teleskop neyden yapılır / Teleskopu kim buldu? Teleskop ne zaman kim tarafından icat edildi? - Teknoloji Bul

Teleskop Neyden Yapılır

teleskop neyden yapılır

Hubble teleskopunun yer tabanlı teleskoplara göre ne gibi bir avantajı var?

Hubble Uzay Teleskobu, dünyada inşa edilmiş tüm teleskopların en önemlisidir. Bunun nedeni, uzayda, Dünya atmosferinden etkilenmemesi ve bu da evrendeki uzak yerlerin doğru görüntülerini almasına izin vermesidir.

Uzay teleskoplarının önemi nedir?

Bir uzay teleskobunu karasal bir teleskoba göre yörüngede tutmanın ana avantajı nedir? Bir teleskopu karasal atmosferimizin dışına göndermenin bir avantajı, bu şekilde, dünyadaki teleskoplardan daha net, dolayısıyla daha kaliteli görüntüler elde etmenin mümkün olmasıdır.

Uzay ve karasal teleskoplar arasındaki fark nedir?

Yersel teleskop, teleskop merceğinde belirli bir "bozulmaya" neden olan atmosfer nedeniyle mükemmel bir uzay görüşüne sahip değildir. Uzay teleskopları, kızılötesi işlevi de olan uzayı görselleştirmenin daha kolay bir yolunu sunar.

Dünya'nın astronomik gözlemevlerinin önemi nedir?

Astronomik gözlemevlerinde gözetim ve profesyonel ipuçları ile gökyüzünü gözlemlemek mümkündür; gökyüzünde olup bitenleri incelerler ve bilgilerini astronominin yanı sıra klimatoloji ve oşinografi gibi çeşitli bilimlere aktarırlar.

Hubble Teleskobu'nun insanlığa katkıları nelerdir?

Nisan 'da fırlatılan Hubble teleskopu, evrenle ilgili çalışmalar için son derece önemli görüntülerin yakalanmasından sorumluydu. 'lerde ve 'lerde tasarlanan Hubble Uzay Teleskobu, 'da fırlatıldı ve astronomide bir devrim sağladı.

Teleskopun avantajı nedir?

Teleskopun avantajı nedir? Teleskop, uzak mesafelerde bulunan büyük nesnelerin gözlemlenmesini sağlayan bir araçtır. 'de icat edildi, astronomi çalışmalarında devrim yarattı. …

Uzay teknolojilerinin insanlık için önemi nedir?

Uzay teknolojisinin günlük hayatımızdaki önemi nedir? Uzay görevlerinin belki de en bariz faydası bu: GPS'lerimizi çalıştırmaktan bize televizyon sinyali sağlamaya, internet, telefon ve daha birçok şeye kadar sayısız işleve sahip uyduların etkinleştirilmesi.

Uzay teleskobu nasıl çalışır?

– Uzayın uzak yerlerinden gelen ışık teleskoba girer ve ana aynaya çarparak onu ikinci bir aynaya geri yansıtır. – İkincil ayna ışığı yakalar, odağını keskinleştirir ve ana aynanın ortasındaki küçük bir deliğe geri gönderir.

Uzay Teleskopları nedir?

Ana uzay teleskopları nelerdir?

  • Galileo'nun teleskopu. (Kaynak: Wikimedia Commons)
  • Hipparcos. (Kaynak: Wikimedia Commons)
  • Fermi Gama Işını Uzay Teleskobu.
  • Hubble.
  • MeerKat.
  • İkizler Gözlemevi.
  • Spitzer.
  • Kepler.

Uzay teleskobunun özellikleri nelerdir?

James Webb Uzay Teleskobu'nun (JWST) Özellikleri



1. Hubble'ınkinden yaklaşık 2,5 kat daha büyük görüntüleri yakalamak için bir aynaya sahiptir; 2. Dünya'dan 1,5 milyon kilometre uzaklıkta, Güneş ile Dünya'nın yerçekimi arasında iptalin olduğu bir noktada konumlanacaktır.

Dünya gözlemi için en iyi teleskop hangisidir?

Dünya teleskopu, Hubble'dan iki kat daha iyi uzay fotoğrafı çekiyor. Hubble görüntüsü (solda) ve yeni teknikle elde edilen görüntü (sağda). Hubble Uzay Teleskobu, onlarca yıldır astronomik görüntüleme için bir ölçüt olmuştur.

Teleskop, yeni uzay bilgisi için neyi temsil ediyordu?

Teleskopun icadı astronomiye büyük bir ivme kazandırdı. Bundan önce göksel gözlemler sadece çıplak gözle yapılıyordu ve bu da pek kesinlik sağlamıyordu.

Astronomiye cevap vermek için teleskoplar ne kadar önemlidir?

Büyütme ve göz merceğine yakın sanal bir görüntü oluşturma, görüntünün çıplak gözle gözlemlenenden daha büyük görünmesini sağlama yeteneğine sahiptir. Sadece gökbilimciler değil, teleskopu olan herkes diğer gezegenleri, yıldızları ve galaksileri gözlemleyebilir.

Astronomik aletlerin önemi nedir?

Astronomi öğretiminde gözlem araçlarının kullanımı, öğrenmeyi bağlamsallaştırmak ve içeriğe yaklaşmak için önemlidir. Ayrıca, yıldızların bilgisi için bu cihazlardan yararlanmak Astronominin doğasının bir parçasıdır.

Eski insanlar için astronomik gözlemler ne kadar önemliydi?

Antik çağda, çıplak gözle gözlem yapılmasına rağmen, yıldızların incelenmesi, insan gruplarının aktivitelerini geliştirmelerine, takvimler ve haritalar oluşturmalarına ve fenomenleri tahmin etmelerine olanak sağladı. Örneğin Fenikeliler, hareket edebilmek ve navigasyonlarını geliştirmek için gökyüzünü incelediler.

Teleskopun icadı astronominin gelişmesine nasıl yardımcı oldu?

Örneğin, Ay'ın pürüzsüz bir yüzeye sahip olmadığını, kraterlerle dolu olduğunu gösterdi. Yıldızları gözlemlerken, "sabit" olmadıklarını ve Samanyolu'nun Aristoteles'in dediği gibi göksel ekshalasyonlarla değil, bir grup yıldız tarafından yapıldığını fark etti.

Teleskop, XNUMX. ve XNUMX. yüzyılların bilimsel devrimi için neden bu kadar önemliydi?

Bu araç, görünmeyen nesnelerin görünür hale gelmesine izin vererek, evren kavramını genişletmeyi mümkün kıldı.

Hubble Uzay Teleskobu neden bu kadar önemli?

Hubble Uzay Teleskobu, adını çocukken gazete dağıtan astronom Edwin Hubble'dan almıştır. Hubble Uzay Teleskobu, 24 Nisan 'da Uzay Mekiği ile fırlatıldı. Bu, Dünya'dan çok uzaklarda yörüngede dönen çok özel bir teleskoptur.

Soyut teleskop ne için kullanılır?

Teleskoplar, uzaktaki nesneleri boyutlarının birkaç katı büyüterek odaklamak için kullanılan optik aletlerdir.

Dürbün ve teleskopun önemi nedir?

Çocuklar, dürbün ve teleskop, gökyüzündeki gezegenlere, yıldızlara ve aylara bakma saatlerini çok eğlenceli hale getiren ekipmanlardır, anlıyor musunuz? Çünkü ışığı daha iyi emerler ve bazen çıplak gözle algılanamayan detayları görmenizi sağlarlar.

Teleskopun menzili nedir?

Ekipmanın odak uzaklığı mm ve açıklığı 70 mm'dir. Ayrıca teleskop 61 cm yüksekliğinde ve 1,04 m'ye kadar ulaşıyor.

Uzay araştırmalarındaki en önemli gelişmeler nelerdir?

Başlıcaları arasında, ilk yapay uydu olan Sputinik'in fırlatılması ve 20 Temmuz 'da insanın Ay'a gelişine kadar insanlı gezileri vurgularız.

Uzay araştırmaları bize ne getirdi?

Uzay araştırmaları, insanın yeni sınırlar keşfetmesine, büyük olaylarla yüzleşmesine ve en son teknolojiyi geliştirmesine olanak sağladı.

Uzayı keşfetmenin önemi nedir?

Uzayı keşfetmenin daha da büyük bir etkisi olacaktır; insan ırkının geleceğini tamamen değiştirecek ve belki de herhangi bir geleceğimiz olup olmayacağını belirleyecek. Bu, dünyadaki acil sorunlarımızın çoğunu çözmeyecek, ancak bize yeni bir bakış açısı kazandıracak ve hem dışa hem de içe bakmamıza neden olacak.

Uzay araçları nelerdir?

Erişim tarihi: 28/05/

  • Teleskoplar: küçük ve uzaktaki nesnelerin görüntülenmesini sağlar.
  • Refraktörler - odaktaki ışığın yakalanması ve konsantrasyonu, tüpün başlangıcına yerleştirilmiş bir mercek tarafından verilir.
  • Reflektörler - odakta ışığın yakalanması ve yoğunlaştırılması, genellikle iki ayna olmak üzere aynalar aracılığıyla yapılır.

Teleskop çeşitleri nelerdir?

Üç temel teleskop türü vardır: refraktör, reflektör ve katadioptrik. Her birinin, yaşam tarzınıza ve gözlem ilgi alanlarınıza uyum sağlaması gerekecek olan güçlü ve zayıf yönleri vardır.

Teleskop türleri arasındaki fark nedir?

İlk sınıflandırmada iki gruba ayrılan çeşitli teleskop türleri vardır: refraktörler ve reflektörler. Refraktörler (veya dürbünler), ana optik elemanlarının (objektif) bir mercek olduğu cihazlardır. Yansıtıcı bir teleskopun amacı içbükey bir aynadır.

En ünlü uzay teleskobu nedir?

Resim Galerileri > > Astronomi



Birkaç teleskop türü vardır. En bilinenlerinden biri, Dünya etrafında yörüngede bulunan ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından yılında fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu'dur.

Gökyüzü gözlem aletleri nelerdir?

hedefleri

  1. 1 — Cüce. Giriş bölümünde yorumlandığı gibi, gnomon, astronominin ilk çalışmalarında temel bir araçtı.
  2. 2 — Güneş saati.
  3. 3 — Yıldız Saati.
  4. 4 — Çeyrek.
  5. 5 — Göksel Planisfer.

Astronomik teleskoplar nelerdir?

Bir teleskop (Yunanca: τῆλε, uzak ve σκοπεῖν, gözlemlemek için) veya astronomik dürbün, insan gözünün uzaktaki nesneleri gözlemleme ve ölçme yeteneğini genişletmeye izin veren bir araçtır.

Güneşe teleskopla bakarsanız ne olur?

Filtrelenmemiş bir teleskopla doğrudan Güneş'in bir görüntüsüne bakmanın sonucu, ne kadar kısa olursa olsun, olası göz görme kaybıdır. Güneş fotosferini bir teleskopla gözlemlemenin en güvenli yöntemi, bir refraktör kullanan (Bölüm 3'te açıklanmıştır) filtrelenmemiş görüntü yansıtma tekniğidir.

Güneşi teleskopla görmek mümkün mü?

Teleskoplar ve dürbünler, güneş gözlemi için objektifin girişine yerleştirilmiş kendi filtreleri olduğu sürece güneş gözlemi için kullanılabilir.

Dünyanın en pahalı teleskopu nedir?

İnsanlık tarihinin en pahalı ve aynı zamanda şimdiye kadar yapılmış en büyük uzay teleskobu olan James Webb Uzay Teleskobu - bir tenis kortundan yaklaşık 1,5 m daha küçük - 68 GB SSD ile donatılmıştır.

Neden uzayda bir teleskop var da Dünya'da yok?

Bir teleskopu karasal atmosferimizin dışına göndermenin bir avantajı, bu şekilde, dünyadaki teleskoplardan daha net, dolayısıyla daha kaliteli görüntüler elde etmenin mümkün olmasıdır.

Teleskoplar başka hangi amaçlar için kullanılabilir?

Teleskopun en yaygın amaçları galaksilerin, yıldızların ve gezegenlerin ve diğer astronomik nesnelerin ve olayların gözlemlenmesidir. Bu gözlem nesnesi iki bölümden oluşur: bir dizi mercekten oluşan göz merceği ve mercek veya kavisli bir ayna olabilen objektif.

Astronominin gelişmesi için teknolojinin önemi nedir?

Son birkaç yılda, gökbilimcilerin evreni incelemenin yeni yollarını keşfetmelerine yardımcı olan kameralar, giderek modernleşen teleskoplar ve diğer cihazlar gibi çeşitli araçlar geliştirildi.

Uzay teleskobunun önemi nedir?

Hubble Uzay Teleskobu, dünyada inşa edilmiş tüm teleskopların en önemlisidir. Bunun nedeni, uzayda, Dünya atmosferinden etkilenmemesi ve bu da evrendeki uzak yerlerin doğru görüntülerini almasına izin vermesidir.

Uzay teleskoplarının önemi nedir?

Bir uzay teleskobunu karasal bir teleskoba göre yörüngede tutmanın ana avantajı nedir? Bir teleskopu karasal atmosferimizin dışına göndermenin bir avantajı, bu şekilde, dünyadaki teleskoplardan daha net, dolayısıyla daha kaliteli görüntüler elde etmenin mümkün olmasıdır.

Teleskop evreni incelemek için neden bu kadar önemli?

Teleskoplar, gözlemlemek istediğiniz şeyin görüntüsünü arttırmaktan sorumludur. İşte Galileo, tarihte ilk kez, dev Jüpiter'in 60'tan fazla uydusundan dördünü böyle gözlemledi!

James Webb Teleskobunun Hubble Teleskobuna göre başlıca avantajları nelerdir?

James Webb Uzay Teleskobu'nun Özellikleri

  • Hubble Uzay Teleskobu'nun elektromanyetik dalgalarına kattan fazla duyarlılığa sahiptir.
  • Hubble Uzay Teleskobu'ndan 2,5 kat daha büyük bir görüntü yakalama aynasına sahiptir.

Hubble Uzay Teleskobu ile James Webb Uzay Teleskobu arasındaki farklar nelerdir?

NASA resmi web sitesinde, "Webb, Evreni kızılötesi ışıkta gözlemlemeye kendini adamışken, Hubble, bir miktar kızılötesi yeteneğine sahip olmasına rağmen, onu esas olarak morötesi ve optik dalgalarda incelemeye devam edecek" dedi. Ayrıca şunu ekliyor: "Webb, Hubble'dan çok daha büyük bir aynaya sahip."

Günümüzün en güçlü teleskopu nedir?

yılında faaliyete geçmesi beklenen Dev Macellan Teleskobu (GMT), NASA tarafından geçen yılın sonunda yörüngeye fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu'ndan dört kat daha güçlü olmayı vaat ediyor. GMT aynası yaklaşık 25 metre çapında olacak ve 8,4 metrelik yedi parçaya bölünecek.

Hubble Teleskopu ile karşılaştırıldığında James Webb Teleskobu'nun aştığı sınırlamalar nelerdi?

NASA resmi web sitesinde, "Webb, Evreni kızılötesi ışıkta gözlemlemeye kendini adamışken, Hubble, bir miktar kızılötesi yeteneğine sahip olmasına rağmen, onu esas olarak morötesi ve optik dalgalarda incelemeye devam edecek" dedi.

kaynağı değiştir]
Gün batımında GTC'nin kubbesi (Gran Telescopio Canarias).

Dünyadaki en büyük yansıtıcı teleskop, Hawai'deki W. M. Keck Rasathanesi'nde bulunan Manua Kea teleskobudur. Burada çapları 10 m olan, her biri 36 adet altıgen şeklinde bilgisayar kontrollü aynaya sahip ve büyük bir yansıtıcı yüzey oluşturmak amacıyla birlikte çalışan iki tane teleskop vardır. Dünya'daki en büyük kırıcı teleskop ise Wisconsin'deki Yerkes Rasathanesi'nde bulunan yalnızca 1 m'lik bir çapa sahip Williams Bay'dir. Dünya'mızda insanlar tarafından en çok bilinen teleskop ise Hubble Uzay Teleskobu'dur[2]

Radyo teleskopları[değiştir

Egeli bilim insanı Prof. Dr. Mutlu Yıldız, insanlığın büyük gözünü anlattı

İnsanlığın en derinleri gören gözü: James Webb Uzay Teleskobu

Uzaya gönderilen en gelişmiş uzay teleskobu olma özelliğini taşıyan ve kâinatın en derin noktalarını detaylarıyla görüntüleyen James Webb Uzay Teleskobu ile ilgili bilgiler veren Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mutlu Yıldız, “James Webb’in şu ana kadar yaptığı gözlemler doğrultusunda birbirinden farklı çalışmalar mevcut. Bu çalışmalardan birinde Yerden 5 bin  ışık yılı uzakta olan Wolf-Rayet adlı ikili sistem için yapılan gözlemlerde parmak izine benzer görüntüler saptandı. Ayrıca, güneş sistemi dışındaki bir gezegenin (WASPb) atmosferinde karbondioksit için ilk net kanıtı elde edildi” dedi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mutlu Yıldız ve Astrofizik Bilim Dalı Doktora Öğrencisi Sibel Örtel,  James Webb Uzay Teleskobu’nun insanlığın şimdiye kadar uzaya gönderdiği en gelişmiş uzay teleskobu olma özelliği taşıdığını ve insanlığın en derinleri gören gözü olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Mutlu Yıldız, “Uzayda ne kadar derine bakarsak o kadar geçmişi yani evrenin daha genç halini görüyoruz. Genç evrende oluşan gökcisimlerini gözleyebilmek için güçlü kızılötesi teleskoplara ihtiyaç vardır. Çünkü erken evrendeki bir ışık kaynağının yaydığı görsel ve moröte ışınlar kırmızıya kaymadan dolayı şu an yapılan gözlemlerde yakın ve orta kızılöte dalga boylarında gözlenir. Kırmızıya kayma olarak adlandırılan parametre cismin bizden olan uzaklığıyla doğru orantılıdır. Uzaklık ne kadar fazlaysa kırmızıya kayma da o kadar fazla olacaktır. Bu doğrultuda hazırlanarak evrendeki ilk ışık kaynaklarını gözleyecek olan James Webb Uzay Teleskobu 25 Aralık tarihinde fırlatıldı. Yer’in Lagrange 2 (L2) noktasına yerleşen bu teleskop sayesinde ilk kez evrenin karanlık çağından hemen sonra oluşan yıldızları ve galaksileri gözleme imkânı bulduk” diye konuştu.

James Webb’in ne kadar derine bakacağını Hubble Uzay Teleskobu ile kıyaslayarak anlaşıldığını vurgulayan Prof. Dr. Mutlu Yıldız, “Hubble ilk oluşan gökadaların bebeklik (infant) çağını gözledi. James Webb teleskobu ise bu gökadalarının yeni doğan (newborn) (~ milyar yıl ötedeki) halini gözlüyor. Bu sayede Webb teleskobu, yaptığı ve yapacağı gözlemlerle birçok alanda evrenin tarihini ve kökenimizi anlama arayışına ışık tutacak. İlk oluşan ışık kaynağı, yeniden iyonlaşma, galaksilerin oluşumu ve birleşmesi, yıldız oluşumu, yaşamın olabileceği gezegenlerin oluşumu ve güneş sisteminin evrimine kadar evrenin tarihindeki her aşamayı inceleyecek” dedi.

“Parmak izine benzer görüntüler elde edildi”

James Webb’in şu ana kadar yaptığı gözlemler doğrultusunda birbirinden farklı çalışmaların mevcut olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mutlu Yıldız, “Bu çalışmalardan birinde Yer’den ışık yılı uzakta olan Wolf-Rayet adlı ikili sistem için yapılan gözlemlerde parmak izine benzer görüntüler elde edildi. Bu ikili sistem O tayf türünden bir yıldız ile Wolf-Rayet bir yıldızdan oluşuyor. Yıldızlar yörünge üzerinde birbirine yaklaştığında yıldız rüzgârlarının karşılaşması sonucu gazın sıkışmasıyla toz oluşuyor. Oluşan bu toz sistemin çevresinde halka şeklinde yayılıyor. Yıldızların yörüngesi 8 yılda bir karşılaşmalarına vesile olduğu için her karşılaşmada oluşan toz halkaları genişleyerek adeta bir ağacın yaş halkası gibi görünmesine sebep oluyor” diye konuştu.

Güneş sistemi dışındaki bir gezegende karbondioksit kanıtı belirlendi

James Webb’in yaptığı gözlemleri inceleyen farklı bir araştırma ekibinin,  güneş sistemi dışındaki bir gezegenin (WASPb) atmosferinde karbondioksit için ilk net kanıtı elde ettiğini paylaşan Astrofizik Bilim Dalı Doktora Öğrencisi Sibel Örtel,   “Güneş benzeri bir yıldızın çevresinde dolanan gezegenin bu gözlemi, gezegenin bileşimi ve oluşumu hakkında önemli bilgiler sağlıyor. Bu gezegen bizden ışık yılı uzakta bulunan bir sistemde yer alıyor. Jüpiter’in dörtte biri kadar kütleye ve Jüpiter’den kat daha büyük bir yarıçapa sahip. Gezegenin kütlesi Jüpiter’e göre azken yarıçapının büyük olması yıldızına çok yakın bir yörüngede dolanmasından kaynaklanıyor. Bu sıcak gaz devi gezegenin yörüngesi Güneş ile Merkür arasındaki mesafenin sekizde biri kadar ve dolanma periyodu 4 günden biraz fazla. Şişik atmosfere sahip WASP 39b gezegeni yıldızının önünden geçerken yapılan gözlemlerde Webb’in yakın kızılöte tayfçekeri kullanılmış. Bir gezegen yıldızının önünden geçerken yıldız ışığının bir kısmı tamamen engeller, bir kısmı ise gezegen atmosferini geçebilir. Gezegen atmosferinde bulunan farklı gazlar farklı dalga boylarındaki ışığı soğurur. Araştırmacılar da atmosferin tam olarak neyden oluştuğunu belirlemek için farklı dalga boylarında alınan ışık eğrilerindeki küçük değişimleri inceliyor” dedi.

kaynağı değiştir]

Teleskobun gücü, topladığı ışık miktarıyla orantılıdır. Teleskobun objektif çapı büyüdükçe ışık toplama kabiliyeti artar. Mesela, 50&#;mm çaplı bir teleskop 5&#;mm çaplı gözbebeğine oranla (50/5)² veya kat daha çok ışık toplar. Teleskoplarda yansıma kayıpları olabileceği için bu miktar yüzde on kadar azalır. Astronomlar parlaklık farklarını logaritmik artan değerler şeklinde tarif etmişlerdir. Parlaklıktaki kat fark, teleskop skalasında 5 değeriyle görülür. Karanlık gecede insan gözü ışık şiddeti 5 değerli yıldızı görebilir. Kaliforniya'daki Palomar Dağı'nda bulunan Hale Teleskobu'nun objektif çapı 5,1 metredir. Bu teleskop göze nazaran bir milyon kat ışık toplar.[kaynak belirtilmeli]

Teleskopta teşekkül eden görüntünün netliği atmosferin menfî yönde etkisine bağlı olarak değişir. Teleskoptaki kararlılık iki yay saniyesi için geçerlidir. Atmosfer şartları, bazen bu açıyı 0,25 yay saniyeye kadar düşürür. Bu durumda inceleme yapılan yıldız değil de yakınındaki yıldıza ait görüntüler kaydedilebilir.

Teleskopta görülebilecek bir cisim, aşağıdaki formülle ifade edilir:

Yay derecesi = 2,5 · · λ / a

λ, radyasyonun dalga boyu ve a teleskop objektif açıklığıdır.

Teleskopun görevleri: radyasyon toplama, çözümleme ve büyültmedir. En önemli görevi ise radyasyon toplamadır. Teleskopta apertür adı verilen mercek ya da objektif aynasının ışık toplama yüzeyi arttıkça ışık toplama gücü de artar.[2]

Gök cismini inceleyen teleskobun Dünya dönüşünü takip edecek yukarı aşağı ve yana hareket etmesi için takip düzenleri vardır. Hareketlerin çok hassas olması gerekir. Atmosfer etkilerinin de hesaba katılarak teleskop konumuna hareket verilir. Teleskop hareketleri modern teleskoplarda elektronik devreler ve bilgisayar yardımıyla yürütülür.

Yapısına göre optik teleskop çeşitleri[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir