maş fasulyesi düdüklü / Maş Fasulyesi Yemeği - Nefis Yemek Tarifleri - #2881805

Maş Fasulyesi Düdüklü

maş fasulyesi düdüklü

maş fasulye yemeği


Islatmadan Maş Fasulyesi Yemeği Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Su Bardağı Kuru Maş Fasulyesi
1 Yemek Kaşığı Tereyağı (40 gr.)
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı (20 gr.)
1 Adet Orta Boy Kuru Soğan
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Çay Kaşığı Silme Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
3 Su bardağı Kaynar Su (1 bardağı bir parmak eksik)
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Bizim açımızdan, maş fasulyesinin ıslatma konusu tarih oldu. Maş fasulyesi çabuk piştiği için, ıslatılmadan da yemek yapımında kullanılabilir. Fakat, şöyle bir sorunu var; maş fasulyesi suya değdiği an itibariyle, nişastasını ve kara suyunu salmaya başlıyor. Bu sebeple, yapılan yemeğin selameti açısından, maş fasulyesinin ıslatılması kaçınılmaz oluyor. Bu yemekte kullanacağınız 3 su bardağı kaynar suyun 1 bardağını bir parmak eksik koyarsanız, yemeğin suyu tam karar gelir. Afiyet olsun.

Maş fasulyesini gece boyu ıslatmayın! Bir tencereye maş fasulyesini ve üzerini kapatacak miktarda soğuk su koyun. Tencereyi 1 dakika fokurdatın ve ocağı söndürün. Tencere kapalı oplarak 30 dakika maş fasulyesini dinlendirin, süzün ve yemeğini yapın.

Ön Hazırlık:
Soğan yemeklik doğranacak, kaynar su hazır edilecek. Maş fasulyesi yıkanacak, süzülecek ve tencereye konulacak. Üzerine 4 su bardağı çeşme suyu konulacak, 1 dakika kaynatılacak ve ocak söndürülecek. Maş fasulyesi tencere kapalı olarak 30 dakika sıcak su içinde dinlendirilecek. Süre bitiminde süzülecek ve yemekte kullanılacak.

maş fasulyesi sıcak su içinde 30 dakika dinlendirilmiş
maş fasulye

yemek 25 dakikada pişmiş, servise hazır
sade maş fasulye

Maharetini Göster:
Tencereye tereyağı, zeytinyağı konulacak ve orta ateşte ısıtılacak. Üzerine sıra ile soğan, domates salçası ilave edilecek ve kavrulacak. Ardından maş fasulyesi, kaynar su, karabiber, pul biber ilave edilecek ve karıştırılacak. Ocak ısısı yükseltilecek. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, kapağı kapatılacak ve ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak not edilecek. Tam 25 dakika bitiminde yemeğiniz hazır. Şimdi yemeğin tuzunu ilave edebilirsiniz. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com


Maş Fasulyesi Nasıl Haşlanır, Islatmadan Pişer Mi? Maş Fasülyesi Kaç Dakikada Haşlanır?

Haberin Devamı

Maş Fasulyesi Haşlanmadan Pişer mi?

 Maş fasulyesi çabuk pişmesinden dolayı ıslatılmadan da yemeklerin yapımında kullanılabilmektedir. Maş fasulyesi ile çorba, , humus, salata, pilav, köfte, mantı ve güveç gibi yemekler hazırlanabilmektedir. Bir gece ıslatılıp ya da haşlanarak kullanılması önerilmektedir.

Maş fasulyesi Kaç Dakikada Haşlanır?

 Maş fasulyesinin haşlanma suresi en fazla merak edilen konulardan bir tanesidir. Üç su bardağı kadar olan maş fasulyesi 40 ile 45 dakika arasında pişmektedir. Düdüklü tencere içerisinde pişme süresi ise yaklaşık 15 ile 20 dakikaya düşmektedir.

Maş fasulyesinin Faydaları Nelerdir?

Maş fasulyesinin en önemli yararı gaz yapmamasıdır.

Lif oranı oldukça fazladır ve insanlar için önemli bir besindir.

İnsanların büyük bir çoğunluğu magnezyum vitamininden yoksundur. Maş fasulyesinde ise magnezyum oranı oldukça yüksektir.

Stresin kontrol atına alınması ve kasların onarımının sağlanması için önemli bir besin kaynağıdır.

Folat ve B6 kaynağı olmasından dolayı hamilelik döneminde meydana gelen ihtiyaç maş fasulyesinden karşılanabilmektedir.

Adet öncesi sendromunu azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Maş Fasulyeli Piyaz Tarifi - Nasıl Yapılır?

Maş Fasulyeli Piyaz, özellikle köfte veya benzeri kırmızı et yemeklerinin yanında keyifle tüketebileceğiniz, gaz yapmayan ve sağlıklı salata türlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Piyaz, ülkemiz mutfağında da yeri bulunan, kendine has lezzeti ve sağlıklı oluşu ile dikkat çeken salata türlerinden birisidir. Piyaz genellikle köfte, kaşarlı köfte veya Tekirdağ Köftesi denildiğinde akla ilk gelen salata türlerinden bir tanesidir ve sahip olduğu içerikle de dikkat çeker. Soğan, haşlanmış yumurta, zeytinyağı, maydanoz ve kimi zaman da zeytinle tatlandırılan piyazı şimdi de Maş Fasulyesi ile yapmaya ne dersiniz? Maş fasulyeli piyaz tarifi ile, kısa zaman içinde köftelerinize eşlik edebilecek harika bir piyaz hazırlamanız mümkün. Maş Fasulyeli Piyaz Tarifi konusuna değinmeden önce, Maş Fasulyesi faydaları ve Maş Fasulyesi Piyaz Tarifi ne gibi lezzet vaad ediyor gibi konulara da değinerek klasik piyaz ve Maş Fasulyesinden yapılan piyaz arasındaki farklılıklara da kısaca değineceğiz. 
 

Maş Fasulyeli Piyaz Nedir?

Maş Fasulyeli Piyaz, adından da rahatlıkla anlayabileceğiniz üzere, Maş Fasulyesi kullanılarak hazırlanan bir tür piyazdır. Dilimize Farsçadan geçmiş bir kelime olan piyaz temel olarak “soğan” anlamına gelir. Buna karşılık “fasulye”, Yunancadan dilimize geçmiş bir kelime olmasının yanında aynı zamanda “fasuli” olarak da bilinir. Türk Mutfağının kendine has ve lezzetli salata türlerinden birisi olan piyaz, günümüzde özellikle köftelerle birlikte tüketilen, sağlıklı ve hafif bir salata türü olarak çıkmaktadır. Temelde piyaz, haşlanmış fasulyeye ek pek çok malzeme olarak yapılabilir. Bugün tükettiğimiz piyaz temel olarak “fasulye piyazı” olarak bilinse de, günümüzde insanlar “fasulye piyazı” ifadesinden daha çok “piyaz” kelimesini kullanmaktadırlar. 

Maş Fasulyeli Piyaz tarifi, kendine has lezzeti ve özellikle de hafif oluşu ile dikkat çeken bir piyaz ve salata türüdür. Geleneksel piyazın en ciddi eksikliklerinden birisi, içeriğindeki haşlanmış fasulyenin gaz yapmasıdır. Buna karşın, Maş Fasulyeli Piyaz Tarifi detaylarında da görebileceğiniz gibi, Maş Fasulyeli Piyaz gaz yapmaz ve bu özelliği ile gün içindeki öğünlerde rahatlıkla tüketilebilecek bir salata – piyaz türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, Maş Fasulyeli Piyaz nedir? Maş Fasulyeli Piyaz Tarifi ile geleneksel piyaz arasında ne gibi farklılıklar ve benzerlikler bulunur? Bunun cevabını net olarak verebilmek için, ilk olarak Maş Fasulyesi konusuna eğilmemiz gerekiyor. 

Maş Fasulyeli Piyaz tarifi ve yapılışına geçmeden önce, Maş Fasulyesini kısaca tanıyalım. Maş Fasulyesi, özellikle Asya ve daha çok Güney Asya’ya ait olan bir tür fasulyedir. Ülkemizde özellikle doğu Akdeniz ve Toros Bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen ve de yemeklerde kullanılan Maş Fasulyesi, besin değerleri detaylı incelendiğinde sahip olduğu önemli özelliklerle dikkat çeken ve öne çıkan fasulye türlerinden birisidir. Maş Fasulyesinin özelliklerini maddeler haline kısaca şu şekilde sıralayabiliriz: 
 

  • Yaklaşık 200 Gr.’lık bir Maş Fasulyesi, Günlük Faydalı Mineral ve Vitamin ihtiyacınızın %30’unu Karşılayabilir. Protein, Fiber (Lif), Folat (Folik Asit), Manganez, Magnezyum, B1, B6 veB12 Vitaminleri Açısından Son Derece Zengin Olan Maş Fasulyesi, Aynı Zamanda Çinko ve Demir Değerleri ile Dikkat Çekmektedir. 
     
  • İçeriğinde Yüksek Miktarda Magnezyum Bulunan Maş Fasulyesi, Özellikle Kadınlar İçin Son Derece İdeal Bir Bakliyat Türü Olarak Karşımıza Çıkmaktadır. Kadınlar, Erkeklerden Farklı Bir Metabolizmaya Sahiptir. Bu Farklılık, Özellikle İlerleyen Yaşlarda Kadın Vücudunda Bulunan Magnezyum Değerlerinin Ciddi Oranda Düşmesine Neden Olur. Bunun Önüne Geçmek İçin, Diyet Dostu Olan Maş Fasulyesi Özellikle Maş Fasulyeli Piyaz gibi Tariflerde Rahatlıkla Kullanılabilir. 
     
  • Maş Fasulyeli Piyaz Tarifi ve Maş Fasulyesi Kimlere Önerilir? İçeriğindeki Yüksek Lif ve Faydalı Vitamin ve Mineraller Değerlendirildiğinde Maş Fasulyeli Piyaz Tarifi, Diyet Yapanlar ve Fazla Kilolarından Kurtulmak İsteyenler İçin İdealdir. Bununla Birlikte Maş Fasulyesi İdeal ve Güçlü Bir Antioksidandır. Bünyeyi Güçlendiren, Bağışıklık Sisteminizi Destekleyen, Bilişsel Kapasitenizi Sahip Olduğu B Grubu Vitaminlerle Arttıran Maş Fasulyesi, Özellikle Maş Fasulyeli Piyaz ile Gün İçinde Tercih Edebileceğiniz İdeal Öğünlerden Birisi Olabilir. 

 

  • Maş Fasulyeli Piyaz Tarifi, Hazım Sorunları Yaşayanlar İçin Son Derece İdeal Bir Piyaz / Salata Türü Olarak Karşımıza Çıkar. Piyaza Katılan Bıldırcın Yumurtası, Üzüm Sirkesi ve Zeytinyağı gibi Malzemeler, piyaz / salatanın son derece besleyici olmasının yanında sizleri gün boyuncu tok tutmasını da sağlar. Üstelik bu durumda, fasulyenin sizde gaz yapıp yapmayacağını da dert etmenize gerek kalmaz. 
     

Maş Fasulyeli Piyaz, bu özel fasulye türünün kullanılabileceği en lezzetli salata – piyaz türlerinin başında gelmektedir. Maş Fasulyeli Piyaz Tarifi ile dilerseniz özellikle köfte ve et yemekleri için lezzetli bir salata hazırlayabilir, dilerseniz bu lezzetli ve sağlıklı piyazı ana öğün olarak tüketebilirsiniz. 
 

Maş Fasulyeli Piyaz Nasıl Yapılır?

Maş Fasulyeli Piyaz yapımı, pek çok açıdan bildiğimiz klasik piyaz yapımına oldukça benzer. Buna karşın nane ve özellikle bıldırcın yumurtası gibi içerikler, Maş Fasulyeli Piyaz Tarifinin çok daha zengin bir içeriğe sahip olmasının yanında, besin değerini de ciddi oranda arttıran unsurların başında gelmektedir. Klasik piyaz tarifi ile Maş Fasulyeli Piyaz arasındaki temel farklılıkların başında nane ve bıldırcın yumurtası ürünleri gelmektedir. Zengin besin değeri ve içerik, Maş Fasulyeli Piyaz Tarifinin tek başına bir öğün olarak da tüketilebilmesini mümkün kılmaktadır. 

Maş Fasulyeli Piyaz Tarifi adımlarına geçmeden önce, bu tarif ile ilgili bazı noktalardan da kısaca söz edelim. Maş Fasulyeli Piyaz, fasulyenin haşlanması da dahil olmak üzere ortalama olarak 40 – 45 dakika içinde sonlanır. Bunun nedeni, bu özel fasulyenin daha iyi ve rahat bir şekilde sindirilebilmesi için, haşlama yani diğer bir adı ile “pişirilme” sürecine ihtiyaç duymasıdır. 3 su bardağı Maş Fasulyesi, ortalama olarak 40 – 45 dakika içinde pişer ve bu süre, düdüklü tencere ile yarı yarıya düşebilir. Tarif, 4-5 kişinin bir öğünde tüketebileceği Maş Fasulyeli Piyaz için geçerlidir ve tarif için sadece 2 su bardağı Maş Fasulyesi kullanacağınız için, pişirme süresi 35-40 dakikayı bulabilir. Maş Fasulyesi içeriğinin salata veya başka yemeklerde kullanılmadan önce pişirilmesi, fasulyenin daha rahat bir şekilde hazmedilmesini sağlar. 

Maş Fasulyeli Piyaz Nasıl Hazırlanır?

Maş Fasulyeli Piyaz hazırlanışı için tek yapmanız gereken şey, malzemeleri hazırlamak ve bunları aşağıda belirttiğimiz sıra ile karıştırmaktır. İlk olarak malzemeleri hazırlayarak, Maş Fasulyeli Piyaz hazırlama sürecini ciddi oranda düşürebilirsiniz. 

Maş Fasulyeli Piyaz için tavuk yumurtası da kullanabilirsiniz. Aynı şekilde, klasik piyaz tarifi içeriklerinde olduğu gibi, dilerseniz piyaz için aynı zamanda tuzda öldürülmüş, acısı alınmış soğan veya maydanoz gibi içerikler de eklemeniz mümkündür. Zamandan tasarruf etmek için soğan ve naneyi doğrayabilir, Maş Fasulyeli Piyaz süslemesi için zeytinleri ayıklayabilir ve Maş Fasulyesi Haşlama / bıldırcın yumurtası haşlama işlemini ilk sıraya alabilirsiniz. Malzemeler hazır olduğunda tek yapmanız gereken onları bir kaba atmak ve karıştırarak servise hazır hale getirmek olacaktır. 

 

Malzemeler: 

  • 4 Sap Taze Soğan 
  • 5 – 6 Dal Nane 
  • 2 Su Bardağı Maş Fasulyesi 
  • 3 Yemek Kaşığı Üzüm Sirkesi 
  • ½ Su Bardağı Zeytinyağı 
  • 1 Tatlı kaşığı Tuz 
  • 15 – 16 Adet Siyah Zeytin (Ortalama Olarak 50 – 60 GR.) 
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz 
     

Maş Fasulyeli Piyaz Hazırlanışı: 

  • Maş Fasulyeli Piyaz için ilk olarak 4 Sap Taze Soğanı Doğrayın ve Piyazı Hazır Edeceğiniz Kaba Atın. 
  • 5 – 6 Adet Naneyi Doğrayın ve Kaba Atın. 
  • 2 Su Bardağı Haşlanmış Maş Fasulyesini Kaba Ekleyin ve Daha Sonra Kaptaki Malzemeleri Karıştırın. 
  • Karıştırma İşleminden Sonra, 3 Yemek Kaşığı Üzüm Sirkesi Ekleyin. 
  • Üzüm Sirkesinden Sonra, Yarım Su Bardağı Zeytinyağı ve 1 Tatlı Kaşığı Tuzu Ekleyin ve Malzemelerin Piyaz İçinde Dağılması İçin Hafifçe Karıştırın. Daha Sonra Karışımı Servis Yapacağınız Tabağa Aktarın. 
  • Maş Fasulyeli Piyaz Tarifi için Son Adımda 15 – 16 Adet Zeytin ve 6 Adet Haşlanmış Bıldırcın Yumurtası İle Süslemeyi Tamamlayın. Süslemeden Sonra Maş Fasulyeli Piyaz Tüketmeye Hazırdır, Afiyet Olsun. 
     

Maş Fasulyeli Piyaz İçin Gerekli Malzemeler

Maş Fasulyeli Piyaz Tarifi için gerekli malzemeleri önceden temin ederek veya fasulyeleri önceden haşlayarak daha kısa zaman içerisinde fasulye / piyazı hazırlamanız mümkün olabilir. Yayla Bakliyat Maş Fasulyesinin bir paketi, 500 Gr. Maş Fasulyesi içerir ki, bu miktar iki veya üç su bardağı Maş Fasulyesi ile hazırlayabileceğiniz Maş Fasulyeli Piyaz Tarifi için idealdir. 

Maş Fasulyeli Piyaz için sadece 2 su bardağı Maş Fasulyesinin yeterli olduğunu unutmayın. Buna karşılık, 3 su bardağı Maş Fasulyesi için pişme / haşlanma süresi genellikle 40 – 45 dakika kadardır. Eğer bir düdüklü tencereniz varsa, bu süre 20 – 25 dakikaya kadar düşebilmektedir. Maş Fasulyeli Piyaz için, fasulyeleri önceden haşlar ve malzemeleri önceden hazır ederseniz, daha kısa zaman içinde piyazı hazır hale getirebilirsiniz. 

Maş Fasulyeli Piyaz için çeşitli malzemelerde değişiklik yapabilirsiniz. Klasik piyazdan farklı olarak Maş Fasulyeli Piyaz içinde öldürülmüş (acısı alınmış) soğan bulunmaz. Ancak siz dilerseniz soğan ekleyebilir veya haşlanmış bıldırcın yumurtası yerine küçük şekilde doğranmış tavuk yumurtası da kullanabilirsiniz, seçim sizin. Kalori değeri daha düşük bir Maş Fasulyeli Piyaz için yumurta sarılarını tarifte kullanmak veya kullanmamak sizin tercihiniz. 

 

Maş Fasulye Nasıl Pişirilir? Maş Fasulye Nasıl Haşlanır?

Maş Fasulyesini iyi bir şekilde pişirmek ve kısa zamanda yemeye hazır hale getirmek isterseniz, pişirmeden 6 – 8 saat kadar suda bekletebilir, bu işlemden sonra fasulyelerin daha da yumuşaması için suya biraz da tuz ekleyebilirsiniz. Burada ipucu; tuz ekleme işini bekletme işleminin sonrasında yapmaktır. 

Maş Fasulyesi, 40 – 45 dakika arasında pişer (haşlanır). Ancak bu süre, klasik bir haşlama ve de 3 Su Bardağı için geçerlidir. Düdüklü tencere ile bu süre, 20 – 25 dakika arasına düşebilir. Piyaz tarifi için, özellikle Maş Fasulyesini önceden hazır etmeyi sakın unutmayın. 

Maş Fasulyesi Nedir? Daha detaylı bilgi almak istiyor ve faydalarını merak ediyorsanız sizler için özenle hazırladığımız makalemize göz atabilirsiniz.


 

Maş fasulyesi nedir, nasıl pişirilir? Maş fasulyesinin yararları nelerdir?

Maş fasulyesi, sağlıklı beslenme bilincine sahip olan kişiler tarafından son yıllarda daha fazla tüketilmeye başlanmış bir bakliyat cinsidir. Güney Asya’da yaygın olarak yetiştirilen maş fasulyesi, yüksek lif ve mineral oranı ile dikkat çeken besinlerden arasında. Maş fasulyesi, ülkemizde 50 yıl öncesine kadar ‘cin börülcesi’ olarak da biliniyordu. Tüm bakliyatlarda olduğu gibi maş fasulyesiyle de çorba, salata, humus, köfte, pilav, mantı gibi yemekler hazırlanabilir. Maş fasulyesi salatası ise en bilinen tariflerden biri. Peki maş fasulyesi nasıl pişirilir? Maş fasulyesinin faydaları nelerdir?

MAŞ FASULYESİNİN FAYDALARI?

Yüksek protein ve yüksek posa içeriğine sahiptir.

Vitaminler ve minerallerden zengindir.

Düşük kalorilidir.

Az yağlıdır.

Kolesterolü düzenler.

Sodyum oranı düşüktür.

Antioksidanlardan zengindir.

Gluten içermez.

Anti-aging bir besindir.

MAŞ FASULYESİ NASIL PİŞİRİLİR?

Maş fasulyesi çok su çeker, pişirirken suyuna dikkat edin.

Maş fasulyesini haşlarken 1-2 kaşık sirke koyarsanız, pişme sırasında dağılmazlar. Çok çabuk pişer, düdüklü tencere yerine normal tencerede pişirin.

Maş fasulyesini haşlarken tuzunu sonra ekleyin, tuz suyun kaynamasını geciktirir. 

MAŞ FASULYESİ SALATASI TARİFİ

Malzemeler

2 su bardağı maş fasulyesi

Yarım demet taze soğan

Yarım demet dereotu

3 adet közlenmiş kırmızı biber

1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi

5-6 adet kornişon turşu

1 çay bardağı mısır

1 çay kaşığı pul biber

3 çorba kaşığı zeytinyağı

Tuz

1 limonun suyu

1 tatlı kaşığı sirke

Yapılışı 

Maş fasulyesini bir gece öncesinden suda bekletin. Üzerini geçecek kadar su ilave edin ve haşlayın. Haşlanan fasulyeleri süzüp soğumaya bırakın.

Taze soğan, dereotu, kornişon turşu, közlenmiş kırmızı biberleri ince ince doğrayın.

Maş fasulyesini derin bir kaseye alın. Doğradığınız bütün malzemeleri ekleyin. Cevizi ve mısırıda ilave edip karıştırın.

Sos için limonun suyu, sirke, zeytinyağı, tuz ve pul biberi küçük bir kasede iyice karıştırın.

Üzerine sosu ilave edip tekrar karıştırın. Afiyet olsun.

Not: Maş fasulyesi salatanızı haşlanmış yumurta ve çeri domatesle süsleyebilirsiniz.


maş fasulyesiBakliyatyemekmutfak

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası