infüzyon pompası cihazı nedir / Volümetrik İnfüzyon Pompaları - Sesmed Medikal

Infüzyon Pompası Cihazı Nedir

infüzyon pompası cihazı nedir

Program &#; Cihazlar

İnfüzyon pompası nedir?
İnfüzyon pompası hastaya damar yoluyla verilecek ilaç veya solüsyonların bir boru sistemiyle belli bir zaman aralığında ve belli bir oranda verilmesini sağlayan cihazlara verilen addır.
İnfüzyon pompasının çalışma prensibi
İnfüzyon pompaları doğrusal veya dönme düzeneklerinin motor ile hareket ettirilmesi prensibine dayanır. Doğrusal peristaltik bir düzenek, parmak benzeri şekilde art arda dizilmiş parçalardan oluşur. Parçaların peristaltik bir şekilde sırayla hareket etmesiyle ilaç yada sıvının serum seti üzerinden sıkıştırılarak bir yöne doğru hareket etmesini sağlayacak dalgalar oluşturularak sıvı akışı sağlanır. Dönme düzeneğine sahip infüzyon pompaları ise motor hareketine bağlı olarak çalışırlar. Motora bağlı bir dişli üzerinde doğrusal olarak hareket eden bir somun ile sıvı haznesi doğrusal olarak sıkıştırılarak sıvının hastaya akışı sağlanır.
İnfüzyon pompası ne işe yarar?
İnfüzyon pompası hastanın beslenme veya sıvı eksikliğini tamamlamak için sıvıların ya da ilaçların toplar damar yolu ile zerk edilmesini gerektiren durumlarda sıkça kullanılır. İşlem saniyeler içinde veya daha uzun bir zaman diliminde tamamlanabilir. Ayrıca belli bir oranda veya hacimde infüzyon sağlanabilir.
Aynı zamanda infüzyon kontrollü bir şekilde gerçekleştirilir. Sağlık çalışanlarından kaynaklanan hataları minimuma indirir.
İnfüzyon pompası çeşitleri
Damla sayıcılı infüzyon pompaları, volümetrik infüzyon pompaları, şırıngalı infüzyon pompaları cihazlar olmak üzere üçe ayrılır. Tekli ve çiftli çeşitleri vardır. Kaset ve IV-Pump setlerle birlikte kullanılır.
Cihazların tiplerine ve amaçlarına göre kullanım alanları
Yoğun bakım ünitelerinde, ameliyathanelerde, anestezi odalarında, kalp kateterizasyon laboratuarlarında, pediatri yoğun bakım servislerinde, acil servislerde, yanık tedavi ünitelerinde, onkoloji yoğun bakım servislerinde, enteral beslenme işlemlerinde, evde bakım hizmetlerinde olmak üzere geniş bir kullanım alanı vardır.
Kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, yanık, şok vs. sıvı ve eloktrolit replasmanlarında, inotrop ilaçlar (dopamin, NA.,dobutamin), vazodilatatör ilaçlar ve diüretikler, trombolitikler, bilinçli sedasyon ajanlarıyla birlikte sıkça kullanılmaktadır.

İnfüzyon Pompası (İntravenöz Terapi Cihazları) Nedir ?

İnfüzyon pompası hastaya gerekli olan ilaç veya solüsyonları ayarlanan akışkanlık hızında ve istenilen sürede damar yolu ile hastaya infüze etmesini sağlayan cihazdır. Bu pompalar, insülin, antibiyotikler, bir kemoterapi ilacı ve diğer bazı ilaçlar gibi ilaçlar sağlar. Bu pompalar hemen hemen tüm hastanelerde özellikle yoğun bakım ünitelerinde kullanılır ve genellikle her ilaç için bir pompa gerekir. 


İnfüzyon Pompasının Çalışma Prensibi

Bir infüzyon pompası, kontrollü bir miktarda sıvıyı doğru bir frekansta, programlanmış hızlarda veya otomatik zamanlarda sağlama yeteneğine sahiptir.  İlaç ya da sıvının serum seti üzerinden sıkıştırılarak bir yöne doğru hareket etmesini sağlayacak dalgalar şeklinde sıvı akışı gerçekleşir. İnfüzyon pompaları , dönme düzeneğine sahip olup motorun hareketine bağlı olarak çalışırlar.


İnfüzyon Pompası Çeşitleri            

  • Damla sayıcılı infüzyon pompaları
  • Volümetrik infüzyon pompaları
  • Şırıngalı infüzyon pompaları

İnfüzyon Pompası Kullanım Alanları

  • Yoğun Bakım Üniteleri
  • Ameliyathaneler
  • Anestezi odaları
  • Kalp Kateterizasyon Laboratuarları
  • Pediatri Yoğun Bakım ve Servisleri
  • Acil Servis
  • Yanık Tedavi Ünitesi
  • Onkoloji Yoğun Bakım ve Servisleri
  • Entegral Beslenme İşlemleri
  • Evde Bakım Hizmetleri

İnfüzyon Pompalarında Olması Gereken Özellikler

  • İntravenöz, arteriyel ve enteral ilaç uygulamalarına uyumlu olmalı,
  • Taşınabilir olmalı,
  • Elektrik kesintilerine karşı batarya sistemi olmalı,
  • LCD paneli yüksek çözünürlükte olmalı
  • Sette hava var uyarısı olmalı,
  • İnfüzyon işlemi oranı, süre ve hacim olmak üzere 3 değişik modda yapabilmeli aynı zamanda bu değerlerdeki değişimler sürekli izlenebilmeli,
  • Cihazın volüm seçimi 1 – ml aralığında ve 1 ml´lik artırımlar yapılabilmeli, mikro-infüzyon modunda ,9 ml aralığında ve 0,1 ml’lik artırımlar yapılabilmeli,
  • Cihazın self-test özelliği olmalı, arıza durumunda uyarı vermeli,
  • Cihaz arıza durumunda, batarya boş ve düşük seviyede olduğunda, kapak açık kaldığında, hortumda bükülme veya hava kabarcığı oluştuğunda, hastaya verilen sıvının bitmesi halinde sesli ve görsel bir alarm sistemine sahip olmalıdır.

İnfüzyon Pompasının Hareketliliğine Göre Tipler

Ayakta İnfüzyon Pompası (AIP)

Bu infüzyon pompaları, genellikle zayıflama sorunları olan hastaları tedavi etmek için kullanılır  Antibiyotik veya kemoterapi gibi ilaçlar hastanın vücuduna yavaşça pompalamasına yardım eder.

Sabit İnfüzyon Pompaları

Sabit infüzyon pompaları, yatak başında ilaç tedavisine ya da beslenmeye ihtiyaç duyan hastalara intravenöz (damar yoluyla) sıvılar sağlar. Ayaktan infüzyon pompalarının aksine, sabit pompalar ağırdır.


Akışkan Hacmi Dağıtımının Pompa Kapasitesine Göre Türleri

Akışkan dağıtım kapasitesine göre, infüzyon pompaları aşağıdaki iki çeşit bulunur:

  1. Şırınga pompası
  2. Büyük Hacimli Pompa

Şırınga Pompası

Şırınga pompası, ilaç tedariği için bir pistonu çalıştırmak amacıyla  otomatik olarak kontrol edilen elektrik motorunu kullanır. Bu şırınga pompası, istediğiniz ilacı düşük hacimde sağlama özelliğine sahiptir.

Genellikle şırınga pompaları, gençlerin, bebeklerin ve yaşlıların vücuduna düşük dozda ilaç vermek için kullanılımonash.pwın vücuduna hormonlar gibi küçük dozlarda ilaç vermeye yarayan en iyi pompalardır. 

Büyük Hacimli Pompa (LVP)

Hastanın vücuduna çok miktarda ilaç ve besin enjekte edebilen bir infüzyon pompasıdır. Bu pompalar, büyük miktarlarda ilaç vermek için kullanılır. Genel olarak büyük hacimli pompalar, alarm sistemine sahiptirler. Ayrıca bir adet elektronik peristaltik pompa kullanırlar. 


Pompanın İşlevine Göre Çeşitleri

  1. Özel Pompa
  2. Konvansiyonel Pompa

Özel Pompa

Özel infüzyon pompası evde bakım hizmetleri veya diyabet gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Üç tip özel infüzyon pompası vardır:

  • İnsülin infüzyon pompası
  • Entegral infüzyon pompalar
  • İmplante edilebilir infüzyon  pompası

Konvansiyonel İnfüzyon Pompası

Mobil, ev ve uzun süreli ayarlar gibi tıbbi ortamlar için kullanılabilir. Bu pompalar, kemoterapi ilaçları, antibiyotikler ve ağrı kesici ilaçlar vermek için kullanılır. Bu pompaların ayrıca üç çeşidi vardır:

  • Elastomerik pompa
  • Büyük hacimli pompa
  • Tek kullanımlık pompa

İnfüzyon pompaları zamanla ya da elektrik sıkıntılardan ya da kullanım hatalarından arıza yapabilir. Bu sebeple aşağıda görmüş olduğunuz işlemler sayesinde  infüzyon pompaları tamir edilmiş olmaktadır.

  • İnfüzyon pompası Güç ünitesi onarımı
  • İnfüzyon pompası  Ana kart onarımı
  • İnfüzyon pompası Tuş takımı değişimi
  • İnfüzyon pompası Ekran değişimi 
  • İnfüzyon pompası  Dokunmatik cam değişimi
  • İnfüzyon pompası  Tuş takımı onarımı

Hazırlayan:  Özlem BÜYÜKYILMAZ

Kaynak

monash.pw

monash.pw

monash.pw

monash.pw

monash.pw?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=sc

Infüzyon Pompası Test Cihazı ve Analizörü

Infüzyon Pompası Test Cihazı ve Analizörü, infüzyon pompaları, perfüzörler, enjektomatlar, PCA hasta kontrollü infüzyon pompalarının kalibrasyonları ve performans testleri için kullanılır. İnfüzyon pompaları, hastalara damar yoluyla verilen sıvı ve ilaçların zaman-hacim-akış kontrollü bir şekilde transferini sağlayan tıbbi cihazlardır.

İnfüzyon pompası sıvı, solüsyon, besin ve ilaçların belirli zamanda ve belirli miktarda hastaya intravenöz olarak gönderilmesi için kullanılan tıbbi cihazlardır. Genellikle infüzyon pompaları bir software arayüzü yardımıyla infüse edilecek maddenin iletim hızını ve süresini cihaz üzerinden programlayan eğitimli bir kullanıcı tarafından çalıştırılır. İnfüzyon pompaları kullanıcıyla sıvıları hassas olarak programlanmış hızlarda, çok küçük hacimlerde, sıvıları manuel veya otomatik olarak uygulanması gibi avantajları sunar. İnsülin veya diğer hormonlar, antibiyotikler, kemoterapi ilaçları, ağrı kesiciler gibi ilaç veya sıvıları verebilirler. Hasta sağlığı için doz aşımının riskli olduğu ilaçların güvenli bir şekilde verilmesini sağlar. 

Bu 3 parametrenin kontrolü, hastaya verilen sıvının miktarını ve zamanını ayarlamak ve kontrol etmek açısından elzemdir.

Bu sebeple bir infüzyon pompası, enjektomat veya PCA pompalarının rutin kontrolleri belli periyotlarla mutlaka yapılmalıdır.

Infüzyon pompası test cihazı ve analizörü bu performans testlerini ve cihazların kalibrasyonunu yapmak üzere tasarlanmış referans cihazlardır. 

Medibim, diğer bir çok biyomedikal test cihazı tedariğinde olduğu gibi infüzyon pompası test cihazını da bu kapsamda tedarik etmektedir.

Tıbbi cihaz servis sağlayıcılarının, hastane biyomedikal departmanlarının ve biyomedikal metroloji hizmet sağlayıcı firmaların vazgeçilmez test cihazıdır.

Infüzyon Pompası Test Cihazı modellerimiz aşağıda verilmiştir.

Datrend Infutest SOLODatrend vPad-IV
1 kanal

6 kanal desteği
1 kanal master
Modüler
6 kanala kadar artırılabilir.

İnfüzyon pompası, enjektomat kalibrasyonları ve performans testleri için kullanılan bu referans kalibratör cihazlar için daha fazla bilgi taleplerinizi aşağıdaki Bilgi talep formu ile bize iletebilirsiniz.

Üretici linki için -> tıklayınız.

MEDİBİM BİYOMEDİKAL
&#; [email protected]

BİLGİ TALEP FORMU

Tarafından gönderildi: adminYorumlar: 0Sevmek: Posta tarihi: 28 Mayıs

Volümetrik infüzyon Pompaları (Enjektör Pompaları)

Hastaya gerekli olan ilaç veya solüsyonları istenen zaman dilimi içerisinde ve istenen akış hızında intra venöz olarak verilmesini sağlayan cihazlardır.

İnfüzyon pompalarının birçok farklı tipi mevcuttur. Ancak bu konuda infüzyon pompası ve volümetrik infüzyon pompasından (enjektör pompası) bahsedilecektir.

İnfüzyon pompalarının en önemli özelliği, güvenli doz aralığı ile çok az olan ilaçların güvenli bir şekilde verilebilmesidir. Bunlar beslenme pompası veya kan pompası şeklinde de kullanılabilir. Digital ekranları sayesinde verilen değerler kolaylıkla izlenebilir.

Volüm ve zaman değerleri girildiğinde dozu otomatik olarak hesaplayabilir. Bu cihazlar pratik, kullanışlı, zaman kaybını önlemekte, sağlık personeline kullanımda kolaylıklar sağlamaktadır.

İnfüzyon pompalarının birçok farklı teknik özelliği vardır. Bu cihazlarda, birçok ilaç hafızası, birden çok sıvı gönderebilme, infüzyon bitişini hatırlatma alarmı ve ayrıca alarm sırasında infüzyonu durdurma özellikleri de bulunmaktadır.

Volümetrik infüzyon Pompaları (Enjektör Pompaları)

Özellikle az miktardaki mayiyi kısa sürede (örneğin, 1 cc’ nin 30 dakikada gönderilmesi) vermek amacıyla kullanılır. Cihazda infüzyon tipleri ve ilaç isimleri önceden programlanmış olabilir. Bu cihazlar daha çok yoğun bakım servisleri ve yenidoğan ünitelerinde kullanılır. Enjektöre çekilen ilaç cihaza yerleştirilir, hangi ilacın verildiği enjektörün üzerine yazılmalıdır.

İnfüzyon pompalarının bazı genel özellikleri şunlardır:

  • Cihazın üzerindeki LED indikatörü cihazın çalışma durumunu kontrol etmektedir.
  • Hata/herhangi bir bozukluk durumunda kırmızı ışıklı LED indikatörü yanıp söner.                  Syringepump
  • Normal çalışma durumunda yeşil ışıklı LED yanıp söner.
  • Ergonomik olarak dizayn edilmiş kontrol paneli sayesinde gerekli değişiklikler uygulanır.
  • İnfüzyon hızı ayarlanabilir.
  • Batarya durum göstergesi ile cihaz üzerinde kalan batarya miktarı tespit ve takip edilebilir.
  • Geliştirilmiş damla sensörü sayesinde infüzyon hızı ve miktarı sürekli kontrol altında tutulur.
  • Cihaz, hemşire çağrı sistemine bağlanabilir, sesli uyarı yapabilir.
  • İnfüzyon tamamlandığında KVO (damarı açık tutma) moduna geçerek 1 ml/saat ile infüzyona devam eder.
  • İnfüzyon hattında olası bir tıkanıklık durumunda sistem üzerindeki sensör sayesinde tıkanıklık alarmı aktif hâle geçer.
  • İnfüzyon işlemi esnasında, set içerisinde kalan hava kabarcıklarının IV yola gitmesini engelleyen emniyet sistemi vardır.

Cihaz, güç kaynağı kapatıldığında da infüzyon bilgilerini hafızasında muhafaza ederek kayıtlı tutar.

0 Comments

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır