ayakta iğne batması / Pek çok kişide görülüyor! Topuğunuzda diken batması hissi varsa…

Ayakta Iğne Batması

ayakta iğne batması

Bacaklarınıza iğneler mi batıyor?

Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

Bacaklarda uyuşma, yanma, karıncalanma gibi yakınmaları olan kişilerde çok farklı belirtiler ve nedenlerle karşılaşılabiliyor. Bu yakınmalar sıklıkla hafif başlayıp zaman içinde giderek şiddetli hale geliyor. Başlangıçta bacak ve ayaklarda çok farklı bölgelerde ve gelip geçici oldukları için çok önemsenmiyorlar. Hisar Intercontinental Hospital Nöroloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Göksel Somay, “Bu rahatsızlıklar devamlı ve şiddetli hale geldiğinde; uyuşma, yanma ve karıncalanmanın etkisiyle sürekli bir rahatsızlık hissi, yorgunluk, mutsuzluk, depresyona yatkınlık, yürümede zorlanma, hareketsiz kalma gibi sorunlar yaşanıyor ve dayanılmaz bir hareket etme isteği oluyor” diyor. Şikâyetlerin geceleri artmasıyla uykuya dalma güçlükleri ve uyku bozuklukları yaşanıyor. Bu durum kişinin ertesi güne yorgun başlamasına, yapılan işe konsantre olamamasına ve dikkat dağınıklığına yol açınca günlük yaşam aktivitesi de bundan olumsuz etkileniyor.

HUZURSUZ BACAK SENDROMU

Bu yakınmaların en çok rastlanan nedenlerinden olan ‘Huzursuz Bacak Sendromu’nun (HBS) toplumda görülme sıklığı yüzde arasında değişiyor. HBS’ye kadınlarda biraz daha fazla rastlansa da genellikle her iki cinsiyette, orta yaş ve sonrasında görülüyor. Nadiren çocuklarda da oluyor ve büyüme döneminde meydana geldiğinde büyüme ağrıları ile karıştırılabiliyor. Bu sorun çoğu kez çocuklar bacaklarını sürekli hareket ettirmek istedikleri için ‘aktivite yorgunluğu’ nadiren de ‘hiperaktivite’ olarak yorumlanıyor.

ÇOK FARKLI YAKINMALARA NEDEN OLUYOR

HBS, özellikle istirahatle (oturma ve yatma gibi) ortaya çıkan, hareketle azalan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Bacaklarda daha sık görülmekle birlikte nadiren kol ve vücudun diğer kısımlarında da meydana gelebiliyor. Uyuşma, iğnelenme, yanma, karıncalanma, ağrı ve bacaklarda oluşan sıkılıyormuş duygusu çok farklı yakınmalara neden olabiliyor. Bu sorunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte beyinde görevli bazı nörokimyasal maddelerin (dopamin) seviyesiyle ilişkili olduğu düşünülüyor. Çoğunda soruna yol açan bir etken saptanmayıp idiopatik veya primer HBS olarak kabul ediliyor. Bunların çoğunda genetik yatkınlık saptanıyor. HBS’nin bazı formlarındaysa demir ve vitamin eksikliği gibi etkenlerin bir arada olduğu görülüyor.

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT!

PrOF. Dr. Göksel Somay, bacaklarda uyuşma ve yanmalara daha çok B12 vitamin eksikliğinin yol açtığını, bunun dışında B vitamini eksiklikleri ile demir ve magnezyum minerallerinin eksikliğinin de kişide bu sorunları tetikleyebileceğini söylüyor. Nadir olarak beyin ve omuriliği tutan enfeksiyonlar da duyu (hissi) yollarını etkileyerek bu yakınmalara neden olabiliyor. Kurşun, cıva, çinko, bakır gibi ağır metallere maruz kalma da günümüzde üzerinde durulması gereken önemli noktalar arasında bulunuyor.

BACAK UYUŞMA VE YANMALARININ NEDENLERİ

* Şeker hastalığı (diyabet)

* B12 vitamini yetersizliği

* Demir eksikliği

* Huzursuz bacak sendromu (HBS)

* Tiroit hastalığı

* Magnezyum eksikliği

* Romatoid artrit gibi romatolojik hastalıklar

* Böbrek yetmezliği

* Multipl Skleroz (MS)

* Bacak sinirlerinde sıkışma (Tarsal Tunel Sendromu, vb.)

* Kronik alkol kullanımı

* Polinöropati (birden fazla sinirde değişik etkenler ile etkilenme)

* Mononöropati (tek sinirde etkilenme, tuzaklanma)

* Gebelik

DİYABET VE TİROİT NEDENLER ARASINDA

Diyabet ve tiroitle ilgili sorunlar bacaklarda uyuşma ve yanmanın en önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Diyabet hastalığında kandaki şeker seviyesinin yükselmesiyle oluşan metabolik ürünler, tiroit hastalığındaysa hormon seviyelerinin artma veya azalması ile oluşan metabolik, hormonal ve immünolojik mekanizmalar, sinirlerde ve sinirleri besleyen damarlarda harabiyet oluşturarak tek veya çok fazla sayıda periferik siniri etkiliyor.

‘ŞİKÂYETLERİM HAREKETLE GEÇİYOR’

Hastaların sorunlarını tek bir yakınma olarak ifade etmelerine ve tanımlamakta zorlanmalarına rağmen genellikle aşağıdaki türde şikâyetleri oluyor.

* “Bacaklarım uyuşuyor, yanıyor, karıncalanıyor, üşüyor, iğneler batırılıyor gibi oluyor.”

* “Bacaklarım hareketsiz veya dinlenme halindeyken uyuşma ve yanmayla birlikte gerilme hissi ve sanki sıkıyorlarmış duygusu nedeniyle dayanılmaz bir hareket etme ihtiyacı duyuyorum.”

* “Şikâyetlerim bacaklarımı hareket ettirdiğimde özellikle de yürümeyle geçiyor.”

* “Gece; uyuşma, yanma, karıncalanma, uykuya dalamama, sık uyanma, uykuda bacaklarda itme-çekme gibi istemsiz hareketler yapıyorum.” 

AŞIRI ALKOL VE SİGARA MASUM DEĞİL!

Aşırı alkol tüketimi, nikotin ve kötü beslenme tüm vücutta etkilenim yaptığı gibi bacaklardaki sinirleri besleyen damarları da etkiliyor. Kan dolaşımını bozup ciddi ve geri dönüşümsüz yakınmalara neden olabiliyor.

VARİSLERİN ETKİSİ

Bacak varisleri, ayak ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma, sıcaklık hissi, kramp, yorgunluk, ağırlık duygusu, şişlik gibi yakınmalara neden olarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Toplumun yüzde ’sinde görülüyor.

Bacaklarınızdaki Geçmeyen Karıncalanmalar Neyi İşaret Ediyor?

Belinizden dizinize doğru inen dayanılmaz ağrılar, bacaklarda karıncalanma, hareket etmekte zorlanma gibi şikayetleriniz varsa sebebi siyatik ağrılar olabilir. Halk arasında sinir romatizması olarak da adlandırılan siyatik ağrılar, vücudun en büyük siniri olan siyatikte meydana gelir ve sıkışması halinde şiddetli ağrıya sebep olur. Avrasya Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr.  siyatik ağrısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Siyatik ağrılar birçok nedene bağlı olarak oluşabiliyor

Siyatik; omuriliğin uçlarından başlayan ve kalçanın alt eklemlerine kadar tüm vücudu kaplayan en büyük sinirdir. Bu sinirlerde meydana gelen ağrılara da siyatik ağrılar denmektedir. Siyatik ağrılar, bel bölgesindeki lomber disk hernisinin çevresel faktörler sonucu kayması ve siyatik sinire baskı yapmasıyla ortaya çıkar. Ayrıca hamilelikte aşırı kilo alımı, omurganın enfeksiyon kapması, bakteriler, şeker hastalığı, bel fıtığı, travma, skolyoz, ani iç kanamalar ya da doğum esnasında yanlış duruş ile şiddetli ıkınma gibi sebepler de siyatik ağrıların oluşumuna neden olabilmektedir.

Bu belirtilere dikkat edin, hastalığın habercisi olabilir!

  • Asıl belirtisi siyatik sinir boyunca alt sırttan, kalçadan ve her iki bacağın arkasından aşağı doğru bir çekim ağrısıdır,
  • Oturmada, yürümede zorlanma ve kalçadan topuğa uzanan şiddetli ağrılar,
  • Hareket esnasında daha da kötüye giden ağrılar,
  • Bacak bölgesinde his kaybı ve ayakta karıncalanma,
  • Ayaklarda ve parmaklarda iğne batması gibi bir his,
  • İdrar kaçırma,
  • İleriki aşamalarda hareket kaybı ve ciddi boyun ağrısı gibi belirtiler içerir.

Aşırı kilo artışı da tetikleyici olabiliyor

Siyatik ağrılarda yaşa bağlı olarak ortaya çıkan bel fıtıkları, kemik sorunları ve omurga değişiklikleri siyatik hastalığının risk faktörleri arasında sayılmaktadır. Aynı zamanda kilo artışı vücudun kendisini zorlamasına ve omurgalarda ciddi oranda baskı yaratmasına neden olmaktadır. Obezite, siyatik riski taşıyan hastalıklardan biridir ve omurilikte bu tarz değişikliklere neden olarak siyatik ağrılara sebep olmaktadır. Bunların dışında meslek hastalıkları da bu ağrıları tetikleyebilmektedir. Özellikle masa başında iş yapan kişiler ya da sürekli ağır yük taşıyan kişiler risk grubunda yer alır. Ayrıca diyabet gibi sinirlerin hasar görmesine neden olan hastalıklar ve en önemlisi de hareketsizlik siyatik ağrılarını tetikleyen başlıca risk faktörleri arasında görülmektedir.

Teşhis ve tedavide hastanın öyküsü belirleyici durumda

Siyatik ağrılar genelde hastanın öyküsünü alarak ve fiziki muayene ile teşhis edilir. Hastanın ağrıyı doğru tanımlayabilmesi teşhis için oldukça önemlidir. Bu sırada ağrının dağılımına göre değerlendirilir. Ardından nörolojik testlere bağlı olarak fiziksel muayene yapılır. Çoğunlukla düz bacak kaldırma testi uygulanır. Bu hastalığa sahip kişilerde bacak ağrısına oranla çok daha az bel ağrısı da gözlemlenir. Tanıda Lomber MR, kalça MR, BT ve EMG gibi tanı yöntemleri oldukça önem taşımaktadır.

Siyatik, günümüzde başarılı bir şekilde tedavi edilebilen bir hastalıktır, tedavisi hastalığın seviyesine ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Başta fizik tedavi olmak üzere, kas gevşeticiler, NSAID grubu ilaçlar, antidepresanlar gibi ilaç tedavileri dışında; masaj, yoga, akupunktur ve cerrahi yöntemlerle de hastalık tedavi edilebilmektedir. Hastanın durumuna göre en uygun tedavi seçilir ancak bacak zayıflığı, bağırsak ya da mesanede bir problem söz konusu ise ameliyata yönlendirilebilir. Tüm bu yöntemlerle beraber hastanın nasıl davranacağı, ne tür egzersizler yapacağı ya da hangi hareketlerden kaçınması gerektiği gibi bilgilerin doğru şekilde verilmesi tedavi sürecinde oldukça önemlidir.

 

 

 

ETİKETLER: avrasya, bacak ağrısı, doktor, hasta, hastane, şifa

AYAK AĞRISI VE AYAK BÖLGESİNİN PROBLEMLERİ

Ayak, birçok eklem, kas, tendon ve bağ ile birbirine bağlanan 26 kemikten oluşan vücudun en kompleks bölgelerinden biridir. Ayak birçok gerilime karşı hassastır. Ayak bölgesindeki problemler ağrıya, iltihaplanmaya ve yaralanmalara, bunun sonucunda sınırlı hareket kabiliyetine neden olabilir.

Ayak parmağı ağrısı ile birlikte görülebilecek diğer belirtiler:

- Ayak parmaklarında yanma hissiyatı

- Soğuk ayak parmakları

- Ayak parmaklarınızı hareket ettirmekte zorlanma

- Soğuk algınlığı belirtileri (bitkinlik, ateş, baş ağrısı, öksürük, parmaklarda ağrı ve sızı)

- Eklem ağrısı

- Uyuşma ve karıncalanma

- Cilt solgunluğu; morarma gibi

- Ayak parmaklarında şişme, morarma

Ciddi ve seyrek görülen belirtiler:

- Bilinç kaybı yaşama ya da hareket kaybı, kafa bulanıklığı

- Nefes daralması, hırıltılı soluma ya da kısa ve kesik nefesler alma

- Yüksek ateş

- Ayak parmaklarınızın üzerine basamama, baskı uygulayamama

- Ağrıyan bölge çevresinde kırmızı çizgiler

- Kızarık, sıcak ve şişmiş ayak parmakları

- Ayak parmaklarınızda ve ayaklarınızda tam iyileşemeyen yaralar

Ayak parmak ağrısı nedir? Neden parmaklarda sızlama oluşur?

Ayak ağrısı; ayaklarınızda hissettiğiniz herhangi bir sızı veya rahatsız edici ağrıyı içerir. Ayak parmaklarınız; enfeksiyon, yaralanma ve benzeri kondisyonları içerebilecek ağrılı süreçlere eşlik edebilecek, kemikler(falanjlar), eklemler, kaslar, tendonlar, bağlar, sinirler ve kan damarları gibi özneleri içermektedir. Ağrınıza zonklama, karıncalanma gibi ağrı süreçleri eşlik ediyorsa, genellikle iğne batması, yanma parestezi ya da karıncalanma olarak tanımlanırlar. Ayak parmaklarınızda sızlayan bir bölge olması, ayakkabı giymenize ya da herhangi bir çeşitte baskı yapacak çorap benzeri ürünler giymenize engel teşkil edebilir. Ayak parmağı ağrısı, bünyon varlığından sinirsel hasara kadar çok farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. 

Çeşitli rahatsızlıklar, çeşitli ayak ağrısı semptomları doğurabilir. Belirli durumlarda, ayak parmağınızda sızlama, enfeksiyon ya da periferik arter rahatsızlığı kaynaklı ortaya çıkan ciddi bir problem belirtisi olabilir.

Ayak bölgesinde görülen problemler nelerdir?

Ayak ağrısına genellikle ayakların uygun olmayan şekilde gerçekleştirilen işlevi neden olur. Ayak tipine uygun olmayan ayakkabılar ayak sorunlarına neden olabilmekte ve bazı durumlarda varolan durumu kötüleştirebilmektedir. Düzgün oturan ve ayağa iyi destek veren ayakkabılar, ayak eklemlerini ve cildi tahriş olmaktan koruyabilir. Ayağın topuklarını, ayak parmaklarını, sinirlerini, tendonlarını, bağlarını ve eklemlerini etkileyen birçok farklı tipte ayak problemi bulunmaktadır.

Ayak bölgesindeki problemlerin belirtileri diğer tıbbi durumlar ve hastalıkların belirtileri ile benzerlik gösterebilir. Teşhis için her zaman doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

 Ayak parmağı sızlamasına neler sebep olur?

Ayak parmak ağrısının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlar yaralanma, zedelenme veya yaş kaynaklı ağrılar kaynaklı ortaya çıkabilir. Bunun yanında, ayak parmağının derisinde, kaslarında, kemiklerinde, eklemlerinde, tendonlarında ve bağlarında gelişen yırtılma da ağrının kaynağı olabilir. Fakat bunlar dışında geçirilen bulaşıcı hastalıklar, nörolojik problemler ve diğer anormal bozukluklar ayak parmağı ağrısına yol açabilir. Parmaklarınızın üzerindeki yaralar kısa sürede iyileşmiyorsa ve tamamen iyileşmiyorsa, bu periferik arter hastalığına bağlı, zayıf kan dolaşımına işaret ediyor olabilir. Bu rahatsızlık, ciddi ve hayati bir süreci içerir.

Yaralanma nedenli gelişen ayak parmağı ağrısı

- Amputasyon (parmak veya ayak tırnağının çıkarılması)

- Avülsiyon (parmak veya ayak tırnağının zorla yırtılması)

- Kırık ayak parmağı veya stres kaynaklı kırık

- Yanma

- Çıkık ayak eklemi

- Donma

- Yırtılma veya kontüzyon

- Yarılmak

- Gerilme ya da burkulma

Enfeksiyona bağlı ayak parmağı ağrısı

-Sporcu ayağı (mantar enfeksiyonu)

-Bir yaranın veya başka bir yaranın enfeksiyonu

-Osteomiyelit (kemik kaynaklı enfeksiyon)

-Septik artrit (eklem kaynaklı enfeksiyon)

İnflamatuar, nörolojik ve dejeneratif ayak parmağı ağrısı 

-Bünyon

-Gut (akut inflamatuar artrit)

-Halluks rijidus (ayak başparmağı ekleminin artriti)

-Çekiç parmak veya tokmak parmak (genellikle uygun olmayan ayakkabılardan kaynaklanan parmak deformitesi)

-Morton nöroma (sinir sıkışmasına neden olur)

-Sinir sıkışması -Kireçlenme

-Diyabetik nöropati gibi periferik nöropati

-Romatizma nedenli eklem iltihabı

-Tendon iltihabı

Ayak parmaklarının tabanında ve kökünde ağrı 

Metatarsalji

Bu rahatsızlıkta, ayağınızın topu ağrılı ve iltihaplı hale gelir. Koşma ve zıplama gibi çeşitli aktivetelerde bulunmak, rahatsızlığınızı deforme edebilecek içeriktedir. Ayak deformiteleri ve bunun dışında giyim tarzınıza bağlı nedenler de etkili olabilmektedir. Özellikle çok sıkı veya çok gevşek ayakkabılar ayağınızın yapısını olumsuz etkilemektedir. 

Ciddi bir sorun olarak genellikle ortaya çıkmasa da, metatarsaljinin hayat kalitenizi düşürücü etkileri bulunmaktadır. Buz ve soğuk kompres tedavileri dinlenmenizi sağlayabilmektedir. Gelecekteki sorunları önlemek amaçlı giydiğiniz ayakkabı türüne ve aktivitelerinize de özen göstermeniz gerekebilir.

Belirtileri

- Ayağınızın ucunda keskin, ağrıyan veya yanan ağrı - ayak parmaklarınızın hemen arkasındaki taban kısmı

- Ayağa kalktığınızda, koştuğunuzda, ayaklarınızı esnettiğinizde veya yürüdüğünüzde oluşan, - özellikle sert bir yüzeyde çıplak ayakla - ve kötüleşen ve dinlendiğinizde iyileşen ağrı

- Ayak parmaklarınızda keskin bir sızı veya keskin ağrı, uyuşma ya da karıncalanma

- Ayakkabınızda bir çakıl taşı varmış hissi

Risk faktörleri

Metatarsalji, herkeste gelişebilen yaygın bir rahatsızlıktır fakat belirli koşulları sağlıyorsanız, daha fazla risk altındasınız demektir. Özellikle koşma ve zıplamayı içeren yüksek enerji gerektiren sporlara katılıyor olmak, hastalığın gelişimini kolaylaştırabilir. Yüksek topuklu, krampon, sivri uçlu, sıkı veya tam oturmayan sağlıksız ayakkabıları giymek de bir nedendir. Kilonuzun fazla olması ya da obezlik sınırında olmak da bir risk faktörüdür. Önceden nasır veya çekiç parmak gibi tıbbi geçmişi olan hastaların, bu rahatsızlığı geliştirme ihtimali çok daha yüksektir. Bunun yanında, romatoid artrit veya gut gibi inflamatuar artrite sahip olmak da, bu rahatsızlığa sahip olabilecek risk grubuna dahil olduğunuzu göstermektedir.

Ayak orta parmağında ağrı 

Kapsülit

Kapsülit, ikinci ayak parmağının tabanındaki bağ kapsülünün tahriş olmasına ve iltihaplanmasına neden olan bir durumdur. En çok etkilenen parmak ikinci ayak(orta) ayak parmağı olmasına rağmen, herhangi bir ayak parmağında da görülebilen bir rahatsızlıktır. 

Kapsülit ile ilişkili semptomlar şunları içerir:

- Ayak ucunda ağrı

- Yalınayak yürürken kötüleşen ağrı

- Özellikle ikinci ayak parmağının tabanında şişme oluşumu ve rahat ayakkabı giyememe

Çorabının ayağının altında toplandığı ya da ayakkabının içinde bir taş ya da bilye varmış gibi yürüyormuş hissi veren bir baskı oluşur. Bu işaretler kapsülit rahatsızlığını betimleyen belirtilerdir.

Oluşumundaki en yaygın neden, ayak topuğunun aşırı basıncı desteklemek zorunda kaldığı sağlıksız ayak yapısıdır. Ek nedenler şunları içerebilir:

-Deformiteye yol açan bünyon

-Ayak başparmağından daha uzun olan ikinci ayak parmağı

-Sıkı baldır kasları

-Kemerli bir ayak yapısı

Topuk dikeni nedir?

Topuk dikeni, topuk bölgesindeki kemiğin büyümesidir. Diken genellikle topuk kemiğinin alt tarafında, topuktan ayak topuna uzanan uzun bir bağ dokusu bandı olan plantar fasyaya bağlandığı yerde bulunur. Bu bağ dokusu kemeri bir arada tutar ve aktivite sırasında bir amortisör görevi görür. Plantar fasya koşmaktan, ayağa uymayan ayakkabılar giymekten veya aşırı kilolu olmaktan aşırı gerilirse, kemiği çeken dokunun hasarı ve iltihaplanması sonucunda ağrı oluşabilir. Zamanla vücut bu hasara yanıt olarak fazladan kemik yapımı gerçekleştirerek topuk dikeni oluşturur. Tedavi seçenekleri şunlardır:

·         Dinlenme

·         Soğuk paketler

·         İbuprofen gibi iltihap önleyici ilaçlar

·         Aktiviteden önce uygun germe egzersizleri

·         Uygun ayakkabı seçimi

·         Kortikosteroid enjeksiyonları

·         Cerrahi (daha şiddetli, uzun süreli durumlarda)

Bünyon nedir?

Bunyon, bir eklem çevresindeki kemik veya doku çıkıntısıdır. Bünyonlar ayak başparmağının veya küçük parmağın dibinde meydana gelebilir ve genellikle eklem belirli bir süre boyunca gerildiğinde oluşur. Kadınlar dar, sivri uçlu ve kapalı ayakkabıları erkeklere göre daha fazla tercih ettikleri için kadınlarda bünyon daha yaygın görülmektedir. Bünyonlar ayrıca genellikle ayak başparmağı eklemini etkileyen artritin bir sonucu olabilir.

Bünyonların tedavisi ağrı ve deformitenin seviyesine göre değişiklik gösterebilir. Tedavi şunları içerebilir:

·         Rahat, tam oturan ayakkabılar giymek (özellikle ayağın şekline uyan ve basınç alanlarına neden olmayan ayakkabılar)

·         Cerrahi (ağrı için)

·         Etkilenen bölgeye ped uygulamak

·         İbuprofen gibi ilaçlar

Halluks valgus olarak da bilinen bünyon, ayak başparmağının kemikleri yanlış hizalandığında ayak başparmağı ekleminde gelişmekte, parmağının yanında büyük bir yumru gibi gözükmektedir. Ayak parmağı ikinci parmağa doğru açı yapar ve ciddi vakalarda ikinci parmağın altında üst üste gelebilir veya sıkışabilir. 

Morton nöroma nedir?

Morton nöroma, ayağın uzun kemikleri arasında çalışan sinirlerde iyi huylu (kanserli olmayan) doku büyümesidir. Morton nöroma, iki kemik birbirine sürtündüğünde ve aralarındaki siniri sıkıştırdığında ortaya çıkar. Çoğu zaman, nöromalar üçüncü ve dördüncü ayak parmaklarına giden kemikler arasında gelişir. Morton nöroması sıklıkla şişlik, hassasiyet ve ağrıya neden olur. Ağrı şiddetli hale gelirse ayak parmaklarında yanma, karıncalanma ve uyuşmaya neden olabilir. Belirtiler genellikle uzun süre ayakta durduktan veya yürüdükten sonra ortaya çıkar. Bu durum için tedavi, dinlenme veya ayağı kısıtlamayan ayakkabı değişikliği içermektedir. Sorun devam ederse kortizon enjeksiyonları veya ameliyat düşünülebilir.

Çekiç parmak nedir?

Çekiç parmak, ayak parmağının büküldüğü ve etkilenen parmağın orta ekleminin dışarı çıkmasına neden olduğu bir durumdur. Çekiç parmağına baskı yapan sıkı ayakkabılar bu durumu daha da kötüleştirir. Çekiç parmakların tedavisi şunları içerebilir:

·         Kemik çıkıntısının üzerine özel olarak yerleştirilmiş bir ayak pedinin uygulanması

·         Deforme olmuş parmağı rahat ettirebilecek ayakkabı seçimi

·         Ameliyat

Bu deformite, orta eklemde bir parmağın aşağı doğru büküldüğü bir deformitedir. İkinci ayak parmağı etkilenmesi en muhtemel olanıdır ancak bu deformite diğer ayak parmaklarında da ortaya çıkabilir. Bazen birden fazla ayak parmağı etkilenir.

Ayak bileği burkulması nedir?

Ayak bileği burkulması, ayak bileğindeki bağların yaralanmasıdır. Ligamentler, kemikleri birbirine bağlayan sert elastik doku bantlarıdır. Ayak bileği normal hareket aralığının ötesinde dönerse veya bükülürse ayak bileği burkulmaları meydana gelir. Ayak bileği burkulmalarına zayıf kaslar, gevşek bağlar veya sivri topuklu ayakkabılar giyilmesi neden olabilir. Burkulmanın semptomları, bağların ne kadar şiddetli gerildiğine veya yırtıldığına bağlı olmakla birlikte genellikle şişlik, ağrı veya morarmayı içerir. Tedavi, burkulmanın seviyesine bağlı olacaktır, ancak genellikle şunları içermektedir:

·         Ayak bileğini dinlendirmek

·         Ayak bileğini elastik bandaj veya bantla sarmak

·         Buz torbası uygulaması (iltihabı azaltmak için)

·         Ayak bileğini yüksekte tutmak

·         Ağrıyı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olmak için ibuprofen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar

·         Yürümeye ve egzersize kademeli dönüş

·         Alçı tedavisi (orta dereceli burkulmalar için)

·         Cerrahi (şiddetli burkulmalar için)

·         Fizik Tedavi

Ayak kırığı nedir?

26 kemik içeren ayak bölgesinde bu kemiklerin neredeyse hepsi kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu bölgedeki kırıkların çoğu bir miktar destekle kendiliğinden iyileşebileceği için ameliyat, hatta alçı bile gerektirmez. Ayak kırıklarında, kırık bölgesi genellikle ağrılı ve şişmiş haldedir. Kırık bölgesinin bölgesine göre tedavi süreci belirlenmektedir:

·         Ayak bileği eklem kırıkları. Bu kırıklar ciddi olmakla beraber acil tıbbi müdahale gerektirebilir. Ayak bileği kırıkları genellikle alçı gerektirmekte, kemiklerin çok ayrıksa veya yanlış hizalandığı durumlarda ise ameliyat gerektirebilmektedir.

·         Metatarsal kemik kırıkları. Ayağın ortasında bulunan metatarsal kemik kırıkları genellikle alçıya ihtiyaç duymamaktadır. Ayak iyileşirken destek için sert tabanlı bir ayakkabı kullanımı gerekebilir. Nadiren yanlış hizalanmış kemikleri veya kırık segmentleri düzeltmek için ameliyat gerekebilir.

·         Sesamoid kemik kırıkları. Sesamoid kemikler, ayak başparmağının metatarsal kemiğinin ucundaki 2 adet küçük, yuvarlak kemiklerdir. Tedavide genellikle yastıklı tabanlar ağrıyı hafifletme amacıyla kullanılabilir. Bazı durumlarda ise sesamoid kemiğin cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.

·         Ayak parmağı kırıkları. Parmak kırıkları normalde alçı ile veya alçı olmadan iyileşebilir.

Ayak ağrısı nedir?

Ayak ağrısı, aktif bir yaşam tarzına sahip insanlarda hayatı zorlaştırabilir. Ayak ağrısının kırık ve burkulmalardan sinir hasarına kadar birçok kaynağı vardır. Aşağıda, ayaktaki 3 yaygın ağrı alanı ve ağrı nedenleri listelenmiştir:

·         Ayak topuğunda ağrı. Ayak parmaklarının arkasında, ayağın altında bulunan bölgede ağrı, o bölgedeki sinir veya eklem hasarından kaynaklanabilir. Ek olarak, Morton nöroması gibi iyi huylu (kanserli olmayan) bir büyüme ağrıya neden olabilir. Kortikosteroid enjeksiyonları ve destekleyici ayakkabı ekleri takmak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bazen ameliyat gerekir.

·         Plantar fasiit. Plantar fasiit, özellikle dinlendikten sonra ayağa kalkarken ayak topuğunda şiddetli ağrı ile karakterizedir. Bu durum, ayağın taban yüzeyinin (plantar) aşırı kullanımından kaynaklanmakta ve topuk kemiğini ayak parmaklarının tabanına bağlayan sert, lifli bir doku bandı olan fasyanın iltihabına neden olmaktadır.

Plantar fasiit kadınlarda, fazla kilolu kişilerde, sert yüzeylerde çok fazla yürüme veya ayakta durma gerektiren meslekleri yapanlarda, düz taban kişilerde daha sık görülür. Sıkı baldır kaslarıyla yürümek veya koşmak da plantar fasiite neden olabilir.

Tedavi şunları içerebilir:

o    Dinlenme

o    Buz paketi uygulamaları

o    Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar

o    Aşil tendonlarının ve plantar fasyanın germe egzersizleri

·         Aşil tendonu yaralanmaları. Aşil tendonu, baldır kasını topuk kemiğine bağlayan, insan vücudundaki en büyük tendondur. Bu bölgede aşırı kullanım sonucunda iltihap, yırtılma veya tendinit görülebilir. 

Aşil tendiniti, tendon ve baldır kaslarının aşırı kullanımından kaynaklanır. Semptomlar egzersiz sonrası yavaş yavaş kötüleşen hafif ağrı, tendon ısındıktan sonra kaybolan sertlik ve şişmeyi içerebilir. Tedavi aşağıdakileri içermektedir:

o    Dinlenme

o    Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar

o    Kas ve tendon için destekleyici cihazlar ve / veya bandajlar

o    Esneme

o    Masaj

o    Ultrason

o    Güçlendirme egzersizleri

o    Ameliyat

Diyabet ve damar hastalıkları

Diyabet, sinirleri, kan damarlarını ve bunun sonucunda bacaklar ve ayaklar dahil tüm vücuttaki kan akışını etkiler. Diyabetli kişilerin, komplikasyonlar gelişmeden ayaklarındaki yaraların tespiti için düzenli olarak ayaklarını kontrol etmeleri gerekmektedir.  

Ayak Ağrısı ve Ayak Bölgesinin Problemleri Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Ayağa İğne Batma Hissi Neden Olur?

Ayağa iğne batma hissi birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bazı olası nedenleri şunlardır:

  1. Uzun süre ayakta kalmak veya yürümek: Uzun süre hareketsiz kalmak veya sürekli ayakta durmak, bacaklardaki kan akışını engelleyerek, ayaklarda uyuşma ve iğne batma hissine neden olabilir.
  2. Sinir hasarı: Sinirler, travma, diyabet, sinir sıkışması gibi nedenlerle hasar görebilir. Bu hasar, ayağınızda uyuşma ve iğne batma hissine neden olabilir.
  3. Basınç: Sıkı ayakkabı veya çorap gibi sıkı giysiler veya yataktaki vücut pozisyonu nedeniyle ayakta basınç artabilir ve bu da iğne batma hissine neden olabilir.
  4. Vitamin eksikliği: B12 vitamini eksikliği gibi bazı vitamin eksiklikleri, sinir hasarına neden olabilir ve ayaklarda uyuşma ve iğne batma hissine yol açabilir.
  5. Sinir sıkışması: Bacak ve ayak sinirleri, bazı koşullar nedeniyle sıkışabilir veya baskı altında kalabilir. Bu durumda, ayaklarda uyuşma ve iğne batma hissi gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
  6. Başka sağlık sorunları: Bazı hastalıklar, örneğin Raynaud hastalığı, arteriyoskleroz veya hipotiroidizm, ayaklarda uyuşma ve iğne batma hissine neden olabilir.

Yukarıdaki nedenlerden herhangi biri, ayağa iğne batma hissinin altında yatan neden olabilir. Ancak, eğer ayağınızdaki iğne batma hissi sürekli tekrar ediyorsa veya diğer semptomlarla birlikte geliyorsa, doktorunuzla görüşmeniz önerilir.

Ayağa İğne Batma Hissi Psikolojik Mi?

Ayakta iğne batma hissi, genellikle fiziksel nedenlere bağlı olsa da, bazı durumlarda psikolojik nedenler de rol oynayabilir.

Stres ve kaygı gibi duygusal faktörler, vücuttaki fiziksel tepkimeleri tetikleyebilir. Ayağa iğne batma hissi, bu tepkimelerden biri olabilir. Örneğin, stresli bir durumda, vücuttaki kaslar gerilir ve kan basıncı artar. Bu durum, ayaklardaki kan dolaşımını engelleyerek, ayağınızda iğne batma hissine neden olabilir.

Depresyon gibi bazı psikolojik rahatsızlıklar, sinir sistemi üzerinde etki yaparak, ayağınızda iğne batma hissi gibi belirtilere neden olabilir. Ayrıca, hiperventilasyon gibi anksiyete belirtileri de ayağınızda iğne batma hissi gibi fiziksel semptomlara yol açabilir.

Bununla birlikte, ayağa iğne batma hissinin psikolojik nedenleri nadir olmakla birlikte, genellikle fiziksel nedenlerle ilişkilidir. Ancak, ayağınızda iğne batma hissi yaşamaya devam ediyorsanız, doktorunuzla görüşmeniz ve diğer potansiyel nedenleri gözden geçirmeniz önerilir.

El ayak Parestezi Nedir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası