osmotik basınç nedir kısaca / Osmotik basınç - Vikipedi

Osmotik Basınç Nedir Kısaca

osmotik basınç nedir kısaca

Ozmotik Basınç

Ozmotik Basınç

Ozmotik Basınç

(Konuya Ait Ayrıntılı Anlatım ve Daha Fazlası Haberimizin Sonundaki Videomuzdadır.)

Bu haberimizde Koligatif Özelliklerden dördüncüsü olan Ozmotik Basınç konusunu inceleyip örnek sorular ile konumuzu pekiştireceğiz.

Bir çözeltide çözünenin cinsine bağlı olmaksızın çözünen tanecik sayısına bağlı olarak değişen özelliklere koligatif özellikler denir.

Temel olarak koligatif özellikleri 4 başlıkta inceleriz.

1- Buhar Basıncı Düşmesi

2- Kaynama Noktası Yükselmesi

3- Donma Noktası Düşmesi

4- Ozmotik Basınç

Suyun yarı geçirgen bir zar aracılığı ile derişimi az yoğun olduğu ortamdan derişiminin çok yoğun olduğu ortama geçişine ozmoz denir.

Ozmozda derişimi yüksek olan tarafın derişimi düşük olan kısımdaki çözücüye uyguladığı emme kuvvetine ozmotik basınç denir.

Derişimi büyük olan çözeltinin ozmotik basıncı yüksektir. Bu nedenle derişimi küçük çözeltiden saf su moleküllerini kendi içine çeker. Basınçlar eşit olunca bu olay sona erer.

Yarı geçirgen bir zar ile ayrılan kabın birinci bölmesine %40’lık NaCl çözeltisi, ikinci bölmesine %20’lik NaCl çözeltisi konulmuştur. Bu kapta gerçekleşecek olayı şu şekilde açıklayabiliriz.

Birinci bölmede olan derişimi yüksek çözelti, derişimi düşük olan ikinci bölmedeki çözeltiye emme kuvveti uygulayacaktır. Bu emme kuvvetine ozmotik basınç denir.

İkinci bölmedeki derişimi düşük olan çözeltiden birinci bölmedeki derişimi yüksek olan çözeltiye doğru yarı geçirgen zar yardımıyla bir su geçişi olacaktır. Bu durumda birinci bölmede su seviyesi artar, ikinci bölmede su seviyesi azalır. Su geçişi çözeltilerin derişimleri eşit oluncaya kadar devam eder.

Yarı Geçirgen Zar (Membran Ne Demektir?)

Ozmoz Olayı Sonucunda Neler Olur?

Ozmoz sonucunda 1. bölmede ozmotik basınçtan dolayı su yüksekliği artar. Yükselen sıvının kabın çeperlerine uyguladığı basınca hidrostatik basınç denir.

Denge anında, yani derişimler eşit olduğu anda;

Ozmotik Basınç = Hidrostatik Basınç

Soru1: (Soruların ayrıntılı ve açıklayıcı çözümlerini haberimizin sonundaki videomuz içerisinde bulabilirsiniz.)

Soru2:

Yarı Geçirgen Zar ile Ayrılan Çözeltilerle İlgili Kavramlar

Yarı geçirgen zarla ayrılan çözeltiler için;

Çözeltiler eşit derişimli ise izotonik çözelti olarak adlandırılırlar.

Derişimler farklı ise derişimi büyük olan çözelti hipertonik çözelti, derişimi küçük olan çözelti hipotonik çözelti olarak adlandırılır.

Ozmoza verilebilecek en güzel örnek canlı organizmada meydana gelen hücresel olaylardır. Hücre zarı yarı geçirgen özelliği nedeniyle büyük moleküllerin hücre dışına çıkmasına izin vermez. Küçük moleküller rahatlıkla hücreye grip çıkabilir. Böylece hücre içi ve dışındaki çözünen madde derişimi farklılığı sonucu ozmotik basınç meydana gelir.

Yukarıdaki görsele göre hücre içi derişim hücre dışı derişimden düşük ise hücre dışı hücre içine bir emme kuvveti uygulayacaktır. Hücre içi su kaybedecek ve büzüşecektir. Bu durumda hücre dışı çözeltiye hipertonik çözelti denir.

Yukarıdaki görselde ise hücre içi derişim hücre dışı derişimden büyüktür. Bu durumda hücre içi hücre dışına bir emme kuvveti uygular. Suyu emen hücre içi şişecektir. Bu durumda hücre içinde hipotonik bir çözelti oluşur.

Yukarıdaki görselde de hücre içi derişim ve hücre dışı derişim eşittir. Bu durumda ozmoz olayı gerçekleşmez. Bu tarz çözeltilere izotonik çözelti denir. Hastalandığımızda kullandığımız burun spreyler, hastalara verilen serumlar izotonik çözeltilerden oluşmuştur.

Ters Ozmoz

Ozmotik basınçtan daha büyük bir basınç uygulayarak suyun yarı geçirgen bir zar yardımı ile derişimi yüksek çözeltiden derişimi düşük çözeltiye geçmesine ters ozmoz denir.

Ters ozmoz özellikle deniz suyunun arıtımında kullanılan bir yöntemdir.

Soru3:

Soru4:

Konunun ayrıntılı ve örnekler üzerinde açıklayıcı anlatımını içeren videomuza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

YouTube kanalımızdaki özel içeriklerimizi takip edin.

 Abone Olun

funduszeue.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: funduszeue.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

A. Ş. Özdil, et al. Ozmoz, Ozmotik Basınç ve Turgor Basıncı. (1 Eylül ). Alındığı Tarih: 25 Haziran Alındığı Yer: funduszeue.info

Özdil, A. Ş., Kiper, O. (, September 01). Ozmoz, Ozmotik Basınç ve Turgor Basıncı. Evrim Ağacı. Retrieved June 25, from funduszeue.info

A. Ş. Özdil, et al. “Ozmoz, Ozmotik Basınç ve Turgor Basıncı.” Edited by Oğuzhan Kiper. Evrim Ağacı, 01 Sep. , funduszeue.info

Özdil, Ayşegül Şenyiğit. Kiper, Oğuzhan. “Ozmoz, Ozmotik Basınç ve Turgor Basıncı.” Edited by Oğuzhan Kiper. Evrim Ağacı, September 01, funduszeue.info

Türkiye'de bilim iletişimini yılında da hep beraber güçlendirebiliriz!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Evrim Ağacı, Türkiye'nin en büyük, en çok ziyaret edilen, en güvenilir popüler bilim sitesi. Ancak bulunduğumuz noktaya oturduğumuz yerden gelmedik: yılından beri gece gündüz demeden çalışıyoruz. yılı sitemizi ve diğer tüm iletişim araçlarımızı baştan yarattığımız müthiş bir yıl olacak. Ancak bunu sürdürülebilir kılmamız için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü biz bu işi hobi olarak yapmıyoruz; Evrim Ağacı bizim yegane mesleğimiz, tek görevimiz. yılında da bunu yapmaya devam edebilmek için bize yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

Osmotik Basın&#; Nedir, Nasıl Artar? Ostomik Basıncı Etkileyen Fakt&#;rler Nelerdir

Haberin Devamı

Osmotik Basınç Nedir, Nasıl Artar?

 Özellikle yarı geçirgen ortamlarda osmotik basınç görülmektedir. Bu basınç türü en fazla canlı hücrelerde gördüğümüz bir basınç türüdür. Canlı hücre içerisindeki çözünmüş maddelerin artması ile birlikte suya olan gereksinim de artmaktadır. Bu su ihtiyacı da çepere uygulanan basınç sebebi ile ortaya çıkmaktadır. Basınç sonucunda ise hücre içeriye doğru su almaya başlar.

 Osmotik basıncın bir formülü vardır. Bu formül aslında genel gaz denklemlerine oldukça benzerlik gösterir. P osmotik basınç olarak ifade edildiğinde;

 P = n.R.T / V formülünden osmotik basıncı bulmak mümkündür. Formüldeki n / V molar kütledir. Bu sebeple de yerine M yazılabilir. O zaman formül P = M.R.T şeklinde olmaktadır.

Haberin Devamı

 Formülde P osmotik basıncı, M molar derişimi, n mol sayısını, V çözelti hacmini, R ideal gaz sabitini, T ise sıcaklığı göstermektedir. (R= L atm / mol K)

Osmotik Basıncı Etkileyen Formüller Nelerdir?

 Osmotik basıncın artmasına ve azalmasına neden olan bazı olaylar meydana gelebilmektedir. Bunlar:

Hacmin artması durumunda derişim azalacağı için osmotik basınç da azalacaktır.

Molar derişim artarsa osmotik basınç da artar. Düşerse o zaman osmotik basınç da düşecektir.

Sıcaklığın arttığı durumlarda osmotik basıncın arttığı görülmektedir. Bunun sebebi moleküllerin kinetik enerjileri ile hareketinin artmasından kaynaklanmaktadır. 

Osmotik Basınç ile Turgor Basıncı arasında ilişki bulunmaktadır. Osmotik Basınç çözünen maddelerin çepere yapmış olduğu basınca verilen isimdir. Turgor Basıncı ise suyun çepere yapmış olduğu basınca verilen isimdir. 

kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası