kış lastiği zorunluluğu kimleri kapsıyor / Kış lastiği hangi araçlara zorunlu ? - Haberler

Kış Lastiği Zorunluluğu Kimleri Kapsıyor

kış lastiği zorunluluğu kimleri kapsıyor

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU BAŞLIYOR..!Kış Lastiği Nedir ? Kış Lastiğini Hangi Araçlar Takmak Zorunda ? Kış Lastiği Takmamanın Cezası Ne Kadar ? Uygun Kış Lastiği Nasıl Anlaşılır ?



KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU BAŞLIYOR..!Kış Lastiği Nedir ? Kış Lastiğini Hangi Araçlar Takmak Zorunda ? Kış Lastiği Takmamanın Cezası Ne Kadar ? Uygun Kış Lastiği Nasıl Anlaşılır ?

Kış Lastiği Nedir? Uygun Kış Lastiği Nasıl Anlaşılır?

Kış Lastiği Zorunluluğuna Uyulmaması Durumunda Cezası Nedir?

KIŞ LASTİĞİ NEDİR ? ( UYGUN KIŞ LASTİĞİ NASIL ANLAŞILIR ? )

Kış Lastiği Nedir ?

Kış lastiği; üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. 
Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer.

Kış Lastiği Ne İşe Yarar?

Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.

Uygun kış lastiği nasıl anlaşılır ?

Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti; 
minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında ise (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti aranacaktır.

Seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunludur.

Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) işaretinin okunamaması halinde sırt deseninin kış lastiğine uygunluğu kontrol edilir. (Ek-1 Kış lastiği sırt desenleri)

Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur.

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU MU?

Kış Lastiği Cezası Nedir ?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan  yürürlüğe giren ''Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik''e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek. Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her yıl 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak kış lastiği kullanacak. Hava şartlarına bağlı olarak söz konusu süre, Bakanlık tarafından 1 ay uzatılabilecek. Bu kurala uymayan araçların işletmecilerine TL para cezası ve ceza puanı yaptırımı uygulanacaktır.

KIŞ LASTİĞİNİ HANGİ ARAÇLAR TAKMAK ZORUNDA?

Yönetmelikteki kış lastiği takma zorunluluğu, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsıyor. Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur.

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU ARAÇLARIN HANGİ DİNGİLLLERİ İÇİN GEÇERLİ ?

Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.
Kamyonet, minibüs ve “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞUNUN ŞEHİRLERE GÖRE UYGULAMASI NASIL OLACAK ?

Her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemle ve varsa Bakanlıkça belirlenen arttırımlı sürelerle sınırlı olmak üzere şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulaması ile ilgili hususlar ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili Valiliklerce belirlenir ve uygulanır. 
Bu illerde bulunan yol kenarı denetim istasyonlarında bu husus dikkate alınır.

RÖMORK VE YARI RÖMORKLARA KIŞ LASTİĞİ TAKMAK ZORUNLU MU?

Yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.
Bu zorunluluk  1 Aralık tarihinden itibaren aranır.

Yetki Belgeleri Hakkında Detaylı Bilgi Alın Tugem Hizmetlerin'den Yararlanın

  • Eğitim Takvimi

    SRC Belgesi Eğitimi, ÜDY Belgesi Eğitimi, TMGD Eğitimi, GMS, GMYS Eğitim Takvimi
  • Sınav Takvimi

    ÜDY / ODY, GMS / GMYS, SRC, SRC5 (ADR), ADR Tanker, TMGD Sınav ve Başvuru Tarihleri
  • Sınav Sonuçları

    ÜDY / ODY, GMS / GMYS, SRC1, 2, 3, 4, SRC5 (ADR), ADR Tanker, TMGD Sınav Sonuçları
  • Çıkmış Sınav Soruları

    ÜDY, ODY, GMS, GMYS, SRC, TMGD Çıkmış Sınav Soruları
  • Online Test ve Kitaplar

    Online Test ve Kitaplara buradan ulaşabilirsiniz

Mobil Uygulamalarımız

Android UygulamaiPhone Uygulama

Haber Bültenimize Üye Olun!

E-Posta adresinizi listemize ekleyin. Herkesden önce sizin haberiniz olsun!

T.C. ULAŞTIRMA ve ALTYAPI BAKANLIĞIT.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Hizmet verdiğimiz il ve ilçeler

İstanbul

Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçeliever, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Sancaktepe, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu

İzmir

Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı, Urla, Bergama, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Tire

Zorunlu kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor, hangi araçları kapsıyor ve ne zaman bitiyor? Kış lastikleri için yasal zorunluluk nedir? Kış lastiği uygulaması hangi illerde zorunlu? Kış Lastiği Takmama Cezası nedir? Kış lastikleri olmayan ticari binek araçlara ne kadar ceza kesilir? Kış lastiği kimlere zorunlu? Kış lastiklerinin önemi ne? Uygulamanın dışında hangi araçlar var? Kış lastiği zorunlu mu?

Peki, Denetimde nelere dikkat edilir? Lastik değiştirirken nelere dikkat edilmeli? Lastik değiştirmek kaç para? İşte Zorunlu kış lastiği uygulaması ve ayrıntıları

Aralık ayının girmesi ve soğukların iyiden iyiye hissedilmeye başlamasıyla her yıl olduğu gibi Türkiye’de Kış Lastiği Zorunluluğu gündeme geldi. Soğuk havada yollarda oluşabilecek buzlanma ve kar tehlikesine karşı ülkemizde zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması ile istenmeyen durumların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Her sene 1 Aralık -1 Nisan tarihleri arasında uygulanan kış lastiği uygulaması belli araçları kapsıyor. Bilindiği gibi, belirtilen tarihler arasında trafikte zorunlu kış lastiği takmayan araçlar para cezası ile karşı karşıya kalıyor. Peki Kış lastiği zorunlu mu? &#; Kış lastiği zorunluluğu ne zaman başlıyor ve ne zaman bitiyor? İşte, kış lastiği uygulaması hakkında merak edilenler, cezalar ve yaptırımlar&#;

Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Trafik kanununa göre şehirlerarası kargo, yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık&#;ta başlayacak ve 1 Nisan &#;ye kadar devam edecek. Resmi Gazete&#;de yayımlanan genelgeye göre Türkiye’de tescil edilmiş olsun veya olmasın şehir içi ve şehirlerarası karayollarında kargo, eşya ve yolcu taşıyan ticari araçların her yıl 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasındaki 4 ay boyunca Kış Lastiği takmaları mecburidir.

Ulaştırma Bakanlığı yönergelerine göre Türkiye sınırları içerisinde şehir içi ve şehir dışı otoyollarının çoğunda seyahat eden, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan ticari araçlar için 1 Aralık  ile 1 Nisan (31 Mart gece &#;a kadar) tarihlerinde kış lastiği kullanmak zorunlu olacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan ve ’de yürürlüğe giren yasa, nakliye şirketlerinin sahip olduğu araçlara kış lastiği takılmasını zorunlu kılıyor.

Kış lastiği takma zorunluluğuna uygun olmayan sürücüler geri çevrilebilir veya para cezasına çarptırılabilir.

Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan&#;da bitiyor

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kullanılması gereken zorunlu kış lastiği uygulaması, 1 Nisan Cumartesi günü itibarıyla sona erecek.

Kış Lastiği Takmama Cezası 

Aralık itibariyle birlikte Kış ayına giriş yapıyoruz. Dolayısıyla 1 Aralık tarihinden geçerli olmak üzere Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması devreye girecek. Bu uygulamaya uymayan sürücülere  yılı için kış lastiği takmama cezası TL ceza kesilecek.

Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlar için Kış Lastiği Uygulaması 1 Aralık Perşembe günü itibariyle başlıyor ve 1 Nisan Cumartesi gününe kadar devam edecek. Bu tarih aralığında zorunlu kış lastiği uygulamasını yaptırmayan ticari araçlaraKesilen ceza 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirim uygulanacak; TL ödenir. Ceza puanı ise 10&#;dur.

Söz konusu ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerlendirme oranı çerçevesinde 1 Ocak itibarıyla güncellenecek. Öte yandan kış lastiği taktırmama cezasının yeni yılla birlikte 2 bin TL olması bekleniyor.

Kış Lastiği Uygulaması Hangi Araçları Kapsar?

Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin, ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunludur.

Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının (KHK) no&#;lu Kanun Hükmünde Kararnamesi ile belirlenmiş olan; zorunlu kış lastiği uygulaması 4 ay boyunca yürürlükte kalacak ve takip eden yılın 1 Nisan gününe kadar devam edecektir.

  • Kararnameye göre kış lastiği kullanım zorunluluğu olan araçlar öncelikle yük ve yolcu taşıyan &#;A&#; türü yetki belgeli ticari araçlardır.
  • Otomobil ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapacaklara A1 yetki belgesi,
  • Otomobil ile Uluslararası yolcu taşımacılığı yapacaklara A2 yetki belgesi,
  • Oto kiralama işletmeciliği yapacaklara A3 yetki belgesi verilir.
  • Ticari taksiler, minibüsler, midibüsler, otobüsler, servis araçları, hafif ticari panelvanlar, kamyonetler, kamyonlar, çekiciler (tırlar), tankerler, yarı römorklar ve römorklar bu uygulamanın temel konusunu oluşturmaktadır.
  • Kamyon, çekici, tanker, kamyonet, otobüs gibi araçların tahrikli dingillerinde (çekiş olan tekerlekler) kış lastiği takılı olmak zorundadır.
  • Kamyonet, minibüs, midibüs vs gibi belirtilen &#;A&#; türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastiklerinde kış lastiği takılı olmalıdır.
  • Yarı römork ve römorkların frenleme tertibatının olduğu dingilleri üzerindeki tüm lastikler kış lastiği olmak zorundadır.

Kış Lastiği Zorunluluğu Hangi Araçları Kapsamaz?

Hususi tescilli taşıtların kış lastiği takma zorunluğu yoktur.

  • Binek ve hususi araçlar
  • Lastik tekerlekli traktörler
  • İki ve üç tekerlekli taşıtlarla yapılan taşımalar
  • Römork ve yarı römorklar
  • Türk Silahlı Kuvvetlerine ait taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar

Hususi kamyonet araçlarda kış lastiği zorunlu mu?

Resmi gazetede yayımlanan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile ilgili usul ve esaslar hakkında tebliğ yönetmeliğine göre yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekmektedir.

İl sınırları içerisinde, kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenir. Valilikler, kış lastiği uygulamasını, Bakanlıkça belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve/veya sonrasında 1&#;er ay uzatabilir.

Kış Lastiğinin Diş Derinliği Ne Kadar Olmalı?

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından açıklanan Kış Lastiği mevzuatına göre; Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliğinin 4mm, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliğinin 1,6 milimetreden az olmaması gerekiyor. Denetimlerde diş derinliği, lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülmektedir.

Kış lastiği alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Kış lastiği uygulaması ticari araçlar için zorunlu ancak hususi araçlar için uzmanlar mutlaka araçlara kış lastiği takılmasını tavsiye ediyor. Çünkü kış lastiği, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiği ya da dört mevsim lastiklerine oranla daha iyi ve yüksek yol tutuş ve yüksek güvenlikli seyahat imkanı sağlıyor.

Üzerinde M ve S işareti veya kar tanesi işareti bulunan kış lastiğinde en önemli kriter diş derinliğidir. Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiklerinde diş derinliğinin en az 4mm olması gerekiyor. Kamyonet, minibüs ve otomobillerde ise bu rakamın 1,6 mm’nin altında olmaması gerekiyor.

Kış lastiğinde dikkat edilmesi gereken bir başka husus da lastiğin üretim tarihidir. Lastik her ne kadar sıfır ve kullanılmamış olsa bile araç lastiklerinin bir raf ömrü olduğu için sürücülerin kış lastiği satın alırken mutlaka üretim tarihlerine bakmaları ve özellikle 4 yıl ve daha eski üretim tarihi olan lastiklerin alınmaması gerekiyor. Mümkünse o yıl içerisinde üretilmiş lastiklerin alınması uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

Bununla birlikte sadece karlı ve buzlu yollarda kullanılan sivri ve çivili lastikler de kış lastiği yerine geçmektedir.

Kış Lastiği Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hangi kış lastiği takılmalı, kış lastiğinin kuralları nelerdir?

Üzerinde M+S işareti ve/veya kar tanesi (snowflake) işareti bulunan ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu arttırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastiklerin kullanılması gerekir. Sadece buzlu ve karlı zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer.

M+S Kış Lastiği nedir?

Kış lastiklerinin üzerinde bulunan “M+S” harfleri İngilizce “Mud; çamur ve Snow; kar” kelimelerinin kısaltması olarak kullanılır. M+S lastiği (veya M&S, MS, M/S…) kısaca çamurlu ve karlı zeminlerde sürüşe uygun bir lastiktir.

M+S harfleri bütün kış lastiklerinde bulunur. Ancak, her M+S lastiği, kış lastiği değildir.  Nitekim bu işareti 4×4 lastiklerde, yaz lastikleri ve dört mevsim lastiklerinde ve hatta karavanlara yönelik yaz lastiklerinde bu işaret kullanılabilir.

Kış lastikleri ne zaman takılmalıdır?

Lastik değişimi 1 Aralık’tan önce yapılmalıdır. Kış lastiği taktırmak için bir lastik bayisine veya bir araç bakım merkezine gidebilirsiniz. Lastiğin araca takılması bir teknisyen tarafından gerçekleştirilmesi gereken belirli işlemler içerir. Lastik değiştirme işlemi 20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabilir.

Diğer yandan sürüş ve seyahat güvenliği için en iyi zaman, sıcaklık 7 C&#;nin altına düşmeden veya ilk kar yağışından öncedir. Birçok sürücü, ilk kar yağışının ardından servis departmanlarının telaşını önlemek için Aralık ayı öncesinde kış lastikleri takıyor.

Lastik değişimi ücretleri

yılı itibariyle Lastik sökme takma ücretleri (4 lastik için) binek araçlar için TL arası, SUV ve hafif ticari araçlar için TL aralığında değişiyor. Birçok bayide, söküm takım ve lastik balans gibi farklı hizmetlerin tamamı liraya sağlanıyor.

Kış Lastiğinin Faydaları Nelerdir?

Kış lastiği sadece kar yağdığında kullanmaz. O yüzden eskiden kar lastiği olarak bilinen bu ifade Kış Lastiği olarak adlandırılmaya başlandı. 7 derecenin altına düşen tüm sıcaklıklarda kauçuğun sertleşmesinden dolayı yaz lastiği değil kış lastiği kullanmak gerekir.

Sürüş ve seyahat güvenliği için mevsime göre doğru lastik seçimi önemlidir. Bir araçta kazaya sebebiyet veren unsurların başında lastik gelir. Araçta kullanılan lastiklerin de mevsime uygun olması ve yeterli diş derinliğinde olması gerekir.

Kış koşullarında karlı buzlu yollarda kış lastikleri daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlar. Islak, sulu ve çamurlu zeminde aracın kayma riskini azaltır.

Islak bir zeminde lastik üzerindeki olukların lastiğin temas yüzeyindeki suyu yeterince tahliye edememesine suda kızaklama (aquaplanning) adı verilir. Oldukça tehlikeli olan suda kızaklama aracın kontrolünün kaybolmasına ve kazalara sebebiyet verebilir. Havanın soğuk olduğu kış koşullarında kış lastikleri söz konusu suda kızaklama ihtimaline karşı daha güvenli olacaktır.

Yolcu ve eşya taşımacılığı yapan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlıyor… Kış mevsiminde güvenli bir şekilde sürüş yapmamızı sağlayan kış lastiği uygulaması zorunludur.

Siz de araçlarınızda kış lastiği kullanın, sevdiklerinize güvenle ulaşın. Frene değil kurallara güvenelim.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

Kış Lastiği Uygulaması Kimlere ve Hangi İllere Zorunluğu

Yollara kış, araçlara güvenlik geliyor:
Kış Lastiği Zamanı
 
Hem binek araçlar hem de taşımacılık araçları yılın dört mevsimi yola çıkıyor. Her mevsimin kendine özgü hava şartları da yollardaki araçların lastiklerini etkiliyor. Farklı hava koşullarında tam randımanla çalışabilmesi için lastiklerin mevsime uygun olması gerekiyor.
 
Kış aylarında yoldaki araçlar için tek risk kar yağışı değil. Yağmur ya da don olayları da lastiklerin performansını düşürüyor ve fren mesafesini uzatıyor. Lastikler yolu tam kavrayamadığında da kazalar meydana geliyor. Bu kazaların önüne geçebilmek ve kış aylarında araçların yoldaki güvenliklerini artırmak için kış lastiği uygulaması zorunlu tutuluyor. Özellikle yolcu ve eşya taşımacılığında kullanılan araçlar için kış lastiği kullanmak hem zorunlu hem de hayati. Can ve mal güvenliği ile güvenli seyahat için tüm araçlara mutlaka kış lastiği takmalarını tavsiye ediyoruz.
 
Kış lastiği, soğuk havaya dayanıklı kauçuk yapısı ve yol tutuşu artıran diş aralıklarıyla kış aylarında standart lastiklerden daha güvenli bir sürüş sunuyor. Hava 7°C civarında olduğunda normal lastikler sertleşiyor ve yolda kaymaya başlıyor. Kış lastikleri ise 7°C’den itibaren yola daha iyi tutunuyor ve yaklaşık %50 daha iyi yol tutuş ve fren sağlıyor.
 
Kamyon, kamyonet, çekici, tanker, otobüs, minibüs gibi araçlarda tüm lastiklerin kış lastiği ile değiştirilmesi gerekiyor. Araçta bulundurulan stepne lastiklerin de kış aylarında mutlaka kış lastiği olması gerekiyor. Kış lastiği uygulamasına uymayan ve belirtilen tarihler arasında kış lastiği takmayan araçlara cezai işlem uygulanıyor. Kış lastiği zorunluluğuna uymayan sürücüler TL ceza ödüyor.
 
Kış lastiği ne zaman takılır?
Bu yıl kış lastiği uygulaması 1 Aralık tarihinde başlıyor ve 1 Nisan tarihine kadar sürüyor. Bu tarihler arasında yolcu ve eşya taşımacılığı yapan tüm araçların bütün lastiklerini kış lastiği ile değiştirmesi zorunlu.
 
Kış Lastiğinin Zorunlu Olduğu İller
Hava koşulları ülkemizin farklı bölgelerinde değişiklik gösterse de kış lastiği kullanma zorunluluğu tüm Türkiye’yi kapsıyor. Ülkenin sıcak bölgelerinde de, soğuk ve karlı bölgelerinde olduğu gibi kış lastiğinin takılması gerekiyor. Çünkü soğuk ve yağışlı havalar araç lastiklerini her yerde olumsuz etkiliyor ve sürüş güvenliğini riske atıyor.
 
Kış aylarında araç kullanırken dikkatli olun.
Aracınızı kış aylarında da güvenle kullanmak için lastiklerinizi zamanında değiştirmeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra kış aylarında aracınızı kullanırken bazı konulara da her zamankinden daha çok dikkat etmenizi öneriyoruz.
 
  • Aracınızı yüksek hızlarda kullanmayın, ani kalkış ve fren yapmayın.
  • Fren yapmanız gerektiğinde önce vitesinizi küçültün, sonrasında kısa aralıklarla fren yapın.
  • Aracınızı her zaman viteste kullanın, yol boyunca vitesi sakın boşa almayın.
  • Yol boyunca önünüzdeki araçla aranızdaki takip mesafesini her zamankinden daha uzun tutun.
  • Kar yağışı olan yollarda mutlaka lastik izlerini takip edin.
  • Kış lastiklerinizi takmış olmanıza rağmen aracınızda mutlaka zincir, çekme halatı ve takoz bulundurun.
  • Kış lastiklerinizin diş derinlik ölçümünü belirli periyotlarda yaptırın.
  • Aracınızın hava ve yağ filtreleri ile antifrizini kış aylarında sık sık temizletip değiştirin.
 

Kış Lastiği Zorunluluğu Uygulaması

Araçların en önemli parçaları arasında yer alan lastikler, sürüş deneyimini etkilerken sürücülerin güvenli bir seyahat süreci yaşamaları açısından da önem taşır. Araçların yol tutuşlarını en iyi seviyeye taşıyan kış lastikleri, karlı ve buzlu yollarda yaşanabilecek kazaları asgari düzeye indirerek olası can ve mal kayıplarının da önüne geçer.

Yaz lastiklerinden son derece farklı olan kış lastikleri; kılcal damarlı yapıları, diş derinlikleri ve blok bölümlerindeki dişler sayesinde olumsuz zemin ve hava koşullarında aracın yere daha iyi tutunmasını sağlayıp kaymasını engeller. Soğuk havalarda yaz lastikleri gibi sertleşmeyen kış lastikleri, araçların fren mesafesini kısaltarak olası kazaları önlemede hayati görev üstlenir. Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme, viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır. Bu nedenle kış lastiklerinin 4’lü set olarak kullanılması gerekir.

Kış lastiklerine alternatif olarak gösterilen zincir kullanımı ise araçların lastik ve mekanik aksamına zarar verdiği için sadece zorunlu durumlarda ve mümkün olan en kısa sürede kullanım için tavsiye edilmektedir.

Araç lastiklerinin yol ve hava şartlarına uygun olmaması nedeni ile ortaya çıkabilecek kazaların önlenmesine yönelik atılan en ciddi adımlardan biri olan kış lastiği zorunluğunun geçmişi, yılına dek uzanmaktadır.

Kış Lastiği Yönetmeliği

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yılında hazırlanan ve yürürlüğe giren “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik” kış lastiği zorunluluğu uygulamasının temelini teşkil eder.

Kış Lastiği Uygulaması Hangi Araçlarda Geçerli?

Traktörler, iki ve üç tekerlekli taşıtlar, römork ve yarı römorklar ve TSK’ya ait taşıtlarla ilgili araçların römorklarının kış lastiği zorunluluğunun dışında bırakıldığını ilan eden tebliğ, özel ve ticari tüm araçlar için geçerliliğini korumaktadır. Otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, çekici, ticari araçların tamamı kış lastiği uygulamasına tâbi tutulmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası