12 mart da ne oldu / Tarihte bugün (12 Mart) neler yaşandı, kimler doğdu, kimler öldü? - Gıda Hattı

12 Mart Da Ne Oldu

12 mart da ne oldu

12 Mart Tarihte Bugün meydana gelen dünyada ve Türkiye’de önemli ve tarihi, dini ve siyasi olaylar, bugün doğan ve ölen ünlüler, 12 Mart olayları kronolojik sırası ile bulabilirsiniz.

Bugün doğanlar ve ölenler, yaşanmış tarihi olaylar, toplumsal haberler, bugün hangi gün ve ne günü? Bugün günlerden ne? 12 Mart’ta ne oldu? 12 Mart özel bir gün mü? 12 Mart ne günü? 12 Mart’ta ne kutlanır? Dünyada ve Türkiye’de 12 Mart Dünya ne günü? Tarihte Bugün ne oldu sayfamızdan okuyabilirsiniz.

12 Mart Önemli Gündem Başlıkları ve Olaylar

  • İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü
  • Erzurum&#;dan Rus ve Ermeni birliklerinin geri çekilişi ()
  • Artvin&#;in Arhavi ilçesinden Gürcü birliklerinin geri çekilişi ()
  • 12 Mart Muhtırası (12 Mart )
  • Husum Fırtınası (Sürekli esen rüzgâr anlamı da vardır. Sekiz gün süren ‘Kocakarı Soğukları’ ile ilgilidir.)
  • Dünya Siber Sansürle Mücadele Günü

Günün Sözü: &#;Ey âdemoğlu bu devir ve Devran’da içinizde hakkı ve hukuku bilen çoktur. Yaptığınız işte hile çok İslamiyet’i sorup da arayan ve yaşayan yoktur.&#; (Mehmet Akif Ersoy)

12 Mart Tarihte Bugün Ne Oldu?

Tarihte Bugün Olan Toplumsal Haberler ve Olaylar

&#; New Jersey, İngiltere Krallığının bir kolonisi oldu.

&#; Coca-Cola, ilk kez şişede satılmaya başlandı.

&#; Avustralya&#;nın gelecekteki başkenti resmen Canberra oldu. Melbourne, geçici olarak &#;ye kadar başkent olarak kaldı.

&#; Moskova, Rusya&#;nın başkenti oldu. Sankt-Peterburg başkent statüsünü son yıldır sürdürüyordu.

&#; Londra Konferansı sona erdi. İtilaf Devletleri barış önerdi.

İstiklal Marşı&#;nın Kabulü

&#; Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy&#;un yazdığı, bağımsızlığımızın sembolü İstiklal Marşımız, 12 Mart tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde ‘’Milli Marş’’ olarak kabul edildi.

&#; Çinli lider Sun Yat-sen öldü, yerine General Çan Kay Şek getirildi.

&#; Kaliforniya&#;da St. Francis Barajı yıkıldı; kişi öldü.

&#; Hindistan&#;da Mahatma Gandi, tuz üretimindeki Hükümet tekeline karşı çıkmak amacıyla, Ahmetabat&#;tan denize millik &#;Tuz Yürüyüşüne&#; (Salt Satyagraha) başladı.

&#; Almanya askerî birlikleri Avusturya topraklarına girdi ve ertesi gün Avusturya&#;yı resmen ilhak etti.

&#; Harry Truman, ABD Kongresi&#;nden, Türkiye ve Yunanistan&#;a Sovyetler Birliği baskısından kurtarılmaları için toplam milyon dolarlık bir yardımda bulunulması ve bu Devletlerin sivil ve askeri personeline, ABD&#;de eğitim verilmesi için yetki istedi.

&#; 3. Eurovision Şarkı Yarışması gerçekleştirildi. Fransa, André Claveau&#;nun &#;Dors Mon Amour&#; şarkısıyla 1. oldu. yılındaki gibi bu yıl da İngilizce şarkı yoktu.

&#; Suharto, Endonezya Devlet Başkanlığı görevini Sukarno&#;dan devraldı.

12 Mart Muhtırası

&#; Türk Silahlı Kuvvetleri, 12 Mart Muhtırasını verdi. Başbakan Süleyman Demirel, bu gelişme üzerine istifa etti. Muhtıra; Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç, Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler, Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Celal Eyiceoğlu&#;nun imzasını taşıyordu.

&#; Komünizm ve Kürtçülük propagandası yaptığı iddiasıyla 9 yıl hapse mahkûm olan Taner Akçam cezaevinden kaçtı

&#; Pakistan, CENTO&#;dan ayrıldığını açıkladı. Bir gün sonra da İran&#;ın ayrılmasıyla, CENTO&#;nun varlığı sona erdi.

&#; Sovyetler Birliği ile ABD arasında, Cenevre&#;de Stratejik Nükleer Kuvvetler, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler, Uzay ve Savunma Sistemleri ile ilgili &#;Yeni Silahların Kontrolü Görüşmeleri&#; başladı.

&#; Türkiye&#;nin Ottawa Büyükelçiliği&#;ne silahlı Ermeni militanlarca saldırı düzenledi. Bir Kanadalı polis öldü. Büyükelçi Coşkun Kırca, yaralı olarak kurtuldu.

&#; Les Misérables müzikali, Broadway&#;de gösterime girdi.

&#; Bombay&#;daki bombalı araba saldırısında kişi öldü

&#; Gazi Mahallesi&#;nde Alevilere ait üç kahvehane gece otomatik silahlarla tarandı; 1 kişi öldü, 20 kişi de yaralandı. Takip eden olaylarda, çok sayıda can ve mal kaybı oluştu.

&#; Varşova Paktı&#;nın eski üyeleri; Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya, NATO&#;ya katıldı.

&#; Papa II. John Paul, Kilise&#;nin geçmişte Yahudilere, muhaliflere, kadınlara ve yerlilere karşı işlediği günahlardan ötürü af diledi.

&#; Sırbistan Başbakanı Zoran Đinđić, Belgrad&#;da öldürüldü.

&#; Suriye&#;de futbol maçı sırasında ortaya çıkan protesto gösterilerinin ardından meydana gelen Kamışlı Olayları patlak verdi. Çıkan olaylarda 52 kişi hayatını kaybetti.

&#; Türk pop müziği sanatçısı Erol Büyükburç, 78 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti. Cenazesi Cemal Reşit Rey Konser Salonunda düzenlenen törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığında defnedildi. (d. )

&#; Bir gün önce Bağdat’ta ABD&#;li askerlerin bulunduğu Taci Askeri Üssüne yapılan saldırıdan sonra, ABD öncülüğündeki DEAŞ Karşıtı Koalisyona ait savaş uçakları, Suriye&#;nin doğusunda İran ordusuna ait askeri hedefleri vurdu.

&#; Manchester United&#;ın yıldızı Cristiano Ronaldo, Tottenham karşısında attığı üç golle futbol tarihine adını altın harflerle yazdırdı. 37 yaşındaki Cristiano Ronaldo, gol ile tüm zamanların en golcü oyuncusu oldu. Manchester United&#;ın yıldızından önce bu rekor, gol ile Josef Bican&#;a aitti.

Mart Ayı Takvimi

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10 – 11 – 12 – 13 – 14 – 15 – 16 – 17 – 18 – 19 – 20 – 21 – 22 – 23 – 24 – 25 – 26 – 27 – 28 – 29 – 30 – 31

12 Mart: Bir darbenin öyküsü

Tarih: 12 Mart . Yer: Kartal/Maltepe’deki 2. Z&#;rhl&#; Tugay. Saat: . Tugay Komutan&#;, bütün subay ve astsubaylar&#;n askeri gazinoda toplanmas&#;n&#; emretti. Komutan, toplant&#;da Genel Kurmay Ba&#;kan&#; ile kuvvet komutanlar&#;n&#;n bir muht&#;ra vererek Ba&#;bakan Süleyman Demirel’in istifas&#;n&#; istedi&#;ini aksi halde ordunun idareye el koyaca&#;&#;n&#; söyledi.

Askeri gazinoda derin bir sessizlik oldu. Tugay Komutan&#;, hiçbir askerin k&#;&#;lay&#; terk etmemesini istedi. Bizler ise devrimci subaylar olarak durumu de&#;erlendirmek istiyorduk.

Bu arada Alemda&#; nci Piyade Alay&#;’nda görevli karde&#;im Te&#;men Olcay Özsever tugay santral&#;ndan beni arad&#;. Saat ’deki haberleri dinleyip dinlemedi&#;imi sordu. Dinledi&#;imi ve TRT radyolar&#;n&#;n muht&#;ra olay&#;n&#; verdi&#;ini söyledim. Karde&#;im Olcay’&#;n a&#;z&#;ndan &#;öyle bir söz ç&#;kt&#;: "Ho&#; geldin fa&#;izm”.

Bu ko&#;ullarda devrimci subaylar olarak ak&#;am toplanmam&#;z gerekti&#;ine karar verdik.  Hepimiz gençtik, benim ya&#;&#;m, 23’tü, rütbem te&#;mendi. y&#;l&#;nda Kara Harp Okulu’ndan piyade subay&#; olarak mezun olmu&#;tum

68 KU&#;A&#;ININ FERD&#; OLMAK

Askeri bir ki&#;i olmam&#;za ra&#;men 68 ku&#;a&#;&#;n&#;n bir ferdi olarak ülkemizdeki geli&#;melerden etkileniyorduk. Anayasas&#;’n&#;n getirdi&#;i nispi özgürlük ortam&#;, sol yay&#;nlar&#;n ortaya ç&#;k&#;&#;&#;, i&#;çi hareketleri, ö&#;renci eylemleri, dikkatimizi çeken olaylard&#;.

Keza Amerikan 6. Filosu’na kar&#;&#; yap&#;lan eylemler, Türkiye &#;&#;çi Partisi (T&#;P) ad&#;nda bir sosyalist partinin TBMM’ye 15 milletvekili ile girmesi ve benzeri geli&#;meler, ister sivil, ister askeri ki&#;i olal&#;m biz gençler üzerinde etkili oluyordu.

O zamanki dünyada, ba&#;ta Fransa olmak üzere Bat&#; ülkelerinde ilerici ö&#;renci hareketleri, kapitalizme kar&#;&#; mücadeleler, ABD’nin Vietnam sava&#;&#;na kar&#;&#; olu&#;an tepki de dü&#;üncelerimizi etkileyen faktörler aras&#;ndayd&#;.

Zaten askeri okullarda da yurtsever, Kemalist, anti-emperyalist nitelikte subaylar&#;n yeti&#;tirilmesine önem veriliyordu. Subay ç&#;kt&#;ktan sonra da Kemalist çizgiden sosyalizme do&#;ru bir süreç ya&#;ad&#;m.

&#;stanbul’un yan&#; s&#;ra Ankara ve &#;zmir’de de devrimci subay arkada&#;lar&#;m&#;zla zaman zaman bir araya gelerek memleket meselelerini tart&#;&#;&#;p bir birliktelik olu&#;turmaya karar verdik.

12 MART’A G&#;DEN SÜREÇ

Anayasas&#; ile birlikte olu&#;an özgürlükçü ortam, i&#;çi ve gençlik mücadelesinin de geli&#;mesine olanak sa&#;lad&#;. Ö&#;renci gençli&#;i, ’den itibaren üniversitelerde e&#;itim reformu talebiyle harekete geçti, ard&#;ndan anti-Amerikanc&#; eylemler ba&#;lad&#;.

&#;lerici ve devrimci gençler, Amerikan 6. Filo'suna kar&#;&#; gösterilerde bulundu, güvenlik güçleriyle çat&#;&#;ma ç&#;kt&#;. Daha sonraki eylemlerle devrimci gençlerin öldürülmesi, olaylar&#;n t&#;rmanmas&#;na neden oldu.

16 &#;ubat ’da “Kanl&#; Pazar” olay&#; meydana geldi. Camiden ç&#;kan ve k&#;&#;k&#;rt&#;lan gerici bir grup, Taksim’de yasal bir miting için toplanan devrimci ve solcu gençlere sald&#;rd&#;. Bu sald&#;r&#;da, iki genç öldürüldü. Olay, toplumda büyük bir tepkiye yol açt&#;.

Ekonomik darbo&#;az, devalüasyonu, dü&#;ük ücretler, i&#;çi s&#;n&#;f&#;n&#;n da hareketlenmesine neden oldu. Grevler, fabrika i&#;galleri ve nihayetinde sendikal örgütlenmeyi k&#;s&#;tlayan yasaya kar&#;&#; i&#;çiler Haziran ’de büyük bir direni&#;e geçti.

Bu geli&#;meler üzerine zaman&#;n Genel Kurmay Ba&#;kan&#; Orgeneral Memduh Ta&#;maç, &#;u veciz sözü sarf etti: “Sosyal uyan&#;&#;, ekonomik geli&#;meyi a&#;m&#;&#;t&#;r”. Ekonomik krizin yan&#; s&#;ra ülkede siyasi kriz de ç&#;km&#;&#;t&#;.

19 Ocak tarihinde iktidardaki Adalet Partisi (AP), Meclisteki salt ço&#;unlu&#;unu yitirdi ve Ba&#;bakan Demirel’in siyasi gücü de iyice zay&#;flad&#;. Ordu içinde de mevcut hükümete ve siyasal geli&#;melere tepkiler vard&#;.

MUHTIRA VE SONRASI

Bu siyasal, sosyal ve ekonomik geli&#;meler kar&#;&#;s&#;nda Türk Silahl&#; Kuvvetleri (TSK), emir komuta zinciri içerisinde 12 Mart tarihinde yay&#;nlad&#;&#;&#; bir muht&#;rayla hükümetin istifas&#;n&#; istedi.

Muht&#;rada, “partiler üstü bir anlay&#;&#;la anar&#;ik durumu giderecek ve Anayasan&#;n öngördü&#;ü reformlar&#; Atatürkçü bir görü&#;le ele alacak bir hükümetin kurulmas&#;, aksi takdirde TSK’n&#;n idareyi do&#;rudan do&#;ruya üzerine almaya kararl&#; oldu&#;u” bildirildi.

Biz ise, 2. Z&#;rhl&#; Tugay Komutan&#;’n&#;n emrine ra&#;men 12 Mart günü mesai bitiminden sonra k&#;&#;lay&#; terk edip devrimci subay arkada&#;lar&#;m&#;zla bir araya geldik. Muht&#;ray&#; de&#;erlendirdik. &#;çeri&#;inde ilerici bir tak&#;m ifadeler olmas&#;na ra&#;men gelecek günlerde bu askeri müdahalenin ne gibi bir &#;ekil alaca&#;&#; konusunda endi&#;elerimizi de gizleyemiyorduk.

K&#;&#;lay&#; izinsiz terk etmem, daha sonra sicilime olumsuz bir puan olarak i&#;lenecekti. Muht&#;ra sonras&#;nda Demirel hükümeti istifa etti. Yerine partiler üstü Nihat Erim hükümeti kuruldu.

Zaman ilerledikçe 12 Mart askeri müdahalesinin niteli&#;i daha iyi &#;ekilleniyordu. &#;srail Ba&#;konsolosu Elrom’un öldürülmesi bahane edilerek geni&#; bir ayd&#;nlar grubunun tutuklanmas&#; (Ba&#;bakan Erim’in me&#;hur Balyoz harekat&#;), Anayasa’da yap&#;lan anti-demokratik de&#;i&#;iklikler, darbenin kimli&#;ini daha iyi bir biçimde aç&#;&#;a ç&#;kar&#;yordu.

AZ&#;Z NES&#;N CEZAEV&#;NDE

Balyoz harekat&#; sonucunda yazar Aziz Nesin ve birçok ayd&#;n gözalt&#;na al&#;nm&#;&#;t&#;. Aziz Nesin’i bizim birlikteki Maltepe Cezaevi’ne getirmi&#;lerdi. S&#;n&#;f arkada&#;&#;m Piyade Te&#;men R&#;fat K&#;l&#;ç da, bu grubun gözalt&#;na al&#;nmas&#; s&#;ras&#;nda görevliydi. Gerisini R&#;fat te&#;menden dinleyelim:

“Bizim birlikte tank taburundaki kapal&#; bir avluyu gözalt&#; yeri yapm&#;&#;lard&#;. Ben de giri&#;te gözalt&#;na al&#;nanlar&#;n kayd&#;n&#; yap&#;yordum. Aziz Nesin’i getirdiler. Yan&#;nda birkaç bavul kitab&#; da vard&#;. Kitaplar&#; tek, tek yazmas&#; uzun sürece&#;inden bana ‘Te&#;menim, isterseniz size yard&#;mc&#; olay&#;m, kitaplar&#; k&#;sa sürede yazar&#;z’ dedi.

Bütün gözalt&#;na al&#;nanlar avluda beton üzerinde ayakta bekliyorlard&#;. Aziz Nesin’e bir sandalye getirttim. Kendisi ile üç gün birlikte kald&#;m. Bana, ‘Te&#;menim, polis kütüphanemdeki raflara bak&#;p k&#;rm&#;z&#; renkli bütün kitaplar&#; ald&#;. Ye&#;il renkli kitaplara dokunmad&#;. Aralar&#;nda Kur’an-&#; Kerim de vard&#;. Maalesef bilgisiz insanlard&#;’ diye konu&#;mu&#;tu”.

Öte yandan Aziz Nesin’in bizim birlikteki cezaevine gelmesi üzerine kendisini ziyarete gittim. Bir kitab&#;n&#;n imzalanmas&#;n&#; isteyince, bana biraz da &#;a&#;k&#;n bir &#;ekilde bakm&#;&#;t&#;. Tugayda görevli bir te&#;menin kendisine kitap imzalatmas&#;n&#; yad&#;rgar gibi olmu&#;tu.

ASKER&#; DARBEN&#;N UYGULAMALARI

Askeri cuntan&#;n kontrolünde olan Erim hükümeti, &#;stanbul, Ankara ve &#;zmir ba&#;ta olmak üzere 11 ilde s&#;k&#;yönetim ilan ettikten sonra sol kesime yönelik bir bask&#; dönemi ba&#;lad&#;.

Bu arada silahl&#; mücadeleye ba&#;layan devrimci örgütlerin üzerine gidildi, THKP-C (Türkiye Halk Kurtulu&#; Partisi ve Cephesi) liderlerinden Mahir Çayan ve dokuz arkada&#;&#; K&#;z&#;ldere’de, THKO (Türkiye Halk Kurtulu&#; Ordusu) liderlerinden Sinan Cemgil ve iki arkada&#;&#; da Nurhak’da güvenlik güçlerince öldürüldü. Yine THKO liderlerinden Deniz Gezmi&#;, Hüseyin &#;nan ve Yusuf Aslan, 6 May&#;s ’de idam edildi.

12 Mart döneminde ayr&#;ca sosyalist T&#;P (Türkiye &#;&#;çi Partisi) ile siyasal &#;slamc&#; MNP (Milli Nizam Partisi) Anayasa Mahkemesi’nce kapat&#;ld&#;. Sendika ve meslek örgütlerinin bütün toplant&#; ve seminerleri yasakland&#;, kimi grevler ertelendi, gözalt&#; süresi 15 güne ç&#;kar&#;ld&#;, baz&#; gazetelerin yay&#;n&#; durduruldu, birçok kitap yasakland&#;, devrimci gençlik örgütleri kapat&#;ld&#;.

Anayasada de&#;i&#;iklik yap&#;larak memurlara sendika hakk&#; yasakland&#;, TRT’nin özerkli&#;i kald&#;r&#;ld&#;, Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) kuruldu, hükümete kanun gücünde kararname ç&#;karma yetkisi tan&#;nd&#;.

CEZAEV&#; GÜNLER&#;

Ku&#;kusuz bu geli&#;melerden biz de nasibimizi ald&#;k. Hem devrimci subaylar olarak olu&#;turdu&#;umuz örgütsel birlikteli&#;in, hem de sivil devrimci kesimlerle olan ili&#;kilerimizin bir bedeli olmal&#;yd&#;.

Yine bu çerçevede Mahir Çayan ve arkada&#;lar&#;n&#;n Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaç&#;&#;&#;na yard&#;mc&#; olmam gibi nedenlerle de 13 &#;ubat günü Tatvan Tümen’de görevli üste&#;men iken gözalt&#;na al&#;nd&#;m.

Ard&#;ndan &#;stanbul’daki Selimiye K&#;&#;las&#;’na getirildim. Orada Y&#;lmaz Güney, Mustafa Alabora gibi sanatç&#;larla birlikte Dev Genç Ba&#;kan&#; Ertu&#;rul Kürkçü, Mahir Çayan’&#;n kay&#;nbiraderi Hava Yüzba&#;&#; Orhan Sava&#;ç&#; gibi arkada&#;larla cezaevi günlerimiz ba&#;lad&#;.

12 Mart rejimi ise, Nihat Erim hükümetlerinden sonra Ferit Melen hükümetleriyle devam etti. Bu arada cumhurba&#;kanl&#;&#;&#; seçimleri yakla&#;&#;yordu. Askerler, yani 12 Mart cuntas&#;, Genel Kurmay Ba&#;kan&#; Orgeneral Faruk Gürler’in cumhurba&#;kan&#; olmas&#;n&#; istiyordu.

Faruk Gürler, 5 Mart ’te cumhurba&#;kan&#; aday&#; olmak üzere görevinden ayr&#;ld&#;, mevcut cumhurba&#;kan&#; Cevdet Sunay taraf&#;ndan kontenjan senatörlü&#;üne atand&#;. Bu arada ordu, bir s&#;k&#;yönetim bildirisiyle 13 Mart ’te yap&#;lacak cumhurba&#;kanl&#;&#;&#; seçimini etkileyecek her türlü yay&#;n&#; yasaklad&#;.

AP ve CHP ise, Gürler’in cumhurba&#;kanl&#;&#;&#; adayl&#;&#;&#;na kar&#;&#; ç&#;k&#;yordu. Faruk Gürler, parlamentodaki oylamalarda gereken oyu alamay&#;nca adayl&#;ktan çekildi. 6 Nisan ’te AP ve CHP’nin ortak aday&#; olan kontenjan senatörü emekli amiral Fahri Korutürk, yeni cumhurba&#;kan&#; seçildi.

Ekim seçimleriyle demokratik sürece geçildi. Seçimlerde CHP birinci parti oldu. Ecevit’in ba&#;bakanl&#;&#;&#;nda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milli Selamet Partisi (MSP) koalisyonu kuruldu. MSP lideri Erbakan’&#;n “Milli Görü&#;ü” savunan &#;slamc&#; bir kimli&#;i vard&#;.

2,5 y&#;ll&#;k mahpus hayat&#;ndan sonra Ecevit Hükümeti’nin ç&#;kard&#;&#;&#; bir af yasas&#;yla 12 Temmuz ’te özgürlü&#;ümüze kavu&#;tuk.

'YARIM DARBE'DEN 12 EYLÜL’E

12 Mart bir anlamda “yar&#;m darbe” say&#;l&#;r. 12 Eylül müdahalesi sonucu, bu yar&#;m darbe tamamlanm&#;&#;t&#;r. Meclis ve bütün siyasi partiler kapat&#;l&#;r. Özellikle emek kesiminin haklar&#; büyük ölçüde budan&#;r, D&#;SK yöneticileri a&#;&#;r cezalara çarpt&#;r&#;l&#;r.

12 Eylül askeri yönetiminin haz&#;rlad&#;&#;&#; Anayasas&#; ile demokratik hak ve özgürlükler k&#;s&#;tlan&#;p emek kesimine yönelik bask&#;lar artarken zorunlu din dersine olanak sa&#;lanarak laiklik ilkesi çi&#;nenir. Ve böylece siyasal &#;slamc&#; hareketin geli&#;imine zemin haz&#;rlan&#;r…


Atilla Özsever Kimdir?

yılında Kara Harp Okulu’nu bitirdi. 12 Mart () döneminde piyade üsteğmeni iken siyasi görüşleri nedeniyle ordudan çıkarıldı. yıl cezaevinde kaldı. Daha sonra iktisat öğrenimi gördü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı, doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. – yılları arasında gazetecilik yaptı. yılları arasında da Maltepe Üniversitesi’nde kadrolu öğretim üyeliği görevinde bulundu. yılından itibaren de çeşitli üniversitelerde çalışma ekonomisi ve medya alanında dışarıdan dersler veriyor. “Tekelci Medyada Örgütsüz Gazeteci” ve “Mesele Teslim Olmamakta” isimli iki kitabı ile çeşitli kitap ve dergilerde yer alan makaleleri bulunuyor.

12 MART İSTİKLAL MARŞI KABULÜ

12 MART İSTİKLAL MARŞI KABULÜ

Bugünün en büyük anlamı 12 Mart İstiklal Marşının kabülü ile oldu. Mehmet Akif Ersoy´un o muhteşem eseri ile İstiklal Marşımız 12 Mart tarihinde TBMM tarafından kabul edilmişti.

Tarihde bugün istiklal Marşımız belirlenmişti. Bugünün en büyük anlamı 12 Mart ´de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmesi oldu.

İstiklal Marşı nedir?

İstiklal Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti´nin millî marşı. Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart ´de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir.

Türk Kurtuluş Savaşı´nın başlarında, İstiklâl Harbi´nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, ´de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Akif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi´nin ısrarı üzerine, Ankara´daki Taceddin Dergahı´nda yazdığı ve İstiklal Harbi´ni verecek olan Türk Ordusu´na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin 12 Mart tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif´in yazdığı şiir coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı´nı okuyan ilk kişi dönemin Milli eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.

İstiklal Marşı Yazarı

Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı´nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat´a dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı´nın Türk Milleti´nin eseri olduğunu beyan etmiştir.

Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katılmış, yılında Ankara´da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay´ın bestesini kabul etmiştir. Bu beste yılına kadar çalındıysa da ´da değiştirilerek, dönemin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör´ün ´de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuş, toplamda dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşan marşın armonilemesini Edgar Manas, bando düzenlemesini de İhsan Servet Künçer yapmıştır. Üngör´ün yakın dostu Cemal Reşit Rey´le yapılmış olan bir röportajda da kendisinin belirttiğine göre aslında başka bir güfte üzerine yapılmıştır ve İstiklal Marşı olması düşünülerek bestelenmemiştir. Söz ve melodide yer yer görülen uyum (Prozodi) eksikliğinin (örneğin "Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak" mısrası ezgili okunduğunda "şafaklarda" sözcüğü iki müzikal cümle arasında bölünmüştür) esas sebebi de budur. Protokol gereği, sadece ilk iki dörtlük beste eşliğinde günümüzde İstiklâl Marşı olarak söylenmektedir.

İSTİKLÂL MARŞI

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilâl!
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celâl?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl
Hakkıdır, Hakk´a tapan, milletimin istiklâl!

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir îmânı boğar,
"Medeniyet!" dediğin tek dişi kalmış canavar?

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın.
Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.
Doğacaktır sana va´dettiği günler Hakk´ın
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.

Bastığın yerleri "toprak!" diyerek geçme, tanı:
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki FEDa?
Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ!
Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Huda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüdâ.

Ruhumun senden, İlâhi, şudur ancak emeli:
Değmesin mabedimin göğsüne nâ-mahrem eli.
Bu ezanlar -ki şehadetleri dînin temeli-
Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli.

O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım,
Her cerîhamdan, İlâhi, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruh-ı mücerred gibi yerden na´şım;
O zaman yükselerek arşa değer belki başım.

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl.
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl:
Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk´a tapan, milletimin istiklâl!


MEHMET AKİF ERSOY

Tarihte bugün (12 Mart) neler yaşandı, kimler doğdu, kimler öldü?

Tarihte bugün (12 Mart) neler yaşandı araştırması pek çoğumuzun yaptığı bir araştırmadır. Geçmiş zaman hemen herkesin merak ettiği bir konudur. Tarihte bugün kimler doğdu, kimler yaşama elveda dedi? Hangi savaşlar ve anlaşmalar gerçekleşti? İşte funduszeue.info olarak sizler için hazırladığımız tarihte bugün

Tatiller ve özel günler

  • İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü
  • Hüsum Fırtınası
  • Erzurum'dan Rus ve Ermeni birliklerinin geri çekilişi ()
  • Artvin'in Arhavi ilçesinden Gürcü birliklerinin geri çekilişi ()

Peki, 12 Mart tarihte bugün neler oldu? İşte 12 Mart günü yaşanan önemli olaylar:

12 Mart günü yaşanan olaylar

Olay - New Jersey, Büyük Britanya Krallığının bir kolonisi oldu.

Olay - Coca-Cola ilk kez şişede satılmaya başlandı.

Olay - Avustralya'nın gelecekteki başkenti resmen Canberra oldu. Melbourne geçici olarak 'ye kadar başkent olarak kaldı.

Olay - Moskova, Rusya'nın başkenti oldu. St. Petersburg başkent statüsünü son yıldır sürdürüyordu.

Olay - Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşu.

Olay - Arhavi'nin düşman işgalinden kurtuluşu.

Olay - Londra Konferansı sona erdi. İtilaf Devletleri barış önerdi.

Olay - Türkiye Cumhuriyeti'nin İstiklâl Marşı TBMM'de kabul edildi.

Olay - Çinli lider Sun Yat-sen öldü, yerine General Çan Kay Şek getirildi.

Olay - Kaliforniya'da St. Francis Barajı yıkıldı kişi öldü.

Olay - Hindistan'da Mahatma Gandi, tuz üretimindeki hükümet tekeline karşı çıkmak amacıyla, Ahmetabat'tan denize millik Tuz Yürüyüşüne (Salt Satyagraha) başladı.

Olay - Almanya askerî birlikleri Avusturya'ya topraklarına girdi ve ertesi gün resmen ilhak etti.

Olay - Harry Truman, ABD Kongresi'nden, Türkiye ve Yunanistan'a Sovyet baskısından kurtarılmaları için toplam milyon dolarlık bir yardımda bulunulması ve bu devletlerin sivil ve askeri personeline ABD'de eğitim verilmesi için yetki istedi.

Olay - 3. Eurovision Şarkı Yarışması gerçekleştirildi. Fransa, André Claveau'nun "Dors Mon Amour" şarkısıyla 1. oldu yılındaki gibi bu yıl da İngilizce şarkı yoktu.

Olay - Suharto, Endonezya devlet başkanlığı görevini Sukarno'dan devraldı.

Olay - Türk Silahlı Kuvvetleri, 12 Mart Muhtırası'nı verdi. Başbakan Süleyman Demirel, bu gelişme üzerine istifa etti. Muhtıra Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç, Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler, Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur ve Deniz Kuvvetl

Olay - Komünizm ve Kürtçülük propagandası yaptığı iddiasıyla 9 yıl hapse mahkûm olan Taner Akçam cezaevinden kaçtı

Olay - Sovyetler Birliği ile ABD arasında, Cenevre'de Stratejik Nükleer Kuvvetler, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler, Uzay ve Savunma Sistemleri ile İlgili Yeni Silahların Kontrolü Görüşmeleri başladı.

Olay - Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği'ne silahlı Ermeni militanlarca saldırı düzenledi. Bir Kanadalı polis öldü. Büyükelçi Coşkun Kırca yaralı olarak kurtuldu.

Olay - Les Misérables müzikali Broadway'de gösterime girdi.

Olay - Bombay'daki bombalı araba saldırısında kişi öldü

Olay - Gazi Mahallesi'nde Alevilere ait üç kahvehane gece otomatik silahlarla tarandı 1 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Takip eden olaylarda çok sayıda can ve mal kaybı oluştu.

Olay - Varşova Paktı'nın eski üyeleri Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya, NATO'ya katıldı.

Olay - Papa II. John Paul, kilisenin geçmişte Yahudilere, muhaliflere, kadınlara ve yerlilere karşı işlediği günahlardan ötürü af diledi.

Olay - Sırbistan başbakanı Zoran Dindiç, Belgrad'da öldürüldü.

12 Mart tarihte bugün doğan ünlü ve tarihi kişiler

Doğum - Gustav Kirchhoff, Alman fizikçi (ö. )

Doğum - Ernesto Cesàro, İtalyan matematikci

Doğum - Bernát Munkácsi, Macar türkolog

Doğum - I. İdris, Libya kralı

Doğum - Masayoshi Ōhira, Japon siyasetçi

Doğum - Fethi Çelikbaş, Türk siyasetçi (ö. )

Doğum - Jack Kerouac, ABD'li yazar (ö. )

Doğum - Raúl Alfonsín, Arjantinli avukat ve siyasetçi

Doğum - Edward Albee, ABD'li tiyatro yazarı (ö. )

Doğum - Ratko Mladiç, Yugoslav asker

Doğum - Nursu Marmara, Türk klinik psikolog

Doğum - Liza Minnelli, ABD'li şarkıcı

Doğum - Mitt Romney, ABD'li politikacı

Doğum - James Taylor, ABD'li şarkıcı-söz yazarı ve gitarist

Doğum - Ron Jeremy, ABD'li pornografik film oyuncusu

Doğum - Steve Harris, İngiliz Rock Müzisyeni

Doğum - Dileita Mohamed Dileita Cibutili siyasetçi

Doğum - Milorad Dodik, Sırp siyasetçi

Doğum - Şenol Korkmaz, Türk yönetmen ve prodüktör

Doğum - Andreas Köpke, Alman futbolcu

Doğum - Ferdi Eğilmez, Türk sinema yönetmeni ve yapımcısı

Doğum - Uğur Çavuşoğlu, Türk oyuncu

Doğum - Aaron Eckhart, ABD'li oyuncu

Doğum - Beyazıt Öztürk, Türk komedyen

Doğum - Ogün Sanlısoy, Türk müzisyen

Doğum - Armand Deumi Tchani, Kamerunlu futbolcu

Doğum - Stromae, Belçikalı şarkıcı.

Doğum - Binnaz Uslu, Türk sporcu

Doğum - Jerami Grant, ABD'li profesyonel basketbolcu

12 Mart tarihte bugün ölen ünlü ve tarihi kişiler

Ölüm - I. Gregorius, Papa

Ölüm - Cesare Borgia, Rönesans İtalya'sının asker ve siyasetçisi (d. )

Ölüm - Mathieu Orfila, İspanyol asıllı Fransız tıp eğitimcisi

Ölüm - Zacharias Topelius, Fin yazar

Ölüm - George Westinghouse, ABD'li girişimci ve mühendis (d. )

Ölüm - Sun Yat-sen, Çinli devrimci lider. (d. 12 Kasım )

Ölüm - Arkadiy Timofeyeviç Averçenko, Rus mizah yazarı

Ölüm - Asa Griggs Candler, Coca-Cola'yı geliştiren ABD'li meşrubat üreticisi (d. )

Ölüm - Alois Jirásek, Çek yazar

Ölüm - Charles-Marie Widor, Fransız besteci ve orgcu (d. )

Ölüm - Robert Bosch, Alman sanayici (d. )

Ölüm - William Henry Bragg, İngiiz fizikçi

Ölüm - Charlie Parker, ABD'li caz saksafonisti (d. )

Ölüm - Theodor Plievier, Alman yazar

Ölüm - Bolesław Bierut, Polonyalı devlet adamı

Ölüm - Abbas el-Akkad, Mısırlı gazeteci, şair ve edebiyat eleştirmeni

Ölüm - Eugene Lindsay Opie, ABD'li hekim ve patolog

Ölüm - John Cazale, ABD'li aktör (d. )

Ölüm - Eugene Ormandy, Macar orkestra şefi (d. )

Ölüm - Galip Erdem, Türk gazeteci ve yazar (d. )

Galip Erdem

Ölüm - Yehudi Menuhin, ABD'li kemancı (d. )

Ölüm - Robert Ludlum, ABD'li yazar (d. )

Ölüm - Sidney Dillon Ripley ABD'li ornitolog ve doğal hayatı koruma gönüllüsü

Ölüm - Jean-Paul Riopelle, Kanadalı ressam (d. )

Ölüm - Spiros Kipriyanu, Kıbrıslı politikacı (d. )

Ölüm - Zoran Dindiç, Sırbistan başbakanı (suikast)

Ölüm - Howard Fast, ABD' li yazar (d. )

Ölüm - Kemal Türkoğlu, Türk siyasetçi (d. )

Ölüm - Jurij Brezan, Alman yazar (d. )

Ölüm - Önder Baysoy, Karşıyaka Spor Kulübü eski başkanı (d. )

Ölüm - Nilla Pizzi, İtalyan şarkıcı (d. )

Ölüm - Dinçer Çekmez, Türk aktör (d. )

Ölüm - Erol Büyükburç, Türk pop müziği sanatçısı (d. )

#Tarihte bugün

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası