sesten rahatsız olma hastalığı / Misofonya Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi - Nefis Yemek Tarifleri

Sesten Rahatsız Olma Hastalığı

sesten rahatsız olma hastalığı

Misophonia (Mizofoni) Nedir? Misophonia Belirtileri ve Tedavisi

Misophonia belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu sebeple, hastalığa ait spesifik bir belirti ortaya koymak mümkün değildir. Fakat her hastada ortak olan durum, çeşitli seslerden ciddi şekilde rahatsız olmak ve bunun sonucunda sosyal ortamlardan ve insanlardan kaçınmaktır. Hatta kimi hastalarda saldırganlaşma ve şiddete karşı eğilim görülür. Kişi sesin kaynağı olan objeye ya da kişiye karşı büyük bir öfke duyup zarar verme yönünde eylemlerde bulunabilir. En sık karşılaşılan mizofoni belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir: 

●   Yoğun çiğneme gerektiren sebzeler, çekirdek, sakız, patlamış mısır, patates cipsi gibi yeme esnasında fazladan ses çıkartan yiyeceklerden ve bu yiyecekleri yakınında yiyen insanlardan nefret etmek. 

●   Dijital olmayan yelkovan-akrepli saatlerin çıkardığı hafif sese karşı büyük bir takıntı duymak. Kişi bu sesi bir şekilde susturmadan rahat edemez ve uykuya dalmakta büyük güçlük çeker. 

●   Sabah erken saatlerde alarm kurmak zorunda kalan kişilerde alarm sesine karşı aşırı öfke ve kaygı hissetme durumuyla da sık sık karşılaşılır. Sabah erken saatte alarm sesi tarafından uyandırılmak birçok kişiyi rahatsız edecektir. Fakat misophonia hastalarında bu rahatsızlığın seviyesi uç safhadadır ve kişi bir süre boyunca korku ve endişeden kendine gelemez. 

●   Kişinin günlük yaşamda sık sık karşılaşılan inşaat, zil sesi, korna sesi, müzik sesi ve köpek havlaması gibi çeşitli seslerden büyük rahatsızlık duyduğu için sürekli evde yalnız başına ve sessiz bir ortamda kalmak istemesi. Bunun sonucunda da ortaya çıkan sosyal hayattan izole olma durumu. 

●   Bebek ağlamasından, insanların konuşmasından ya da korna sesinden dolayı aşırı öfke hali. 

●   Ritmik seslerden rahatsız olmak (Örneğin, birinin ayağını düzenli bir şekilde yere vurmasıyla çıkan ses) 

●   Kişinin rahatsızlık verici seslere maruz kaldığında göğsünün sıkışması, kalbinin hızlı şekilde atması, nefes almakta güçlük çekmesi ve göz bebeklerinin büyümesi. 

Misofonya nedir?

Misofonya, duyma bozukluğu değil, duyma ile ilgili bir algı bozukluğudur. Bazı seslere karşı aşırı hassas olma durumudur. Yüksek sesli ve aritmik seslerin dışında bazı insanlar hafif seslerden de aşırı rahatsız olur. Bu durumun sürekliliğinin artmasıyla birlikte misofonya rahatsızlığı ortaya çıkar. Dr. Mehmet Yavuz, misofonya ve tedavi yöntemini anlatıyor…

Misofonya nedir?

Misofonya; yeme, içme, çiğneme ve nefes alıp verme gibi günlük seslere tepki olarak, aşırı sinir, öfke durumlarının yaşanma halidir. Günümüzde çok rastlanan bir psikolojik rahatsızlıktır ve ciddileşmesi durumunda sosyal yaşamı etkileyecek pozisyona gelebilmektedir. Kulak hassasiyeti yaşayan kişilerde görülme sıklığı fazladır. Dünya genelinde ortalama her 10 insandan 2’sinde misofonya rahatsızlığına rastlamak mümkündür. Misofonya rahatsızlığının ortaya çıkmasında tek bir neden bilinmemekle birlikte, merkezi sinir sistemi ile ilgili olduğu öne sürülmektedir. Misofonya hastası bir kişi çok sesli bir ortamda dahi olsa algıda seçicilik ile bu sesleri duyabilir ve anlık olarak tepki verebilir. Misofonya bazen tek başına görüldüğü gibi obsesif kompulsif bozukluk, depresyon, ile birlikte de görülebilir. Genellikle başlama yaşı yaş arasıdır.

Misofonya hastaları genellikle az konuşan insanlardır. Sakin ritimli müzik dinleyerek, sessiz bir ortamda istirahat ederek rahatlayabilirler. Topluca yenilen yemek ortamlarından kaçmakla birlikte, toplu taşıma araçlarında sürekli olarak kulaklık takarlar. Uyumak için odasını paylaştığı kişilerden önce uyumak isterler. Çünkü onlardan sonra uyuduklarında, nefes alma sesleri bile kendileri için rahatsız edici olabilir.

Misofonya belirtileri nelerdir?

•Yanınızda oturan arkadaşınızın nefes almasından rahatsız olmak,
•Cips, patlamış mısır, çekirdek gibi sürekli ses çıkartılarak yenilen şeylerden nefret etmek,
•Sabahları alarm sesiyle uyanınca aşırı öfkelenmek ve gün içerisinde alarm sesini duyduğunda tedirgin olmak,
•Gündüzleri aşırı gergin olup gecenin gelmesini beklemek, (Geceleri sessiz olduğu için kendilerini daha iyi hissederler)
•Bebek ağlamalarına karşı katlanamaz olmak,
•Okulda ya da işte; yanınızda oturan arkadaşınızın ayağını ritmik bir şekilde yere vurmasından rahatsız olmak,
•Sesten rahatsız olma korkusuyla evin dışına çıkmaktan ve sosyalleşmekten korkmak,

Eğer sizde bu belirtileri yaşıyorsanız misofonya rahatsızlığına yakalanmış olabilirsiniz!

Tedavi yöntemi

Kişinin rahatsızlığından dolayı yaşam kalitesi düşecek seviyeye geliyorsa psikolojik tedavi şarttır. Hastanın rahatsızlığını kabul edip uzmandan yardım alması tedavinin ilk aşamasıdır. Tedavi sırasında hastalığın nedeninin ortaya çıkarılması gerekmektedir. Kişinin seslere karşı tepkisinin fazla olmasının asıl nedeninin araştırılması gerekmektedir. Terapi; kişinin algısını nasıl değiştireceği, bu sesleri duyduğunda nasıl davranacağı ve seslere odaklanmanın gereksizliğini içerir. Genellikle kişi seslere odaklanmak yerine olaylara odaklanırsa bu durumdan çok kısa sürede kurtulur. Seslerin neden rahatsız ettiğini öğrenmesi kişiyi rahatlatacaktır.

Misophonia (Mizofoni) Hastalığı: Tedavisi & Belirtileri

Misophonia (Mizofoni) Hastalığı Nedir?

Modern toplumlarda görülme sıklığı her geçen gün daha da artan misophonia hastalığı pek çok kişi için hayatı çekilmez bir hale sokabilmektedir. Daha çok kulak hassasiyetine sahip kişilerde rastlanan bu hastalık, kişinin hasta olduğunu kabul etmemesi, bu tür bir rahatsızlığı duyduğunda dahi “Mizofoni nedir” sorusuna yanıt aramasına neden olabilmektedir. Çünkü çoğunlukla bu hastalığa obsesif kompulsif bozukluk ya da depresyon eşlik eder. Dünya genelinde her kişiden 20'sinde görülen misophonia yani mizofoni, sıklıkla kadınlarda ve 9 ila 12 yaş arasındaki ergenlik çağı çocuklarında görülmektedir.

Misofonya Nedir?

Yabancı literatürde “Misophonia” olarak bilinen rahatsızlık, dilimize Mizofoni hastalığı olarak çevrilmiştir. Seslere karşı aşırı hassasiyet olarak tanımlanan misophonia, bazı tıp kaynaklarında seçici ses duyarlılığı sendromu olarak da geçmektedir. Hasta birey sakız çiğneme, nefes alma, tırnak kesme, koklama, ağız şapırdatma, horlama, ıslık, öksürük, esneme, yürüme, konuşma, yemek yeme ve hatta diş fırçalama gibi günlük yaşamda sıkça karşılaşılabilecek seslerden rahatsız olmaktadır. İlk defa yılında Jastreboff adlı bilim adamı tarafından tanımlanan misophonia hastaligina sahip kişi çevresel seslerden duyduğu rahatsızlık nedeni ile zamanla sosyal hayattan uzaklaşır ve yalnızlaşmaya başlar.

Misophonia Testi

Misophonia stres, endişe ve zorlayıcı davranış seviyesi yüksek olan kişilerde daha sık seyreden bir rahatsızlıktır. Tam nedeni henüz bilinmese de bazı uzman psikiyatr, klinik psikolog ve odyolog (işitme uzmanı) tarafından, kişiye bazı sesler dinletilerek duyduğu bu seslerden rahatsız olma düzeyini ölçen misophonia testi çeşitleri yapılmaktadır. Hem uygulama hem de hastalığa yönelik hazırlanan çoklu seçme sorularından oluşan bu test misophonia'nın tam olarak tanısının konması aşamasında yardımcı olmaktadır.

Bazı araştırmacılar ise misophonia'nın diğer psikolojik rahatsızlıklar ile birlikte değerlendirilmeden ayrı bir kefeye konulması gerektiğini belirterek birtakım misophonia test ve tanı kriterleri önermektedirler. Bunlar:

  • Kişide tinnitus (kulak çınlaması) olmamalı,
  • Kişi verdiği yanıtların anormal ve aşırı olduğunun farkında olmalı,
  • Sesler, kişide belirgin panik, öfke, anksiyete ve saldırgan davranışa neden olmalı,
  • Kaçma ve kaçınma davranışı net olarak görülmeli,
  • Aile, sosyal ve meslekî yaşamı etkilemeli.

Misophonia Hastalığı Belirtileri

Misophonia hastalığı bulunan kişiler rahatsızlıklarını tetikleyen ses ile birlikte kendilerini bir anda sosyal bir kramp içerisinde bulurlar. Bu seslerin sürekliliği ve şiddeti devam ettikçe kişi oto kontrolünü kaybeder ve saldırganlaşarak şiddet eğilimi içerisine girebilir. Misophonia'nın en sık görülen belirtileri şunlardır:

  • Rahatsız edici sesler karşısında kulaklarını kapatma ve gürültüden uzaklaşma isteği,
  • Gergin, sinirli, endişeli ve sıkıntılı davranışlar,
  • Sesler devam ettikçe göğüs kafesinde hissedilen sıkışma hissi ve stres,
  • Gündüz olağan çevresel sesler nedeniyle devamlı stresli olma, gece ise sessizlikten gelen huzur hissi,
  • Bebek ve çocuk ağlamalarına tahammül edememe,
  • Başka birinin ayaklarını ritmik şekilde sallaması ya da herhangi bir nesneye ritmik şekilde vurularak çıkarılan seslerden rahatsız olma.

Misophonia Hastalığı Neden Olur?

Misophonia nedenleri tam olarak bilinemeyen bir hastalık olmakla birlikte beynin hem psikolojik hem de fiziksel olarak anormal semptomlar geliştirmesi ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. Diğer bir deyişle hem nörolojik hem de psikolojik bir bozukluk olarak değerlendirilmekte ve beyin frontal loblarındaki farklılıktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bunlara ek olarak şu psikolojik rahatsızların misophonia hastalığını tetiklediği bilinmektedir:

Obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu: Endişeye sebep olan kaygı verici düşüncelere obsesyon adı verilir. Simetri kaygısı, kirlenme korkusu, diğer kişiler tarafından yanlış anlaşılma korkusu, bazı nesneleri biriktirme ya da düzen gibi takıntılar misophonia görülme seviyesini artırabilir.

Tourette sendromu: Nöropsikiyatrik bir hastalık olan Tourette sendromu, istemsiz ve tekrarlanan fiziksel hareketlere neden olur. Kendi kendine konuşma, sıkça boğaz temizleme, kafa ve omuz tikleri, devamlı koklama isteği ile göz kırpma gibi fiziksel hareketler misophonia'yı tetikleyebilir.

Anksiyete bozuklukları: Olaylar ve durumlar karşısında kontrolsüz şekilde endişelenen kişiler anksiyete bozukluğuna sahip kişilerdir. Kas gerginliği, asabiyet, yorgunluk, avuç terlemesi, ishal, vücutta karıncalanma, konsantrasyon zorluğu ve uyku problemi yaşayan kişilerde aynı zamanda misophonia görülme sıklığının arttığı da bilinmektedir.

Bunların dışında bağırsak, yeme bozukluğu, mide ya da yemek borusu daralması, idrar problemi, vertigo, migren, yüz felci, kulak ameliyatı, uzun süre yüksek sese maruz kalma, beyin travması ve cinsel sorunlar yaşayan kişilerde de misophonia'ya yakalanma riskinin arttığı bildirilmiştir.

Misophonia Hastalığı Tedavisi

Dayanılmaz hale gelen sesler nedeniyle sosyal hayat ile bağlantısı kesmiş hasta kişiler ile yakınlarının en merak ettiği soruların başında "misophonia tedavisi var mı" sorusu gelmektedir. Misophonia tedavisi halen net olarak bilinmeyen, bu alanda geliştirilen tedavi yöntemlerinin de yetersiz kalabildiği bir konudur. Özellikle psikoloji bilimini yakından ilgilendiren bir durum olduğu için, uzman psikologlar tarafından her hastanın özel durumuna göre oluşturulan terapi yöntemleri tercih edilmektedir. Mizofoni tedavisi için terapi eşliğinde uyarlanmış sesler ile ses terapisi kullanılabilir. 

Misophonia Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Misophonia hastalığı konusunda son araştırmalar eğitim ve danışmanlık yönteminin en etkili tedavi yöntemi olduğunu göstermektedir. Böylece hasta, rahatsızlığı konusunda desteklenir ve bu hastalık hakkında daha fazla bilgi edinmesi sağlanır. Diğer taraftan ses terapisi eşliğinde ilerleyen özel terapi yönteminin de etkili olabileceği düşünülmesine rağmen halen net bir bilgi ortaya konamamıştır. Misophonia çözümü için hastaya özel uygulanan terapi şekilleri şunlardır:

Bilişsel davranışçı terapi: Hastanın sıkıntılarının azaltılması, sesler hakkında daha farklı düşünmesi ve değişimin keşfedilmesi amaçlanır.

Duyarsızlaştırma (ses terapisi): Kulaklara ya da odaya yerleştirilen özel ses jeneratörleri ile terapi yapılmaktadır. Birkaç ay süren terapide işitme üzerinde oluşan hassasiyet kaldırılmaya çalışılır.

Yeniden eğitme terapisi: Bireyi, kendisini rahatsız eden seslere karşı duyarsızlaştırmayı hedefleyen bu terapi, seslerin kulağa daha güzel gelmesi için geliştirilen teknikleri içerir. Böylece beynin işitsel işleme merkezinin onarılması amaçlanmaktadır. Hastanın durumuna göre terapi süresi 6 ila 12 ay devam edebilir.

Yaşam tarzı değişimleri: Hastanın, hastalığa karşı koyabilecek tüm teknikleri öğrenmesi amaçlanır. Terapi genelinde daha sakinleştirici müzikler ile seslerden yardım alınarak kişinin seslere karşı daha iyi hissetmesi sağlanır. Diğer ses ve gürültülere karşı kişinin yaşam tarzında yapacağı ufak değişimler konusunda öneriler getirilir.

Misophonia ilaç tedavisi konusunda özel bir ilaç mevcut değildir. Ancak hastalık ile birlikte seyreden depresyon ve anksiyeteye bağlı olarak ilerleme olursa, birtakım antidepresanların kullanılması desteklenebilir. Böylece semptomların azalması ya da hassasiyetin kontrol altına alınması desteklenebilmektedir. Bunların dışında misophonia'nın yaratabildiği uyku problemlerine karşı da önerilebilecek ilaçlar bulunmaktadır.

Misophonia (Mizofoni) Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Çiğneme, kaleme dokunma, burnunu çekme veya kaşıma gibi tekrarlanan sesler herkes için sıkıntı ve odaklanma sorunlarına neden olabilir. Ancak seçici ses duyarlılığı sendromu olarak bilinen misophonia (mizofoni) adı verilen bir durumla yaşayan insanlar için bu sesler rahatsız edici olmaktan çok daha fazlasıdır. Misophonia (mizofoni) ile bu küçük sesler ve daha birçokları gerçekten dayanılmaz olabilir.

Basitçe söylemek gerekirse, misophonia (mizofoni) belirli seslere karşı aşırı bir hassasiyeti içerir. Nitekim, "misophonia" adı, Yunanca "ses nefreti" kelimesinden gelir. Bu aşırı duyarlılık, tetikleyici seslere karşı bir savaş ya da kaç tepkisine yol açar. Örneğin, rahatsız edici bir sese karşı aşırı bir dürtü duyabilirsiniz ve aşağıdaki tepkileri verebilirsiniz;

  • Hemen odayı terk etmek
  • Ellerinizi kulaklarınızın üzerine bastırmak
  • "Şu sesi çıkarmayı kes!" diye bağırmak

Bazı tetikleyiciler o kadar çok sıkıntıya neden olabilir ki, bunun sonucunda belirli durumlardan ve insanlardan kaçınmaya başlarsınız. Yemek sesleri genellikle bu tepkiyi tetikliyorsa, tüm yemeklerinizi tek başınıza yemeye başlayabilir ve restoran, kafe veya insanların yemek yiyebileceği diğer halka açık yerlere gitmekten kaçınabilirsiniz.

Araştırmacılar misophonia adını ilk olarak yılında kullanmışlardır ve araştırmalar nispeten erken aşamalarda kalmıştır. Bazı uzmanlar, mizofoninin kendisini bir durum olarak görür, ancak diğerleri bunun diğer zihinsel sağlık durumlarının bir belirtisi olarak gelişebileceğine inanmaktadır.

Uzmanlar, mizofoni teşhisi için belirli kriterler üzerinde henüz anlaşmaya varamamışlardır. Ancak bunu, ruh sağlığı ve esenliği üzerinde önemli bir etkisi olabilecek gerçek bir endişe olarak kabul ederler. Birçok tıp ve ruh sağlığı uzmanı tedavi ve destek almanıza yardımcı olabilir.

“Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (DSM-5)” nın en son baskısı mizofoniyi içermez. Bununla birlikte, bazı doktorlar gelecekteki baskılarda "Obsesif Kompulsif ve İlgili Bozukluklar" kategorisine dahil edilmesini önermektedir.

Semptomlar, tetikleyiciler, olası nedenler ve başa çıkma ipuçları dahil olmak üzere mizofoni hakkında ayrıntıları öğrenmek için okumaya devam edebilir, Psikologofisi üzerinden alanında uzman isimlerden online terapi desteği alabilirsiniz. Platformumuz üzerinden ilk görüşmeyi her zaman ücretsiz olarak gerçekleştirebileceğinizi unutmayın! 

Misophonia (Mizofoni) Belirtileri Nelerdir?

Mizofoniyi genel olarak ana semptomundan tanıyabilirsiniz. Tetikleyici sesleri işittiğinizde güçlü bir olumsuz tepki oluşturmak en yaygın belirtisidir. Daha spesifik olarak, bu yanıt bir dizi duygu, düşünce ve fiziksel duyum içerebilir;

  • Rahatsızlık, tahriş ve iğrenme duyguları
  • Fiziksel veya sözlü olarak saldırma arzusu da dahil olmak üzere öfke, sinir veya saldırganlık duyguları
  • Tetikleyici sesleri içerebilecek durumlarda sinirlilik veya huzursuzluk
  • Kapana kısılma veya kontrolü kaybetme hissi de dahil olmak üzere endişe veya panik duygusu
  • Vücutta veya göğüste sıkışma veya basınç
  • Artan kalp hızı, kan basıncı ve sıcaklık

Bu belirtiler genellikle ilk kez ergenlik öncesi veya gençlik yıllarında ortaya çıkar. Mizofoni ile yaşıyorsanız, belirli seslere verdiğiniz tepkiyi biraz aşırı olarak kabul edebilirsiniz. Yine de bu seslerin neden olduğu sıkıntıyla başa çıkmakta veya tepkinizin yoğunluğunu kendi başınıza yönetmekte zorlanabilirsiniz.

Günlük hayatta duyduğunuz tetikleyici seslerle baş etmekte zorlandığınızda, genellikle bu sesleri duyduğunuz yerlerden kaçınmaya başlayabilirsiniz. Bu, arkadaşlardan ve aileden kaçınmak veya sık sık iş ve okulu kaçırmak anlamına gelebilir. Kısacası, mizofoni sonunda günlük hayatın akışını ciddi anlamda bozabilir.

Yaygın Misophonia (Mizofoni) Tetikleyicileri

Tetikleme sesleri kişiden kişiye oldukça büyük farklılıklar gösterebilir. Bu tetikleyiciler de zaman içinde değişebilir veya artabilir. Mizofoni, genellikle olduğu gibi, belirli bir sese tepki olarak başlasa bile, sonunda diğer sesler de benzer bir tepkiyi tetikleyebilir. En yaygın mizofoni tetikleyicilerinden bazıları, diğer insanlar tarafından yapılan seslerdir. Örnekler şunları içerir:

  • Çiğneme veya şapırdatma
  • Höpürdetme
  • Yutma
  • Yüksek sesle nefes alma
  • Boğaz temizleme
  • Dudak şapırdatma

Diğer tetikleyiciler şunları içerebilir:

  • Burun çekme
  • Yazı sesleri
  • Kalem tıklaması
  • Kağıtların veya kumaşların hışırtısı
  • Saat sesi
  • Ayakkabı sürtünmesi
  • Bardaklar veya gümüş eşyaların tıkırdaması
  • Tırnak törpüleme veya kırpma
  • Mekanik uğultu ve tıklama
  • Cıvıl cıvıl kuşlar veya cırcır böcekleri
  • Hayvan tımar sesleri

Bazı insanlar için görsel tetikleyiciler de benzer bir tepkiye neden olabilir;

  • Bacaklarını veya ayaklarını sallamak veya titretmek
  • Burnunu ovuşturma
  • Saçlarını veya kalemini döndürme
  • Ağzı açık çiğneme
  • Dudaklarını veya çenesini çiğneme hareketi yapar gibi oynatma

Mizofoni ile yaşıyorsanız, aynı sesi kendi başınıza çıkarmanın tipik olarak herhangi bir tepkiye neden olmadığını fark edebilirsiniz. Mizofonisi olan bazı insanlar, tetikleyici sesleri taklit etmenin neden oldukları sıkıntıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğini bile bulmuşlardır.

Misophonia (Mizofoni) Nasıl Bir Duygudur?

Mizofoniniz yoksa, bunun nasıl bu kadar çok sıkıntıya neden olabileceğini merak edebilirsiniz. Bu durumu daha iyi anlamak için gerçekten nefret ettiğiniz bir sesi duyduğunuzda nasıl hissettiğinizi hayal etmeye çalışın. Kara tahtayı kazıyan çiviler klasik bir örnektir. Diğerleri, bir araba alarmının çalmasını veya bir bebek ağlamasını içerebilir. Bu sesleri duyduğunuzda, sinirleriniz alevlenirken cildiniz karıncalanabilir. Sadece hemen durmasını istersiniz.

Mizofoniniz olmadığında, çoğu insanı rahatsız etme eğiliminde olan sesleri ve bu seslere verilen yanıtı nadiren fark edersiniz. Dahası, çevrenizdeki diğer kişiler de benzer bir tepki verebileceğinden, muhtemelen rahatsızlığınızı veya iğrenmenizi ifade etmeyi kolay bulursunuz. Mizofonili insanlar, diğer insanların neredeyse hiç fark etmediği seslere tepki olarak bu hissi düzenli olarak ve bazen günlük olarak yaşarlar. Tetikleyici sesler, kalp çarpıntısı ve karın ağrısı gibi fiziksel kaygı semptomlarına da neden olabilir. Mizofonili insanlar, tetik sesini duyduklarının bilişsel olarak farkında bile olmadan tepkiyi deneyimlemeye başlarlar.

Misophonianın (Mizofoninin) Nedenleri Nelerdir?

Araştırmacılar, mizofoniye neyin neden olduğundan henüz emin değiller. Ancak aşağıdakilere sahip kişilerde daha yaygın göründüğünü biliyorlar:

Bazı araştırmacılar ayrıca mizofoni ve Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) arasında da potansiyel bir bağlantı olduğunu öne sürmektedir.

Mizofonili ve endişeli bir kişi, belirli bir ses duyduğunda artan terleme ve kalp çarpıntısı yaşayabilir. Ancak, başka bir stres türüyle karşılaştıklarında da bu semptomlara sahip olabilirler. Mizofoniye sahip insanlara kaygı, fobiler ve diğer zihinsel sağlık koşullarıyla ilgili yanlış teşhis konulması da sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ancak mizofoni, aşağıdakiler de dahil olmak üzere benzersiz özelliklere sahiptir:

  • Genellikle ergenlik döneminde başlar ve ilk belirtiler genellikle 9 ila 12 yaşları arasında görülür.
  • Kadınlar daha şiddetli semptomlar bildirme eğilimindedir.
  • İlk tetikleyici genellikle bir ebeveyn veya aile üyesinden gelir, ancak zamanla yeni tetikleyiciler gelişebilir.
  • Genellikle ailelerde ortak olarak görülür.

Misophonianın (Mizofoninin) Beyin Kimyası

Ortaya çıkan kanıtlar, mizofoni için beyin temelli bir açıklama sunmaktadır. 'da yapılan küçük bir araştırma, işitsel korteksiniz ve belirginlik ağınız arasındaki aşırı duyarlı bağlantı sayesinde mizofoninin gelişebileceğini göstermektedir. İşitsel korteks, beynin sesleri işleyen kısmıdır ve belirginlik ağı, hangi seslere ve diğer uyaranlara dikkat ettiğinizi belirlemekten sorumludur. Bu düzensiz bağlantı, beyninizin belirli bölümlerinde artan aktiviteye yol açar ve bu da deneyimlediğiniz yoğun duygusal tepkiyi tetikler.

Bir diğer çalışması, mizofoniyi düzensiz beyin bağlantısıyla birlikte daha büyük amigdala hacmine bağlamaktadır. Amigdala, sizi korkutan veya tehdit eden şeylere verdiğiniz tepkiler de dahil olmak üzere duyguların işlenmesine yardımcı olmaktadır. Araştırmacılar, belirli seslere verdiğiniz yanıtın kısmen amigdalanın boyutuyla ilgili olabileceğini öne sürmektedir.

Misophonia (Mizofoni)  İle Yaşamak ve Tedavisi

Günümüzde, mizofoni için belirgin bir tedavi yoktur, ancak semptomlarınızı yönetmek için seçenekleriniz vardır.

Tinnitus Yeniden Eğitim Tedavisi

Tinnitus, kulak çınlaması gibi kimsenin duyamayacağı sesleri duymanıza neden olur. Tinnitus yeniden eğitim terapisi, başlangıçta tinnituslu kişilerin bu sesleri kabul etmeyi ve tolere etmeyi öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Aynı zamanda mizofonili kişilerin tetikleyici seslerle başa çıkmayı öğrenmelerine de yardımcı olabilir.

Karşı Koşullandırma

Bu tedavi, daha zayıf bir ses tetikleyicisini, favori bir şarkı, sevilen birinin fotoğrafı veya dokunulduğunda rahatlatıcı bir şey gibi olumlu veya mutlu duygular uyandıran bir şeyle eşleştirir. yılındaki bir vaka çalışmasında, bu tedavi, mizofoni olan bir kadının ses tetikleyicilerine tepkisini azaltmasına yardımcı olmuştur.

Baş Etme Stratejileri

Başa çıkma tekniğiniz, bir tetikleyici duyduğunuzda bir odadan ayrılmayı içerebilir, ancak bazen ayrılacak durumda olmayabilirsiniz. Denenecek diğer şeyler şunları içerebilir:

  • Gürültü önleyici kulaklık kullanma
  • Müzik dinlemek, sakinleştirici sesler veya beyaz gürültü
  • Sakinleştirici bir mantra veya onaylama ile dikkatinizi dağıtmak
  • Kibarca sesi çıkaran kişiden durmasını istemek

Yağmur gibi seslerin baş etmede özellikle etkili olduğunu kanıtlanmıştır ve kullanıcıların yüzde 85'i kadarı semptomlarında bir miktar rahatlama yaşamıştır.

Yardım Almak

Eğitimli bir ruh sağlığı uzmanıyla yapılan terapi, sıkıntı mizofonisinin sebepleri hakkında açılmak için güvenli bir alan sunar. Terapi yoluyla, durumla başa çıkmak için etkili stratejiler öğrenebilirsiniz. Bilişsel davranışçı terapi (BDT), istenmeyen düşünce ve tepkileri ele almanıza ve yeniden çerçevelendirmenize yardımcı olan bir terapi türüdür. Bu tür bir terapi, tetikleyici seslerin neden olduğu duygular ve fiziksel duyumlar arasında gezinmenize yardımcı olmak için uzun bir yol kat edebilir.

Şu anda, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), mizofoniyi tedavi etmek için herhangi bir ilacı onaylamamıştır. Hem mizofoni hem de anksiyete, obsesif kompulsif bozukluk, depresyon veya dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi başka bir zihinsel sağlık sorununuz varsa, bir doktor veya psikiyatrist bu durumların semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek ilaçlar hakkında daha fazla bilgi sunabilir.

Unutmamak gerekir ki psikolojik sorunlarda kişinin sürecini yönetmesini kolaylaştıracak psikolojik destek çok önemlidir. Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Psikologofisi, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi alabilirsiniz.

Tarih :
Yazar :

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası