bebeklerde çatlak kaç günde iyileşir / Çocuklarda Anüste Çatlak Tedavisi - Hürrem Sultan Hastanesi

Bebeklerde Çatlak Kaç Günde Iyileşir

bebeklerde çatlak kaç günde iyileşir

ÇOCUK ORTOPEDİSİ

Genel Özellikler: Çocuk kemikleri erişkin kemiklerine göre daha esnektir ve ''periost'' adı verilen ve kemiği çevreleyen zar erişkine göre çok daha kalındır. Bu nedenle erişkinlerde tam bir kırığa yol açabilecek travmalar çocuklarda bükülme tipi özgün kırıklara yol açar. Kemiğin iyileşme hızı çocuğun yaşına ve kırığın yerine bağlıdır. Çocuklarda bağlar kemiklerden daha güçlüdür. Bu yüzden yetişkinlerde bağ yırtığına neden olan bir burkulma çocuklarda kırığa sebep olabilir.

Çocuklarda en sık görülen kırıklar el bileği ve dirsek kırıklarıdır. Çocuklarda kemiklerde kanlanma iyidir ve hücresel aktiviteleri yüksektir. Bu nedenle erişkinlere göre çabuk kaynar. Çocuk ne kadar küçükse kırık o kadar hızlı kaynar. Örneğin, yetişkin birinde aydan önce kaynamayan uyluk kemiği kırığı yenidoğan bebekte haftada kaynayabilir. Ayrıca kırık büyüme plağına ne kadar yakınsa ''remodelizasyon'' yani kendini yenileme potansiyeli o kadar yüksektir. Küçük çocukların kırıkları röntgende kötü pozisyonda gözükse bile zaman içinde kemik kendini yeniden şekillendirir ve düzgün bir hal alır. Buna kemiğin remodelizasyon yeteneği denir. Ancak kemiğin remodelizasyon yeteneğinin de bir sınırı vardır. Bu nedenle hangi kemiğin hangi yaşta kendini ne kadar düzeltebileceğini iyi bilmek, eğer kemikteki şekil bozukluğu remodele olamayacak seviyede ise cerrahi tedaviden kaçınmamak gerekir. Büyüme plağına yakın kırıklar, kolda omuza yakın kırıklar, uyluk kemiğinin dize yakın kısmındaki kırıklar, el bileğine yakın kırıklar ve eklem hareket eksenine paralel açılanma gösteren kırıklar diğer kırıklara göre daha kolay remodele olurlar. Kırıkta açısal bozukluk olmadan kısalma veya kırık uçlarının tam olarak karşı karşıya gelmemesi çocuklarda problem oluşturmayabilir ve hiç iz kalmadan bu kırıklar iyileşebilir.

Kemik bükülmesi (Plastik deformasyon): Genellikle önkol kemiklerindeki kırıklardan sonra oluşur. Kemik düz olması gerekirken travma sonrası bükülür. Yalnızca ortopedi uzmanı tarafından fark edilebilen bir durum olup, sağlam tarafın filmi çekildiğinde daha net ortaya konulabilir.

Yeşil Ağaç Kırığı: Daha gelişmemiş ağaç dalına benzeyen çocuk kemiklerindeki kırıklar da bu dallardaki kırıklara benzeyebilir. Kemiğin bir tarafı kırılırken karşı taraf sağlam kalır ve bükülür. Tedavi edilirken sağlam kalan taraf ta kırılmalı ve kemiğin şekli düzeltilmelidir. Eğer bu düzeltme uygulanmazsa kemikte eğrilikler ve şekil bozuklukları oluşabilir.

Torus kırığı: Çocuk kemikleri yumuşak ve esnektir. Kemiğin ekseni boyunca gelen güçler kemiğin akordeona benzer bir biçimde kendi içine katlanmasına yol açarsa bu tip kırıklar oluşur. En sık el bileğinde ve ikinci sıklıkla ayak bileğinde oluşur.

Tam kırık: Genellikle yüksek enerjili travmalarla oluşur. Kemik tam olarak ayrılmıştır.

Büyüme Plağı Kırıkları: Büyüme plağındaki kırıklar çocuk kemiklerinde büyüme kusurlarına yol açabilir. Büyüme plağı kemiğin uç kısmında yer alan ve kemiğin uzunlamasına büyümesi fonksiyonunu gören kıkırdak yapıdır. Bu yapılar bulunduğu kemiğe ve çocuğun cinsiyetine göre değişiklik göstermekle beraber genellikle yaşlarına kadar aktiftir. Eklemlerin komşuluğunda yerleştikleri için travmalardan kolaylıkla etkilenirler. Yumuşak yapıda olması nedeniyle kemiğe göre çok daha kolay hasarlanırlar. Hasarlanmaları röntgende kolaylıkla gözden kaçabilir, o nedenle bu konuda tecrübeye sahip olan bir ortopedi uzmanı tarafından değerlendirilmeli gerekirse sağlam tarafın röntgenleri de çekilip karşılaştırılmalıdır. Bu kırıklarda anatomik yani tam redüksiyon mutlaka gereklidir. Eğer kapalı olarak yerine gelmiyorsa cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Eğer tüm bu tedavilere rağmen büyüme plağında hasar oluşursa ilgili kemikte kısalıklar ya da açılanmalar oluşabilir. Bu konuda aile bilgilendirilmeli ve çocuklar büyüme çağının sonuna kadar düzenli aralıklarla takip edilmelidir. Eğer açılanma ya da kısalıkla karşılaşılırsa gerekli müdahaleleler uygun zamanlarda planlanmalıdır.

Çocuklarda Çıkıklar: Çocuklarda bağlar kemikten daha sağlam olduğu için çıkıklar nadirdir. En sık görülen çıkık dirsek bölgesinde "dadı dirseği" olarak adlandırılan çıkıktır. Özellikle yaş arasında çocuğun kolundan sertçe çekilmesi veya havaya kaldırılması ile oluşur. Çocuk elini oynatamaz ve ağrısı vardır. Aile bu durumda telaşla hekime başvurur. Basit bir müdahale ile çocuğun bu çıkığı yerine oturtulur ve çocuk elini kullanmaya başlar. Aileye de çocuğun elinden çekmemeleri veya ellerinden tutarken havaya kaldırmamaları öğütlenir.

Kırık Sonrası Alçı Takibi: Çocuklarda kırık sonrası alçı uygulamasından sonraki takip son derece önemlidir. Özellikle ilk gün aile alçılı uzuvda parmaklarda şişlik, morarma gibi dolaşım bozukluğu işaretleri konusunda dikkatli olmalıdır. Bu konularda aile bilgilendirilir ve yüksekte elevasyon önerilir. Alçı içindeki kanama ve şişlik o bölgedeki dolaşımı bozabilir. Bu durumda alçı hemen gevşetilmelidir. Kırığın uygun pozisyonda olup olmadığı da belirli aralıklarla çekilen röntgenlerle izlenir. Röntgenlerde kaynama tespit edilince alçı çıkartılır ve hareket başlanır. Çocuklarda alçı sonrası hareket kısıtlılığı çok nadir görülür. Bu durumda fizik tedavi gerekebilir.

Çocuklarda Anüste Çatlak Tedavisi

Okuma Süresi: 3dakika

Çocuklarda Anüste Çatlak (Anal Fissür)

Anal fissürler anüsteki yırtıklar veya çatlaklardır. Genellikle kabızlığın bir yan etkisi olarak gelişirler. Kabızlık, bir kişinin dışkısını (kakasını) normalden daha az sıklıkta yapması ve dışkının daha sert, kuru ve ağrılı olması durumudur. Fissürler, anal mukozanın normal kapasitesinin ötesinde gerilmesinden kaynaklanır. Yırtılma meydana geldiğinde, tekrarlayan yaralanmalara yol açar.

Çocuklarda anüste çatlak olması durumunda bölgedeki açıkta kalan iç sfinkter kası spazma girer. Bu şiddetli ağrıya neden olur. Spazm ayrıca fissürün kenarlarını da çekerek yaranın iyileşmesini zorlaştırır. Spazm daha sonra bağırsak hareketleri sırasında mukozanın daha fazla yırtılmasına yol açar. Bu döngü, hastaların yaklaşık yüzde 40&#;ında kronik anal fissür gelişimine yol açar.

Akut anal fissür genel olarak konservatif tedavi ile altı hafta içinde iyileşir. Bazıları kabızlık tedavi edildiğinde kaybolur. Altı hafta veya daha uzun süren anal fissürlere kronik anal fissür denir. Bunlar konservatif tedavide başarısız olur ve daha agresif, cerrahi bir yaklaşım gerektirir.

Çatlaklar bazen hemoroid ile karıştırılır. Hemoroid, anüsün içinde veya hemen dışında kan damarlarının iltihaplanmasıdır. Hem çatlaklar hem de hemoroidler genellikle sert dışkılamadan kaynaklanır.

Anal fissürlerin semptomları nelerdir?

Anal fissürler genellikle küçüktür, ancak anüsün etrafındaki dokuda çok sayıda sinir ucu bulunduğundan ağrılı olabilir. Oluşan çatlaklar, tuvalet kağıdında görülecek ancak kısa sürede duracak şekilde kan akışına neden olabilir. Anal fissür belirtileri şunları içerebilir;

  • Bağırsak hareketi sırasında ve sonrasında ağrı
  • Bölgede görünür yırtılma veya kesik
  • Bağırsak hareketi sırasında veya sonrasında kanama

Anal fissür (anüste çatlak) için kimler risk altındadır?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı faktörler anal fissür riskini artırır;

  • Sert dışkı çıkarmak için zorlanma ile kabızlık
  • Düşük lifli bir beslenme düzeni
  • Yoğun ishal
  • Anal bölgenin herhangi bir inflamatuar durumu
  • Anal fissürler ayrıca bağırsak hareketlerini veya anüsü etkileyen iltihaplı bağırsak hastalığı, ameliyat veya diğer tıbbi tedavilerden kaynaklanabilir.

Anal fissürler (anüste çatlak) nasıl teşhis edilir?

Çocuğunuzun doktoru aşağıdakilere dayanarak bir teşhis koyacaktır;

  • Çocuğun sağlık geçmişi
  • Semptomların tanımı
  • Rektal muayene

Diğer koşullar anal fissüre benzer semptomlara neden olabileceğinden, çocuğunuzun doktoru dışkısında kan olup olmadığını öğrenmek için testler isteyebilir. Bazen doktorlar, anüsü daha yakından kontrol etmek ve normal olduğunu doğrulamak için çocuğun anestezi altında muayene edilmesini önerebilir.

Anal fissürler (anüste çatlak) nasıl tedavi edilir?

Tedavi kabızlığı azaltmayı amaçlar, böylece kaka daha kolay geçer ve anüs çevresindeki dokuların yırtılma riski en aza indirilir. Bu, beslenmede daha yüksek lifli gıdalar, kakayı yumuşatmak için ilaçlar ve böylece daha az ağrılı kaka geçişini uyarmak için laksatifler içerecek şekilde bir değişiklik içerebilir. Anal fissür tedavi seçenekleri şu şekildedir;

Bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olmak ve hem ishali hem de kabızlığı azaltmak için çocuğunuzun beslenmesini lif ve suyu artıracak şekilde değiştirmek.

  • Günde 20 dakikaya kadar ılık banyo yapmak.
  • Gerektiğinde lif takviyeleri gibi dışkı yumuşatıcı ilaçlar almak.
  • Nitratlar veya kalsiyum blokerleri gibi ilaçlar almak.

Lateral dahili sfinkterektomi ameliyatı olmak. Bu ameliyat, anüs içindeki basıncı serbest bırakarak dokuları iyileştirmek ve korumak için bölgeden daha fazla kan akmasına izin verir.

Anal fissür komplikasyonları nelerdir?

Anal fissürlerde görülen komplikasyonlar şunları içerir;

  • Ağrı ve rahatsızlık
  • Azalmış yaşam kalitesi
  • Özellikle birçok insanın neden olduğu ağrı ve rahatsızlıktan dolayı tuvalete gitmekten kaçındığı için bağırsak hareketlerinde zorluk
  • Tedaviden sonra bile olası nüks
  • Pıhtılaşma
  • Kontrolsüz bağırsak hareketleri ve gaz

Çatlak kendi kendine iyileşmezse ne olur?

10 kısa süreli çatlaktan yaklaşık 9&#;u, dışkı yumuşatıcıları veya lif takviyeleri kullanmak da dahil olmak üzere evde tedavi ile iyileşir. Ancak tüm çatlaklar sadece evde tedavi ile iyileşmez. Bir fissür 8 ile 12 haftadan uzun sürerse, reçeteli ilaçlara ihtiyacınız olabilir. Bunlara nitrogliserin kremi, hap veya jel formundaki yüksek tansiyon ilaçları veya botulinum toksini (Botox) enjeksiyonları dahildir.

İlaçlar semptomları durdurmazsa, ameliyatı düşünmeniz gerekebilir. En sık kullanılan cerrahi lateral internal sfinkterotomidir. Bu işlem sırasında doktor, çatlağa neden olan spazmı rahatlatmak ve yeniden oluşmasını engellemek için için iç sfinkter kaslarının bir kısmını keser.

Çocuğumun anal fissürlerle daha iyi bir yaşam sürmesine nasıl yardımcı olabilirim?

Çocuğunuzda anal fissür varsa, durumu daha da kötüleştirmemek ve tekrarlamalarını önlemek için şu önlemleri alın;

  • Çocuğunuza tüm ilaçları reçete edildiği şekilde verin.
  • Çocuğunuzun beslenme düzeninde önerilen miktarda lif aldığından emin olun.
  • Çocuğu kolayca tuvalete çıkabilmesi için su içmeye teşvik edin.
  • Çocuğun rutin bir bağırsak alışkanlığını sürdürmesine yardımcı olun. Çocuğunuzun doktoru, bu konuda çeşitli stratejiler geliştirmenize yardımcı olabilir.
  • Çocuğa baharatlı yiyecekler vermekten kaçının çünkü bunlar semptomları daha da kötüleştirebilir.

Bir zamanlar anal fissür geliştiren çocukların onları tekrar geliştirmesi muhtemeldir. Anal fissürleri önlemenin anahtarı kabız olmaktan kaçınmaktır. Çocuğunuzun bol miktarda lif içeren dengeli beslenmesini sağlayın ve onu bol sıvı içmeye teşvik edin.

 

 

 

Paylaş:

Kemik &#;atlağı Ka&#; G&#;nde İyileşir? Kemik &#;atlakları Ne Kadar S&#;rede İyileşir?

Haberin Devamı

Kemik Çatlağı Kaç Günde İyileşir?

Kemik çatlağının iyileşme süresi; yaşa göre farklılık göstermektedir. Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır. Çatlağın oluştuğu ilk zamanlar; şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan kısımda tedavi etkisi arttıkça normale dönmeye başlar. Tedavi bittiği zaman; şişlik inmiş ve ağrı tamamen bitmiş olacaktır. Tedavi bitiminde, kontrolü elden bırakmamak önemli olacaktır. Yeni iyileşen kemik, hassas olur. Bu yüzden tedavi bitince çatlak olan yer zorlanırsa, daha kötü bir durum ile karşılaşmak mümkün olacaktır.

Kemiğinde çatlak olan bireyin; tedavisinden sonra çatlağı bulunduğu yeri oldukça iyi şekilde koruması gerekmektedir. Aşırı hareketten kaçınılması gerekir. Bunun yanı sıra kalsiyum içerikli besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Kemik gelişimine yardımcı olacak besinlerle daha kısa zamanda sağlığa kavuşmak mümkündür.

Kemik Çatlakları Ne Kadar Sürede İyileşir?

Kemik çatlakları; ani olarak oluşan ve kemiğin tam anlamıyla kırılmaması olarak ifade edilebilir. Kemik tam anlamıyla kırılmadığından, çatlama meydana gelir. Genel şekilde kol ve banaklarda görülse de kimi zaman kaburga kemiğinde de görülmesi olasıdır. Kemik çatlakları en fazla bacak burkulmaları ve düşmeler neticesinde oluşmaktadır. Kemik çatlağı ilk şekilde gerçekleştiği zaman o bölgede şiddetli ağrı oluşturur ve şişlik, morarma belirtilerine yol açar. İlk önce şişlik ile kendini göstermeyen çatlaklar, ilerleyen dönemlerde kendini gösterir. Yeterince önem verilmediği durumlarda, hekime başvurulmazsa, acı git gide şiddetlenecektir. Böyle bir durumda ise, kırığın oluşma ihtimali oldukça yüksektir. Kemik çatlaklarının ciddiye alınması, kişinin sağlığı açısından gerekli olacaktır.

Haberin Devamı

Kemik çatlaklarında; iyileşme süresi hakkında kesin bir şey söylemek doğru olmamaktadır. Ancak çocuk yaşlardaki bireylerde, yetişkinlere oranla daha kısa zamanda iyileşme söz konusu olmaktadır. Bölgeden bölgeye kemik çatlamasının süresi değişkenlik göstermektedir. Kollarda kısa zamanda iyileşme olurken ayaklarda daha uzun sürebilmektedir. Bunun tam tersi de olabilir. Kemik çatlakları, doktorun belirleyeceği iyileşme süresi boyunca alçı ile kaplanarak, 3 hafta kadar alçı, çatlak olan kısmın üzerinde kalabilmektedir. 50 yaş ve üzerindeki bireylerde iyileşme süresi daha fazla olmaktadır. Bunun nedeni kemiklerin gelişimini tamamlamasından ve kaynama süresinin uzun olmasından ötürüdür. Bu şekilde kemik çatlaklarının iyileşme süresi hakkında bilgi verilebilir. Kemik çatlaklarının iyileşme süresi; kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Kemik Kırıklarının İyileşme Süreci

Kemik Kırıklarının İyileşme Süreci

Kemik kendi kendini onarabilen bir yapıdır…

Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman; yeniden eski haline dönerek iyileşmesi pek çok faktöre bağlıdır. Örneğin; büyüme, antioksidanlar, kemiği yıkan ve yeniden yapan hücreler, hormonlar ve aminoasitler gibi pek çok faktör kırılan kemiğin iyileşmesinde büyük role sahiptir.

Kırık sonrası morluk iyileşme belirtisidir!

Kemik kırılır kırılmaz onarım süreci başlar. İyileşme dönemi üç evredir ve ilk evre olan yangı evresi birkaç gün boyunca devam eder. Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir.

Kemiğin iyileşmesi aylar sürüyor…

İkinci ise evre; tamir evresidir ve kırığın meydana gelmesinden 2 hafta sonra başlar. Bu evrede osteoblastların ve kondroblastların üretiyor oldukları proteinlerin üzerine kalsiyum minerali çöker. Bu çökme sonucunda sertleşme oluşur. Sonrasında ise kırık kemiğin sabitlenmesi için yumuşak kallus rol alır. Yeni gelişen bu yapı 6 ila 12 hafta arasında daha da sert bir hale gelerek sert kallus adını alır. Size, doktorunuz kemik iyileşmiş diyorsa; aslında bu sert kallus oluşmuş demektir.

Diğer üçüncü evre ise kemiğin iyileşmesi ve eski haline yeniden dönmesi için gereken yapılanma evresidir ve birkaç ay boyunca devam eder.

Sigara iyileşme dönemini olumsuz yönde etkiliyor!

Kırıkların iyileşme sürecinde, vücudumuza nasıl destek oluruz? sorusunun yanıtı çok önemlidir. Vücut zaten ilgili bölgenin onarımını yapıyor ve iyileşme sürecini devam ettiriyor. Peki, biz bu sürece nasıl destek oluruz? Sigara, yüksek kan şekeri, hormonal bozukluklar, damar rahatsızlıkları ve bağışıklık sistemini etkileyen ilaç kullanımları oluşan kırığın iyileşmesini olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden sigarayı bırakmalı ve aklınızda olan tüm sorular için doktorunuza danışmalısınız.

İyileşme sürecinize destek olacak gıdaları tüketmeye özen gösterin…

Oluşan kırık serbest oksijen radikalleri açığa çıkarır. Bu süreçte; antioksidan olan E vitaminini, hem antioksidan hem de kollajen üretimi için ihtiyaç duyulan C vitaminini ve kalsiyum emilimini artıran D vitaminini tüketmek çok önemlidir. Ayrıca; kemiğin en önemli minerali olan kalsiyum yönünden zengin olan; yoğurt, süt ve peynir gibi besinleri tüketmek de çok faydalı olacaktır.

Benzer Yazılar

İleri Derece Kireçlenme ve Tedavi Yöntemleri
İleri Derece Kireçlenme ve Tedavi Yöntemleri

Daha çok ileri yaşlarda çok sık görülen ve eklem hareketlerini zorlaştırarak ağrı yapan hastalığa kireçlenme denir. Eklem bölgelerinde kemiklerin yapısının birleşim yerleri vardır. Birleşim yerlerinde eklemlerin hareketlenmesine yardımcı olan sıvıların çekilmesi ya da eklemlerde oluşan sorunlar sonucunda kireçlenme meydana gelir.

Devamı

Sporcu Yaralanmaları Nasıl Meydana Gelir?
Sporcu Yaralanmaları Nasıl Meydana Gelir?

Spor sakatlanmaları en çok basketbolcularda görülmektedir. Koşarken birden durma, yana dönme, pivot hareketi, zıplamaya bağlı yere düşme ve ani dönüşler sonucunda sakatlık meydana gelebilir.

Devamı

Omurga Ağrılarınızın Sebebi Ankilozan Spondilit Olabilir!
Omurga Ağrılarınızın Sebebi Ankilozan Spondilit Olabilir!

Halk arasında, iltihaplı bel romatizması veya omurga iltihabı olarak bilinen Ankilozan Spondilit (AS); genellikle omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen, ağrılı ve iltihaplı bir romatizmal bir hastalıktır. Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır.

Devamı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası