilir.
  • Zeytinyağı lapasının da morarmaya iyi geldiği bilinmektedir.
  • Bal, un ve zeytinyağı üçlüsü karıştırılıp, hamur yapılarak moraran yere sürülmesi ağrıyı azaltacaktır.

Darbeler sonucunda gerçekleşen morluklara karşı yapılabilecek şeyler bunlardır. Yine de uzun süre geçmeyen morluk durumlarında, çıkma veya çatlama şüphesi ile derhal uzman bir doktora başvurulması gerekir.

Son Güncelleme :

Parmak Morarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


0 Yorum Yapılmış "Parmak Morarması"


Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Darbe Sonucu Göz Morarması Nasıl Geçer
Darbe Sonucu Göz Morarması Nasıl Geçer
Darbe Sonucu Göz Morarması Nasıl Geçer, hemen hemen hepimiz yaşamımız boyunca illaki göz morarması ile karşılaşmışızdır. Bu durumun en sık rastlanılan nedeni ise göz çevresine darbe almak sonucunda meydana gelmiştir. Ancak bu durumun dışında burun
El Tırnak Morarması
El Tırnak Morarması
El Tırnak Morarması: El tırnaklarda morarma görülmesi kandaki oksijen seviyesinin az olduğu belirtisidir. El bakımı insanların vücudunun bakımı kadar önemlidir. Sağlıklı bir el tırnaklar için belli metodlarla bakım yapılmalıdır. Oksijen gibi öneml
Kaşıntı Sonrası Morarma
Kaşıntı Sonrası Morarma
Kaşıntı Sonrası Morarma, durumu gelen olarak farklı farklı ele alınıp incelenmesi gereken rahatsızlık türleridir. Morarmanın meydana gelmesinde etkili olan sebepler kaşıntıdan bağımsız olabilmektedir. Ancak bunun yanı sıra kimi zamanlarda da bu i
Tırnak Morarması
Tırnak Morarması
Tırnak Morarması, Sağlıklı tırnaklar kendine özgü renginden ve şeklinden kolaylıkla anlaşılabilir. Tırnakta meydana gelen renk ya da şekil değişiklikleri vücutta veya tırnakta olan birtakım hastalıkların işareti olabilir. Tıp dilinde siyanoz adı veri
Göğüste Morarma
Göğüste Morarma
Göğüste morarma: halk arasında çok fazla karşılaşacağımız bir rahatsızlık değildir. Göğüste morarma bir çarpma, üzerine yatma gibi dışarıdan gelen bir müdahale ile oluşmadıysa acilen en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurmakta yarar vardır. Genelde ha
Ayak Parmaklarında Morarma
Ayak Parmaklarında Morarma
Ayak parmaklarında morarma: Genellikle parmakların incinmesi, kırılması ve çatlamasından meydana gelebilir. Tabi ki morarmalar, bazen bunların hiçbiri olmadan da oluşmuş olabilir. Ayak parmaklarında sebepsiz morarma görüldüğünde ise zaman kaybetmeden
Parmak Ucu Morarması
Parmak Ucu Morarması
Parmak ucu morarması, İnsanlarda görülen morluklar, aslında vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Fakat parkam uçları insanlarda morarma olabilecek yerler arasında nadir olarak karşılaşılan yerler olduğu için biraz daha önemsenmesi gerekmektedir. Par
Çoçuklarda Sünnet Sonrası Morarma
Çoçuklarda Sünnet Sonrası Morarma
Çocuklarda sünnet sonrası morarma, Sünnet, Müslümanların inanışı gereği olan ve her erkek çocuğunun penisine uygulanan bir yöntemdir. Sünnette erkek çocuğunun penisinin başını örten ve koruyan ince bir zardır. Sünnette bu zar kesilerek penis başının
Ayak Baş Parmak Morarması
Ayak Baş Parmak Morarması
Ayak baş parmak morarması ve ağrı varsa, ayakta damar tıkanıklığı yoksa, romatizmal artrit, enfeksiyonlu artrit, gut hastalığı ve aşırı kilolu olma, parmakta çıkık olması, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, sinir tahribatı, kireçlenme, şeker hastalığı
Ellerin Morarması
Ellerin Morarması
Ellerin Morarması; Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilen morluk problemine ellerde oldukça fazla rastlanabilmektedir. Gündelik hayatta eller sürekli aktif bir şekilde kullanıldıklarından dolayı kazaya ve morlukların oluşmasına oldukça elveri
Ayak Tırnağı Morarması
Ayak Tırnağı Morarması
Ayak tırnağı morarması genellikle önemli bir sağlık problemine neden olmaz ve gereken bakımla kısa zamanda geçebilir. Fakat morarma yaralanmalar sebebiyle oluştursa bu dönemde ağrıların yaşanması normaldir. Travma, ayak parmaklarında oluşan kırıklar
Ayak Burkulmasında Morarma
Ayak Burkulmasında Morarma
Ayak burkulmasında morarma, bilek kısmında az şişme ve ağrı birinci derece burkulmalarda görülebilir. Bu burkulmalar hafif olan ve bilekteki bağların fazla gerilmesi sonucu oluşan burkulmalardır. Birinci derece burkulmalarda az da olsa ayak üzerine b

 

Darbe Sonucu Göz Morarması Nasıl Geçer
El Tırnak Morarması
Kaşıntı Sonrası Morarma
Parmak Morarması
Tırnak Morarması
Göğüste Morarma
Ayak Parmaklarında Morarma
Parmak Ucu Morarması
Çoçuklarda Sünnet Sonrası Morarma
Ayak Baş Parmak Morarması
Ellerin Morarması
Ayak Tırnağı Morarması
Ayak Burkulmasında Morarma
Diş Eti Morarması
Dil Morarması
Kol Morarması
Damarda Morarma
Ayak Bileğinde Morarma
Boyun Morarması
Hamilelikte Bacaklarda Morarma
Tırnak Dibi Morarması
Lösemi Belirtileri Morarma
Sünnet Sonrası Morarma
Dizde Morarma
Ayakta Morarma
Bebeklerde Morarma
Bacakta Morarma
Bebeklerde Dil Morarması Neden Olur
Bebeklerde Tırnak Morarması
Varis Morarma Yaparmı

Popüler İçerik

Diş Eti Morarması

Diş Eti Morarması

Diş eti morarması, sık sık karşılaşılan diş problemleri içerisinde yer alır. Diş etinin renginin zamanla yoğunlaşmasından dolayı kaynaklandığı belirti

Dil Morarması

Dil Morarması

Dil Morarması, Dil, hepimizin de bildiği gibi tat alma görevini gerçekleştiren, ağız içerisinde bulunan bir organdır. Tabi ki bu organın tat alma işle

Kol Morarması

Kol Morarması

Kol morarması: koldaki derinin çarpma veya yaralanma sonucu içten kanaması ve belli bir bölgeye yayılması sonucunda oluşur. Kolda morarma çoğu zaman ç

Damarda Morarma

Damarda Morarma

Damarda Morarma, Hastalık belirtilerinden olan damarda morarma bir kısım hastalık veya rahatsızlıkların belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Damarda m

Ayak Bileğinde Morarma

Ayak Bileğinde Morarma

Ayak bileğinde morarma, ve şişmenin birçok nedeni vardır. Ayaklar; parmaklar, eklemler, kemikler, kas ve tendonların bir arada yer aldığı karmaşık bir

Boyun Morarması

Boyun Morarması

Boyun Morarması, boyun bölgesinde meydana gelen ve çarpmalar sonucunda oluşan morarmalarının yaşanmasının yanı sıra boyunda kendiliğinden meydana ge

Soğukta Beyazlayan Parmaklarım (Raynaud) Var. Bu Durum Kimlerde Riskli, Kimlerde Masum?


Soğuğa beyazlama ve morarma şeklinde aşırı tepki veren parmaklar (Raynaud fenomeni) toplumda sık ve her kişinin 5’inde var.

Raynaud saptandığında sorulması gereken ilk soru Raynaud’ya neden olan önemli başka bir hastalığın olup olmadığı. 

Raynaud fenomeni herkes için ciddiye alınması gereken bir bulgu ama buna neden olan başka bir hastalık varsa Raynaud’nun tedavisi daha zor ve buna neden olan hastalık saptanmayıp tedavisiz bırakılırsa uzun vadede ciddi, geri dönüşsüz sorunlara neden olabilir.

Eşlik eden başka hastalık yoksa primer (birincil) Raynaud fenomeni denir. Birincil Raynaud fenomeni genelde daha hafif seyirli, sonradan ciddi ek sorunlara pek neden olmayan formu. Bir kişide Birincil Raynaud olduğunu düşündüren bulgular neler?

  • Başlangıç yaşının genç olması (30 yaş öncesi)
  • Birincil Raynaud daha çok kadınlarda görülür 
  • Birincil Raynaud atakları genelde simetrik olur. Yani her iki el veya ayak parmaklarında, benzer parmakları tutar.
  • Parmak ucu yarası, o bölgeye kan gitmemesiyle ortaya çıkan gangren pek görülmez. 
  • Yapılan özel romatizmal tetkikler normaldir.

Birincil Raynaud Fenomeni dediğimiz gibi daha ılımlı seyreder ve bu kişilerin 2/3’ünde ilerleyen yıllarda Raynaud bulguları tamamen ortadan kalkabilir.

Soğukta Parmaklarım Beyazlıyor – Doktora Gitmem Gerekir mi?


Soğuk aşırı hassasiyeti ile parmakların beyazlaması-morarması yani Raynaud fenomeni önemli bir bulgudur ve Raynaud’su olan herkesin mutlaka bir Romatoloji uzmanı görüşü alması doğru olur. Ancak bazı durumlarda Raynaud varlığı çok daha önemli ve risklidir.

Raynaud Fenomenine neden olan başka bir hastalık veya etken varsa buna sekonder (ikincil) Raynaud fenomeni denir. Bu durumlarda Raynaud’ya bağlı komplikasyonlar daha ağır olduğu gibi kimi zamanlarda hem Raynaud’nun hem de buna neden olan hastalığın tedavisi zorluklar yaratabilir. 

Kimlerde İkincil Raynaud Fenomeni düşünülmeli, kimlerin mutlaka bir uzman görüşü alması gerekli?

  • Raynaud 40 yaşından sonra ortaya çıktıysa
  • Raynaud atakları parmaklarda asimetrik oluyorsa
  • Raynaud ataklarına balı parmak ucu yaraları gelişiyorsa
  • Raynaud ataklarının parmak uçları ile sınırlı kalmayıp; bulgular el, ayak, kol ve bacaklarda da görülüyorsa
  • Özel romatizmal testleri pozitif saptandıysa

Son olarak Raynaud Fenomeni Hangi Hastalıklara eşlik edebilir, hangi hastalıkların bulgusu olabilir, ona bakalım:

  1. Bağ dokusu hastalığı olarak adlandırılan ve iç organları da tutabilen romatizmal hastalıklar. Bunlardan en sık görülenleri Skleroderma-Sistemik Skleroz ve Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastalıkları. Bu hastalığı olan pek çok kişiye ilk tanı Raynaud’nun nedeni araştırılırken konur. 
  2. Damar sertliği, atar damar tıkanıklıkları-daralmaları ve benzeri durumlar.
  3. Vaskülitler, yani damar iltihabı veya damarın romatizması olarak açıklanabilecek durumlar.
  4. Bazı ilaçlar da Raynaud’ya neden olabilir. Özellikle bazı kanser ilaçları ve migren ilaçları bu bulgunun ortaya çıkmasına neden olur.
  5. Nikotin ve kafein gibi gündelik alışkanlıklarımızı içinde bulunan maddeler Raynaud’yu sıklaştırabilir. Sigara ve kahve gibi.
  6. Bazı kan hastalıkları
  7. Migren ve ele giden sinirlerin sıkışmasına neden olan durumlar (Karpal Tünel Sendromu)
  8. Mesleki durumlar. Örneğin titreşimle çalışan asfalt kırma makinelerinin kullanımı gibi.
  9. Çok soğuğa uzun veya tekrarlayan maruziyetler
  10. Tiroid bezinin yetersiz çalışması – hipotiroidi

Soğukta Beyazlayan Parmaklardan (Raynaud) Korunmak Ve Tedavi İçin Ne Yapmalıyım?

  1. Raynaud’yu tetikleyen etken soğuk. Bu açıdan soğuktan olabildiğince kaçınmak, soğukla temas edilmesi gereken durumlarda vücudu sıcak tutacak önlemleri almak gerekli. 
    • Sadece el ve ayakları korumak yeterli değil, tüm vücudu soğuktan koruyacak şekilde giyinmek gerekli
    • Ani ısı değişimlerinden olabildiğince kaçınmalı.
    • Mesela sıcak bir ortamdan klimalı soğuk bir ortama girerken korunmalı.
  2. Raynaud atağını sonlandırmak için ellerin koltuk altında ısıtılması, ılık suya sokulması, kolların hareket ettirilerek ısıtılması gibi yöntemler kullanılabilir.
  3. Sigara içilmemeli. Sigaradaki nikotin ve diğer kimyasallar damarların büzüşmesini daha da artırır
  4. Kahve gibi kafein içeren içeceklerden kaçınmalı
  5. Soğuk algınlığında kullanılan ilaçlar, diyet hapları, ergotamin denen etken madde içeren migren ilaçlarından kaçınılmalı
  6. El parmaklarına tekrarlayan travmaya neden olan alet kullanımından kaçınmalı.

Tedavi Seçenekleri

  1. İlaç tedavisi: İlk basamakta kullanılan ilaçlar tansiyon yüksekliğinde de kullanılan “kalsiyum kanal blokeri” denen ilaçlar. Bu ilaçlar genelde atakların sıklaştığı ve ağır seyrettiği dönemlerde (örneğin soğuk kış ayları gibi) tercih edilir. Bunun dışında damar gevşetici ilaçlar, damar içini döşeyen hücreleri koruduğu bilinen bazı kolesterol ilaçları, aspirin yerine göre kullanılabilir.
  2. Çok ağır seyreden ve ilaç tedavisine yanıtsız hallerde Raynaud’nun ağır seyrettiği parmaklara damarın gevşemesini sağlayacak iğneler, Raynaud görülen uzva giden sinirlerin geçici veya kalıcı olarak devreden çıkarıldığı “sempatektomi” denen yöntem, ağır damar tıkanıklığı hallerinde ameliyat ile o bölgenin kan akımının başka bir damar yoluyla sağlanması gibi yöntemler kullanılabilir. Ancak bu yöntemler nadir ve çok ağır seyirli durumlarda kullanılan ve başarısı sınırlı metotlardır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır