kışın evde domates nasıl yetiştirilir / kışın evde domates yetiştirme haberleri - Yasemin

Kışın Evde Domates Nasıl Yetiştirilir

kışın evde domates nasıl yetiştirilir

Saksıda domates nasıl yetiştirilir? Domates ekimi ve bakımı nasıl yapılır?

Saksıda domates yetiştirmenin püf noktaları nelerdir? Domates ekimi ve bakımı ile ilgili püf noktaları sizler için bir araya getirdik. Evinizde domates yetiştirebilir, organik domateslerle mükemmel yemekler, salatalar hazırlayabilirsiniz.

Peki domates ekimi nasıl yapılmalı?Domates bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Domates ekimi hangi ayda yapılır? Toprak hazırlığı nasıl olmalı? Domates bakımı, sulanması ve budanması nasıl yapılır? Irmak Naz Saf anlattı&#;

EVDE SAKSIDA DOMATES NASIL YETİŞTİRİLİR?

Domatesi mevsiminde dalından yemenin tadı apayrı olur. Bir çok kişi bu mutluluğu yaşamaktan çok zevk alır. Evde saksıda domates nasıl yetiştirilir merak ediyorsanız Naz Irmak Saf (Bitkili Evim) ın sizler için bir kaç önerisi var.

DOMATES BAKIMI

Domatese eğer saksıda bakacaksanız derin, drenaj delikleri olan, geniş bir saksı tercih etmelisiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Domateslerim neden olgunlaştıkça çatlıyor? Çatlamış domates iyi midir?

DOMATES EKİMİ İÇİN TOPRAK HAZIRLIĞI NASIL OLMALI?

SAKSIDA DOMATES YETİŞTİRMEK

Toprak olarak gübre ve bahçe toprağı kullanırsanız verimli meyve alma olasılığını arttırmış olursunuz.

Domatesi eğer fide olarak dikecekseniz toprak seviyesinde dikmeye özen gösterin. Gübreleme için doğal gübre kullanmaya çalışın ve gübreleme döneminde yavaş yavaş gübre vererek köklerin gübreden verimli yararlanmasına yardımcı olun.

Her bir gübrede domates kök verecek ve bu gübreyi bünyesine daha rahat şekilde alacaktır.

DOMATES EKİMİ NASIL YAPILIR?

Domatesten verim almak için aspirin ve yumurta kabuklarından faydalanabilirsiniz. Aspirin bağışıklığına, yumurta ise sağlıkla büyümesine yardımcı olacaktır. Fide ya da tohumu dikmek için açılan çukura bu malzemeleri koyup dikimi gerçekleştirebilirsiniz. Güneşi sever. Gün içerisinde saat güneş alabilir.

DOMATES EKİMİ HANGİ AYDA YAPILIR?

Domates tohumları mart ayı sonunda saksıda ve balkondaki yerini alabilir. Tohumları bölmeli, hava delikli saksılara dikin. Toprağı sürekli nemlendirin. Fidelerin çıktığını gözlemlediğinizde güneşli ortama saksınızı taşıyın. Hazır fide dikecekseniz koyu yapraklı, bol köklü, kalın ve kısa saplı olanları seçin.

Domates bakımında su ve gübre miktarı, doğru zamanda ve periyodik şekilde uygulanması çok önemlidir.

DOMATES SULAMASI NASIL OLMALI?

Saksıda domates

Domatesi sularken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri yaprağına su değdirilmeden sulama işleminin yapılmasıdır. Eğer yapraklara su değerse hastalanmasına sebebiyet vermiş oluruz.

Yine bir diğer püf noktası bitki üzerinde meyvesi görülünceye kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Bu süreçte toprağına çapa yapılmalıdır. Meyvesini verdiği andan itibaren sulaması belirli periyotlarla düzenli bir şekilde yapılır.

Bakımını yapacağınız saksının drenajının çok iyi olmasına ve suyu tutmayacak özellikte olmasına dikkat edilmelidir.

Fazla su bitkinin gövdenin kalınlaşması ve yaprakların büyümesine neden olur. Böyle bitkilerde meyve verimi düşük olur ve bitkinin bağışıklığının düşmesine kısa sürede hastalanmasına sebebiyet verir.

Yaz mevsiminde hava nemi düşük olduğunda sulama arttırılmalıdır. Hava nemi yükseldiğinde sulama azaltılmalıdır.

DOMATES FİDESİ ÇOĞALTMA

Kaliteli domateslerden tohum alınarak ertesi yıl için yetiştirebilirsiniz. Bunun için mutlaka ilk olgunlaşan domateslerin köke yakın, düzgün, iri, ve sağlam olanları seçilir. İşaret konur ve tamamen olgunlaşıp yumuşayınca koparılır.

Tohumları dikkatle ayrılır ve süzgeçte hafifçe yıkanıp bez üzerinde kurutulur. Tamamen kuruyunca ufalanır. Üzerine cinsi ve özellikleri yazılır. Rutubetten uzak bir yerde saklanır.

Domates tohumu uygun şartlarda 3 yıl tazeliğini korur. Buzdolabında nem geçirmeyen bir kapta saklayabilirsiniz.

SAKSIDA DOMATES YETİŞTİRMEK İLE İLGİLİ PÜF NOKTALAR

Sıcak ve ılıman iklimlerden hoşlanır. Her tür toprakta yetişebilmesine rağmen, domates yetiştireceğiniz toprağın drenajının iyi, derin, humus ve besin maddelerince zengin olmasına dikkat etmelisiniz.

Tınlı toprakları da çok sever ve bu toprakta yetişirse erken ürün verir. Ağır karakterli, su geçirgenliği zayıf ve havalanması zor topraklar, domates yetiştirmek için pek uygun sayılmaz.

Normal bir gelişim için sıcaklığın derece arasında olması gerekir ama en iyi sonuç 27 derece civarında alınır.

Domateslerin saçak kökleri oldukça derindir. Kökün derine ve yanlara dağılımı metreyi bulur. Saksıda yetiştirmek için de idealdir. Özellikle de çeri domates türünü balkonunuzda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.

Domates

DOMATESLERİM NEDEN SOLUYOR?

Soru: Domateslerimi dikeli 20 gün oldu ancak bazıları sanki susuzmuş gibi solmaya başladılar. Bazılarını kaybettim. Bunu önlemek ve diğerlerini de kaybetmemek için ne yapabilirim?

Mehmet Ardıç / Isparta

Cevap: Domateslerde belirli dönemlerde kök ile gövdenin başladığı yerde hastalık nedeniyle kurumalar olur ve üst tarafa köklerden sıvı iletilmediğinden kurumalar gerçekleşir. Bunu engellemek için ilaçlama
yapmanız gerekebilir. Ayrıca domateslerinizin diplerini çapalayarak toprakla doldurun. Toprakla dolan gövdelerden yeni köklenmeler yapar ve domates kurtulur.

DOMATES FİDELERİMİ NASIL KURTARIRIM?

Soru: Merhaba. Çocuklarım için balkonumdaki saksıda çeri domates yetiştiriyorum. Yaz başında diktiğim fidelerden tane domates aldık, yolda da bir o kadar var. Ancak ne yazık ki fidelerde beyaz, pamuk gibi bir şeyler çıkmaya başladı. Acaba ne olabilir? Nasıl önlem alabilirim? Yardımlarınız için teşekkürler…

Aysel Aktulu / İstanbul

Cevap: Domates bitkisi yaz aylarında yağışların olması ve nemin aşırı artması sonucunda hastalıklara yakalanır. Bunları engellemek için için etkin maddesi bakır oksiklorür ve chlorothalonil olan ilaçlar ile haftalık ilaçlama yapmanızda fayda var.

BAHÇEDE DE DOMATES YETİŞTİRİN

10 binden fazla çeşidi bulunan domatesi bahçenizde yetiştirmeniz oldukça kolay.

Fideden yetiştirme: Fidelerin en az yaprağa ulaşmış olmasına dikkat edin. Dikerken fide torfunun en üst kısmı toprak yüzeyiyle aynı hizada olmalı. cm’ye ulaşınca iple bir sırığa bağlayarak destekleyin. Dikmeden önce köklerindeki toprak parçalarını iyice temizleyin. Kökleri sapının alt kısmı boyunca uzadığından iyice derine gömebilirsiniz. Açtığınız çukura bir tatlı kaşığı kireç dökün. Bu kireç fidenin dipten çürümesini engeller.

Fideler gelişmeye başladıktan iki hafta sonra birinci çapayı yapın.

Tohumdan yetiştirme: Ekmek için en uygun dönem bahar dönemidir. Yarım litrelik bir saksıda 6 mm derine ekin. Tohum çimlenirken ortamın karanlık olmasına dikkat edin. Çimlendikten sonra bahçenizin güneş alan bir bölümüne fidenizi dikin.

Devetabanı çoğaltma ve bakımı nasıl yapılır? Çiçek özellikleri

Devetabanı çoğaltma ve bakımı nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir?

EVDE BENJAMİN BAKIMI

Evde Benjamin Bitkisi bakımı, sulaması nasıl yapılır? İşte püf noktaları

Bahçeler Şenlensin: 5 Adımda Saksıda Domates Nasıl Yetiştirilir?

Sürekli sebze olarak anılsa da, aslında domates bir meyve. Patlıcan ve biber gibi sebze bilinen diğer kardeşleriyle birlikte ‘solanaceae’ adlı kalabalık bir aileden geliyor. İlk kez ’lerin ortasında, Bolivya ve Peru’da yetiştirildiği biliniyor. Sırayla Amerika ve Avrupa’da hızla yayıldıktan sonra İtalyan ve İspanyol mutfaklarının yıldızı haline geliyor.

Bugün mutfağımızın vazgeçilmezlerinden olsa da aslında domatesin Osmanlı mutfağına girişi hayli geç. yy başlarında sadece et ve zeytinyağlı tabaklarında kullanıldığı biliniyor. Kısa sürede erik, kayısı, ayva gibi meyvelerin pabucunu dama atmayı başarıyor. Bugün meşhur Türk kahvaltımızdan çorba ve salataya hemen her yemekte domates kullanılıyor.

Kendine has aroması ve bol suyuyla saksıdaki dalından kopan mevsiminde domatesin şekerli ve sulu tadı soğuk market raflarında bekleyenlerle kıyaslanamaz elbette. Evde kendi domatesinizi yetiştirmenin en güzel avantajlarından biri de biftek, erik, yeşil ya da çeri domatese uzanan onlarca farklı çeşidini deneyebilme imkanınız olması.

İhtiyacınız olan malzemeler

Öncelikle yetiştirmek istediğiniz domates çeşitlerinin doğal tohumlarını edinin.

Evinizde iyi güneş alan bir alanınız olması şart. Soğuğu hiç sevmeyen domates mutlaka güneş ışığı görmeli. Saksıda yetiştirmeyi seçmeniz güneşe göre yerini değiştirebilme imkanı vermesi açısından da oldukça pratik.

Geniş ve direnajlı bir saksı rahatça ekmeniz, sulamanız ve uzayıp büyüyen dallara rahat alan bırakmanız açısından daha faydalı.

Verimli ve kaliteli bir toprak seçimi de lezzetli domates yetiştirebilmenin en önemli şartlarından.

Bahçe malzemesi satan marketlerden kolaylıkla temin edeceğiniz çimlendirme tepsisi başlangıç adımı için gerekli.

5 Adımda Saksıda Domates Yetiştiriciliği

1- Tohumdan domates yetiştirmek için çimlendirme tepsisinin içini bahçe toprağıyla doldurun. Bölme içlerine fazla derin olmayan delikler açarak tohumları ekin.

2 – Çimlendirmeyi tercihen karanlık ve sıcak bir alanda yapabilmek için tepsinin üzerini koyu renk kağıt veya poşetle örtebilirsiniz. Toprağı sulayarak sürekli nemli tutun. Kısa bir süre içinde çimlenmeye başlayacaklardır.

3- Domates fideleri kendilerini göstermeye başladığında tepsiyi güneş alan bir alana yerleştirin ve üzerini açın. 2 hafta güneşli alanda çimlendirmeye devam edin ve sonra saksıya taşıyın.

4- Seçtiğiniz direnajlı geniş saksıları verimli toprakla ve gübreyle destekleyerek fideleri aktarın. Köklerinizi toprakla iyice kapadığınızdan emin olun.

5- Domateslerinizi düzenli sulayın ve sürekli nemli tutun. Parmağınızla toprağın nemini kontrol ederek suya ihtiyaç duyduğunda sulamanız yeterli. Fazla sulamaktan ve kuru bırakmaktan kaçının. ay gibi bir süre içinde meyve vermeye başlayacaklardır. Toprak ve gübre desteğini sürdürerek domateslerinizin verimini artırın.

Saksıda Domates Yetiştirmenin Püf Noktaları 

Domates fidelerini ekerken önce saksının en az üçte birini toprakla ve gübreyle desteklediğinizden emin olun.

Sadece ihtiyacı olduğunda sulayın. Parmağınızla toprağın nemini kontrol edebilirsiniz.

Dallar büyüdükçe sopa ya da çubuklarla destekleyin.

Domatesleri tutabildiğiniz kadar dalında tutun. Vaktinden önce çatlayan ya da düşenler fazla sık suladığınız ya da gübrelediğiniz anlamına gelebilir.

Yeterince kırmızı ve olgun olduklarında toplayın. Henüz olgunlaşmadan daldan düşenleri kraft kağıdına sararak kilerde bekletin.

Yeniçağ’dan dev hizmet. Kışın balkonda domates nasıl yetiştirilir?

Halk arasında İsrail tohumu olarak bilinen hibrit tohumundan elde edilen domatesinin genelde veriminin düşük olduğunun bilinmesi yerli tohuma ilgiyi artırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Muhtarlıklar Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı, Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü de tarımsal verimliliği yükseltmek, çiftçilerin milli tohumlara yönelimini artırmak ve kullanımını yaygınlaştırmak için “Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri” projesini hayata geçirmişti.

Yerli tohumla daha çok verim alındığını biliniyor. Bu süreçte kışın evde yerli tohumla domates nasıl yetiştirilir? Sorusu akıllara geldi.

PEKİ, KIŞIN EVDE NASIL DOMATES YETİŞTİLİR?

Domateslerin kışın yetiştirilebilmesi için fidanların, eylül ayının sonundan kasım ayının sonuna kadar yetiştirilmesi gerekmektedir. Fideler, ocak ayına kadar sürekli olarak bir yerde muhafaza edilmektedir. Fideler sıcak suyla sulanır ve bulundukları ortamın ısısı °C olması gerekir.

Domates tohumları mart ayı sonunda saksıda ve balkondaki yerini alabilir. Tohumları bölmeli, hava delikli saksılara dikin. Toprağı sürekli nemlendirin. Fidelerin çıktığını gözlemlediğinizde güneşli ortama saksınızı taşıyın.

İlk adım plastik bardak veya çimlenme tepsisini verimli bahçe toprağı ile doldurmaktır. Toprağı doldurduktan sonra üstünü hafifçe açarak domates tohumlarını ekin. Tohumların üzerini 1 cm olacak şekilde toprakla örtün.

Haziran ayından başlayarak Eylül ayına kadar ekim işlemi yapılmaktadır. Metrekareye, veya gr tohum atılmaktadır. Ekim derinliği, 1 cm olarak ekimi yapılmaktadır.

Kurak bölge şartlarında domatesin su ihtiyacı genel olarak şöyle bir dağılım gösterir; Mayıs ayında 3 günde bir su, Haziran ayında 2 günde bir su, Temmuz ayında 6 günde 5 su, Ağustos ayında 7 günde 4 su, Eylül ayında haftada bir olmak üzere toplam 18 kez sulanmalıdır.

Domates fidelerini ekerken önce saksının en az üçte birini toprakla ve gübreyle desteklediğinizden emin olun. Sadece ihtiyacı olduğunda sulayın. Parmağınızla toprağın nemini kontrol edebilirsiniz. Dallar büyüdükçe sopa ya da çubuklarla destekleyin.

Evinize iyi pencereler takılmış olsa bile, kışın cam soğuğu yayar ve domates fideli saksıların duracağı alanı yalıtmazsanız, pencere kenarında hızlı bir şekilde kiraz domates yetiştiremezsiniz. Köpük kauçuk parçaları, levhalar veya diğer yalıtkan yapı malzemeleri yapacaktır.

KIŞIN AÇIK BALKONDA DOMATES NASIL YETİŞİR?

Açık balkonda ise domatesin üzerine şeffaf naylonla bir alan oluşturulduktan sonra sera gibi muhafaza edilmesi gerektiği vurgulandı.

İlgili Haberler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası