birinci öğretimden ikinci öğretime geçiş / Birinci öğretimden, ikinci öğretime geçiş(çok acil) | DonanımHaber Forum

Birinci Öğretimden Ikinci Öğretime Geçiş

birinci öğretimden ikinci öğretime geçiş

İkinci öğretimden birinci öğretime geçiş nasıl oluyor?

İkinci öğretimden birinci öğretime geçiş nasıl oluyor? Aynı yükseköğretim kurumu içerisinde birinci öğretim ve ikinci öğretim programları arasında geçişler yani yatay geçişler yapılabiliyor. Birinci eğitimden ikinci eğitime yatay geçiş kontenjan sınırlaması olmadan gerçekleştiriliyor. İkinci öğretime geçen ise eğitim harcı ödüyor.

İKİNCİ ÖĞRETİMDEN BİRİNCİ ÖĞRETİME GEÇİŞ NASIL OLUYOR?

İkinci öğretimden birinci öğretime geçmek de mümkün, ancak bunun için öğrencilerin bulundukları programın başarı sırasında sınıfın ilk yüzde onunda olmaları gerekiyor.

İşte ikinci öğretimden birinci öğretime geçiş ile ilgili sorularınızın yanıtları:

İKİNCİ ÖОRETİM İLE BİRİNCİ ÖОRETİM ARASINDAKİ FARK NEDİR?

İkinci öğretim öğrencileri örgün eğitim saatleri dışında, akşamları ve hafta sonları eğitim görürler. Birinci öğretimden diğer farkı ise ikinci öğretim öğrencilerinin eğitim harcı ödemesi. Bunun dışında iki öğretim türünde devam zorunluluğu koşulları, ders içerik ve programları aynıdır.

DİPLOMAMIZDA İKİNCİ ÖОRETİM YAZACAK MI?

Hayır. Mezun olurken diplomada herhangi bir ikinci veya birinci öğretim ibaresi bulunmaz.

BİRİNCİ ÖОRETİM İÇİN YÜZDE 10 BAޞARI ޞART MI?

Evet. Birinci öğretimden ikinci öğretime geçişte böyle bir şart yok. Ancak ikinci öğretim programlarından birinci öğretim programlarına sınıfın yüzde 10’luk dilimi içinde olma şartı var.

BİRİNCİ ÖОRETİME GEÇİNCE HARÇ ÖDEYECEK MİYİM?

Hayır.

HAZIRLIK SINIFINDA GEÇİŞž YAPABİLİR MİYİM?

Hayır. Hazırlık sınıfı hariç, bulundukları sınıfın bütün derslerini veren ve ilk yüzde 10’luk dilimde olmak üzere bir üst sınıfa geçenler yatay geçiş için başvurabilir. 

BİRİNCİ ÖĞRETİMDEN İKİNCİ ÖĞRETİME GEÇEBİLİR MİYİM?

Evet. Ama ikinci öğretim diploma programına geçiş yapanlar ikinci öğretim ücreti öder.

Fotoğraf: Ankara Üniversitesi


SAYILI KANUN

SAYILI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA İKİLİ ÖĞRETİM YAPILMASI HAKKINDAKİ KANUNUNUN

EĞİTİM-ÖĞRETİMLE İLGİLİ MADDELERİ

 

            Tanımlar

            MADDE 3- Bu kanunda geçen;

            a) İkili Öğretim; Yükseköğretim kurumlarında ön lisans, lisans ve lisansüstü

düzeyde yapılan normal örgün öğretim ve ikinci örgün öğretimi,

            b) İkinci Öğretim; Yüksek öğretim kurumlarında normal örgün eğitimin bitimini

takiben yapılan örgün eğitimi,

            c) İkinci Lisansüstü Öğretim; Normal lisansüstü öğretimin bitimini takiben veya

yaz aylarında yapılan lisansüstü eğitimi,

            d) Öğrenim Ücreti; İkinci öğretimde öğrencilerin eğitim-öğretimin karşılığı

olarak ödeyecekleri ücreti ifade eder.

            Öğretim

            MADDE 5- İkinci Öğretim;  Öğretim süreleri, ön lisans ve lisans düzeyinde sürdürülecek öğretimin esasları, devam, ara sınav sayısı, bunların başarı notuna katkısı, uygulama ve bütünleme şartları ve eğitim öğretimle ilgili diğer konularda normal örgün öğretimden hiçbir farklılık taşımaz.

            İkinci öğretim uygulanan yükseköğretim kurumlarında gerektiğinde hafta tatilinde de eğitim-öğretim yapılabilir.

            Yatay Geçiş

            MADDE 6- İkinci öğretimde öğrenim gören öğrenciler, ikinci öğretim programlarından normal örgün öğretim programlarına yatay geçiş yapamazlar. Ancak bu kanun 7’nci maddesinin birinci fırkasının son cümlesindeki şartları yerine getiren öğrenciler normal örgün eğitim programlarına yatay geçiş yapabilirler. Normal örgün eğitimden ikinci öğretime yatay geçiş yapabilir.

            Bu yatay geçişler de örgün öğretimde uygulanan mevzuat hükümlerine tabidir. Ancak, geçiş yapan bu öğrenciler İkinci öğretim için öngörülen ücreti ödemek zorundadırlar.

            Öğrenim Ücreti

            MADDE 7- İkinci Öğretim isteğe bağlı ve paralıdır. Paralı öğretime kabul edilecek öğrencilerin ödeyecekleri öğrenim ücretleri, öğrenim dallarının niteliklerine, Yükseköğretim kurumlarının özelliklerine ve sürelerine göre öğrenci maliyetleri de dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulunun görüşü ve Milli eğitim Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca tespit edilir. Ancak, alınacak ücretler normal örgün öğretim için belirlenen cari hizmet maliyetlerinin yarısından az olamaz.

            Hazırlık sınıfı hariç, bulundukları sınıfın bütün derslerini vermek ve ilk yüzde ona girmek suretiyle bir üst sınıfa geçmiş olan öğrenciler, üst sınıfta o yıl için, normal

örgün öğretim öğrencilerinin ödeyecekleri öğrenci katkı payı kadar miktarı, öğrenim ücreti olarak öderler.

            Öğrenim ücretleri, peşin olarak ya da biri kayıt veya kayıt yenileme sırasında diğeri Şubat ayında olmak üzere iki eşit taksitte üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü adına milli bakanlardan birinde açılacak hesaba yatırılır.

            Bu miktarlar Rektörlükçe en geç ilgili ayın sonuna kadar Bütçe Dairesi Başkanlığı hesabına bir yandan gelir, diğer yandan özel ödenek kaydolunmak üzere aktarılır. Yatırılan bu miktar Maliye ve Gümrük Bakanlığınca özel ödenek kaydedilir. Kaydolunan ödenekler ikinci öğretime ilişkin giderlerin yanısıra bu öğretimin yapıldığı birimlere öncelik verilmek suretiyle o üniversitenin veya yüksek teknoloji enstitüsünün giderlerinde kullanılır. Kullanım ve harcamaya ilişkin esas ve usuller Maliye ve Gümrük Bakanlığının görüşü alınarak Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.

            Bu ödeneklerin harcanmayan kısmı, ertesi yılın bütçesinde devren gelir ve ödenek  kaydolunur.

            Öğrenim ücretlerinin birinci taksidini ödemeyenlerin kayıtları yapılmaz ve yenilenmez. İkinci taksitlerini ödemeyen öğrenciler ise bir aylık ek süre tanınır, bu süre içerisinde de öğrenim ücretini kanuni faiziyle birlikte ödemeyen öğrencinin Yükseköğretim Kurumu ile ilişkisi kesilir.

            Öğrenim ücreti Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca kredi olarak verilmez.

            Öğrencilik Hakları

            MADDE 8- İkinci öğretim öğrencileri normal örgün öğretim öğrencilerinin her türlü haklarından yararlanırlar. Ancak, bu öğrencilere Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca tarafından verilecek kredinin esas ve şartları Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılacak bir yönetmelikle tespit edilir.

            Lisansüstü Öğretim

            MADDE Üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyelerindeki enstitülerde ikinci lisansüstü öğretim yapılmasına, ilgili enstitü yönetim kurulunun ve senatonun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca karar verilir. Bu öğretim isteğe bağlı ve paralıdır.

            İkinci Lisansüstü kabul edilecek öğrencilerin ödeyecekleri öğrenim ücretleri, maliyetler dikkate alınarak ilgili üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulunu önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilir. Öğrenim ücreti 7’nci madde uyarınca açılan hesaba iki eşit taksit halinde ödenir.

            İkinci lisansüstü öğretimde görevlendirmeler  ve ders ücreti bu kanun hükümlerine, diğer hususlar normal lisansüstü öğretimle ilgili mevzuat hükümlerine tabidir.

 

Bu içerik tarihinde yayınlandı ve toplam kez okundu.

Birinci öğretimden, ikinci öğretime geçiş(çok acil)

  • Yarbay
    Mesaj
    Konu Sahibi
    Arkadaşlar ben tercih listemde aynı b&#;l&#;m&#;n birinci &#;ğretimini, ikinci &#;ğretiminden daha &#;ne yazdım. Sonradan fikrim değişti ikinci &#;ğretimi &#;n sıraya almaya karar verdim ama iş işten ge&#;ti tercih s&#;resi bitti. Ve &#;ok &#;ok y&#;ksek bir ihtimalle birinci &#;ğretim tutacak. Ama ikinci &#;ğretime gitmem gerekiyor. Yerleştirmede sistem, birinci &#;ğretime puanım yetiyorsa orda duruyor geri kalanlara bakmıyor biliyorsunuz. Şimdi birinci &#;ğretime yerleşirsem &#;niversite ile konuşup ikinci &#;ğretime aldırabilirmiyim kendimi?(Sonu&#;ta ikinci &#;ğretimin puanı daha d&#;ş&#;k problem olmasa gerek)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sampiyon bilo -- 8 Ağustos ; >



  • Binbaşı
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
    Konu Sahibi
    Bunu istememin nedeni tercih yaparken işim yoktu. Şansıma tercih s&#;resi bittiği g&#;n(cumartesi) kalıcı bir işim oldu. &#;niversite ile işi birlikte y&#;r&#;tebilmek i&#;in &#;niversitenin ikinci &#;ğretim olması gerekiyordu. Ama tercih s&#;resi bittiği i&#;in değiştiremedim.
  • Binbaşı
    Mesaj
    derslerini se&#;erken danışmanınla bu konuyu konuşabilirsin, 2. &#;ğretimlerle derslere girmek istiyorum işe girdim falan funduszeue.info arada meraktan soruyorum, hangi okul gelicek? gazi gelirse bir işe yaramaz &#;&#;nk&#; burda 2 &#;ğretim de aynı anda derslere funduszeue.info&#;en d&#;nem 1. &#;ğretimlere g&#;re daha sabah&#;ıydım ben mesela
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    merhaba arkadaşalr ısparta da maliye birinci &#;ğretim funduszeue.infoi de maliye b&#;l. ikinci &#;ğretime ge&#;iş yapabiliyormuyum?
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: sampiyon bilo

    Vay bee 4 yıl ge&#;miş :D
    Merkezi puanla yatay ge&#;işte ge&#;ebilirsin.

    kardeş s&#;leyman demirel &#;niversitesi maliye b&#;l. 1.&#;ğretimden pamukkale &#;niversitesi maliye b&#;l. 2.&#;ğretime ge&#;iş nasıl yaparım?
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: mmayda

    1.&#;ğretimde funduszeue.infoale &#;niversitesi 2. &#;ğretim puanı tm 1 puanım funduszeue.info&#;iş yapabilir miyim?

    kusura bakma foruma fazla giremiyorum bu aralar.
    eger suanki okuluna girdigin yilda aldigin puan, gitmek istedigin yerin o yılda ki puanina yetiyorsa gidebilirsin. Ancak bu yilin basvurulari bitti.
    Y&#;k yonetmeligine gore her universite sene basinda kontenjan acmak zorunda. Sene ortasinda ise isterse acabilir. Gitmek istedigin okulu arayip sor donem ortasi kontenjan acip acmayacaklarini. Acmazlarsa seneye kalirsin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yarbay
    Mesaj
    hocam merhabalar, bilginiz var ise;

    marmara teknoloji fak&#;ltesi makine m&#;hendisliği i&#;in ikinci &#;ğretim var mı? varsa &#;rg&#;n eğitimden ikinci &#;ğretime ge&#;iş m&#;mk&#;n m&#;? m&#;mk&#;nse şartları neler?

    şimdiden teşekk&#;r ederim.
  • Yarbay
    Mesaj
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: muammer

    hocam merhabalar, bilginiz var ise;

    marmara teknoloji fak&#;ltesi makine m&#;hendisliği i&#;in ikinci &#;ğretim var mı? varsa &#;rg&#;n eğitimden ikinci &#;ğretime ge&#;iş m&#;mk&#;n m&#;? m&#;mk&#;nse şartları neler?

    şimdiden teşekk&#;r ederim.

    Marmara teknolojinin hi&#;bir b&#;l&#;m&#;nde 2. &#;ğretim yok. 1. &#;ğretimden 2. &#;ğretime ge&#;iş m&#;mk&#;nd&#;r. Şartlar okuluna g&#;re değişmektedir.
    Normal yatay ge&#;iş prosed&#;rleri ge&#;erlidir. Sen 2. &#;ğretimsin diye &#;ifte standart yoktur. Not ortalaması(isteniyorsa &#;niversite giriş puanı) y&#;ksek olan girer.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: sampiyon bilo


    quote:

    Orijinalden alıntı: muammer

    hocam merhabalar, bilginiz var ise;

    marmara teknoloji fak&#;ltesi makine m&#;hendisliği i&#;in ikinci &#;ğretim var mı? varsa &#;rg&#;n eğitimden ikinci &#;ğretime ge&#;iş m&#;mk&#;n m&#;? m&#;mk&#;nse şartları neler?

    şimdiden teşekk&#;r ederim.

    Marmara teknolojinin hi&#;bir b&#;l&#;m&#;nde 2. &#;ğretim yok. 1. &#;ğretimden 2. &#;ğretime ge&#;iş m&#;mk&#;nd&#;r. Şartlar okuluna g&#;re değişmektedir.
    Normal yatay ge&#;iş prosed&#;rleri ge&#;erlidir. Sen 2. &#;ğretimsin diye &#;ifte standart yoktur. Not ortalaması(isteniyorsa &#;niversite giriş puanı) y&#;ksek olan girer.

    ikinci &#;ğretim yoksa benim işime yaramıyor.&#;ok teşekk&#;rler hocam cevap i&#;in




  • Çavuş
    68 Mesaj
    Bende başladım bu hafta fakat işim gereği ikinci oğretime ge&#;mem gerek. İkinci oğretimin saatleri daha m&#;sait. Ge&#;mem mumkunmu?

    Normal oğretimi tercih edelim sabahtan giderim oğlede işe giderim dedim ama dersler hep 12 ila 5 arası. Anlamadım nasıl iş. En azından işi sabaha ayarlarım en erken 5 tede okula giderim m&#;mk&#;nse tabi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Er
    0 Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: Mustafa kanadlı

    Iyi g&#;nler ben yatay ge&#;iş yapmak istiyorum şuan birinci &#;ğretimdeyim aynı anda hem birinci &#;ğretime hem başka şehire iki gecişi birden sağlayabilirmiyim
    vay bee 8 yıl. zamanda yolculuk gibi.
    sorunu tam anlayamadım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

Birinci Öğretim Nedir?

Örgün öğretim olarak da anılan birinci öğretim, derslerin sabah ve öğle saatlerinde yapıldığı sistemdir. Nadiren de olsa bölümünüzün ders programına bağlı olarak bazı üniversitelerde akşam saatlerinde de ders görebilirsiniz. Birinci öğretim okuyan öğrencilerin en büyük avantajı okudukları bölümün normal yılı boyunca harç ücreti ödemezler. Okulunu uzatan öğrenciler ise uzadıkları yıl boyunca harç ücreti öderler.

İkinci Öğretim Nedir?

İkinci öğretimi birinci öğretimden ayıran 2 faktör bulunmaktadır. Bunlar ders saatleri ve harç ücretidir. İkinci öğretim öğrencilerinin dersleri genellikle saat &#; arasında yapılmaktadır. Bazı üniversitelerde ders programının yoğunluğuna göre hafta sonu dersleri de görülmektedir. Diğer fark ise ikinci öğretim öğrencileri harç öderler.

Üniversite harç ücretleri bağlantısını ziyaret ederek okuduğunuz bölümün güncel harç ücretlerini öğrenebilirsiniz.

İkinci Öğretimden Birinci Öğretime Geçiş Yapılabilir mi?

Evet arkadaşlar ikinci öğretimden birinci öğretime geçiş mümkündür. Ancak YÖK bunun için şart getirmiştir. İkinci öğretim okumaktayken bölümünüzde %10&#;luk başarı dilimine girdiğiniz takdirde birinci öğretime geçiş yapabilirsiniz.

Örneğin Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü 2. öğretim olarak okumaktasınız. Bölümünüzün 2. öğretim sınıfında 90 kişi bulunmakta. Yarıyıl yani dönem sonunda 90 kişi arasında ortalaması en yüksek 9 kişi arasına girerseniz 1. öğretime geçiş yapabilirsiniz.

Yüzde Onluk Dilim Dönemlik mi Yıllık mı?

%10&#;luk başarı dilimi dönemliktir. Yani ikinci öğretimden birinci öğretime yarıyıl sonunda geçiş yapılabilir. Örneğin güz döneminde ortalamanızı çok yüksek tutarak sınıfınızda %10&#;luk başarı dilimine girdiniz. Bahar yarıyılından itibaren birinci öğretim öğrencisi sayılırsınız.

Ancak %10&#;luk dilim sonuçları genellikle harç ödeme süresinden sonra açıklanıyor. Bu yüzden mutlaka ve mutlaka bir sonraki dönemin harç ücretini ödemeniz gerekmektedir. ay içinde banka hesabınıza %10&#;luk dilimden arta kalan para geri yatacaktır.

Yüzde Onluk Dilime Giren Öğrenciler Harç Öder mi?

Evet arkadaşlar %10&#;luk dilime giren öğrenciler harç ücreti öder ancak ikinci öğretim harç ücretinden çok düşük bir ücret öderler.

Örneğin dönemlik harç ücreti ikinci öğretim bölümünde TL ise yaklaşık TL civarında her dönem harç ücreti ödersiniz. Kısacası yüzde onluk dilime giren öğrenciler birinci öğretimde bölümün ikinci öğretim harç ücretinin yaklaşık %20&#;si kadar harç ödemesi yapar. Bu ücret üniversiteye göre değişmektedir. YÖK kanununa göre bu ücret %50&#;ye kadar artırılabilir.

Harç İade Formu Nedir?

%10&#;luk dilime girdikten sonra bir sonraki döneme ait harç ücretini ikinci öğretim harç ücreti olarak ödenir. Ardından üniversitenizin harç iade formunu indirdikten sonra gerekli alanları doldurarak ilgili birime belirtilen süre içinde vermeniz durumunda formda belirttiğiniz banka hesabına ay içinde ödediğiniz harcın belli bir kısmı iade edilmektedir.

Yüzde Onluk (%10) Dilim Şartları Nelerdir?

  • 1- Bölümünüzde genel ortalaması en yüksek %10&#;luk dilimdeki öğrencileri kapsamaktadır. %10&#;luk dilimde dönem ortalaması değil genel ortalama önemlidir. Örneğin 3.sınıfın ilk döneminde dönem ortalamanız ve %10&#;luk dilime giriyorsunuz ancak genel ortalamanız %10&#;luk dilime girmeye yetmiyorsa birinci öğretime geçiş yapamazsınız.
  • 2- %10&#;luk dilime girip birinci öğretime geçiş yapabilmeniz için alttan dersinizin kalmaması gerekir. Alttan dersi olanlar %10&#;luk dilime girse dahil birinci öğretime geçiş yapamaz!

Hazırlıkta Birinci Öğretime Geçiş Yapabilir miyim?

Hazırlık sınıfında ikinci öğretimden birinci öğretime geçiş yapılamaz.

İçindekiler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası