koyu yeşil sümük / Acik yesil sumuk ne anlama gelir? – funduszeue.info

Koyu Yeşil Sümük

koyu yeşil sümük

funduszeue.info

  • Katkı
  • İçindekiler

    Açık yeşil sümük ne anlama gelir?

    Yeşil. Bu mukus türü de soğuk algınlığı durumunda ortaya çıkar. Vücut sisteminiz enfeksiyondan kurtulmak için yoğun bir çaba gösterir. Ancak, semptomlar 10 günden fazla sürerse, bakteriyel bir enfeksiyon olabilir bu yüzden doktora görünmelisiniz.

    Sümüğü hangi organ üretir?

    Vücuttaki mukus hücreleri 24 saatlik periyot içerisinde 1 ila litre mukus üretirler. Bu hücreler, mukus zarı içerisinde bulunurlar. Mukus, mukus zarının bulunduğu akciğerler, burun ve sindirim sisteminden salgılanır.

    Yeşil sümük ve balgam neden olur?

    Sarımsı, yeşil renkli balgam muhtemel bir enfeksiyonla ilgili olabilir. Nötrofiller olarak bilinen kan hücresinin yeşil rengi vardır. Örneğin pnömoni(zatürre) ve bronşit gibi alt solunum yollarının bakteriyel enfeksiyonları ve kistik fibrozda sarı-yeşil balgam görülebilir.

    Yeşil sümük nasıl geçer?

    Burun akıntısına ne iyi gelir?

    1. Bol miktarda sıvı tüketmek. Burun akıntısı ile birlikte burun tıkanıklığı belirtileri de varsa bol sıvı içmek önemlidir.
    2. Buhar banyosu yapmak. Sıcak buhar teneffüs etmek, burun akıntısını azaltmaya yardımcı olur.
    3. Sıcak bitki çayları içmek.
    4. Zerdeçal.
    5. Zencefil.
    6. Sarımsak.

    Koyu sarı sümük neden olur?

    Akıntı türü hastalık hakkında bilgi verir. Örneğin, ince ve berrak akıntı Soğuk algınlığı, grip ya da alerji olduğunu gösterir. Koyu ve sarımsı veya yeşilimsi sarı akıntı mikrobik (bakteriyel) iltihabı gösterir.

    Burunda sümük neden çok olur?

    Sümük Salgısının artışı Burundaki mikrobik hastalıklar, soğuk algınlığı, alerji, baharatlı yiyecekler, görevi vücuda giren zararlı maddeleri yok etmek olan burun salgısını artırır. Bu şekilde artan salgı ile daha kolay temizleme sağlanmaya çalışılır.

    Yeşil sümük ve balgam nasıl geçer?

    Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.

    Yeşil balgam atmak iyi midir?

    Yeşil, sarı veya kalınlaşmış balgam varlığı daima bir enfeksiyonun varlığına işaret etmez. Ayrıca, bir enfeksiyon varsa, balgamın rengi, bir virüs, bir bakteri veya başka bir patojenin buna neden olup olmadığını belirtmez. Basit bir alerji de mukus renginde değişikliğe neden olabilir.

    Burundan yeşil sümük gelmesi iyi midir?

    Sümüğün yeşil olması vücuda bir virüsün girdiğine ve bağışıklık sisteminin bir enfeksiyona karşı mücadele ettiği şekilde değerlendirilmektedir. Enfeksiyon durumlarında burundan çıkan sümük yeşil ve nispeten daha katı bir şekilde dışarıya çıkmaktadır.

    SİNÜS NEDİR?

    Burun çevresinde, alında, göz küresinin arkasında, üst çene kemiğinde bulunan içi hava dolu boşluklara sinüs denir. Burunla göz küresi arasındakilere etmoid, alındakilere frontal, üst çenedekilere maksiler, göz küresi arkasındakilere ise sfenoid sinüsler adı verilir. Sinüsler burun içine delikleri aracılığı ile açılırlar. Burundan hava alışverişi yaparlar. "-it" eki litihabı açıklayan bir ek olduğu için sinüzit terimi de sinüs iltihabını tarif eder. Sinüslerin iç duvarlarını örten mukoza dediğimiz zar yapı, burun ve diğer solunum yollarını örtenle tamamen aynıdır. Titrek tüyleri olan bu zarın üzeri salgı ile kaplıdır. Bu salgı ve titrek tüylerin oluşturduğu yapıya “mukosilier kompleks” denir. Titrek tüylerin hareketi ile bu salgı sinüslerin deliklerinden buruna, oradan da sindirim sistemine atılır ve yeniden salgılanır. Bu yapı soluk havasındaki yabancı cisimlerin tutulmasına, mikropların temizlenmesine, soluk havasının nemlendirilmesine yardımcı olur. Solunum yollarının ve sinüslerin sağlıklı olması bu yapının sağlıklı çalışmasına bağlıdır.

    SİNÜSLER HER YAŞTA VARMIDIR?

    Yeni doğmuş bir bebeğin de çok küçük olsa dahi sinüsleri vardır. Başlangıçta küçük olan bu boşluklar, burnun içinden yüz ve kafatası kemiklerinin içine doğru genişleyerek büyürler. En son gelişen sinüs alın sinüsüdür. yaşından sonra belirmeye başlar. 18 yaşlarında sinüsler normal boyutlarına ulaşırlar.

    SİNÜSLER NE İŞE YARAR?

    Sinüs zarlarında yaklaşık olarak günde yarım litre salgı oluşur. Üretilen bu mukus mideye atılır. İçindeki parçacıklar ve bakteriler mide asidi tarafından parçalanır. Bu işlemler farkında olunmadan rutin her gün yapılan işlemlerdir.

    SİNÜZİT NİÇİN VE NASIL OLUŞUR?

    Sinüslerin sağlıklı görev yapabilmesi için, hava alışverişinin düzenli olması gereklidir. Eğer sinüs içine hava giriş çıkışı bozulur ise (nezle, grip, burun kemiği eğrilikleri, polipler, geniz eti, v.s.) sinüs içinde oksijen azalır. Oksijen azalınca mukosilier yapının çalışması bozulur. Mukus salgısı sinüs içinden atılamaz, birikir. Mikroplar üremeye, çoğalmaya başlar. Böylece sinüs mukozası iltihaplanır. Bu “akut sinüzit” dediğimiz durumdur. Eğer sebep ortadan kalkarsa sinüs tekrar havalanmaya ve sağlıklı haline kavuşmaya başlar. Aksi takdirde olay devam eder ve bu süreç 3 aya kadar uzar ise “kronik sinüzit” meydana gelir. Akut sinüzitte tedavi kolay ve süreç kısa iken, kronik sinüzitte tedavi zor, çoğunlukla da cerrahi yöntemlere başvurulması gerekir.

    SİNÜZİT TEHLİKELİ BİR HASTALIKMIDIR?

    Akut sinüzit çoğunlukla iyileşir. Komplikasyonları nadirdir. Çocuklarda göze ait komplikasyonları olabilir. Kronik sinüzit ise, çok sık olmasa da komşuluk aracılığıyla beyin zarı iltihaplarına, beyin apselerine, göz kapağı ve göz küresinde iltihaplanmalara, geniz akıntısı ile alt solunum yollarında ve gırtlakta problemlere, çok nadiren de körlüğe yol açabilir.

    SİNÜZİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Akut sinüzit üst solunum yolu hastalıkları sırasında meydana geldiğinden şikayetleri benzerdir. Burun tıkanıklığı burun akıntısı, halsizlik, hafif ateş, alında, göz arkasında, üst çenede ağrı ve hassasiyet olabilir. Burun akıntısı sarı-yeşil renge dönüşen bir soğuk algınlığı durumunda akut sinüzitten şüphe edilmelidir. Yüzde, yanaklarda, alında veya göz çevresinde ortaya çıkan baş ağrısı muhtemelen sinüzit ağrısıdır. Sinüzit durumunda "Vakum Baş Ağrısı" tarzında da baş ağrısı olabilir. Sebebi, sinüs içerisine hava girmeyişiyle negatif bir basınç oluşturup sinüs mukozasını çekmesine bağlıdır. Kronik sinüzitin belirtileri daha siliktir. Baş ağrısı çoğunlukla olmaz. Çene ve alında hassasiyet, basmakla, öne eğilmekle ağrı, şişlik olabilir. Genize doğru akıntı olabilir. Zaman zaman burun kanamalarına, koku ve dolayısıyla tat duyusunda azalmaya hatta kaybolmaya sebep olabilir. Zamanla burun ve sinüsleri dolduran polipler ortaya çıkabilir.

    SİNÜZİTİN TANISI NASIL KONUR?

    Sinüzit tanısı hastalığın öyküsü ve endoskopik muayene ile konabilir. Ama kesin tanı radyolojik tetkikler ile konur. Waters, Caldwell gibidirek grafiler fikir verebilse de, tomografi en iyi tanı yöntemidir. Tomografi kronik sinüzit dışında çok fazla başvurulmaması gereken bir tetkiktir.

    SİNÜZİTİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

    Akut sinüzit çoğunlukla antibiyotik tedavisine cevap verir. Beraberinde kısa süreli dekonjestan burun spreyleri veya dekongestan haplar tedaviye eklenebilir. Kronik sinüzit için genellikle cerrahi müdahale gerekmektedir. Son yıllarda uygulanan Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) sinüzitin tedavisinde en etkili cerrahi yöntemdir. Endikasyonu iyi konulmuş, ehli ellerde yapılan bu cerrahi yöntemle sonuçlar oldukça başarılıdır. Kronik sinüzitte genellikle haftalık antibiyotik tedavisini takiben tomografi çekilerek cerrahiye karar verilir.

    Cerrahi müdahele lokal veya tercihen genel anestezi ile yapılabilir. Ameliyat sonrası burun içinin temizlenmesi ve hekimin tavsiyelerine önemle uyulmalıdır.

    SİNÜZİT OLMAMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?

    Allerjiniz varsa bunu kontrol edin. Allerjinin en iyi kontrolü allerjenden uzak durmaktır. Gerekirse ilaçlar ve aşı da doktor kontrolünde yapılabilir.

    Sigara ve kirli havadan uzak durun.

    Dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın.

    Üst solunum yolu hastalığı geçirenlerin malzemelerini kullanmayın, tokalaşmamaya veya öpüşmemeye özen gösterin.

    Ortam nemi ne kadar normal düzeylerde olursa sinüsler o kadar sağlıklı olur.

    Grip ve nezle salgını olan mevsimlerde kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmamaya ve kapalı ortamları havalandırmaya dikkat edin

    Sinüsler ve Hastalıklar

    SİNÜSLER VE HASTALIKLARI

    Yardım edin sinüslerim beni öldürüyor! Bunu daha önce hiç söylediniz mi?. Eğer cevabınız hayır ise siz çok şanslısınız demektir. Çünkü her yıl milyonlarca lira sinüs problemleri için harcanmaktadır (Burunda dolgunluk, baş ağrısı ve burun akıntısı).

    HERKESİN SİNÜSÜ VAR MIDIR?

    Evet, yeni doğmuş bir bebeğin bile çok küçük olsa dahi sinüsleri vardır. Başlangıçta bezelye büyüklüğünde olan bu boşluklar burnun içinden yüz ve kafatası kemiklerinin içine doğru genişleyen boşluklardır. Çocukluk ve genç erişkinlik çağında büyümeye ve genişlemeye devam eder. Hava cepleridirler. Burnun iç yüzünü kaplayan zarın aynısı tarafından kaplanmaktadırlar ve bir kurşun kalem başı büyüklüğünde açıklarla burun boşluğuna bağlanırlar.

    SİNÜSLER NE İŞE YARAR?

    Sinüsler normal salgı (mukus) oluşturan burun, sisteminin bir parçasıdır. Normal olarak burun ve sinüsler günde yaklaşık olarak yarım litre mukus salgılar. Üretilen mukus burun örtüsü (mukoza) üzerinde hareket ederek toz parçacıklarını, bakterileri ve diğer havayla taşınan partikülleri süpürür ve yıkarlar. Daha sonra bu mukus geriye boğaza süzülür ve yutulur. İçindeki parçacıklar ve bakteriler mide asidi tarafından parçalanır. Birçok insan bunun farkında değildir çünkü normal bir vücut fonksiyonudur.

    BURUN GERİSİNE AKINTl NE DEMEKTİR?

    Burun içi; hava kirliliği tarafından, allerjiye neden olan maddeler tarafından, dumanla veya virüsler tarafından rahatsız edildiğinde normalden çok fazla mukus üretir. Bu burun zarlarındaki allerjik maddeyi yıkayıp uzaklaştırmak amacıyla bol miktarda üretilmiş, berrak su gibi bir salgıdır. Burun arkasına doğru su gibi bir salgı oluşur. Arkaya akıntının en önemli nedeni bu olaydır. Bir başka tipte ise mukus yapışkan ve kıvamlıdır. Bu, hava yollarının çok kuru olduğu ve zarların yeterince sıvı salgılıyamadığı durumlarda görülür. Bakteriler tarafından oluşturulan enfeksiyonlarda da yapışkan ve kıvamlı mukus gözlenir aynı zamanda cerahatten dolayı mukusun rengi sarı veya yeşil olabilir.

    SİNÜS NEDİR?

    "-it" eki tıpta enfeksiyon veya enflamasyonu ifade eder. Bu nedenle sinüzit, sinüslerin enfeksiyonu veya enflamasyonudur. Tipik bir akut sinüzit vakası soğuk algınlığı veya allerjik bir atak sonucunda fazla miktarda mukus salgılanması ile ortaya çıkar. Zarlar o kadar çok şişebilir ki sinüslerin küçük açıklıkları kapanır. Hava ve mukus burun ile sinüsler arasında rahat hareket edemezse mukus sinüsler içinde birikir ve basıncın artmasına neden olur. Hangi sinüsün etkilendiğine bağlı olarak yüzde veya alında üzerine basmakla oluşan, gözler arasında veya gerisinde, yanaklarda ve üst dişlerde ağrıya meydana gelir. Çıkışı kapalı ve mukus dolu bir sinüs bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortamdır. Soğuk algınlığı normalden fazla sürerse ve sümüğün rengi yeşil-sarıya dönerse veya garip bir tat oluşursa muhtemel bakteriyel enfeksiyon gelişmiştir. Akut sinüzit olgularında yüzdeki ve alındaki ağrı çok kötü olabilir. Sinüs çıkışının uzun süre kapandığı durumlarda kronik sinüzit gelişir. Baş ağrısı az görülür ancak akıntı ve kötü koku devam eder. Enflamasyonun çok aşırı olması sonucunda polip adı verilen oluşumlar gelişir. Bazı sinüzit olguları üst dişteki enfeksiyonun sinüse geçmesi sonucunda oluşur.

    SİNÜZİT TEHLİKELİ MİDİR?

    Sinüzit olgularının büyük çoğunluğu tıbbi tedaviye cevap verir ve tehlikeli değildir. Bununla birlikte sinüs içindeki bir enfeksiyon hem göze hem de beyne çok yakındır. Enfeksiyonun göze veya beyine yayılması çok nadirdir. Enfeksiyonlu sinüslerden akan mukus akciğerler için sağlıklı değildir. Böylece sinüzit; bronşit, kronik öksürük veya astımı ya azdırır yada bunların ortaya çıkmasına neden olur.

    SİNÜZİT BAŞ AĞRISI NEDİR?

    Soğuk algınlığı sırasında veya burun örtüsü şiştiği ve burnun aktığı zamanda veya burun sümükle dolu olduğunda yüzde, yanaklarda, alında veya göz çevresinde ortaya çıkan baş ağrısı muhtemelen sinüzit ağrısıdır. Sinüs enfeksiyonu buna neden olur. Bir başka tür sinüs baş ağrısı ise uçak inmek üzere alçaldığı zaman ortaya çıkar. Bu özellikle soğuk algınlığınız veya aktif allerjiniz varsa belirgin olur (buna "Vakum Baş Ağrısı" denilir). Maalesef sinüs baş ağrısıyla karıştırılabilecek birçok başka neden vardır. Örnek olarak migren ve diğer damar kaynaklı baş ağrıları veya gerginlik baş ağrısı hem alın ve göz çevresinde ağrı oluşturması hem de burun akıntısına da neden olabilmelerinden dolayı sinüzit ile karıştırabilirler. Ancak bu tip baş ağrıları doktor müdahalesi olmadan kısa sürede gelip geçerler. Doktor müdahalesi olmadan uzun süren ve ancak antibiyotik tedavisiyle düzeltilebilen sinüzitten farklıdırlar. Bununla birlikte arada sırada gelen, bulantı ve kusmaya neden olan baş ağrısı daha ziyade migren baş ağrısıdır. Şiddetli, sık ve uzun süren baş ağrılarının tanısı için mutlaka doktora baş vurulmalıdır.

    KİMLER SİNÜS PROBLEMİYLE KARŞILAŞIRLAR?

    Gerçekte herkes sinüs enfeksiyonu geçirebilir ancak bazı gruplar daha hassastırlar.

    Allerjisi olanlar : Bir allerji atağı soğuk algınlığı gibi mukozanın şişmesine, sinüs kanallarının kapanmasına, mukus akımının engellenmesine ve bakteri enfeksiyonuna neden olur. İyi nefes almayı ve mukus akışını engelleyecek yapısal burun bozuklukları olanlar : Örnek olarak kırık bir burun veya septum deviasyonu (septum burun delikleri arasında burnu sağ ve sol olmak üzere ikiye bölen kıkırdak bir yapıdır. Bunun bir tarafa doğru eğilmesine deviasyon denir.) >Sık sık enfeksiyona maruz kalanlar: Okul öğretmenleri ve sağlık personeli hassastır. Sigara içenler: Tütün dumanı, nikotin doğal direnç mekanizmasını bozarlar.
    DOKTOR SİNÜSLERİM İÇİN NE YAPACAKTIR?

    Doktorunuz size soluk alıp vermeniz, burun akıntınızın rengi ve kokusu ve hangi olayların (günün hangi saatinde veya hangi mevsiminde ) bu bulgulara neden olduğu ile ilgili sorular soracaktır. Baş ağrınızı tarif etmeye hazır olun; Ne zaman ve hangi sıklıkta olduğu, ne kadar sürdüğü, bulantı, kusma, görme bozukluğu, veya burun tıkanıklığı ile ilişkili olup olmadığı. Kulak Burun Boğaz uzmanı özellikle mukozanın görünüşüne ve salgının niteliğine dikkat ederek kulağınızı, burnunuzu, ağzınızı, dişlerinizi, ve boğazınızı muayene edecektir. Burnunuzdaki hassasiyeti inceleyecektir. Bazı durumlarda sinüslerinizin röntgen fılmi gerekli olabilir. Tedavi doktorunuzun koyduğu teşhis ile bağlantılı olacaktır. Enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisi veya cerrahi müdahale bazen de her ikisi birden gerekebilir. Akut sinüzit çoğunlukla antibiyotik tedavisine yanıt verirken kronik için genellikle cerrahi müdahale gerekmektedir. Son yıllarda uygulanan Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) bu hastalıkların çözümünde uygulanan basit bir tekniktir. Sonuçlar oldukça başarılıdır. Eğer bulgular allerji, migren veya sinüzite benzeyen bir başka nedenden dolayı ise doktorunuz alternatif bir tedavi planı uygulayacaktır.

    SİNÜSLERİM İÇİN BEN NE YAPABİLİRİM?

    Allerjiniz varsa bunu kontrol edin. Soğuk algınlığı olduğunuz zaman buharla nemlendirici kullanın. Yatağınızın baş tarafı daha yükseltilmiş bir şekilde uyuyun. Dekonjestanlar kullanılabilir ancak içlerindeki kimyasal maddeler adrenalin gibi etki gösterebileceğinden yüksek tansiyonu olanlarda riskli olabilir. Aynı zamanda bunlar uykusuzluğa neden olan uyarıcıdırlar. Kullanmadan önce doktorunuza baş vurun. Burnunuzu tahriş eden kirleticilerden, özellikle sigara dumanından uzak durun. Dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın. Enfeksiyonu olduğunu bildiğiniz insanlarla ilişkilerinizi sınırlamaya çalışın bu olmuyorsa bir takım önlemler alın (el yıkamak, ortak havlu ve önlük kullanmamak). Birçok reçetesiz sinüs ilacı satılmaktadır ancak uygun bir tanı koyulmadan bunları kullanmak doğru değildir. En iyisi sizi muayene eden ve sizin şikayetlerinizi bilen doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmaktır. 

    Kaynak: funduszeue.info


     

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası