sarmaşık çimlendirme / Sarmaşık Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Sarmaşık Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Sarmaşık Çimlendirme

sarmaşık çimlendirme

Bitkilerle dekore edilmiş yemyeşil mekanlara bakıp özendiğiniz oldu mu? Muhtemelen bu kadar bitkiyi alabilmek için küçük bir servet harcamışlar diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak çoğu bitkiyi kendiniz hiç para harcamadan çoğaltabilir ve kendi mini ormanınızı yaratabilirsiniz. Bu yazımızda bitki çoğaltma ile ilgili çoğu yerde bulamayacağınız bir kaç ipucu öğreneceksiniz.

Suda köklendirme

Suda köklendirme en kolay yöntemlerden biridir ve yeni başlayanlar için çok idealdir. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey bir kap su ve köklendirmek istediğiniz bitki. Sarmaşık ve sarkıcı tür olan bitkileri köklendirmek için en uygun ve kolay yöntemlerden biridir. Pothos sarmaşığı, Telgraf çiçeği (Tradescantia) , Kurdele çiçeği (Chlorophytum comosum) , Dua çiçeği (Maranta leuconeura) gibi bitkiler suda kolayca köklenir.

İlk yapmanız gereken köklendirmek istediğiniz bitkiden bir dal kesmektir. Dalı keserken dikkat etmeniz gereken şey boğumu olan bir dal kesmektir. Dalın boğumlu olan kısmını suda tuttuğunuzda kökler bu boğumlardan büyümeye başlayacaktır. Resme bakarak dal boğumu diyerek ne kastettiğimizi anlayabilirsiniz.  Dal üzerinde gördüğünüz çıkıntı dal boğumudur.

Dalı 45 derecelik açıyla kesmeniz gerekmektedir. Böylece suyla temas edecek alanı büyütür ve daha kolay köklenmesini sağlarsınız.

Son olarak kestiğiniz dalı tercihen içme suyu ile doldurduğunuz cam bir kaba koyup aydınlık, ancak direk güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin. Daha sonra da köklenmesini bekleyin. Normal koşullarda bitkiniz 2 ile 3 hafta sonra köklenmeye başlayacaktır. Köklendirdiğiniz bitkiyi toprağa ekmeden önce köklerin iyice büyüdüğünden emin olun. Yoksa toprakta tutunmaları ve hayatta kalmaları zorlaşacaktır.

Bu noktada suda köklendirme işlemini hızlandırmak için bir kaç püf noktası vermek istiyoruz:

Köklendirme yapacağınız saksı renkli cam olursa bitkiniz daha hızlı köklenecektir. Bu yöntemle bitkinin boğumu nispeten daha karanlık bir yerde olacak ve toprak altındaki karanlığı taklit eden kabın içinde daha hızlı kök verecektir. Ancak bu noktada suyun dışında kalan kısmının aydındınlık bir pencere önünde olmasına dikkat edin. Yaprakların mutlaka ışık görmesi gereklidir.

Suda köklendirme yaparken mutlaka içme suyu kullanın. (İmkanınız varsa yağmur suyu en iyi tercih olacaktır.) Musluk suyunda bulunan klor ve kimyasallar bitkiyi negatif etkileyecek ve köklenme oranını oldukça düşürecektir.

Köklendirme yaptığınız suyun temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Kap içindeki su zamanla buharlaşıp azalacaktır. Bu durumda suyu tamamen değiştirmek yerine kaba su eklemelisiniz. Suyu tamamen değiştirirseniz bitkinizin köklenme süresiniz uzatmış olursunuz.

Bir başka püf noktası ise aspirin. Köklendirme yapmak istediğiniz suya bir adet aspirini koyup eritirseniz köklenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz.

Kestiğiniz dal fazla yapraklıysa suya girecek olan sapa yakın yaprakları kesin. Böylece bitkiniz aynı anda hem kök yapımına hem de bir sürü yaprak bakımına aynı anda enerji harcamayacak ve enerjisinin çoğunu kök oluşumuna harcayabilecek.

Ben bu işi biraz daha profesyonel bir seviyeye taşımak istiyorum derseniz ziraat ürünleri satan yerlerde bulabileceğiniz köklendirme hormonu çok işinize yarayacaktır. Genellikle toz halinde satılan köklendirme hormonundan bir çay kaşığı kadar miktarı köklendirme yapacağınız suya ekleyin ve iyice karıştırın. Bu yöntemle hata yapma oranınız neredeyse sıfıra inecektir.

Suda köklendirmeyi tamamladıktan sonra bitkinizi toprağa ekmeden önce dikkatli olmalısınız. Köklerin iyice geliştiğinden emin olun ve ekim yapacak olduğunuz toprağı önceden iyice ıslatın. Tamamen sulu bir ortamdan nispeten daha kuru bir ortama geçecek olan bitkiniz ilk etapta afallayacaktır. Onun için toprağı neredeyse balçık kıvamına gelene kadar ıslatın ve ekimi ondan sonra yapın.

Köklendirip toprağa ektiğiniz bitkiniz muhtemelen ilk ay yeni yaprak vermeyecek ve gözle görünür şekilde büyümeyecektir. Sakın ümitsizliğe kapılmayın! Toprağın altında neler oluyor neler! Bitkiniz dikimi yapıldıktan sonraki haftalarda işi gücü bırakıp tüm enerjisini yeni kök büyütmek için harcayacaktır. Bitkilerin ilk önceliği toprağa tutunmak ve topraktan gerekli mineralleri alamaya yetecek bir kök sistemi oluşturmaktır. Bu işlem tamamlandıktan sonra bitkiniz gözle görünür şekilde büyümeye ve yeni yapraklar vermeye başlayacaktır.

Suda köklendirdiğiniz bitkinizi toprağa ekmeden önce izlenebilecek bir başka yöntem ise “toprağa alıştırma”. Bu yöntemle suda yeni köklendirdiğiniz bitkiniz hala suyun içindeyken her hafta kaba bir çorba kaşığı kadar toprak ekliyorsunuz. Bu yöntemle bitkiniz sudan çıkmış balığa dönmeyecek ve topraklı ortama kendini yavaş yavaş alıştıracaktır. Bu işlemi 3 hafta kadar sürdürdükten sonra bitkinizi gönül rahatlığıyla toprağa aktarabilirsniz. Bitkiniz toprağa çok daha kolay adapte olacak ve çok daha az strese girecektir.

Toprakta köklendirme

Bitkileriniz çoğaltmak için kullanabileceğiniz bir başka yöntem ise toprakta köklendirmedir. Suda köklendirme yöntemine nazaran biraz daha çetrefilli olan bu yöntemle de başarıyı yakalayabilirsiniz.

Toprakta köklendirme yapmak için önce toprağınızı ve saksınızı hazırlamanız gereklidir. Mutlaka altında drenaj delikleri olan bir saksı tercih edin. Daha sonra ekim yapacağınız toprağı hazırlayın.  Çoğu süpermarkette bile bulabileceğiniz çiçek toprağı ile zirai ürünler satan yerlerden alabileceğiniz perliti karıştırın. Köklendirme yapmak için hazırlayacağınız karışımın yarısı perlit, yarısı toprak olursa başarı oranınız artacaktır.  Daha sonra hazırladığınız toprağı saksıya doldurun ve toprağı içme suyu veya yağmur suyuyla balçık kıvamına gelene kadar ıslatın. Suyun fazlasının alttaki drenaj deliklerinden akıp gitmesini bekleyin.

Daha sonra toprağa parmağınızla derin bir delik açın ve bitkinizin dalını toprağa ekip dik durmasını sağlamak için gerekirse bir çubuk ile destekleyin. Bu aşamada toprağa girecek sap kısmında yaprak olmaması önemli. Bunun için sap kısmındaki yaprakları nazikçe kesip temizleyin. Toprakta köklendirme yaparken fazla yaprakları kesmek oldukça önemlidir. Köklendirme yapacak olduğunuz bitkinin üzerinde en fazla 2 yaprak kalana dek yaprakları temizleyin ve sapın fazla uzun olmamasına dikkat edin. Bunu yapmamızın nedeni bitkiye enerji tasarrufu ettirmeye çalışmamız. Bitkinizin ne kadar çok yaprağı olursa o kadar çok enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Bu yüzden fazla yaprakları kesip bitkinizin enerjisini kök oluşturmaya harcamasına yardımcı oluyoruz.

Ekim yaptığınız saksıyı aydınlık ancak direk güneş ışığı almayan bir pencere önüne koyun. Direk gelecek olan güneş ışığı zaten o an için yeteri kadar beslenemeyen yaprakların yanmasına sebep olacaktır. Toprağı sürekli nemli tutmalısınız çünkü kökler oluşana kadar bitkiniz en kaprisli ve narin günlerini yaşayacak.

Toprakta köklendirmenin suda köklendirmeden farkı toprağın altında ne olup bittiğini göremiyor oluşunuz. Dolayısıyla bitkinizin köklenip köklenmediğini ancak yeni yaprak vermeye başladığında anlayabilirsiniz. Toprakta köklendirmenin başarı oranını arttırmak için köklendirme hormonu alıp sulama suyuna yukarıda belittiğimiz oranlarla karıştırıp verebilirsiniz. Bu yöntem başarı oranınızı arttıracaktır.

Umarız siz de en kısa zamanda yukarıda anlattığımız yöntemleri kullanarak ve küçük bir servet harcamadan hayalinizdeki yemyeşil yaşam alanlarına kavuşursunuz. Hepinize bol yeşilli ve bitkili günler.

Sarmaşık Tohumu Nasıl Ekilir?

Sarmaşıkgiller ailesine ait olan sarmaşıklar her mevsim yeşil rengini koruyabilen, çiçek açmayan ve genel olarak dekoratif amaçlı olarak kullanılan bir bitki türüdür. Bakımının ve yetiştirilmesinin son derece kolay olması sarmaşıkların günümüzde pek çok kişi tarafından tercih edilmesine yol açmaktadır.Sarmaşık tohumlarınızı seçerken hastalıklara karşı dirençli olabilecek olan ve türünün özelliklerini taşıdığına emin olduğunuz tohumları seçmelisiniz. Ayrıca tohumların nemli, yaş ve çatlamış olmamasına da dikkat etmelisiniz.

Toprak ve Sıcaklık İlişkisi

Sarmaşık tohumları uzun köklere sahip olan bir bitkiye ait olduğu için humus açısından zengin, kireç bakımından ise az olan toprakları severler. Sarmaşıklarınızın hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesini istiyorsanız toprağınıza gübre ve vitamin de ekleyebilirsiniz.Aşırı soğuk veya sıcak olan bölgelerde ise sarmaşık yetiştirmek yanlıştır. Bu sebeple tohum ekeceğiniz bölgenin iklim şartları hakkında ufak bir araştırma yapmanız gerekebilir. Sarmaşık tohumlarının ekilmesi için tavsiye edebileceğimiz en uygun aylar Mayıs ayının başlarıdır.

Tohum Ekimi

Sarmaşık tohumlarınızı ektiniz ve daha hızlı büyümelerini istiyorsanız tohumları ılık bir suyun içerisine yerleştirerek bir süre bekletmeyi deneyebilirsiniz. Tohumlarınız çimlenmeye başladı ise sudan çıkartarak nemli bir beze koyabilirsiniz. Tohumların büyümeye devam edebilmesi için ise uygun boyutlarda kaliteli bir saksı satın almanız gerekebilir. Geniş hacimli ve kaliteli malzemeler ile üretilmiş olan saksılar sayesinde sarmaşık tohumlarınızın daha rahat kök salabilmesini sağlayabilirsiniz.

Gül Tohumu Çimlendirme: Gül Tohumu Kaç Günde ve Nasıl Çimlendirilir?

Bahçeleri süsleyen, farklı renkleriyle hoş bir manzara yaratan gül, en çok tercih edilen bitkilerin arasında yer alır. 300'den fazla türü olan bu bitki, Antarktika dışında tüm kıtalarda yetişebilir. Gülgiller familyasına ait, çok yıllık bir bitki olan gül, MÖ. 500 yıllarında Çinliler tarafından kültürü yapıldığı için, anavatanı Asya'dır. Evlerimizi, bahçelerimizi süsleyen, hoş kokusuyla bizleri mest eden bu bitkinin yetiştiriciliği de artmıştır. Özel günlerin vazgeçilmezi olan güller, çeşit çeşit renkleriyle hoş bir görünüm sergilemektedir. Ülkemizde dört mevsim ekilebilen bu bitkilerin, soğuk bölgelerde daha çok iç mekânda yetiştirilmesi uygundur. Bu bitkinin yetiştirilmesinde bazı hususlara dikkat etmek gerekir.

Gül Tohumu Çimlendirme

Gül tohumu uzun bir zaman diliminde çimlendiği için, sabırlı olmak gerekecektir. Gül tohumu kolay yetişse de yapılacak en küçük hata, tohumun bozulmasına, çürümesine neden olabilir. Çimlendirilme işleminde 3-5 derece sıcaklıktaki bir ortam tercih edilmelidir.

Gül tohumu çimlendirmede en etkili yöntem, perlit ile çimlendirme yöntemidir. Bu yönteme göre, gül tohumlarını bir bardak su içinde bir gün boyunca bekletin. Bir günün sonunda suyun içindeki tohumları süzün ve tohumların yarısını bir bardak suyun içerisine alın. Ardından tohumların üzerine isteğe bağlı olarak 2 damla porçöz damlatın ve karıştırın. 15 dakika sonunda tohumları tekrardan süzün ve akan çeşme altında kısa süre yıkayın.

Bir kavanozun içine, kavanozun yarısı kadar perlit doldurun ve sprey su ile nemlendirin. Tohumları üzerine döktükten sonra kapağını kapatıp, kavanozu çalkalayın. Üç derecede olan buzdolabına koyduğunuz kavanozu, 3-5 ay arasında bekletin. Bu süreç sonucunda tohumların çimlendiğini göreceksiniz.

Pembe Sarmaşık Gül Tohumu

Evinizde ve bahçenizde yetiştireceğiniz güller, güzel görüntülerinin yanı sıra hoş kokusuyla size neşe saçacaktır. İstediğiniz alanı süslemek için bu bitkileri sarmaşık şeklinde de kullanabilirsiniz.

Pembe renkli sarmaşık güller, yazın suyu sever ve güneşli bölgelerde yetiştirilebilir. Bu tür bitkinin tohumunu ekmek isteyen kişiler, dış mekânda ekim için bahar ve yaz aylarını tercih edebilir. Bunun aksine iç mekânda dört mevsim ekimi yapılabilir.

Tohumun çimlenmesinde oda sıcaklığının 3-5 derece olmasına özen gösterin. Tohumları ekmeden önce bir gün boyunca suda bekletiniz. Tohumun çimlenme süresi yaklaşık 30 gündür.

Gökkuşağı Gül Tohumu

Gülün birçok türü bulunmaktadır. Evlerimize canlılık katan bu bitkilerin farklı renkte olması, güzel bir görüntü sağlamaktadır. Aynı şekilde güzel renklerin bir araya gelerek oluşturduğu gökkuşağı gülü ise dünyada ve ülkemizde çok popüler olan türlerden biridir.

Gökkuşağı Gülü veya Şen Gülü olarak adlandırılan bu çiçek, gerçekte yeni bir boyama yöntemiyle ortaya çıkmıştır. Bu yöntemin yaygınlaşmasıyla birlikte kitlesel olarak çok renkli gökkuşağı gülü üretilmeye başlandı. Gökkuşağı gül tohumunun çimlendirilmesinde yine perlit yöntemi uygulanır. Bir gün suda bekletilen tohum, suyu süzüldükten sonra, perlit ile karıştırılır.

Gül Tohumu Nasıl Alınır?

Gül yetiştirmek istiyorsanız, tohumunu elde etmeniz gerekir. Gül tohumunu internet ortamında, e-ticaret sitelerinde alabilirsiniz. Bunun dışında çiçekçilerde ve tohum bayilerinde gül tohumu bulabilirsiniz. Gül tohumunu ayrıca suni döllenme şeklinde de elde edebilirsiniz.

Erkek gül bitkisinin taç yapraklarında bulunan polen tozları toplanarak temiz bir kaba alınır. Üzerine ise dişi gül çiçeklerinden elde edilen polen tozları serpiştirilir.

Sarmaşık Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Sarmaşık Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Sarmaşık bitkisi hem çiçekli hem de çiçeksiz yeşil renkte olabilmektedir. Sarmaşık bitkisinin çiçeksiz olanları dekorasyonda kullanmak için oldukça güzel bir bitkidir. Tüm mevsimlerde yeşil rengini ve canlılığını korumasıyla genel olarak bahçe duvarlarında kullanılır. Çiçekli olan sarmaşıklar bahçe süslemelerinde, balon süslemelerinde kullanıla bilinmektedir. 

Sarmaşık Tohumu Nedir?

 Sarmaşık tohumu sarmaşık bitkisinin dişi organlarında bulunan ve yeni bir sarmaşık bitkisinin oluşmasını sağlayan küçük tanelerdir. 

Sarmaşık Tohumu Nereden Alınır?

 Sarmaşık tohumu bitki satılan, bitki üretilen yerlerde, çeşitli marketlerde, aktarlarda ve tohum satışı yapan yerlerde kolaylıkla ulaşılabilecek olan bir bitkidir. 

Sarmaşık Tohumu Nasıl Ekilir?

 Sarmaşık tohumu, sarmaşık bitkisinin kök salmaya en elverişli olduğu humuslu olan topraklara dikilmelidir. Az kireçli olan humuslu topraklar sarmaşık bitkisinin yetiştirilebilmesi için idealdir. İstenildiği takdirde toprağa vitamin ile gübre ekilebilir. Sarmaşık tohumunu ekmeden hemen öncesinde daha hızlı çimlenmesini sağlamak için ılık suda bekletilmesi önerilir. Sarmaşık tohumlarının hafifçe çimlenmeye başladığı görüldüğünde su içinden çıkarılmalıdır. 

 Nemli olan bir bezin içerisine konulmalı ve biraz daha çimlenmesini beklenmelidir. Yeteri kadar çimlenince saksının en üst kısmına 4 ila 5 cm kadar boşluk kalabilecek şekilde toprak ile doldurulmalı ve toprağın hafifçe elle çukurlaştırılması gerekmektedir. Çukurun içine tohumlar konulmalı ve üzeri hafifçe toprakla kapanmalıdır fakat kesinlikle bastırılmamalıdır. Sarmaşık tohumu ekildikten sonra 20 ila 25 gün içinde çimlenecektir. Bu sürede güneş ışığı alması gerekmektedir. 

Sarmaşık Tohumu Ne Zaman Ekilir?

 Sarmaşık bitkisi ne çok sıcak olan ne de çok soğuk olan bölgeleri sevmeyen bir bitkidir. Ilıman iklime ait olan bir bitkidir. Sarmaşık tohumunun ekimi için en ideal olan zaman ise Nisan ayının ortasından başlayarak mayıs ayının başına kadar geçen süredir. 

Sarmaşık Tohumu Kaç Günde Çimlenir?

 Sarmaşık tohumu ekiminin ardından sürekli olarak nemli toprağa sahip olmalı aynı zamanda devamlı güneş ışığını doğrudan alıyor olmalıdır. Bu durumlar gerçekleştiğinde ise sarmaşık tohumu yaklaşık olarak 20 ila 25 gün arasında çimlenmektedir. 

Sarmaşık Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?

 Sarmaşık tohumu hafta da en az iki defa sulanmalıdır. Çimlenme evresinde haftada iki defa sulanırken bolca güneş ışığı almasına da dikkat edilmelidir.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir