biotrend halka arz ekşi / Anasayfa - TÜGİAD

Biotrend Halka Arz Ekşi

biotrend halka arz ekşi

"Biraz birikmişim var. Dolar mı alayım, altın mı?" sorusunun yerini 'de iyiden iyiye dolduran iki yanıt var: Kripto paralar ve halka arzlar. 

Bu iki yanıtın giderek popülerleşmesi yalnızca Türkiye'ye özgü değil. 

'den bu yana dijital varlıklar üzerine araştırma ve analizler yürüten The Block'un verilerine göre 'de tüm dünyada kripto paralardaki işlem hacmi yüzde yükseldi. 

Kripto paralar gibi ilginin arttığı diğer bir yatırım alternatifi de halka arz edilen şirketlerin hisseleri. 

Ernst & Young (EY) Global Halka Arz Trendleri Raporu'na göre küresel halka arzlar yıllık bazda yüzde 19 arttı ve sayısı bin oldu. 

Halka arzlardan elde edilen gelirler de yüzde 29 yükselişle milyar dolara ulaştı.

borsa istanbul seafoodplus.info


Türkiye'de ise geçen yıl 8 şirket halka arz oldu. Yatırımcılar bütün halka arzlara oldukça yoğun talep gösterdi.

Sözkonusu 8 halka arzın değeri milyon lirayı aşarken, bu halka arzlara toplamda 6,8 milyar liradan fazla talep toplandı.

Son 2 yıl içinde halka arz edilen şirketlerden oluşan halka arz endeksi ise geçen yıl yüzde değer kazandı. 

Halka arz olunan sekiz şirkette rekor üstüne rekorlar da kırıldı. Örneğin, 'nin ilk halka arzı ARD Bilişim, 17 kat talep toplarken, bu miktar yılın son halka arzı Arzum Ev Aletleri'nde 43'tü. 

Ankara merkezli yazılım şirketi ARD Bilişim'in 5,30 lira ile başlayan hisse fiyatı bugüne kadar yüzde yükseldi. 

'de halka arz edilen sekiz şirketin fiyat değişimi şu şekilde: 

Şirket adıBorsa'da işlem görmeye başladığı tarihHalka arz fiyatı (TL)Güncel fiyatı (TL) (*)Halka arz edilen miktarın kaç katı talep geldi?
ARD Bilişim6 Şubat 5,3053,7517
Bayrak EBT Taban3 Haziran 3,2810,4514
Fade Gıda6 Ağustos 2,4015,5612
Dinamik Isı3 Eylül 3,5211,4427
Esenboğa Elektrik9 Ekim 8,5029,406,5
Kontrolmatik19 Ekim 6,9054,8026
Kervan Gıda4 Aralık 915,6218
Arzum Ev Aletleri4 Aralık 1719,0343


Halka arz, 'e ise daha hızlı giriş yaptı. 

Halka arz edilen şirketlerin "başlangıç ve bugün" fiyatları arasındaki değişim ise yüzde 10 ile yüzde arasında. 

farklı rekorlara da imza attı.  Bu yılın ilk üç ayında yapılan altı halka arz 1 milyar milyon liralık büyüklüğüyle geçen yılın tamamını geride bıraktı. 

60'a yakın ülkeye ihracat yapan Işık Plastik, yılın ilk halka arzı oldu ve binden fazla talep geldi. Borsadaki her beş yatırımcıdan biri Işık Plastik hissesi aldı. 

Ana faaliyet konusu beşeri ilaç ve aşı üretimi olan Türk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş.'ye ise binin üzerinde yatırımcıdan toplam halka arz büyüklüğünün 61,9 katı talep geldi. Sadece bireysel yatırımcılardan gelen talep, halka arzın ,6 katı. 

Türkiye'nin teknik granit üreten en büyük şirketi Qua Granite, son 3 yılda halka arz edilen şirketlerin en büyüğü oldu. BIST  Yıldız Pazar'da "QUAGR" koduyla işlem görmeye şirketin halka arz büyüklüğü milyon liraydı. Gelen talep ise 2,3 milyar liraya ulaştı. 

Son yılların en büyük halka arzlarından Galata Wind Enerji'nin ihraç edilen hisselerine yaklaşık yedi kat talep geldi. Halka arz edilen hisselerin yüzde dörtte biri yabancı kurumsal yatırımcılara gitti.

'in ilk dört ayında halka arz olan şirketler:

Şirket adıBorsa'da işlem görmeye başladığı tarih    Halka arz fiyatı (TL)Güncel fiyatı (TL) (*)Halka arz edilen miktarın kaç katı talep geldi?
Işık Plastik28 Ocak16,1028,3614,2     
Türk İlaç ve Serum5 Mart1036,8061,9  
Naturelgaz 1 Nisan8,510,4575    
Qua Granite9 Nisan16,4623,666   
Galata Wind22 Nisan5,065,568   
Aydem EnerjiTalep toplama: Nisan9,90
BiotrendTalep toplama: Nisan1817



Hisse senedi almak, neden 'de parladı?

Sermaye piyasalarında 38 yıldır farklı görevler yürüten, Piramit Menkul Değerler Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Berra Doğaner, hem Türkiye'de hem dünyada yatırımcıların halka arz edilen hisselere yönelmesini Independent Türkçe'ye birkaç başlıkla açıkladı. 

Bunlardan en önemlisi koronavirüs salgınıyla evlere kapanılması. Dışarı çıkamayan insanların zorunlu olarak harcamalarının kısılıp, tasarruflarının artmasıyla kapısı çalınan ilk adreslerden biri hisse senedi piyasaları oldu. 

Bunun yanı sıra her şeyin online ortama taşındığı 'de teknoloji kullanımı da arttı. Bu, mobil ortamlarda al-sat emirlerinin verilmesini hem kolaylaştırdı hem de maliyetleri düşürdü. 

"30 yılın yatırımcı sayısı, bir senede borsaya girdi"

Bir diğer gerekçe ise pandemi nedeniyle halka arz planlarını bekleten şirketler. 

Doğaner'in açıklamasına göre yatırımcının hisse senedi piyasasına olan ilgisiyle, bir süredir bekleyen şirketler özellikle sonuna doğru halka arzlar için kolları sıvamaya başladı. 

Dr. Berra Doğaner, Türkiye borsalarında 30 küsur yıldır yaklaşık 1 milyon bin civarında olan yatırımcı sayısının 'de 2 milyon bin üzerine çıktığını, yeni gelenlerin çoğunun küçük yatırımcılar olduğunu söyledi. 

Dr.-Berra_MG_jpg

Piramit Menkul Değerler Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Berra Doğaner/ Fotoğraf: Twitter


Doğaner'in aktardığına göre 'deki halka arzların değeri diğer yıllara kıyasla düşüktü. Ancak birim zamanda getirisi çok yüksekti. Bu durum, yeni gelen yatırımcının halka arzlara ilgisini kuvvetlendirdi. Kuvvetli talebi gören şirketler de halka arz planlarını hayata geçirmeye başladı. 

"Yeni halka arz edilen şirketler endeksi, normal endeksimizin daha üzerinde getiri sağladı" diyen Doğaner, Borsa ve SPK'da 40 civarında daha halka arz başvurusunun beklediği yönünde duyumlar aldıklarını aktardı. 

Yabancının çıktığı hisseye yerli de yanaşmadı

Türkiye piyasası özelinde bir gelişme daha küçük yatırımcıyı yeni halka açılan şirketlere yöneltti: Yabancı yatırımcı çıkışları. 

Yabancı yatırımcılar, 'de Türk varlıklarından son beş yılın en sert çıkışını gerçekleştirdi. Yılın toplamında hisse senetlerinde 4,26 milyar, borçlanma senetlerinden 4, 98 milyar ve toplamda 9,24 milyar dolarlık çıkış kaydedildi. 

Doğaner'in açıklamasına göre BIST 30 ve BIST 50 endekslerinde işlem gören, Türkiye'nin büyük ve sağlam şirketlerindeki çıkışları gören yerli yatırımcı da bu şirketlerin hisselerinden uzak durdu. Onun yerine küçük sermayeli, sert ve hızlı fiyat hareketleri olan hisseler tercih edildi. 

türk lirası reuters


Bir kısım yatırımcının da kötü yönlendirmelere maruz kaldığını söyleyen tecrübeli SPK uzmanı, "Yatırımcı önce sığ hisselere yöneldi. O sırada halka arzlar gelmeye başladı. Halka X fiyatından arz edilen şirketin hisse değeri, her gün tavan, tavan giderek 10 günde 2X oldu. Şirketin gerçek değerinden çok kısa sürede çok hızlı uzaklaştı. Küçük yatırımcıda da ‘her halka arz olan tavan yapacak' algısı oluştu" değerlendirmesini yaptı. 

"Gerekirse kârınızı alıp çıkın"

Bu aşırı talep ve sürekli yukarı itilen fiyatlarda son bir haftada bir miktar sakinleme görüldüğünü aktaran Doğaner ise yatırımcıları, fiyatı aşırı şişmiş hisselerden uzak durmaları konusunda uyardı. 

Doğaner'e göre başlangıç halka arz fiyatından alınan hisselerde belli bir prim yapılmış olması çok normal. Ancak hisseleri, aşırı fiyatlandıkları noktada almakta ısrarcı olmak ise çok riskli. 

Son bir yılda borsaya giren kişilerin çoğunluğunun, 5 ila 20 bin lira altı hesap açan küçük yatırımcılar olduğunu hatırlatan Doğaner, şunları söyledi: 

Bu kişiler zor kazanıyorlar, dolayısıyla tasarrufları da yatırımları da çok kıymetli. Bunlar çarçur olmasın diye uyarılarda bulunuyoruz. 

Kısa sürede çok primlenmiş hisse senetlerinden uzak durun. Kârdaysanız kârınızı realize edin. Gerekirse kenara çekilin. Gerekirse daha az primlenen, daha ucuz hisse senetlerine yatırım yapın. 


Hisse senedi yatırımları iki kattan fazla artı 

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Yönetim Kurulu Başkanı Attila Köksal da Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) verilerini paylaşarak başladı. 

Buna göre yılı başında 23 milyar dolar olan hisse senedi yatırımları bugün 52 milyar dolar seviyesinde. Yabancı yatırımcılar ise son yılda yaklaşık 23 milyar dolar tutarında hisse sattılar. 

Attila Köksal Youtube

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Attila Köksal / Fotoğraf: Youtube-KanalFinans


Halka arzların artmasının şirketlerin özkaynaklarını güçlendirmeleri bakımından olumlu olduğunu söyleyen Köksal, vatandaşların da hisse senedi yatırımları ile yatırım yaptıkları şirketlerin büyümelerinden pay aldığını hatırlattı. 

"Ancak, halka arz programlarının iyi düzenlenmesinde fayda vardır" diyen Köksal, fazla arzın sınırlı bir talep ortamında borsanın genel gidişatına zarar verebileceğini söyledi.

"Aşırı yükselen fiyatlar, şirket değerini yansıtmıyor"

Köksal'a göre diğer bir sorun da halka arzlar sonrasında hisse fiyatlarında gözlenen aşırı yükselme. Bazı hisselerin fiyatlarının halka arzı takip eden birkaç hafta, hatta birkaç gün içinde yaptığı aşırı primlerin açıklanmasının zor olduğunu söyledi FODER Başkanı ve ekledi: 

Bu yüksek seviyelerden alım yapan yatırımcıların zarar etme ihtimalleri çok yüksek. 

Diğer yandan, borsada işlem gören birçok küçük ve orta ölçekli şirketin hisse fiyatları aşırı yüksek sevilere yükselmiştir. Bu fiyatlar şirket değerlerini yansıtmamakta olup, bunlarda büyük düşüşler olması kaçınılmazdır. Bu sürdürebilir bir durum değil. 

"Faiz kazancı olmayınca hisse senetlerine yönelim oldu"

Yerli yatırımcıların hisse senetlerine olan ilgilerinin nominal faizlerin yüzde 10'un altında, reel faizlerin ise negatif olduğu yılında zirveye çıktığını söyleyen Köksal, şu değerlendirmelerde bulundu: 

Mevduat faizleri düşünce vatandaş önce dövize ve altına daha sonra hisse senetlerine yönlendi. Bu ortamda spekülatörler de fırsat görüp hisse senetlerini yukarı çektiler. Özellikle küçük ve orta ölçekli şirketler için. Çünkü orada yabancı satışı yok. 

Bu böyle olumlu bir hava yarattı borsada. Sonra halka arzlar başladı. Önce az sayıdalardı ve iyi pirim yaptılar. Şirket sahipleri de "Borsa'da iyi fiyatlama var. Ben şirketimi iyi fiyattan borsada halka açabilirim"i gördüler. Şimdi miktarları arttı. Arz-talep dengesi bozuldu. 


"Vatandaşın kurşunu azalıyor"

Vatandaşın kurşununun da yavaş yavaş bittiğini ancak halka arzların devam ettiğini söyleyen Köksal, halka arz fiyatlarının yanlış olmadığını ancak halka arz sonrası oluşan fiyatların çok yanlış yerlere gittiğini aktardı. 

Köksal da Berra Doğaner gibi yatırımcılara hisse satın almalarını ancak olması gereken fiyatın katından almamaları gerektiğini söyledi. Çünkü bu seviyelerde yapılan kayıpların geri alması da zor. 

Enflasyon yüksek, dolarizasyon yüksek; Yeni alternatif hisse

Sardis Research Kurucusu Evren Kırıkoğlu da Attila Köksal gibi parayı Türk Lirası'nda tutmanın getireceği sıkıntılar nedeniyle hisse senedi yatırımlarında yükseliş olduğunu söyledi. 

"Enflasyon ve dolarizasyon çok yüksek. Bankaya faize yatırıp faizden medet ummanın bir anlamı kalmadı. Yatırımlarınızı çeşitlendirmek istiyorsanız bir sonraki adım hisse senedi" diyen Kırıkoğlu, şirketlerin de sermayelerini artırmak için kredi kullanmak yerine borsaya açılmayı tercih ettiğini çünkü şirketlerinin daha fazla değerlenebileceğini öngördüklerini söyledi. 

Bunun yanı sıra yabancı yatırımcının yokluğunda yurt içindeki hesap sayısının arttığını, bunun da şirketleri halka arz için teşvik etme ihtimali olduğunu söyleyen Kırıkoğlu'na göre de bu durum sürdürülebilir değil. 

Sardis Research Kurucusu, "Hiçbir derinliği olmayan, arkasında büyük bir kurumsal bir destek bulunmayan, tahtası sığ, küçük sermayeli, manipülasyona açık hisselerde bu kadar çok küçük yatırımcının yoğunlaşması iyi değil" diye konuştu. 

Halka arz nedir?

Belli büyüklükte bir şirketiniz olduğunu varsayalım ve diyelim ki iki ortaksınız. 

Belki kredi kullanmadan finansman sağlamak istiyorsunuz, belki de yatırımlarınıza fon arıyorsunuz… 

Hisse senetlerinizi Borsa İstanbul'da satışa çıkardığınızı ilan edip, yatırımcılara "siz de hissedarımız olabilirsiniz" dediğiniz anda şirketinizi de halka arz etmiş oluyorsunuz. Bu işlemi yürütmesi için de bir aracı kurum veya bir banka ile anlaşıyorsunuz. 

Borsa İstanbul'un "Halka Arz ve Borsa İstanbul'da İşlem Görme" kılavuzuna göre halka arz, bir şirkete finansman ve likiditenin yanı sıra tanınırlık ve kurumsallaşma da sağlıyor.

Zira, şirkete yeni ortaklar almak sorumlulukları artırırken, hesap verilebilirliği mecbur kılıyor. Halka arz olunan bir şirketin bilançosunu açıklaması zorunlu hale geliyor. 

Her şirket halka arz olabilir mi?

Hayır. 

Borsa İstanbul'da üç farklı pazar bulunuyor. Bir nevi futbol ligleri gibi düşünelim… 

Büyük ölçekli kuruluşların işlem gördüğü Yıldız Pazar, orta ölçekliler için ana pazar ve daha küçük kuruluşlar için alt pazar. 

'in şubat ayı itibarıyla Borsa İstanbul'un yayımladığı Kotasyon Yönergesi'nde değişikliğe gidildi. 

Buna göre halka arz edilen şirket alt pazarda işlem görecekse en az 40 milyon liralık halka arz yapmalı. Ya da diğer bir koşul olarak şirket, değerinin yüzde 25'ini halka açmalı. Yani şirketin piyasa değeri en az milyon lira olmalı.

borsa-istanbul-endekslerden-iki-sifir-atiyor_f8abaadxjpg


Halka arz edilecek payların değeri alt pazarda daha önce 20 milyon liraydı. Ancak bu, düşük bir miktar olduğu için manipülasyona da açıktı. 

Ana pazarda halka arz edilecek şirketin ise toplam değeri en az milyon lira olmalı. Şirket, en az yüzde 20'sini halka arz etmeli. Yani bu işlemin değeri 75 milyon lira olmalı. 

Yıldız pazarda halka arz edilen payların piyasa değeri şartı ise milyon liradan milyon liraya çıkartıldı. Halka arz oranı yüzde 15 şart koşulurken, şirket değeri ise en az 2 milyar lira olmalı. 

Ayrıca, Yıldız Pazar için yapılan başvuruda halka arz sonrasında "halka arz edilen payların piyasa değeri" şartı olarak asgari milyon liranın sağlanamaması halinde başvuru kabul edilmeyecek.

Hangi kurumların onayı gerekli?

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ve Borsa İstanbul. 

Şirketin hisselerinin halka arz süreci SPK'nın, Borsa'da işlem görme süreci ise Borsa İstanbul'un incelemelerine tabi. 

Yatırımcıları şirket hakkında bilgilendirmek için hazırlanan belge izahname, onay için SPK'ya sunuluyor. Borsa İstanbul'a da ilgili pazarda işlem görmek için müracaat ediliyor

Hem Borsa İstanbul hem de SPK uzmanlarınca şirket incelemesi yapılıyor. Şirketin borsada hangi pazarda işlem göreceği belirleniyor. 

Halka arz sonrası ise şirketler, yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek açıklamaların zamanında kamuya açıklanmasını sağlamak ve kamuya bilgiyi eşzamanlı olarak ulaştırmakla yükümlü. 

Halka arz yöntemleri nelerdir?

İki yöntem izleniyor. 

Ya mevcut ortaklar ellerindeki hisseleri yeni hissedarlara satıyor ya da hisseler, sermaye artırımı yolunu tercih ediliyor. 

Bir şirketin ortakları, ellerindeki payları sattığında oluşan kaynak, bu ortaklara finansman sağlıyor. 

Şirkete ek kaynak sağlamak ve yapısını güçlendirmek için tercih edilen yöntem ise sermaye artırımı. Sermaye artırımında şirket, oluşan yeni hisseleri halka arz ediyor ve gelen gelir, "dış kaynaklı finansman" olarak kaydediliyor. 

Halka arz edilen şirketin hissesi nasıl alınıyor?

Bir kere yatırımcının, halka arz edilmiş şirketin izahnamesini, şirket hakkındaki araştırma raporlarını, fiyat tespit raporunu ve finansal tabloları dikkatle,  bir uzman eşliğinde analiz etmesi gerekiyor. 

Halka arz ise talep toplama yöntemi ya da Borsa'da satış yöntemiyle gerçekleşiyor. 

Talep toplama yönteminde yatırımcıların satışa sunulan hisselere ilişkin talepleri toplanıyor. 

Belirlenmiş sabit bir fiyattan kaç adet hisse alınmak istendiğinin belirtilmesi, asgari bir satış fiyatı üzerindeki fiyat tekliflerinin toplanması ya da tavan ve taban fiyat arasındaki fiyatlardan hisse talep edilmesi, talep toplamanın üç farklı yolu. 

Son 3 Yıldaki Borsa İstanbul Halka Arzlarının Görünümü

’de 8 tane, ’de 52 tane, ’de de bu yazının yazıldığı 21 Eylül ’ye kadar 30 şirket halka arz oldu. Yani, son 3 yılda toplam 90 şirketin halka arzına tanıklık ettik. 

Bazı yatırımcılar ise borsa ile halka arzlar sayesinde tanıştı. Borsa İstanbul’un kimyasının değişiminde bu durum da rol oynadı desek, herhalde abartmış olmayız. Halka arz sırasında şirketlerin yayınladıkları izahnamelerde yer alan kısa vadede yapılacaklara ilişkin bilgiler ise yatırımcıların ilgisini halka arzdan sonraki süreçte de oldukça artırdı. 

  • Şirketler halka arzlarda bireysel ve kurumsal yatırımcılardan fon (para) toplarlar. Topladıkları bu fonla ne yapacaklarını (yeni fabrikalar, üretim tesisleri, ürün gamını genişletme, borç vs.) yatırımcılara şeffaf bir şekilde anlatırlar. Bunlara da &#;halka arzdan elde edilen fonun kullanım yerlerine ilişkin rapor&#; denir. 

Halka arzlarda yaşanan coşku her ne kadar yüksek olsa da sonrasında çoğu hissenin unutulduğunu da gözlemledik. Fakat böyle durumlarda uzun vadeli hisse pozisyonu taşındığında veya yaşanan coşku sonrasında fiyat hereketinin yatay olduğu dönemde hisse alımı yapanların çok daha kazançlı çıktığına da tanık olduk. Tabii bu noktada hisseye olan ilginin seviyesi, sektörü ve sürece yayılan işlem hacmi oldukça önemli. Bu nedenle her şeyden önce işlem hacmine bakmamız gerek. Çünkü hacim bizim olmazsa olmazımız. 

Bu şirketlerden bazıları oldukça yüksek işlem hacimlerine ulaşırken bazıları ise çok düşük işlem hacimleri ile işlem görmeye devam ediyor. Bunda tabii ki sektörlerin etkisi oldukça büyük. Eylül ayı ortalama işlem hacmi en yüksek hisse senetleri; Kontrolmatik (KONTR), Smart Güneş (SMRTG) ve Girişim Elektrik (GESAN) oldu.

Önce sektörel olarak bu şirketleri, bazılarında daha da detaylı ayrımlara  giderek inceleyelim. Tabii bazı şirketler çok farklı sektörlerde birden boy gösteriyor. Örneğin Kontrolmatik gibi, onlara yazının devamında ayrı bir parantez açacağız. Bir de burada yenilenebilir enerji şirketlerini ayrıca göstermek istedik.

Hisseler ve Bulundukları Sektörler

Yenilenebilir Enerji: 

  • Girişim Elektrik (GESAN) 
  • Smart Enerji (SMRTG) 
  • Aydem Yenilenebilir Enerji (AYDEM)
  • Galata Wind Enerji (GWIND)
  • Kartal Yenilenebilir Enerji (KARYE)
  • Hun Yenilenebilir Enerji (HUNER)
  • Esenboğa (ESEN)
  • Margün Enerji (MAGEN)

Elektrik, Gaz ve Geri Dönüşüm:

  • Can2 Termik (CANTE)
  • Consus Enerji (CONSE)
  • Doğu Aras Enerji (ARASE)
  • Naturelgaz (NTGAZ)
  • Başkent Doğalgaz (BASGZ)
  • Biotrend (BIOEN)
  • Manas Enerji (MANAS)

Bilişim, Yazılım ve Teknoloji: 

  • Mia Teknoloji (MIATK)
  • Hidropar (HKTM)
  • Obase Bilgisayar (OBASE)
  • VBT Yazılım (VBTYZ)
  • ATP Ticari Bilgisayar Ağı (ATATP)
  • Hitit Bilgisayar (HTTBT)
  • E-Data Teknoloji (EDATA)
  • ARD Grup Bilişim (ARDYZ)
  • Matriks Bilgi Dağıtım (MTRKS)

Gıda:

  • Fade Gıda (FADE)
  • Elite Naturel (ELITE)
  • Kütahya Şeker Fabrikası (KTSKR)
  • Kervan Gıda (KRVGD)
  • Selva Gıda (SELVA)
  • Yayla Gıda (YYLGD)
  • Orçay (ORCAY)

Kimya ve Plastik: 

  • Kimteks Poliuretan (KMPUR)
  • Mercan Kimya (MERCN)
  • Rainbow Polikarbonat (RNPOL)
  • Işık Plastik Sanayi (ISKPL)
  • Panelsan Çatı Cephe Sistemleri (PNSLN)
  • Bayrak EBT (BAYRK)
  • Europen (EUREN)

Kağıt ve Ambalaj: 

  • Europap Tezol (TEZOL)
  • Koroplast Temizlik (KRPLS)
  • Barem Ambalaj (BARMA)
  • Konya Kağıt (KONKA)

İlaç ve Sağlık: 

  • Gen İlaç ve Sağlık (GENIL)
  • Anatolia Tanı ve Biyoteknoloji (ANGEN)
  • Türk İlaç ve Serum Sanayi (TRILC)
  • Nasmed Özel Sağlık (EGEPO)
  • Meditera Tıbbi Malzeme (MEDTR)

Gayrimenkul: 

  • Ziraat Gayrimenkul (ZRGYO)
  • Kızılbük Gayrimenkul (KZBGY)
  • Pasifik Gayrimenkul (PSGYO)
  • Şeker Gayrimenkul (SEGYO)
  • DAP Gayrimenkul (DAPGM) 

Tekstil: 

  • Suwen Tekstil (SUWEN)
  • Rubenis (RUBNS)
  • Sun Tekstil (SUNTK)
  • İşbir Sentetik (ISSEN)
  • Ensari (ENSRI)

Metal Sanayi ve Makina: 

  • IMAS Makina (IMASM)
  • BMS Birleşik (BMSTL)
  • BMS Çelik (BMSCH)
  • Makim Makina Teknolojileri (MAKIM)
  • Dinamik Isı (DNISI)

Aracı Kurum,Holding ve Girişim:

  • OYAK Yatırım (OYYAT)
  • Ünlü Yatırım (UNTLU)
  • Investco (INVES)
  • Kiler Holding (KLRHO)
  • Hedef (HEDEF)
  • Pardus (PRDGS)

Mühendislik: 

  • Birleşim Mühendislik (BRLSM)
  • YEO Teknoloji (YEOTK)
  • Kontrolmatik (KONTR)

Distribütör: 

  • Aztek Teknoloji (AZTEK)
  • Mobiltel İletişim Hizmetleri (MOBTL) 
  • Penta Teknoloji (PENTA)

Taş-Toprak Endeksi: 

  • Kalekim (KLKIM)
  • Boğaziçi Beton (BOBET)

Turizm: 

  • Gezinomi (GZNMI)
  • Gür-Sel Turizm (GRSEL)
  • Tureks Turizm (TUREX)

Araç Filo: 

  • LDR Turizm (LIDER)
  • Escar Turizm (ESCAR)

Seramik: 

Reklam ve Ajans: 

Finansal Kiralama: 

Mobilya: 

  • Koleksiyon Mobilya (KLSYN)

Demir-Çelik: 

  • Kocaer Çelik Sanayi (KCAER)

Haber Ajansı: 

  • İhlas Haber Ajansı (IHAAS)

Ev Aleti: 

Varlık Yönetim: 

  • Gelecek Varlık Yönetimi (GLCLY)

Perakende: 

  • Ersan Alışveriş Hizmetleri (KIMMR)

Sektörel olarak ’de en gözde sektörler, yenilenebilir enerji ve diğer enerji-gaz şirketleri oldu. Hacim daha çok bu taraftaydı. Bu, dönemselliğe göre değişebilecek olsa da buradaki işlem hacimlerinin önümüzdeki süreçte de düşük olmayacağını söylemekte fayda var. Gayrimenkul tarafı da son dönemde hareketliydi.

İşlem hacmi yüksek olan diğer şirketler ise daha çok piyasa değeri yüksek ve yeni halka arz olmasına rağmen temettü vermeye başlayan şirketlerin bazıları oldu. 

Önce temettü veren sanayi şirketlerine bakalım. Genelde Borsa İstanbul’da genel olarak istikrarlı temettü veren şirketler, sanayi şirketleri oluyor. 

Burada KMPUR, TEZOL, KLKIM, KONKA ve MERCN’ı sayabiliriz. 

Enerji ve gaz tarafında GWIND, NTGAZ, BIOEN öne çıkanlardan yalnızca birkaçı. 

İlaçta ise ANGEN en yüksek temettüyü öderken MEDTR ve GENIL de temettü verdi. 

Tekstilde SUNTK ve ISSEN, gıdada ise ELITE’i temettü verenler kısmında gördük.

Eylül Ayında İşlem Hacmi 20 Milyon Liranın Altında Olan Hisseler

90 şirketin 14’ünde ise 30 günlük ortalama işlem hacmi 20 milyon liranın altında oldu. 

Bu hisseler;

  • EGEPO
  • IHAAS
  • TUREX
  • INVES
  • ARZUM
  • ESCAR
  • PNSLN
  • BRLSM
  • DNISI
  • VBTYZ
  • BAYRK
  • RNPOL
  • DAPGM
  • ENSRI

Bu durumda bu şirketlerden bazılarının çok ciddi prim yapması, bazılarında sektörel ilgisizlik, bazılarında da şirket hakkında bilgisi olan yatırımcıların çok az olmasının da katkısı var diyebiliriz.

Son 3 Yıldaki Borsa İstanbul Halka Arzlarının Görünümü

Piyasa Değeri 1 Milyar Liranın Altında Olan Hisseler

Şu an 90 şirketin 22sinin piyasa değeri ise 1 milyar liranın altında. 

Bunlar; 

  • BAYRK
  • RNPOL
  • BMSCH
  • MANAS
  • DNISI
  • ORCAY
  • ARZUM
  • ENSRI
  • OABSE
  • VBTYZ
  • PCILT
  • EDATA
  • BMSTL
  • SELVA
  • FADE
  • PRDGS
  • GZNMI
  • MTRKS
  • KARYE
  • GRSEL
  • MAKIM
  • ULUFA 

Bunların çoğunda da işlem hacminin düşük olduğunu gözlemliyoruz.

Halka Arzdan Sonra Popülerliğini Kaybetmeyen Hisseler

Halka arzından bu yana ilgi toplayan, her daim gündemde kalmayı başarabilen ve yatırımcı kitlesine ulaşan hisse senetleri de oldu. Bunların sayısı oldukça az. Önemli olanlar arasında; Kontrolmatik, Girişim Elektrik, Smart Güneş var diyebiliriz. Bunlar aynı zamanda eylül ayı son 30 günde en çok işlemin gerçekleştiği hisse senetleri. 

Son halka arz olan şirketlerden HKTM de oldukça talep gördü. İlginin zamana yayılıp yayılmayacağı ise takip edilecek. 

Halka arzdan sonra uzun süredir ekranlarda olmasa da son dönemde sektörel olarak AYDEM, GWIND, NTGAZ da öne çıktı. Bu nedenle sektörel olarak takip etmek de önemli. Örneğin; yazılım,bilişim ve teknoloji şirketlerinin çoğunluğu, yurt dışı gelişmelerin de etkisiyle ’yi son derece durgun geçiriyor. Ancak ilerleyen dönemlerde bu sektörler de öne çıkarsa yatırımcıların araştırmalarını şimdiden yapması gerekiyor.

Bu verilerden sonra Kontrolmatik ve Kimpur incelemesi ile yazımızı bitirelim.

Kontrolmatik Hisse Yorum

Kimpur Hisse Yorum

-İbrahim Ethem Afacan

Son 3 Yıldaki Borsa İstanbul Halka Arzlarının Görünümü

Bu içerik, içeriğin yayınlandığı günkü veriler baz alınarak hazırlanmıştır. İçerikte geçen hedef fiyat tahminleri, uzman ve analist yorumları bu içeriğin yayınlandığı tarihte geçerlidir. Bu tahmin ve yorumlar zaman içinde değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Kullanılan hisse işlem görselleri; hisse adı, fiyatı ve grafikleri de dahil temsilidir, yatırım tavsiyesi değildir. 

Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir