madalyon hastalığı nedenleri / Gül Hastalığı (Rozasea) Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi | Özel Başarı Hastanesi

Madalyon Hastalığı Nedenleri

madalyon hastalığı nedenleri

Pityriasis rosea


Gül hastalığı (Pityriasis rosea), nedeni belirlenemeyen ve stres ile semptomları artış gösteren bir hastalıktır.

Başlangıcında öncelikle sivilceye benzeyen bir doku çıkar, sonra bu doku döküntü haline dönüşür ve kırmızı bir halka halini alır. Bu hastalığın görülmesi durumunda tahriş edici kıyafetler giyilmez ve cilde kese uygulanmaz. Hastalığın geçiş süresi bünyeden bünyeye değişiklik gösterir. Geçtiğindede hiçbir iz kalmaz. Sıcaklayıp terlemeden kaçınılmalı, ıslak tutulmamalı temiz tutulup doktora başvurulmalıdır. Ortalama gün süren bir cilt hastalığıdır.

Pityriasis rosea (Gül hastalığı) her yaşta görülebilen, fakat sıklıkla yaşlara arasında rastlanılan döküntülü bir deri hastalığıdır. Döküntü birkaç hafta veya yıl sürebilir. Genellikle hastalık kalıcı bir iz bırakmaz, fakat esmer kişilerde zaman içinde gerileyen kahve renkli lekeler kalabilir.

Hastalığın diğer bulguları nelerdir?[değiştir kaynağı değiştir]

Bu hastalık göğüs veya sırtta geniş pembe bir leke şeklinde başlar. Bu lekeye madalyon belirtisi denir. Sıklıkla bu leke halka şeklini alıp orta kısmı solar, bu nedenle de mantar sanılıp mantar ilaçları uygulanabilir. Bu döküntü mantar enfeksiyonu olmadığı için bu kremler faydalı olmaz. Birkaç hafta içinde çok sayıda pembe döküntü meydana gelir, hatta bazen yüzlerce döküntü gövde kollar ve bacaklarda görülür. Döküntü boyunda, nadiren yüzde görülebilir. Bu döküntüler madalyon döküntüsünden daha küçüktür ve yine mantar hastalığı ile karıştırılabilirler. Döküntüler ovaldir ve sırtta çam ağacına benzer şekilde dağılırlar. Bazen hastalık çok şiddetli ve yaygın olabilir. Hastaların yarısında kaşıntı vardır, özellikle sıcakta kaşıntı artar.

Ara sıra halsizlik ve ağrı gibi diğer bulgular görülebilir. Bu döküntü genellikle haftada geriler. Fakat bazen daha uzun da sürebilir. Fiziksel aktiviteler ve sıcak banyo döküntüyü arttırabilir. Bazı olgularda döküntü geriledikten birkaç ay sonra tekrarlayarak birkaç ay sürebilir.

Hastalığın nedeni nedir?[değiştir

G&#;l Hastalığı Nedir?

Cilt hastalıkları toplumda en sık görülen sağlık sorunları arasında yer alır. Meydana getirdiği kozmetik sorunların yanında, ciddi klinik tablolara yol açabilen cilt hastalıkları yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Ciltte görülen klinik belirtiler belirli cilt hastalıklarına işaret edebildiği gibi, sistemik veya kronik hastalıkların da habercisi olabilir. Bu nedenle ciltte görülen belirtilerin iyi bir değerlendirmeye tabi tutulması ve doğru tanının konulması tedavi başarısı açısından gereklidir. Günlük yaşamda sık görülen cilt hastalıklarından biri gül hastalığı olarak da bilinen rozaseadır.

Gül Hastalığı Nedir?

Gül hastalığı veya akne rozasea, genellikle yüz bölgesinde ortaya çıkan, kaşıntının eşlik edebildiği ciltte kızarıklık, damarlanmada artış ve sivilce benzeri döküntülerle seyreden bir cilt hastalığıdır. Gül hastalığı belirtileri aylarca ciltte sebat edebilir ve kendiliğinden gerileyebilir. Belirtiler aralıklı alevlenmelerle seyredebilir; her yaştan ve cinsiyetten kişiyi etkilemekle beraber sıklıkla orta yaşlı ve beyaz tenli kadınlarda görülür. Hastalık özellikle yüzde ve gövdede görülen döküntülerle ortaya çıkar. Klinik pratikte gül hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte, bazı tedavi yöntemleriyle hastalığın kontrol altına alınması mümkündür.

Akne rozasea haricinde bir başka hastalık da gül hastalığı olarak ifade edilir. Medikal terminolojide gül hastalığı şeklinde belirtilen diğer bir dermatolojik problem pitriyazis rosea olarak da bilinen madalyon hastalığıdır. Genellikle gövdede veya sırtta madalyon büyüklüğünde, düzgün kenarlı, zamanla ortası solan kızarıklık ve döküntü şikâyeti ile kendini gösterir. Daha ufak döküntüler şeklinde kol ve bacaklara yayılım gösterebilir. Sıklıkla kalıcı iz bırakmadan zaman içinde geriler, döküntü olduğu süre boyunca verilen çeşitli semptomatik tedavilerle şikayetler kontrol altına alınarak takip edilir.

Pitriyazis rosea ile akne rozasea tanımlanırken “gül” kelimesinden yararlanıldığından her iki hastalıktan da gül hastalığı olarak bahsedilir ancak gül hastalığı dendiğinde sıklıkla akne rozaseanın kastedildiği söylenebilir.

Gül Hastalığı Neden Olur?

Gül hastalığının neden geliştiği tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, yapılan bazı çalışmalar hastalarda bulunan belirli faktörlerin barlığında gül hastalığı gelişme riskinin arttığını ortaya koymuştur. Hastalığın gelişiminde özellikle vücudun kendi cilt dokularında iltihabi reaksiyona yol açan bağışıklık sistemi suçlanmıştır. Bağışıklık sisteminin kendi vücut hücrelerine reaksiyon göstermesinde genetik özelliklerle birlikte bazı çevresel faktörlerin varlığının etkili olduğu düşünülmektedir.

Bu bilgiler ışığında aşağıdaki durumlar rozasea gelişimi açısından risk faktörü kabul edilir:

  • Cinsiyetin kadın olması
  • Güneş ışınlarına hızlı reaksiyon gösteren, açık tenli cilt
  • 30 yaş ve üzeri kişiler
  • Sigara kullanımı
  • Ailede rozasea öyküsü varlığı

Bunların dışında hastalık ataklar şeklinde alevlenmeler ve semptomların kaybolması ile sürdüğünden, hastaların belirli durumlara maruz kalması halinde rozasea atakları tetiklenebilir. Ataklar aşağıdaki durumlarda alevlenme gösterebilir:

  • Baharatlı gıdalar tüketmek
  • Sıcak ortamda bulunmak
  • Güneşe veya rüzgâra maruz kalmak
  • Egzersiz yapmak
  • Alkol tüketmek
  • Yoğun stres veya duygu durumunda ani değişiklik yaşamak
  • Cilt ile uyumlu olmayan bakım ürünleri kullanmak
  • Yan etkisi olan bazı ilaçları kullanmak

Gül Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Gül hastalığı genellikle yüz bölgesi, burun çevresi, yanaklar, alın veya çene bölgesinde, nadiren şiddetli vakalarda göz tutulumuna yol açmasıyla bilinen bir hastalıktır. Hastalığın şiddetine bağlı olarak cilt tutulumunun artması ile ilişkili şekilde başka semptomlar da tabloya eşlik edebilir. Bu bakımdan rozasea kliniğinde aşağıdaki belirtiler hastalarda izlenebilir:

  • Yüzün orta kesiminde, burun çevresinde, yanaklarda, alında veya ağız çevresinde kızarıklık
  • Burun çevresi ve yanaklarda daha sık olmak üzere cilt damarlarında belirginleşme, ciltte kılcal düzeyde damarlanma izlenmesi (spider telenjiektazi)
  • Yüzde ağırlıklı olmak üzere tutulan cilt bölgelerinde sivilceye benzer, bazen içleri iltihaplı sıvıyla dolu olan, makülopapüler döküntü
  • Tutulan cilt bölgelerinde yanma hissi, hassasiyet, kaşıntı
  • Şiddetli vakalarda göz tutulumuna bağlı olarak gözlerde kuruluk, yanma, kaşıntı, şişlik
  • Şiddetli vakalarda burun cildinin tamamen tutulmasıyla birlikte burunda şişlik, kızarıklık, kalınlaşma (rinofima)

Gül Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Gül hastalığı teşhisi için özel bir laboratuvar veya görüntüleme tetkiki kullanılmaz. Uzman bir hekim tarafından hastadan alınan anamnez ve yaplan fizik muayene sonucu tespit edilen klinik bulgulara göre tanı konur. Arada kalınan vakalarda hekim gerekli gördüğü hallerde, benzer klinik bulgulara yol açabilen lupus veya sedef hastalığı gibi rahatsızlıklardan ayırmak amacıyla bazı laboatuvar tetkiklerine başvurabilir. Göz tutulumu görülen vakalarda göze yönelik tedavi planlamasının sağlanması amacıyla göz hastalıkları uzmanına konsültasyon gerekebilir. Yine koyu tenli hastalarda hastalık tutulumu benzer klinik belirtilere yol açan seboreik dermatit ve alerjik rahatsızlıklarla karışabildiğinden detaylı inceleme ve ek tetkikler gerekebilir.

Gül Hastalığı Tedavisinde Neler Yapılır?

Mevcut klinik uygulamada gül hastalığının kesin bir tedavisi bulunmaz. Hastalığın tedavisinde klinik belirtilerin kontrol altına alınması ve tekrarlamamasına yönelik önlem alınması hedeflenir. Medikal tedavinin yanında çeşitli cilt bakım yöntemleri ve alternatif tıp metotlarından yararlanılır. Yine hastalığın neden olduğu klinik tablonun şiddetine bağlı olarak sistemik tedavi yöntemlerine başvurulması gerekebilir. Bu bağlamda gül hastalığının tedavisinde hastanın klinik durumuna göre aşağıdaki yöntemlerden yararlanılır:

  • Topikal tedaviler: Hastalığın hafif-orta şiddette gerçekleştiği durumlarda genellikle cilt üzerine uygulanan topikal ilaç tedavisi kullanılır. Brimonidin veya oksimetazolin içerikli krem veya pomadlar ciltteki damarların büzüşerek semptomlarda gerilemeyi sağlar. Bunun yanında iltihap içerikli döküntülerin tedavisinde antibiyotik içerikli pomad veya kremler kullanılabilir. Topikal tedavilerin birkaç hafta düzenli kullanılması gerekebilir.
  • Sistemik ilaçlar: Şiddetli klinik tablonun yaşandığı durumlarda ağızdan ilaç tedavisine başvurulması söz konusu olabilir. Bu bağlamda antibiyotik reçete edilebileceği gibi, döküntülerin giderilmesinde akne tedavisine başlanabilir. İsotreonin gibi akne tedavisi ilaçlarının ciddi yan etki riski bulunduğundan hekim kontrolünde kullanılması önemlidir.
  • Lazer tedavisi: Ciltte belirginleşen damar yapılarının giderilmesi için sık tercih edilen yöntemlerin başında lazer tedavisi gelmektedir. Özellikle açık tenli hastalarda lazer tedavisi etkinliği daha belirgin izlenir. Tedavi sonrası sıklıkla ciltte şişlik, morarma, kaşıntı gibi şikayetler gelişebildiğinden tedavi süresince aktif cilt bakımı ve soğuk uygulama yapılması gerekebilir. Lazer tedavisi birkaç hafta düzenli yapılan seanslarla gerçekleştirilir.

Yukarıda bahsedilen yöntemlerin yanında tedaviye yanıtsız vakalarda çeşitli alternatif tıp yöntemleri de akne rozasea tedavisinde kullanılmaktadır. Bu bağlamda yüze uygulanan masaj terapileri, emu yağı, defne ağacı özü, kekik yağı gibi aromatik yağların uygulanmasına başvurulabilmektedir. Ayrıca kafein alımının gül hastalığı alevlenmelerini azalttığına dair bazı veriler bulunmaktadır ancak bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Sıcak gıdalar atakları tetikleyebileceği için kahve içmek sorun yaratabilir. Alternatif tıp yöntemlerine başvurmadan önce uzman bir hekim tarafından değerlendirme yapılmalı ve hekim onayı olmadan alternatif tıp yöntemlerine başvurulmamalıdır.

Tedavi yöntemlerinin yanı sıra hastalık ataklar halinde seyredebildiğinden, hastalık alevlenmelerini engellemek için çeşitli yaşam tarzı değişikliklerinin yapılması ve önlemlerin alınması faydalı olabilir. Bu kapsamda aşağıdaki uygulamalardan yararlanılır:

  • Alevlenmelerin tetiklenmesine yol açan günlük aktivitelerin tespit edilmesi ve bunlardan uzak durulması önerilir. Örneğin; sıcak gıdalar, kuru veya sıcak hava, alkol, egzersiz, stres gibi etkenlerin azaltılması semptomların gelişimini önleyebilir.
  • Cildin zararlı güneş ışınlarından korunması önemlidir. Buna yönelik koruyucu faktörü 30 veya üzerinde güneş kremlerinin düzenli uygulanması ve güneş veya rüzgârdan korunmaya yönelik şapka, atkı, maske gibi koruyucuların kullanılması yararlı olabilir.
  • Cildi tahriş etmeyen ve nemlendirme sağlayan yüz bakım ürünlerinin kullanılması gerekir. Kimyasal içeriği sağlığa uygun sabun veya nemlendiricilerin kullanılması, günlük cilt temizliği ve bakımının düzenli yapılması etkilidir.

Akne rozasea uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve kişinin klinik durumuna uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması yoluyla kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Hastaların klinik semptomlar göstermesi sonrasında bir dermatoloji uzmanı tarafından detaylı incelenmesi ve tedavi planlamasının yapılması çok önemlidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.