osmanlı devleti başkentleri sırasıyla / Sırasıyla Osmanlı Devleti'nin Başkentleri Hangileridir? - En Son Haberler - Milliyet

Osmanlı Devleti Başkentleri Sırasıyla

osmanlı devleti başkentleri sırasıyla

Osmanlı Devleti’ne Başkentlik Yapan Şehirler Hangileridir?

Tarih Sırası İle Osmanlı Başkentleri

Osmanlı başkentleri, zamanın sosyo-ekonomik durumuna göre değişkenlik göstermiştir. Genel olarak stratejik bölgelerden seçilen başkentler, Osmanlı Devleti’nin yönetildiği yerler olmuştur. Peki, vaka yazıcılarının yazdıklarına göre hangi şehir kaç yıl başkentlik yapmıştır? İşte, Osmanlı Devleti’nin başkentleri;

  • Bursa (1326 – 1365 ) Toplam 39 Yıl
  • Edirne (1365 – 1453 ) Toplam 88 Yıl
  • İstanbul (1453 – 1923 ) Toplam 470 Yıl

Söğüt, İznik ve Bilecik’in Durumu Ne?

Osmanlı Devleti başkentleri, bazı konularda hala tartışma konusudur. Halil İnalcık gibi tarihçilere göre Osmanlı Devleti’nin kuruluşu 1302’dir. Bu nedenden dolayı da bu tarihten önce başkent saymak imkansız gibi görünüyor. Bu nedenden dolayı da Söğüt, İznik ve Bilecik başkentten ziyade birer oluşum merkezleridir. Oluşum merkezi ile ilgili ortak bir paydada buluşulmamıştır. Halk arasında Söğüt, İznik ve Bilecik’de başkentler arasında sayılırken tarihçiler arasında çoğu zaman sayılmaz.

Bazı kaynaklara göre de Söğüt, Osmanlı’nın ilk başkenti olarak bilinmektedir.

1) Osmanlı’nın İlk Başkenti; BURSA

Orhan Bey döneminde fethedilmiştir ve bununla birlikte Osmanlı’nın başkenti yapılmıştır. Başkent yapıldığı 1326’dan 1365 yılına kadar Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmıştır. Daha sonra sınırların genişlemesi ile birlikte başkent değişmiştir.

2) İkinci Başkent; EDİRNE

Osmanlı’nın 2.Başkenti olarak bilinene Edirne, Murat Hüdavendigar zamanında başkent ilan edilmiştir. Başkent yapıldığı 1365’den 1453 yılına kadar Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmıştır. Daha sonra büyük fetih; İstanbul’un fethi ile birlikte değiştirilmiştir.

3) Son Büyük Başkent; İSTANBUL

Osmanlı başkentleri arasında sonucu olan, hakkında methiyeler yazılan ve Hz. Muhammed (S.A.V) tarafından da müjde ile bildirilen İstanbul şehri, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453 yılında büyük bir askeri organizasyon ile fethedilmiştir. Fethedildiği tarihten Cumhuriyetin kuruluşu yani 1923 yılına kadar başkentlik yapan İstanbul, zamanımızda da ihtişamı ile tüm dikkatleri üzerine çekmektedir.

İstanbul’un şu anki sosyal durumu başkent ilan edildiği ilk dönemlere dayanmaktadır. Başkent ilan edildikten sonra Anadolu halklarından göçler ettirilen İstanbul, Türkleştirilmeye çalışılmıştır. Bu politikanın da başarılı olması sonucunda İstanbul tamamen Türk şehri olmuştur. Cumhuriyet yıllarında yapılan Nüfus mübadelesi ile birlikte de İstanbul’da kalan Yunan halkları Yunanistan’a gönderilmiştir.

Sıradaki haber:

İzmir’de iki otomobil çarpıştı; 1 ölü 1 yaralı

Sırasıyla Osmanlı Devleti'nin Başkentleri Hangileridir?

Osmanlı Devleti Ertuğrul Gazi tarafından alınan Bilecik ilinin Rumlardan alınmasından sonra başkent olarak Söğüt kabul edilmektedir. Zamanla sınırlarını genişleten Osmanlı Beyliği daha fazla bölgeye ulaşabilmek ve fetih hedeflerini uygulayabilmek için başkentlerini değiştirmiştir.

Sırasıyla Osmanlı Devletinin Başkentleri Hangileridir?

Osmanlı Devletinin başkentleri arasında ilk olarak bilinen başkenti Söğüt olmaktadır. Ertuğrul Gazi tarafından alınan Bilecik’ten sonra başkentin Söğüt olarak belirlendiği kabul edilmektedir.
Söğütten sonra başkent İznik olarak kabul edilmiş ve devletin sınırlarının genişlemesi ile fetih hareketleri hızlanmıştır. İznik’ten sonra başkent tekrar Bilecik olarak kabul edilmiştir. Bilecik’ten sonra ise başkent olarak Bursa 1326 da başkent kabul edilmiş ve tam 39 yıl Osmanlı Devletinin başkenti olarak kalmıştır.

Bursa’dan sonra 1365 yılında Osmanlı Devletinin başkenti Edirne olarak kabul edilmiştir. Osmanlı Devletinin iskan siyaseti düşüncesi ve İstanbul'u fethetmek niyeti taşıması Edirne’yi başkent yapmanın nedenleri arasında yer almaktadır. Edirne başkent olarak tam 88 yıl kalmış daha sonra ise İstanbul fethedildikten sonra başkent değiştirilmiştir.

Osmanlı Devletinin kuruluşundan itibaren elde etmeye çalıştığı İstanbul’un fethedilmesi sayesinde İstanbul başkent ilan edilmiş ve yıkılış sürecine kadar başkent İstanbul olarak kalmıştır. Osmanlı Devletinin yıkılma döneminde İstanbul’un kuşatılması nedeniyle Atatürk tarafından başkent Ankara’ya taşınmış ve böylelikle yeni bir Türk Devletinin kurulduğu gösterilmiştir. İstanbul Osmanlı Devletinin 470 yıl boyunca başkenti kabul edilmiştir. Osmanlı Devletine ait mimari eserlerin çoğunun İstanbul’da yer almasının nedeni de başkent olmasından kaynaklanmaktadır.

Osmanlı Devletinin başkentlerini sırasıyla belirtmek gerekirse ilk başkent Söğüt ikinci başkent İznik üçüncü başkent Bilecik dördüncü başkent Bursa altıncı başkent Edirne ve yedinci başkent İstanbul olarak kabul edilmektedir. Osmanlı Devletine en uzun başkentlik yapan iki il Edirne ve İstanbul’dur.
Osmanlı tarihinde en önemli eserlerin yer aldığı başkentlerde Osmanlı Devletinin izleri yer almaktadır. ​

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır