volant ne ise yarar / Volant Nedir ? Otomobillerde Ne İşe Yarar ? - Konu Araba

Volant Ne Ise Yarar

volant ne ise yarar

Elbette arabanın ataletle hareket ettiğini hiç duymuşsunuzdur. Bunun nedeni volan. Bir aracın motorunun hareketini şartlandıran çok önemli bir parçadır. Bu alanda çalışmaya kendini adamayan bir kişinin ne çarkı ne de nasıl çalıştığını ya da ne işe yaradığını bilmemesi nadirdir. Ancak, aracımızın önemli bir parçası olduğu için bu konuda her şeyi bilmeniz oldukça tavsiye edilir.

Volan hakkında her şeyi bilmek ister misiniz? Bu yazıda size her şeyi anlatacağız, sadece okumaya devam etmelisiniz.

Indeks

Genellikler

Bahsettiğimiz gibi, volan Bir aracın motoruna ait olan ve hareketi düzenleyen parçalardan biri ve en önemlilerinden biridir. Bir tamirci bu isme aşinadır ve bu ismi duyar duymaz onun hakkında her şeyi bilir. Bu kısmı ve onu kırabilecek ve onarım için bir servet harcamak zorunda kalmamıza neden olabilecek şeyleri yapmaktan kaçınmak için nasıl çalıştığını bilmek oldukça faydalıdır.

Adından da anlaşılacağı gibi, volan, taşıyıcının taşıdığı ataletle bağlantılıdır. Hala ataletin ne olduğunu bilmeyenler için, bir nesnenin kendisine etki eden herhangi bir kuvvet olmaksızın kendi başına sürdürdüğü hareket olarak tanımlayabiliriz. Makalelerinde mekanik enerji y kinetik Bir cisim uzayda hareket ederse sürtünme veya yerçekimi kuvveti olmadığı için eylemsizliği ile hareket edeceğini görüyoruz.

Aracı birinci vitese alıp debriyajı kaldırırsak, aynı seviyede olduğumuz sürece gaza veya başka bir pedala basmadan hareket edebiliriz. Arabanın yaptığı bu hareket, başka bir kuvvet onu durdurana kadar kendi başına hareket edebilir. Zeminle, eğimle veya bazı engellerle sürtünme gibi kuvvet.

Daha net bir örnek, bir otobüse bindiğimiz ve aniden durduğumuz andır. Bu anda vücudumuz otobüs durmadan önceki hareket ve hızı korumak istediğinden tüm yolcular öne doğru eğildi.

Bulunduğu yer ve volan çeşitleri

Volan, bir araba motorunun içinde, dişli kutusunun krank mili ucunda bulunan çelik bir zincir dişlisidir. Bu çelik tekerleğin işlevi, motor tarafından üretilen kinetik enerjiyi depolamak ve tekerleklere göndermektir. Bu enerji, arabayı "sarsılmadan" hareket ettirir.

Farklı volanlar vardır, ancak her alanda olduğu gibi bazıları kullanışlılıkları veya bu konudaki bilgileri nedeniyle diğerlerinden daha fazla satılmaktadır. Bu durumda, tek kütleli veya çift kütleli volan en yaygın olarak bilinendir. Gibi bazı türleri vardır:

  • Tek kütleli volan. Dünyada en iyi bilinendir ve sadece tek parça olduğu için buna denir. Şekli dairesel ve dişlidir ve bir aracın motorunun en önemli parçaları arasında bir bağlantı görevi görür.
  • Çift kütleli volan. Bu, bu dünyada oldukça devrim yaratıyor ve muhtemelen, çok iyi bilinen bir öncekinin yerini alan oydu. Ve daha eksiksiz olmak daha etkilidir. Sönümlemeye yardımcı olan iki yuvarlak elemanı ve bir yay elemanı vardır. Yaylar sayesinde, şanzıman çalışırken motorun daha düzgün çalışmasını sağlayan titreşimler vardır. "Çarpmayı" hafifletmek ve arabanın sarsılmasını önlemek için titreşimi emen bu kısımdır.

Cómo funciona

aşınmış volan

Direksiyon simidi çok basit bir şekilde çalışıyor. Dişli şekilli tekerlek, aşağıdaki işlerin yapılmasından sorumludur. motor tarafından gönderilen tüm kinetik enerjiyi alır ve onu tekerleklere aktarabilmek için asimile eder. Tekerleklerin her zaman yukarıda bahsettiğimiz atalete sahip olmasını istiyorsak, bu disk çok sert ve dayanıklı olmalıdır.

Bu parça bir motorda değilse veya arızalıysa, sürekli titreşimler ve tıkırtılar fark ederiz. Bununla birlikte, çoğu zaman bu salınımları aldığımız ve motordaki çıngırakları fark ettiğimiz, ancak sonra ortadan kaybolduğumuz olabilir. Bu çıngırak görünmeye devam ederse, sürüş kalitesini kaybedeceğiz ve araba gittikçe daha fazla bozulmaya başlayacak.

Bazılarınız bunu dişli çelik bir tekerlek gibi düşünecek Bu enerjiyi tekerleklere aktarmak için arabadaki titreşimleri ortadan kaldırabilir. Volan, iki kütle sayesinde çalışıyor. Bunlardan biri motor lehine dönmeye başlarken diğeri şanzımana göre dönmeye başlar. Sönümleyiciler bu kütlelere tutturulmuştur, böylece daha büyük bir menzil açısında salınım olabilir. O anda titreşimler güç olarak tekerleklere yönlendirilir veya tamamen ortadan kaldırılır.

Volanın sahip olduğu diğer bir işlev, aracın çalıştırılmasını desteklemektir. Elektrikli marşlı otomobiller için volan, krank milini çalıştırma ve motorun çalışmaya başlaması için genleşme çevrimlerine güç verme işlevine sahiptir. Bir aracın marş motorunda volan yoksa, muhtemelen çok kısa sürede aşınır ve birkaç ayda bir değiştirilmesi gerekir.

Ev yapımı volan

Bir proje için ev yapımı bir volan yapmak istiyorsanız, tahta bir volan yapabilirsiniz. Bir kütük aranır ve ortada bir delik açılır. Volan ne kadar ağırsa o kadar fazla enerji depolayabilir. Kütüğün ortasındaki delikte çatlaklar varsa, kullanmayınçünkü kırılıp seni çok incitebilir.

Daha sonra bir sopayla delikten geçiyoruz ve çubuğun üst kısmına başka bir delik açıyoruz. Bir tahta parçasıyla onu tanıtıyoruz ve odun parçasından iki yan delik açıyoruz. Bitirmek için, tahta parçasındaki iki yan delikle, çubuğun üst kısmına ve gövdenin alt kısmına bağlanan ince bir ip geçirebiliriz.

Umarım bu bilgilerle volan hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.


Volan

Krank miline bağlı krankın hareketi ile direkt dönen ve ateşleme zamanında aldığı gücü diğer zamanlarda motorun dönmesi için harcayarak hareketinin devamlılığını sağlayan büyük silindirik dişfunduszeue.info mili ile birlikte motorun dengesini sağlar.

Çoğu modelde marş sistemi için gerekli ilk hareket marş dinamosu ile volandan verilir. Şekli, vantilatörü andırmaktadır.

Malzemeleri genelde dökme demirden olur. Arızaları ise ' Eğiklik, Çatlaklık, Sürtünmedir'. Tamiri, eğer töleransı aşmamışsa volan taşlama tezgâhında düzeltilebilir.

Enerji ve iş makinalarında hareket ve kuvvetlerin hüküm sürdüğü yüzeylerde, sürtünme gibi mekanik kayıpların dışında, konstrüksüyon ve işletme şartlarından zorunlu olarak enerji kayıpları meydana gelmektedir.

Genel olarak turbo ve pistonlu makinalarda daha çok meydana gelen bu enerji kayıpları volan kullanılarak büyük ölçüde azaltılabilir. Pistonlu makinalarda, işletme şartlarının tamamen düzgün olması veya kuvvetlerin değişmemesine rağmen parçaların yapılışlarının temelindeki dengesizlikten dolayı volana ihtiyaç duyulmaktadır.

Volanın en önemli özelliği kaybolacak enerjinin bünyesinde depolanabilmesi ve gerektiğinde bunu kullanma imkânı verebilmesidir. Genel bir volanın geometrik şekli, çapı büyük genişliği küçük boyutlarda bir nevi silindirik disk olmalıdır. Volanın sistemdeki yeri ise, imkân dahilinde dönüş sayısının en büyük olduğu yer olmalıdır. Bazı sebeplerden bu yer mümkün olmadığı takdirde en büyük devir sayısına yakın dönen yerde olmalıdır. Bu koşullarda, volan sistemdeki en büyük enerjiyi kazanabileceği durumdadır.

İçten yanmalı motorların parçaları

( İçten yanmalı, su soğutmalı motorlar göz önüne alınmış ve genel parçalar yazılmıştır. Çeşitli motor teknolojilerine göre değişiklik gösterebilir )

Motor gövdesi

Silindir kapağı, Motor, Silindir kapak contası, Silindir gömleği

Krank sistemi

Piston, Piston sekmanı, Piston pimi, Biyel kolu, Krank mili, Krank mil yatağı, Volan

Zamanlama sistemi

Kam mili, Triger kayışı, Motor supapı, Külbütör

Benzinli motor yakıt sistemi

Hava filtresi, Karbüratör, Yakıt enjeksiyonu, Benzin filtresi, Emme manifoldu

Dizel motor yakıt sistemi

Yakıt tankı, Yakıt besleme pompası, Mazot filtresi, Enjeksiyon pompası, Common rail, Yanma odası, Dizel enjektörü, Dizel partikül filtresi

Benzinli motor ateşleme sistemi

Akümülatör, Endüksiyon bobini, Distribütör, Buji

Elektrik sistemi

Alternatör, Akümülatör, Şarj dinamosu, Marş motoru, Kontak anahtarı

Yağlama sistemi

Yağ pompası, Karter, Yağ filtresi, Yağ soğutucusu, Motor yağı

Soğutma sistemi

Su radyatörü, Antifriz, Devirdaim pompası, Radyatör kapağı, Motor vantilatörü, Termostat

Egzoz sistemi

Egzoz manifoldu, Egzoz susturucusu, Katalitik konvertör

Cebri doldurma

Turboşarj, Intercooler, Pompa duse, Süperşarj

Volant Nedir ? Otomobillerde Ne İşe Yarar ?

Otomobil kullanıcılarının merak ettiği volant nedir sorusu, araç motor arızalarıyla birlikte gün yüzüne çıkmaktadır. Motorun çalışmasında önemli bir role sahip olan volant dişlisinin arızalanması halinde motor da arıza verir. Bu anlamda volant, aracın beyin takımlarından biri olarak nitelendirilebilir. Krank ile doğrudan bağlantılı olan volant, büyük bir dişli olarak tasarlanmıştır. Bundan dolayı araç motorlarının çalışmasında etkili bir role de sahiptir.

Marş motorunun krankı rahatça çevirebilmesi amacıyla hacimsel olarak büyük bir yapıya sahiptir. Motorun çalışması için ilk hareketi başlatan volant, marş hareketinin olmazsa olmaz parçası olarak kabul edilmektedir. Motor devri ile doğru orantılı olarak hareket eden volant, içten yanmalı otomatik marş sistemlerinin tümünde yer almaktadır. Bu açıdan da hareket için gerekli olan en önemli mekanik akşamlardan bir tanesidir. Peki araçlar için bu kadar önemli olan volant ne işe yarar? İşte detaylar!

Volant Ne İş Yapar?

İçten yanmalı otomatik marş sistemlerinin gerçekleşmesini sağlayan volantın varlığı arızalanmadığı takdirde bilinmemektedir. Volant ne iş yapar sorusunun cevabı, bu aksamın arızalanmasıyla birlikte daha net olarak alınmaktadır. Volant dişliği motorda bulunan krank ile doğrudan temas halindedir ve dişleri krankı sarar. Motor çalıştırıldığı anda bu dişliler hareket etmeye başlar ve krankın dönmesini sağlar. Böylece motorun güç üretmesi de mümkün hale gelir.

Dişlerin marş motorunu harekete geçirmesiyle birlikte motor hareket etmeye başlamaktadır. Aracın çalıştırılması ve amacına hizmet etmesi için volant oldukça gerekli ve önemli bir göreve sahiptir. Bu yapının dişlerinin aşınması durumunda da marş alınamaz ya da rahatsız edici bir gıcırdama sesi gelir. Motorun çalışması için çok büyük bir öneme sahip olan volant, her mekanik aksam gibi belli bir kullanım ömrüne sahiptir. Bu kapsamda volant ömrü ne kadar olur? İşte ayrıntılar!

blank

Volant Nedir?

Volant Ömrü Ne Kadar?

Motorun hareketi için hayati bir görev üstlenen volantın belli bir kullanım ömrü bulunmaktadır. Bu süre zaman cinsinden değil kilometre cinsinden hesaplanmaktadır. Volant ömrü ne kadar sorusuna verilebilecek cevap ise; bin kilometre civarıdır. Aracınızın volant değişiminden itibaren yaklaşık bin kilometre kullanılmışsa volant dişlisinin performansı yavaş yavaş düşmeye başlar. bin km sonrasında volant dişlisinin de değişmesinde fayda vardır.

Dişler aşınır ve motordan rahatsız edici bir gıcırtı sesi gelir. Balans ayarının bozulmasıyla birlikte kendini belli eden bu arıza, sürüş konforunu düşüreceği gibi sürüşü büyük ölçüde engelleyebilir de. Şanzıman ve motor arasında gelen gıcırdama sesi geliyorsa, volant değişim süreniz gelmiş demektir. Bu noktada aracınızı güvendiğiniz bir servise götürerek volant değişimini gerçekleştirebilirsiniz. Bu arada volant arızası nasıl belli olur? Sorusunun yanıtını biliyor olmak da beraberinde önemli kazanımları getirir.

Volant Arızası Nasıl Belli Olur?

Motorun ateşlenmesini gerçekleştiren volant, belli bir kullanım ömrüne sahiptir. Ortalama olarak bin kilometre sonunda değişim ihtiyacı duyan bu aksam, performanstan düştüğünü birtakım semptomlarla belli eder. Eğer aracınızın motoru ve şanzımanı arasından ağır bir gıcırdama sesi geliyorsa bu volant dişlisinin aşındığının göstergesidir. Aynı zamanda araç rölanti devrinde haddinden fazla titreme gerçekleştiriyorsa da volant dişlisinin kontrol edilmesi gerekebilir.

Manuel araçlarda da otomatik araçlarda da bulunan bu yapı, motor için olmazsa olmaz bir görev üstlenmektedir. Volant arızası nasıl belli olur sorusu da bu doğrultuda sıkça sorulmaktadır. Volant dişlisinin arızasının direkt olarak tespit edilmesi pek mümkün olmamaktadır. Bu noktada belirtilen semptomların gözlemlenmesi halinde araç servise götürülerek kontrolleri gerçekleştirilmelidir.

DSG Volant Arızası Nasıl Anlaşılır?

DSG Volant Arızası Nasıl Anlaşılır?

Bilindi&#;i üzere DSG bir &#;anz&#;man türüdür ve DSG &#;anz&#;man&#; problemleri de araçlarda ortaya ç&#;kar. Bir otomatik &#;anz&#;man çe&#;idi olan DSG’li araçlarda volant di&#;lisi ar&#;zas&#; ya&#;an&#;yorsa bu nas&#;l anla&#;&#;l&#;r; sorusuna yan&#;t ar&#;yoruz. DSG volant ar&#;zas&#; nas&#;l anla&#;&#;l&#;r, sorusuna yan&#;t vermeden önce volant nedir ve ne i&#;e yarar konular&#;n&#; açal&#;m.

Volant Nedir ve Volant Ne &#;&#;e Yarar?

Volant - volant di&#;lisi adlar&#;yla bilinen parça, krank miline ba&#;l&#; di&#;li bir kasnakt&#;r. Mar&#; dinamosunun di&#;lisi ile volant di&#;lisi birbirine geçmi&#; halde durur.

1. Arac&#; Çal&#;&#;t&#;r&#;r!

Mar&#;a bas&#;nca mar&#; di&#;lisi ile volan di&#;lisi bütünle&#;ir ve volan dönmeye ba&#;lar. Dönen volan ba&#;l&#; oldu&#;u krank milini döndürerek arac&#;n çal&#;&#;mas&#;n&#; sa&#;lar.

Volant Değişimi Kaça Yapılır?

2. Arac&#;n kavramas&#;nda önemi vard&#;r!

Yine kavramay&#; sa&#;lamakta da büyük bir görev üstlenir.

Volan Ar&#;zas&#; Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

DSG araçlarda volant ar&#;zas&#; ya da genel olarak volant ar&#;zas&#;varsa bunu anlaman&#;n bir kaç yolu vard&#;r. Bunlar&#; &#;öyle listeleyebiliriz:

  • Rahats&#;z edici bir ses ç&#;kar&#;r.
  • Kalk&#;&#;ta titreme olabilir (bask&#; balata ar&#;zas&#;nda da titreme olur)
  • Kalk&#;&#;ta sert ve bo&#;uk bir ses ç&#;kar

Volant Bakımı Önemli!

Volant Bak&#;m&#; Önemli!

Bask&#; balata de&#;i&#;imlerinde volant da kontrol edilmelidir. Bask&#; balatay&#; de&#;i&#;tirirken volant yüzeyi de kontrol edilmeli, pürüz varsa z&#;mpara yap&#;lmal&#;d&#;r. Baz&#; durumlarda z&#;mparalama yeterli olmaz. Bu durumda de&#;i&#;im yap&#;l&#;r. Volant tamir edilecek bir parça de&#;ildir. Yüzeyi pürüzsüzle&#;tirilerek ömrü uzat&#;labilir ama volant di&#;lisi bozulduysa de&#;i&#;mesi gerekir.

Volant De&#;i&#;imi Kaça Yap&#;l&#;r?

Volant de&#;i&#;imi fiyatlar&#; araçtan araca de&#;i&#;ir. Bu nedenle volant fiyat bilgisi genel bir yakla&#;&#;mla verilemez. Volant di&#;lisi de&#;i&#;imi fiyatlar&#; için funduszeue.info üzerinden online volant de&#;i&#;imi fiyat bilgisi edinebilirsiniz. Volant de&#;i&#;imi için güvenilir usta aray&#;&#;&#;nda da Otopratik uzmanl&#;&#;&#;na güvenebilirsiniz. WhatsApp hatt&#; üzerinden ve online otomobil servis randevusu alarak size en yak&#;n Otopratik servis noktas&#;ndan destek alabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası