ilaç içtikten kaç saat sonra kahve içilir / Aspirin üstüne kahve içilir mi?

Ilaç Içtikten Kaç Saat Sonra Kahve Içilir

ilaç içtikten kaç saat sonra kahve içilir

Bu ila&#;ları bu besinler ile birlikte almayın

Birtakım besinler bazı ilaç türleriyle bir araya geldiğinde etkileşime girerek olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman “Bazı besinler, ilaçların metabolizmadaki davranışlarını değiştirebiliyor. 

Süt ve süt ürünleri / antibiyotikler

Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, antibiyotiyotiklerin etkisini azaltabiliyor. Bu nedenle peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketeceğiniz zaman ilaç kullanımı ile arasında en az 2 saat geçmesine özen gösterin. Ayrıca kafeinli içecekler veya domates gibi asitli besinler antibiyotiklerle birlikte veya yakın zamanda alındığında mide hassasiyetini artırabiliyor.

Et ve et ürünleri / demir ilaçları

"Etin yanında yoğurt yemek, ayran içmek zararlı mıdır?" sorusu çoğu insanın aklına gelen sorulardan biri. Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az saat geçmesine özen gösterin. Aynı durum çay, kahve ve kırmızı şarapta bulunan tanen adlı madde için de geçerli. Bu madde demir ilaçları ile birlikte alındığında demir emilimini engelliyor.

Greyfurt / antibiyotikler ve alerji ilaçları

Greyfurt bazı antibiyotik türleri ile etkileşime girerek birlikte veya çok yakın saatlerde tüketildiğinde birden fazla doz antibiyotik alınmışçasına etki gösterebiliyor. Bu nedenle bu antibiyotik türlerini alırken greyfurt tüketiminizle arasında en az 4 saat geçmesinde fayda var. Greyfurt alerji ilaçlarını da sevmiyor ve baş dönmesi ile sersemlik hissine yol açabiliyor.

Muz ve patates / idrar söktürücü ilaçlar

Hipertansiyonu tedavi etmede kullanılan bazı idrar söktürücü ilaçlar vücuttan su ve sodyumu uzaklaştırırken potasyum seviyesini yükseltiyor. Bu da kalp ritm bozukluğu gibi problemlere neden olabiliyor. Her hipertansiyon ilacı buna sebep olmamakla birlikte hekiminizden ilacınızın içeriğini ve diyetinizde potasyumu kısıtlayıp kısıtlamamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Eğer hekiminizi potasyum kısıtlaması öneriyorsa iyi birer potasyum kaynağı olan muz, patates, kayısı ve taze yeşil yapraklı sebzeleri diyetinizde azaltmanızda fayda var.

Yeşil yapraklı sebzeler / kan sulandırıcı ilaçlar

Kan sulandırıcı ilaçların bazıları lahana, ıspanak, pazı, maydanoz, semizotu, marul, karaciğer, yeşil çay, brokoli, şalgam gibi K vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketildiğinde ilacın etkisi azalıyor. K vitamininden zengin bir diyet bu ilaçlara karşı direnç gelişimine veya bu ilaçların pıhtılşamayı önleyici etkilerinin azalmasına sebep olabiliyor. Aynı zamanda diyette K vitaminini çok düşük almak da kan sulandırma etkisini artırabiliyor. Yine bu tip ilaçlar kullananların sarımsak tüketimine de dikkat etmesi şart. Bu nedenle olması gereken her gün aynı ve uygun miktarda K vitamini almak. Kan sulandırıcı kullanıyorsanız K vitamini kısıtlaması konusunda hekiminize danışın ve diyetinizin K vitamini içeriğinin değerlendirilmesi için bir beslenme uzmanına başvurun.

İncir, tavuk ciğeri / antidepresan

Bazı antidepresanların tiraminden zengin olan; eski peynir, bazı alkollü içecekler, incir, bakla, soya sosu, tavuk ve dana ciğeri gibi besinlerle bir arada tüketilmemesinde fayda var. Antidepresan kullanmaya başladıysanız bu yiyecekleri tüketip tüketmemek konusunda hekiminizden mutlaka bilgi alın. Zira bazı antidepresanlar bu türden tiramince zengin besinlerle birlikte alındığında kan basıncını ölümcül seviyeye çıkarabiliyor.

Çay, çikolara / bronşları genişleten ilaçlar

Nefes alma ile ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılan bronş ve bronşçukların genişlemesini sağlayan bazı ilaçları kullanırken dikkat edilmeli. Zira bu ilaçlardan bazıları siyah çay, yeşil çay, kahve, kola, çikolata, alkol ile bir arada tüketildiğinde kalp atış hızında artış, sinirlilik, baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi problemlere neden olabiliyor.

Antibiyotik kullananlara önemli tavsiyeler

Antibiyotikler, hayatımızda bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlu hastalıklara karşı etkili 80’den fazla farklı madde bulunduran mucizevi ilaçlar arasında yer alıyor. Ancak antibiyotikleri ne kadar doğru kullanıyoruz? Bu konudaki faydalı olabilecek bilgileri çeşitli kaynalardan okurlarımız için derledik. Antibiyotikleri yemekten önce, yemek sırasında veya sonrasında mı alınmalı sorusu, kişiye özel reçete ile doktor ve eczacıyla birlikte netleştirilmelidir. Zira her antibiyotiğin kendine özgü alınma zamanı vardır.

online_almanca_kursuonline_almanca_kursu

ALKOL ALAN HASTALAR DİKKAT ETMELİ

Alman Dahiliyeciler Birliği antibiyotik ve alkol konusunda şu önerilerde bulunuyor: “Antibiyotikler alkol ile beraber alındığında mide bulantısı, baş dönmesi ve uyku hali gibi oldukça tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir.”

ANTİBİYOTİK ALIRKEN NELER YENMEMELİ?

Federal Eczacılar Odası da antibiyotik ile birlikte süt içeeren gıdaların tüketilmesi konusunda şu uyarılarda bulunuyor: “Süt içeren gıdalar antibiyotik etkisini azalttığı için, antibiyotik almadan 2 saaat önce ya da sonra alınmaması gerekiyor.

ANTİBİYOTİK ALIRKEN NELER İÇİLMEMELİ?

Konu hakkında uzman hekimler antibiyotiklerde bulunan maddelerin marketlerden alınan sade veya mineralli sularda bulunan kalsiyum, magnezyum ve birçok mineralle birleşerek etkisini kaybedebileceğini, bu nedenle antibiyotiklerin çeşme suyu ile tüketilmesi ve su miktarının en az mililitre olması gerektiğini ifade ediyorlar.

ANTİBİYOTİK ALIRKEN MEYVE SUYU YA DA KAHVE İÇİLEBİLİR Mİ?

Alman Dahiliyeciler Birliği’nin verdiği bilgilere göre, antibiyotik alırken meyve sularından, özelliklede greyfurt suyundan uzak durulması gerekiyor. Greyfurt suyu, kandaki konsantrasyonların artmasına, bağırsaklarda ve karaciğerde metabolizmanın bozulmasına, antibiyotiklerin çözülmesini sağlayan enzimleri etkisiz hale gelmesine ve ciddi sağlık problemleri yaşanmasına sebep oluyor. Uzmanlara göre kahve, siyah ve yeşil çay, kola ve enerji içecekleri gibi kafein içeren içecekler kişide çarpıntı ve uyku bozukluklarına yol açabiliyor.

DOĞUM KONTROL HAPI ALANLAR EK ÖNLEM ALMALI

Konunun uzmanları bu verilen bilgilerin dışında doğum kontrol hapı alan anibiyotik kullananlar için de bazı önerilerde bulunuyorlar. Bu bilgilere göre antibiyotik ve doğum kontrol hapı aynı anda alındığında en yaygın yan etkilerden biri ishal oluyor. Antibiyotik kullanımının doğum kontrol haplarının etkisini kırdığı için doğum kontrol hapı alanların antibiyotik almaları durumunda ek koruyucu tedbirler almaları öneriliyor.

Derleyen: Saliha Yılmaz – (Almanya Bülteni) – Düsseldorf
Foto: (AA)

 

Kahve, çoğumuz için günlük rutinin vazgeçilmez bir parçası. Sabahları ya da öğleden sonra çöken ağırlıkla baş etmek için ihtiyaç duyduğumuz yoğun enerjiyi bize sağlıyor.

Bununla birlikte, saat latte'nizin etkileri saat 'ya kadar ortadan kaybolup başka bir fincan istemenize sebep oluyorsa, bilime göre bünyenizi kafeinsiz bırakmanız gerekiyor.

Araştırmaya göre, uykunuzu olumsuz yönde etkileyebileceğinden, kafeini öğleden sonra saat 2’den itibaren veya yatmadan en az 7 saat önce tüketmekten kaçınmalısınız.

Klinik Uyku Tıbbı Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada, araştırmaya katılanlar kafeinin etkilerini hissetmese de, yatmadan 6 saat önce kafein tüketilmesinin uykuyu etkilediği ortaya kondu. Her ne kadar çalışmaya katılanlar sorunsuz şekilde uykuya dalmış olsalar da, araştırmacılar, yatmadan hemen önce, yatmadan üç saat önce ve yatmadan altı saat öncesine kadar tüketilen kafeinin uykuyu bölücü etkileri olduğu bulundu.

Ayrıca gece içilen kahve, vücut saatini bozarak vücudunuzda jet-lag etkisi yapabilir. 

İngiltere ve ABD'deki araştırmacılar tarafından yürütülen ve Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan araştırmalara göre, uyumadan üç saat önce vücuda çift espresso mukabilinde bir içecek almak, vücut saatini neredeyse bir saat geriye alabilir.

Kafein uyku döngüsünü bozmasının yanı sıra bozulmuş bir vücut saati, kalp hastalığı ve Alzheimer gibi sinir dokusu bozukluklarına bağlı rahatsızlıklarla ilişkilendiriliyor.

Kahveyle ilgili bu genel kural tüm kafein içeren içecekler için geçerli, yani öğlen saat 2'den sonra soda ve enerji içeceklerinden kaçınmak iyi bir fikir. Neyse ki, kahveyi tüketmek için en uygun zaman sabah saat 10 ile öğlen vakti arası. Bu saatler
vücudun kafeine en çok ihtiyaç duyduğu ve kullandığı bir zaman aralığı.

Genel tüketim miktarına bakılırsa, Mayo Clinic, kafein alımının günde mg'ı veya kabaca dört fincan kahveyi geçmemesini öneriyor.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

funduszeue.info

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

İlaç alırken kahve tüketilir mi?

İlaç nasıl alınmalı?

Şurup bile içmiş olsanız mutlaka üzerine bir bardak su için. Çünkü alınan ilacın etkili olabilmesi için, mide veya bağırsakta çözünerek, kana karışması gerekir. Sizin ilaçla beraber içeceğiniz su, bu çözünmeyi kolaylaştırır, kana karışmayı hızlandırır. Özellikle antibiyotiklerin soğuk algınlığı ve grip ilacı gibi rastgele içildiğini, bunun son derece yanlış olduğuna dikkat çeken uzmanlara göre, susuz içilen ilaç, deva olmamakla birlikte yeni hastalıkların habercisi olabiliyor.

İlaçların etkisini azaltan en önemli madde ise kafein. Yani çay ve kahve, bütün ilaçların etkisini azaltıyor. Söylenilenin aksine, ilacı sütle almak da doğru değil. Çünkü süt, özellikle kalsiyum ilaçlarını olumsuz yönde etkiliyor ve tesirini azaltıyor.

Bu konuda yapılan araştırmaların sonuçlarına göre; hangi ilacı kullanırken hangi yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerektiğini şöyle sıralayabiliriz:


AĞRI KESİCİLER:
Greyfurt ağrı kesicilerin etkisini büyük ölçüde azaltıyor. Bunun yanı sıra ağrı kesici aldıktan sonra kola, çay ve kahve de içmemek gerekiyor. Bu durumda ağrı geçmediği gibi kalp ritmi de bozulabiliyor.


KEMİK İLAÇLARI:
Kemikler için doktorlar tarafından özellikle tavsiye edilen süt, kalsiyum ilaçlarıyla birlikte kullanıldığında hem kendi etkisini hem de ilacın etkisini sıfırlıyor. Üstelik süt, ilaçla birlikte alındığında vücuttaki tuz oranını artırıyor.


ŞEKER İLAÇLARI:
Kandaki şeker oranını düşürmesi için alınan İnsulin gibi ilaçların yanında kesinlikle kahve, çay ve kola içilmemeli. Çünkü bu ilaçlarla birlikte kafein alındığında, kan şekerinin beklenmedik bir oranda düşme ihtimali çok yüksek.


KALP İLAÇLARI:
Özellikle kalp ameliyatı geçirenler ve kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar alanların bir süre salatalık, brokoli, ıspanak gibi yeşil sebzelerden uzak durmaları gerekiyor. Bunun nedeni bu sebzelerde bol miktarda K vitamini bulunması.

İlaçlar karıştırılabilir mi?

Birden fazla ilaç kullananlar bu konuya özellikle önem vermelidirler. Bazı ilaçların birbirleriyle karıştırılması, istenmeyen yan etkiler yaratabilir. İlaçların etkisini azaltıp sıfıra indirebilir. Örneğin bazı antibiyotikler, doğum kontrol haplarıyla birlikte alındıkları zaman etkilerini kaybederler. Bazı antihistaminik ilaçlar da eritromisin ile karıştıkları zaman sorun çıkabilir. Bu nedenle ilaçlarınızı alırken doktorunuza ya da eczacıya, ilaçların hangilerini birlikte alamayacağınızı sormalısınız.

Alkolden uzak durulmalı mı?

Uyku haplarını alkollü içeceklerle almanın yarattığı tehlikeleri herkes biliyor. Fakat başka bazı ilaçların da alkollü içkilerle birlikte alınmaları son derece sakıncalı. Depresyona karşı kullanılan ilaçlar ve antihistaminikler asla alkollü içkiyle alınmamalı.

Alkollü içkiyle aspirin almak bile son derece sakıncalıdır. İlaç aldığınız zaman alkollü içkilerden uzak durmalısınız.

İlaçlar yemek aralarında mı alınmalı?

Bazı ilaçlar, örneğin penisilinin aç karnına alınması gerekir. Tetrasiklin, yemek sırasında alınırsa yiyecekteki kalsiyum ile birleşir ve işlevini yerine getirmeden bağırsaklardan atılır. İbuprofen ve aspirin gibi ilaçlar yemek arasında alınmalı.

İlaçları yemekten önce mi yoksa daha sonra mı alacağınızı doktorunuza ya da eczacıya sormalısınız.

Bazı yiyeceklerden uzak durulmalı mı?

Süt ve sütlü besinler, bazı ilaçların kana karışmasını engellerler. Meyve suları ise bakterilere karşı kullanılan bazı ilaçların etkisini azaltır. Peynir, çikolata, kırmızı şarap ve bira depresyona karşı kullanılan ilaçlarla birlikte tüketildikleri zaman kan basıncını çok fazla yükseltirler.

İlaçları nerede muhafaza etmeli?

İlaçların çoğu normal oda ısısında muhafaza edilebilir. Genellikle kuru bir yerde, doğrudan güneş ışığı ve ısı almayan yerlerde muhafaza edilmeli. Bazı ilaçların ise buzdolabında muhafaza edilmeleri funduszeue.info genellikle sıvı ilaçlardır. Bazı göz damlaları, sıvı antibiyotikler ve ensülin gibi.

Kuşkusuz ilaçların tümü çocukların erişemeyecekleri yerlerde muhafaza edilmeli. Kutularının üzerlerindeki kullanma tarihi dikkatle kontrol edilmeli ve süresi dolmuş ilaçlar çöpe atılmalı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası