dudak etrafında kızarıklık / Çocuklarda Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir? – İstanbul Alerji

Dudak Etrafında Kızarıklık

dudak etrafında kızarıklık

Dudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Dudak derisi, yüzün geri kalanından farklı olarak çok daha fazla sinir ucunu bünyesinde barındırır. Dolayısıyla dudaklar, çevresel ve fiziksel etkenlere bağlı olarak gelişen sorunlara karşı çok daha duyarlıdır. Güneş ışınları, hatalı tüketim alışkanlıkları gibi nedenler kolayca dudak yanması sorununa yol açabilir. Sizde de sık sık bu sorunla karşılaşıyorsanız, dudakta kızarıklık ve yanma nasıl geçer sorusuna verilebilecek en doğru yanıtları bu yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Dudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-1 - Saç Bakım GüzellikDudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-2 - Saç Bakım Güzellik

Dudak Yanması Neden Olur?

Dudaklarda yanma hissi, farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Yaşam kalitesini düşüren bu soruna ne olan başlıca etkenleri şu şekilde sıralayabilmek mümkündür: 

Demir Eksikliği

Dudak yanması neden olur sorusuna verilebilecek cevapların başında, demir eksikliği gelir. Kırmızı kan hücrelerinin işlevlerini yerine getirememelerine yol açan bu sorun, genelde yorgunluk ve çeşitli dolaşım sorunları ile belli eder. Kimi zamansa dudak kuruması ve yanması gibi rahatsız edici durumlara sebep olabilir. 

Kimyasal Reaksiyon

Amonyak, iyot ve alkolün aralarında bulunduğu bir dizi kimyasal madde nedeniyle de dudak yanması sorunu ortaya çıkabilir. Kimyasal reaksiyon sonucu yanık oluşması ihtimali, aslında epey düşüktür. Ancak bu tarz maddelerin dudak dokusu ile etkileşime girmesi halinde birinci derece yanıkları ve kabarma meydana gelebilir. Hatta bazen ikinci derece yanık oluşumu bile gözlemlenebilir.

Alerjik Reaksiyon

Dudaklarda kızarıklık ve yanma nasıl geçer sorusuna cevap arayanların bir kısmı, alerjik reaksiyonlardan muzdarip olabilir. Örneğin; polen, patates, zencefil ve badem gibi gıda maddelerine karşı bünyeleri duyarlı kişiler, Oral Alerji Sendromu da denilen bu durum ile çok daha sık biçimde karşılaşabilir.

Güneş Yanığı

Özellikle yaz mevsiminde dudaklarda güneş kaynaklı yanıklar oluşabilir. Üstelik semptomları da yüksek ısı sonucunda meydana gelen yanıklara epey benzerdir. Yani yanma gerçekleşen bölgeye dokunulduğunda, dudakta meydana gelen çatlaklar nedeniyle yüksek miktarda ağrı hissedilebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için neler yapmanız gerektiği konusunda Dudak Çatlaması Neden Olur ve Nasıl Geçer? başlıklı yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Dudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-3 - Saç Bakım GüzellikDudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-4 - Saç Bakım Güzellik

Stres

Yoğun stres birikimi, bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine yol açabilmektedir. Bu durumun doğal bir sonucu olarak da vücut, başta Herpes virüsü olmak üzere çeşitli patojenlerin sebep olduğu hastalıklara çok daha açık hale gelir. Herpes virüsü, dudakların yanması ve uçuk oluşumunun aralarında olduğu bir dizi viral rahatsızlığın ana kaynağı konumundadır.

Dudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-5 - Saç Bakım GüzellikDudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-6 - Saç Bakım Güzellik

Sigara Kullanımı

Başlıca dudak yanması sebepleri arasında sigara içme alışkanlığı da yer alır. Üstelik kullanım sıklığının ya da tüketme stilinin, yanma hissinin ortaya çıkmasıyla herhangi bir ilişkisi yoktur. Tüketim miktarı ister günde bir tane ya da 2 paket olsun, bünyesel faktörlere bağlı olarak yanmayı takiben birinci ve ikinci derece yanıklar bile meydana gelebilir.

Dudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-7 - Saç Bakım GüzellikDudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-8 - Saç Bakım Güzellik

Alkol Tüketimi

Dudak yanması sorununu tetikleyen en önemli etkenlerden bir diğer ise alkol tüketimidir. Zira alkollü içeceklerin tüketimi, vücuttan çok daha yüksek miktarda suyun atılmasına neden olur. Aşırı derecede su kaybı, dudaklarda kızarıklık ve kuruluk hissi oluşturabilir. Hatta sürecin devamında kas ağrısı, mide bulantısı ve dehidrasyon gibi daha ciddi sorunlar da ortaya çıkabilir. Eğer alkol tükettikten sonra dudaklarınızda kuruluk hissediyorsanız, Dudak Kuruluğu Neden Olur ve Ne İyi Gelir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Dudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-9 - Saç Bakım GüzellikDudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer? - Saç Bakım Güzellik

Dudak Yanması Ne Kadar Sürer?

Dudak yanması, altında yatan sebeplere bağlı olarak farklı derecelerde gerçekleşebilir. Çevresel faktörlere, cilt ve dudak bakımı ürünlerinin hatalı kullanımına bağlı olarak oluşan yanıklar, genelde birinci derecedir. Derinin yalnızca üst tabakasında hasara yol açan birinci derece yanıkların tedavi süreci, ortalama hafta içerisinde tamamlanabilir. Çoğu zaman kimyasal reaksiyon ve sigara kullanımına bağlı olarak gelişen ikinci ve üçüncü derece yanıklar ise dudak dokusunun alt katmanlarını da etkiler. Dolayısıyla tedavileri çok daha uzun olan bu tip dudaklarda yanma sorunları meydana gelir gelmez tıbbi yardım almak gerekir.

Dudak Yanmasına Ne İyi Gelir?

Dudak yanması nasıl geçer sorusuna cevap arayan kişilerin, öncelikle kişisel bakım rutinlerini ve tüketim alışkanlıklarını gözden geçirmelerinde fayda vardır. Zira dudak yanması sorununa yol açan etkenlerin birçoğu, gayet basit nedenlerden kaynaklanır. Sigara ve alkol tüketimini mümkün olan en alt düzeye çekmek ya da tamamen sonlandırmak, çoğu zaman yanma şikayetlerinde azalmaya yol açar. Ayrıca gün içerisinde bol bol su içmek ve dudak nemlendirici organik ürünlerin kullanımı da önemlidir. Gün boyunca dudaklarınızdaki nem oranının ideal düzeyde kalması için badem, Shea ve kakao yağı gibi seçeneklere yönelebilirsiniz. İkinci ve üçüncü derece yanıkların tedavisinde ise doktorunuzun tavsiyelerini eksiksiz olarak yerine getirmeye özen göstermelisiniz.

Herhangi bir alerjene karşı duyarlılığı olan bireylerde alerjen ile karşılaşıldığında mast hücrelerinden salınan histamin ve diğer maddelerin etkisiyle çeşitli bulgular ortaya çıkar. Bu alerjenlere bağlı olarak görülen bulgular kişiler arasında ve aynı kişide organlar arasında farklılıklar gösterebilir. Yani bir alerjen bir kişide alerjik rinit semptomlarına neden olurken diğer kişide astıma neden olabilir. Semptomların şiddeti de keza farklılıklar gösterebilir.

Alerjik hastalıkların en sık görüldüğü organlar burun, sinüsler, göz ve akciğerlerdir. Ancak sindirim sistemi, deri ve damarlar da alerjik hastalıklardan etkilenebilir.

Alerji bulgusunun türü ve şiddeti hastanın genetik yapısına, alerjenin tipine ve yoğunluğuna bağlı olarak ortaya çıkar.

Alerjenlere bağlı olarak görülen bulgular aşağıda özetlenmiştir.

  • Burun akıntısı, kaşıntı, hapşırma
  • Öksürük, hışıltı, nefes darlığı
  • Ciltte kaşıntı ve kızarıklık (kurdeşen)
  • Dudak ve göz çevresinde şişlik
  • Gözlerde kaşıntı ve kızarıklık
  • Dudaklarda, ağız içerisinde ve boğazda kaşıntı
  • Bulantı, kusma ve ishal

Bu bulguların hafif olabileceği gibi ölümcül sonuçlanabilecek anafilaksi gibi de ağır seyredebileceği unutulmamalıdır.

Unutmayın!

Alerjik hastalık algısı oldukça yaygındır. Bir çok alerji benzeri semptom ve bulgu (özellikle cilt bulguları) yanlış olarak alerjik hastalıklara yorumlanmaktadır. Bu durum gereksiz tetkiklerin yapılmasına ve tedavilere neden olmaktadır. Alerji ve immünoloji uzmanı tarafınızdan klinik ve laboratuvar olarak değerlendirilmeniz ile bu durumu açıklığa kavuşturabilirsiniz.

Dudak &#;atlaması Neden Olur? Nasıl Ge&#;er?

Sık dudak yalama, güneşe maruz kalma gibi nedenlerle meydana gelen dudak çatlaması, özellikle soğuk ve kuru havalarda yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Çevresel etkenlerin yanı sıra çeşitli hastalıklar ve alerjiler nedeniyle de görülebilir. Dudak balsamları ve merhemler ile dudak çatlaması önlenebilir.

Dudak Çatlaması Neden Olur?

Dudaklar, yüzün ve vücudun geri kalanına göre daha fazla nem kaybeder. Nem kaybeden cilt gerginleşerek çatlamaya meyilli hale gelir. Dudak çatlamasının sebepleri şu şekildedir:

  • Soğuk ve kuru hava ya da şiddetli rüzgâr
  • Sıcak ve kuru hava
  • Güneş ışınları
  • Dehidrasyon
  • Dudakların yalanması
  • Vitamin ve mineral eksiklikleri
  • Alerjiler
  • İlaç reaksiyonları ya da otoimmün hastalıklar

Dudak çatlaması vitamin eksikliği, inflamatuvar bağırsak hastalığı, tiroid bezi hastalıkları gibi çeşitli sağlık problemleri ile ilişkili olabilir. Düşük tiroid fonksiyonu ağız ve dudak kuruluğunun nedenlerinden biridir. Kompleks B vitamini eksikliği ya da çinko veya demir seviyelerinin düşmesi de dudakların çatlamasına neden olabilir. Crohn hastalığı nedeniyle de dudaklar çatlayabilir. Bu hastalık dudaklardan anüse kadar tüm gastrointestinal sistemi etkileyebilir ve iyileşmeyen dudak çatlaklarına neden olabilir.

Dudak Çatlaması Belirtileri Nelerdir?

Dudak çatlaması nedeniyle dudaklarda ve dudak çevresinde aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

  • Pullanma
  • Kuruluk
  • Şişme
  • Yaralar
  • Kanama
  • Çatlak görünüm
  • Dudak çevresinde kızarıklık

Bazı durumlarda kuruyan ve çatlayan dudaklarda iltihaplanma görülebilir. Dudak derisi üzerindeki çatlaklara giren mantar ve bakteriler enfeksiyonların nedenidir. Bu durumda kırmızı renkte görünen dudak çevresinde ağrı hissedilebilir. Keilitis adı verilen bu enfeksiyon, dudaktaki kronik enflamasyondur ve antibiyotik merhemler ya da mantar önleyici kremler kullanılarak tedavi edilir.

Açısal keilitis, bir egzama türü olan kontakt dermatit nedeniyle de meydana gelebilir. İleri yaşta, ortodontik diş tedavisi gören ya da protez diş kullanan bireylerde daha çok görülür. Emzik kullanan bebek ve çocuklarda da oluşabilir. Özellikle yaşla birlikte ağız köşelerindeki kırışıklıkların daha belirgin hale gelmesiyle bu kırışıklıklarda tükürük birikebilir ve dudak çevresindeki derinin tahriş olması sonucu yaralar oluşabilir.

Dudak çatlaklarına neden olan diğer keilitis türleri şu şekildedir:

  • Aktinik keilitis
  • Kontakt keilit
  • İlaca bağlı keilit
  • Egzamatöz keilit
  • Enfektif keilitis
  • Glandüler keilit

Dudak Çatlaması Nasıl Geçer?

Dudak çatlaması genellikle zararsızdır ve evde tedavi edilebilir. İyileşme süreci boyunca tahriş ve hassasiyet devam edebilir. Ancak kalıcı ve şiddetli semptomlarla seyreden çatlaklar altta yatan tıbbi bir sorunun işareti olabileceği için bu gibi durumlarla karşılaşıldığında dermatoloğa başvurulması faydalıdır. Uzun süre iyileşmeyen, kanayan ve ağrıyan dudak çatlakları için laboratuvar testleri yapılması gerekebilir.

Dış etkenlere bağlı gelişen çatlakların geçmesi için öncelikle dudakların nemlendirilmesi gerekir. Dudak çatlamasının geçmesi için yapılabilecekler şu şekildedir:

  • Dudak balsamı kullanmak
  • Seramid ya da dimetikon içerikli nemlendiriciler kullanmak
  • Açık havada dudaklara güneş koruyucu özellikli nemlendirici uygulamak
  • Soğuk havalarda şal ya da atkı kullanarak dudakları korumak
  • Dehidrasyonu önlemek amacıyla gün içinde bol su içmek
  • Alerjen ürünlerden uzak durmak

Dudak balsamları, dudakları güneş ışınlarına, rüzgâra, kuru ve soğuk havaya karşı koruyabilir. Nemin cilde hapsedilmesini sağlayarak çatlaklarda enfeksiyon oluşumunu engelleyebilir. Güneş koruyuculu ürünler ise dudakları güneşin zararlı etkilerine karşı koruyabilir ve UV ışınları etkisiyle oluşabilecek kuruluğu ve soyulmayı engelleyebilir. Bu ürünlerin doğrudan dudağa uygulanması önemlidir. Balsamların elle sürülmesi ya da parmakların balsama tekrar batırılması, enfeksiyon riskini artırabilir.

Parfümler, makyaj malzemeleri ve kimyasal içerikli kremler ise dudakta ve çevresinde alerjiye neden olabilir. Bu nedenle parfüm, okaliptüs, mentol gibi içeriklere sahip kozmetik ürünlerin kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Dudak kremi batma, yanma ya da karıncalanma hissine neden olursa kullanılmamalıdır.

  • Dudak çatlaması meydana geldiğinde iyileşmeyi geciktireceğinden aşağıdaki durumların yapılmaması önerilir:
  • Dudaklarda pul pul olan derinin ısırılması ya da koparılması
  • Kuru ve çatlayan dudakların yalanması
  • Dudak balsamlarının başka kişilerle birlikte kullanılması
  • Aromalı dudak balsamlarının kullanılması

Dudaklar çatladığında sertleşir ve soyulmaya başlar. Ancak tamamen ölü olmayan derinin soyulması kanamaya ve acıya neden olabilir. Bu dönemde doğal içerikli peeling ve nemlendirici kremler kullanmak derinin yumuşamasına yardımcı olabilir. Mikrobik bir durumda ise mikropların yayılmaması amacıyla balsamların diğer kişilerle paylaşılmaması önemli bir noktadır. Aromalı dudak balsamları ise alerjiye neden olabilir veya dudakların daha çok yalanmasına neden olabilir.

Dudak Balsamları ve Merhemler Ne Sıklıkla Kullanılır?

Çatlayan dudakların tedavisinde kullanılan balsamlar ve merhemler, içeriğine ve ürünün yoğunluğuna göre uygulandığı takdirde dudakların nemini korumasına yardımcı olur. Dudaklar kuru hissedildiğinde gün içinde pek çok kez dudak nemlendirici ürünler kullanılabilir. Geceleri yoğun nemlendirici özelliğe sahip balsam veya merhemler uygulanarak dudakların gece boyunca nemli kalması sağlanabilir. Ayrıca yemeklerden önce ve sonra uygulanabilir. Gündüz açık alanlarda ise her iki saatte bir SPF arasında koruyuculuğa sahip olan bir ürünün kullanılması tavsiye edilir.

Dudak Çatlamasından Korunma Yolları Nelerdir?

Dudak çatlamasını önlemenin ve dudakların nemli ve pürüzsüz kalmasını sağlamanın bazı yolları bulunur:

  • Dudak yalamaktan kaçınma: Dudakların yalanması, kuruyan derinin nemlenmesini sağlamak yerine çatlamaya neden olur. Tükürük, dudak çatlamasının önemli bir nedenidir.
  • Dudak balsamları kullanma: Kuruyan ya da kaşınmaya başlanan dudaklar çatlamadan önce nemlendirici dudak balsamları kullanarak korunabilir.
  • Baharatlı yiyeceklerden kaçınma: Özellikle hassas ciltlerde tahrişe neden olan baharatlı yiyeceklerden uzak durulması, dudak çatlamasını önlemenin yollarından biridir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası