protein tozları zararlımı / Protein Tozu Ne İşe Yarar? Protein Tozu Zararlı mı?

Protein Tozları Zararlımı

protein tozları zararlımı

Protein tozu uyarısı! Protein tozu zararları nelerdir?

“Protein tozu zararları” ek gıda takviyesi olarak kullanmak isteyen kişiler tarafından araştırılmaya devam ediyor. Sporcuların kas kütlesini arttırmak ve sertleştirmek için kullandığı protein tozuna yönelik bazı uzmanlar ise uyarılarda bulunuyor. İşte protein tozu ile ilgili bilinmesi gerekenler…

PROTEİN TOZU ZARARLI MI?

İçeriğinde bulunan maddeler nedeniyle laktoz vb. ürünlere alerjisi bulunan kişilerde protein tozu tüketilmesi alerjik hastalıklar ortaya çıkarabiliyor. Sindirim sorunları, mide bulantısı, ishal vb. sağlık sorunları ortaya çıkarabilen toz aşırı miktarda kullanıldığı takdirde böbrek hastalıklarına da davetiye çıkarıyor. Öte yandan protein tozu tüketiminin ardından spor yapılmaması veya hareket eksikliği gibi durumlar karaciğer yağlanmasını da beraberinde getiriyor.

Protein tozunun markası da dikkat edilmesi gereken konular içerisinde yer alıyor. Sağlıksız koşullarda üretilen tozlar ağır metaller içerdiği takdirde yeni sağlık sorunları ortaya çıkarabiliyor. Tozun kilo aldırma ve yağlanma olasılığı ise kişinin yaptığı sporda harcadığı kalori ile alakalı olarak değişkenlik gösteriyor. Tozu kullanan kişi gerekli kaloriyi harcadığı takdirde genellikle herhangi bir yağlanma problemi oluşmuyor.

Protein tozu içerdiği maddelerle kas kütlesinin artmasına ve sertleşmesine katkı sağlarken beraberinde yapılan sporla daha sağlıklı bir vücuda kavuşulmasını sağlıyor.

CANAN KARATAY'DAN PROTEİN TOZU UYARISI

Profesör doktor Canan Karatay’ın tozun zararları ile ilgili yaptığı açıklama ise şöyle; Yapılan araştırmalar gösterdi ki; protein, yağ ile birlikte vücuda girdiği zaman proteinin vücutta kullanımını o yağ hızlandırıyor. Çok daha güçlendiriyor. Vücut yapanlara ve yaptıranlara söylüyorum. En tehlikelisi protein tozlarıdır. En tehlikelisi sporculara 'adale yapacağım' diye verilen protein tozlarıdır. Trans yağ doludur. Bundan tamamen uzaklaşmak lazım. Hatta ithalini bile yasaklamak lazım. Çünkü trans yağlar vücudu geliştiriyor diye spor salonlarında sunuluyor. Güya kontrol altında. Protein tozu adaleyi büyütüyor. Kalp de bir adale. Kalbi de büyütüyor. Onun için de kalp krizi geçiriyor genç yaşta sporcularımız.

Protein Tozu Zararları

Spor yaparken sağlığınızı ne kadar düşünüyorsunuz? Bilinçsiz yapılan spor, uzmanına danışmadan gelişigüzel kullanılan vitaminler, besin destekleri, çeşitli takviyeler... Sonuç ise vücut geliştirme adına sağlığından olan gençler… Hatta bu nedenle can kayıpları bile yaşanabiliyor. 


Protein Tozu Nedir?

Protein tozu vücudunuzun temel taşlarından proteinlerin saflaştırılmış şekilde hazırlanmış halidir. Normalde gereken proteini yediğiniz etten, nohut, fasulye gibi baklagillerden, süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinden karşılıyorsunuz. Protein tozu bunlardaki aminoasitleri veya direk proteinleri içeriyor, yani aslında yediğiniz protein içeren besinlerden farklı değiller. Ama daha yoğun ve özel aminoasitleri içerebiliyorlar.

Protein Tozunun Markasına Dikkat!

Protein tozu ağır spor yapan, genellikle profesyonel düzeyde kişilerin kullanması gereken besin takviyesidir. Çünkü bu kişilerde günlük alınması gereken protein miktarı normal insanların 1,5-2 katı düzeyindedir. Bazen gıdalarla bunu almak zor olabilir ve bu durumda eksik miktar protein tozuyla karşılanır. Ama alınan protein tozunun markası ve cinsi çok önemlidir. Çünkü bu besin desteklerinin hepsi tezgah üzeri ilaç olarak nitelenen ürünlerdir. Bu nedenle ne kadar saf oldukları çok tartışılıyor. Bazen bu ürünlerin içinde bilerek veya bilmeyerek doping kabul edilen, ‘performansı arttırıcı vücuda zarar veren’ ilaçlar bulunuyor. Dolayısı ile bunları alırken tekrar tekrar düşünülmelidir.

Protein Tozu Kullanımı: Ne Zaman Alınmalı?

İhtiyacın üzerinde protein alınması demek; proteinlerin metabolizması ve atılması için böbrek ve karaciğerin daha çok çalışması demektir. Bu sadece protein ve aminoasit tozundan değil, gıdadan da kaynaklanabiliyor. İhtiyacın üzerinde alınan protein aynı zamanda ‘gut’ diye bilinen hastalığa da sebep olabiliyor. Dolayısıyla miktarı abartmamak en önemli husustur. Dozu artırmak yerine tozun antrenman sonrasında alınmasına özen göstermelidir. Yani asıl olan dozdan öte zamanlamadır. Bunun yanı sıra protein/aminoasit tozuna karışması muhtemel anabolizan steroidler, bazı kanserlere de sebep olabilir.

Protein Tozu ve Aminoasit Kemikleri Zayıflatıyor

Protein/aminoasit tozunun aşırı ve bilinçsiz kullanımı, kemik erimesi ve bağırsak sorunlarına da neden olabiliyor. Yüksek miktarda alınan protein, kemiklerin içindeki kalsiyumu boşaltıp, kemikleri zayıflatıp kırılmaya yatkın hale getiriyor. Bunun yanı sıra bağırsakta yeteri kadar emilemeyip ishale neden olabilirken, diğer yandan içindeki yan ürünlere alerjisi olanlarda reaksiyonlara neden olabiliyor.

Her Sporcu Protein Tozu Kullanmalı Mı?

Her birey ve sporcu doğru ve dengeli beslenmeli ve bu konuda doktorlardan, diyetisyenlerden destek almalı. Ama her sporcunun protein tozu kullanması gerekmiyor. Diyetisyenler, sporla artan ihtiyacı göz önüne alarak yeterli düzeyde beslenme ile sporcuların ihtiyaçlarını karşılayabildiği görüşünde. Bu nedenle protein/aminoasit tozlarına/haplarına ihtiyaç görülmüyor. Bu açıdan protein alımı için yeterli et tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Bu noktada da tüketilen etin kaynağı, nereden geldiği ve hayvanların nasıl beslendiği çok önemli sayılıyor. 2011’de Meksika’da yapılan 17 yaş altı Dünya Futbol Şampiyonası’nda 100’den fazla sporcunun yediği etten kaynaklanan dopinge rastlandı. Protein tozundan kaçıp protein için et tüketirken de dikkat etmek gerekiyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Protein tozu kullanmak zararlı mı? Protein tozu zararları neler?

Protein tozu kullanmak zararlı mı?

Protein tozunun zararları var mı? Spor salonlarının üye sayıları giderek artış gösteriyor ve giderek büyük bir piyasa haline geliyor. Sağlıklı, güçlü ve fit bir vücuda sahip olmak için spor salonlarına akın edenler belli bir süre sonra protein tozu kullanmaya başlıyorlar. Ağırlık çalışan sporcuları iyi bir çalışma programıyla, iyi beslenmeyle fit vucüda sahip olabiliyor. Ancak beslenme noktasında eksiklik yaşayanlar protein tozu gibi takviyelere başvuruyor. Peki protein tozu zararlı mı? Protein tozu zararları var mı? İşte tüm ayrıntılar...

Eğitmenler protein tozunun doğru kullanıldığında zararlı olmadığını öne sürüyorlarken doktorlar protein tozu kullanımını önermiyorlar.

Son dönemde protein tozlarının insan sağlığı için kalıcı zararlar oluşturabileceğine yönelik iddialar, spora başlama düşüncesinde olan vatandaşların bu konuda bir kez daha düşünmesine neden oluyor.İlaçlar ve protein tozlarının birbirinden ayırt edilmesi gereken ürünler olduğunu belirten

Fitness Eğitmeni Buğra Fidan

, protein tozlarının insan vücuduna yönelik ciddi bir tehdidinin bulunmadığını söyledi. Protein tozlarının bir fabrikasyon ürün olduğunu, ancak bu ürünlerin en fazla gofret kadar zararlı olabileceğini ifade eden

,

  • "Toplulumuzda protein tozu hakkında olumsuz bir bilinçlenme var. Bu insanların spordan bir nebze de olsa uzaklaştırıyor. Protein tozu, sadece besin desteğinden ibaret bir şey. Öte yandan, tavsiye ederim de demiyorum, bu kişisel bir tercihtir. Ama kesinlikle zararlı değil. Protein tozu denilen şey, peynir altı suyudur. Yani bir süt ürünüdür. Kimyasal bir şey değil, doğal bir ürün. Bu yüzden ilaç değildir. Yanlış anlaşılan konu da bu, protein tozları, ilaçla karıştırılıyor. Kısırlık yapar gibi kanılar var. Protein tozları ile alakalı böyle bir durum söz konusu değil. Bu konuda ayırt edilmesi gereken şey, sporcuların kullandığı ilaçlar ile protein tozlarının farklı şeyler olduğudur. İlaç kullanımı, ancak bu işi meslek edinmiş insanlar için anlayış ile karşılanabilir. Çünkü bu işten para kazanıyorlar. Ancak ciddi zararları olan bir ürün. İlaç kullanımını tabi ki tavsiye etmiyoruz. Protein tozu, spor yapan kişiye sadece besin değeri konusunda bir kazanç sağlar. Görünüş olarak yalnızca uzun vadede ufak da olsa bir katkı sağlayabilir. Ancak ilaç ile mucizevi bir vücuda sahip olunabilir. Bununla birlikte ciddi riskleri ve zararları da vardır. İlaçları tabii ki önermiyoruz" şeklinde konuştu.

BİLİNÇSİZ 'WHEY PROTEİN" KULLANIMI KISIRLIĞA YOL AÇABİLİR

Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi Ersan Turan'ın hazırladığı bitirme tezi sonucunda, vücut geliştirme salonlarında kullanılan whey protein tozunun bilinçsiz tüketimi halinde kısırlığa yol açabildiği belirlendi. Tokatta oturan dünya eski kick boks şampiyonu Ersan Turan, yüksek lisans yaptığı Erzurum Atatürk Üniversitesinde bitirme tezi hazırladı. Turan, tezinde daha çok sporcuların kas kütlesi oluşturmak için kullandığı ve vücut geliştirme salonlarında bulunan, peynir mayalanması sırasında oluşan peynir altı suyu kullanılarak imal edilen whey protein tozunun testisler üzerindeki etkisini ele aldı. 'Egzersiz modeli oluşturulan deney farelerinde whey proteini kullanımının testis dokusu ve sperm üzerine olan etkileri' adını verdiği tez çalışmasını Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Öztaşyonar, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fikret Erdemir ve 6 kişilik ekip ile yürüttü.

  • Tokat'ta Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nin Deneysel Tıp Araştırma Biriminde yürütülen çalışmada 21 deneysel fare kullanıldı. Deneysel fareler, 'kontrol grubu', 'whey proteini verilen grup' ve 'egzersizle birlikte whey protein verilen grup' olarak 3'e ayrıldı. Bu gruplardan 'egzersizle birlikte whey protein verilen' gruptaki deneysel farelere su içerisinde iki ay boyunca egzersiz yaptırılıp aynı zamanda whey protein tozuverildi. İkinci ayın sonunda bu gruptaki farelerin testis yapısı incelendi. Yapılan inceleme sonrası deney farelerinin testis ve sperm yapısında histolojik ve fizyolojik bozulmalar olduğu tespit edildi. Çalışma sonrası hazırlanan tezde, sporcuların çoğunun kullandığı whey proteintozunun mutlaka uzman kontrolünde ve yeterli dozajda kullanılması gerektiği belirtildi. Ayrıca bilinçsiz kullanılması durumunda testis ve spermlerde oluşan hasar sonucunda kısırlığa kadar varabilen sonuçlara neden olabileceğine dikkat çekildi.

YUMURTA TOZDAN DAHA UCUZ VE SAĞLIKLI

Habertürk'ün haberine göre; Her besindeki protein miktarı farklı. Daha somut örnekleştirelim; 100 gramlık bir balık, tavuk ve hindi etinde 20 gram protein bulunuyor. Kırmızı etlerde daha farklı, 100 gram dana etinde 22, koyun etinde 16, pastırmada 30 gram protein bulunuyor. Ancak kaliteli proteini zahmetli ve maliyetli yemeklerde aramaya gerek yok. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, yumurtanın en iyi protein deposu olduğunu söylüyor. Yapısında tamamı sindirilebilen yumurta aminoasit örtüsünün, anne sütüne oldukça yakın olduğunun altını çiziyor. 1 yumurtada 6 gram protein var. Sporcuların sabah kahvaltılarında en az 5 yumurta yemesi de ondan. Bitkisel yiyeceklerdeyse, 100 gram kuru fasulye ve mercimekte 20-25 gram protein bulunuyor. Ancak insan vücudu bitkisel proteinin tamamını kullanamazken hayvansal proteinlerin neredeyse tamamını kullanabiliyor. Ondan hayvansal besinler daha önemli...

DOKTORLAR HEMFİKİR: KULLANILMASIN

  • Peki protein tozu kullanmak zararlı mı? Bu konuda doktorlar neler diyor? Birçok doktoru aradık, araştırmalarını okuduk. Farklı birimlerdeki uzman hekimler protein tozlarına karşı mesafeli... İşte görüşler:

DOKTORLARDAN PROTEİN TOZU AÇIKLAMASI

- Obezite ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya: “Günlük protein ihtiyacının fazlası vücuttan atılırken kalsiyum çekiyor. Bu da kemik erimesine, karaciğerde yağlanmaya, kalp hastalıklarına, böbrekte patoloji varsa böbrek hastalığına sebep oluyor.”

- Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Siren Sezer: “Kalp büyümesine yol açabilir.”

- Diyetisyen Müge Başer: “Vücuda doğal protein kadar yarar sağlayamaz.”

- Acıbadem Fulya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ: “Protein tozu ağır spor yapan, genellikle profesyonel düzeyde kişilerin kullanması gereken besin takviyesi. Çünkü bu kişilerde günlük alınması gereken protein miktarı normal insanların 1.5-2 katıdır. Ama alınan protein tozunun markası ve cinsi çok önemli. Bazen bu ürünlerin içinde bilerek veya bilmeyerek doping kabul edilen, ‘performansı artırıcı vücuda zarar veren’ maddeler var. Dolayısıyla alırken tekrar tekrar düşünülmeli. Her birey ve sporcu doğru beslenmeli, bu konuda doktorlardan, diyetisyenlerden destek almalı. Ama her sporcunun protein tozu kullanması gerekmiyor.”

- Spor Hekimi Dr. Hikmet Yücel: “Protein tozları, bazı şahıslarca steroide geçiş için basamak olarak kullanılıyor. Bir spor hekimi olarak, reçetesiz ve kolay ulaşılabilir ek besinlere karşıyım.”

- Yrd. Doç. Dr. Abdullah Şumnu: “Protein tozlarını ve fazla protein tüketimini böbrekler açısından terazinin aynı kefesine koyabiliriz.”

- Cerrahpaşa Nefroloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Meltem Pekpak: “Protein tek başına alındığında vücut tarafından yakıt olarak kullanılır ve amacına ulaşamaz, kas yapımı olmaz. Böbrek hastalıklarına da yol açabilir. Bol su tüketmeli.”

- Spor Yaralanmaları ve Spor Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Emin Erdil: “Özellikle hobi olarak vücut geliştirme sporu ile uğraşan bireylerin ek olarak protein tozu veya başka bir ürün kullanmaları yerine yüksek protein içeren diyet uygulamaları sağlık açısından daha doğrudur.”

Hangi hastalık için hangi doktordan randevu alınır?
Hangi hastalık için hangi doktordan randevu alınır?

Mide ağrısı, bağırsak hastalıkları, karın ağrısı, saç dökülmesi, baş ağrısı, mide bulantısı, öksürük, ishal, kusma, titreme rahatsılığı olan vatandaşlar ya Sağlık Bakanlığı hastane randevu online sistemi MHRS portalında ya da Alo 182 üzerinden randevularını hızlı bir şekilde alabilmekte. Ağrıyan yere ve bölgeye göre, randevu almak isteyenler hangi bölümdem randevu alacaklarını bilmelidir ki hastalıklarına doğru teşhis konulsun. Hangi hastalığa hangi bölüm bakar, Hangi hastalık için hangi doktora gidilir? soruları sorulmakta. Peki hangi hastalığa hangi bölümden randevu alınır? İşte hastahane randevusu hakkındaki detaylar.

Protein Tozunun Sağlığınızı Tehdit Eden Zararları

Protein, vücut fonksiyonlarının normal değerlerde işlemesi için gerekli olan bir yapı taşıdır. Besinlerden alınabildiği gibi bazı durumlarda özel takviye gıdalardan da alınabilir.

Sporcu beslenmesinde ve gelişme çağında önemli bir yeri olan protein, en doğal haliyle süt ürünlerinden ve etten alınır. Vücut geliştirme sporu yapan kişiler için de büyük oranda gerekli olan protein, yeri geldiğinde protein tozu ile karşılanır.

Protein tozu sağlık söz konusu olduğunda uzmanları ikiye ayıran bir takviye gıdadır. Şimdi uzmanların tüm görüşünü size açıklamak istiyoruz. Verilen bilgilerden sonra vücudun protein ihtiyacını besinlerden ya da protein tozundan karşılamak tamamen size kalmış bir tercih olacak.

Günlük protein ihtiyacını protein tozundan almak isteyenler bu yazımızı dikkatlice okumalı. Çünkü protein tozunun faydaları olduğu gibi zararları da dikkat çekiyor!

protein tozu

Protein Tozu Nedir?

  • Vücudun alması gereken proteinlerin, saflaştırılmış haline protein tozu denilmektedir.
  • Protein tozu besinlerde bulunan amino asitlerin ve proteinlerin toz haline dönüşmüş türüdür.
  • Spor yapan kişilerin kas ve kemik gelişimini destekleyen bu ürün, dünya genelinde yaygın şekilde kullanılmaktadır.
  • Vücut geliştirme sporu için önerilen protein tozu ve protein tozundan hazırlanan ürünler, kas oluşumunu hızlandırıcı etkiye sahiptir.
  • Yumurta, soya, et, kazein ve whey protein tozu ile kullanıcıya sunulan çeşitler kişilerin vücut yapısına ve kas oranına göre tercih edilir.
protein tozu fiyatları

Protein Tozu Nasıl Yapılır?

Protein tozları arasında en sık kullanılan türü whey tozudur. Whey tozunun üretimi için ise inek sütü gereklidir. Protein tozu hangi aşamalardan geçip kas oluşumuna destek oluyor dediğinizde şu adımları hatırlayabilirsiniz.

  • Whey protein tozu için kesinlikle inek sütü gerekir ve bu sütün taze sağılması mühimdir.
  • Taze sağılan sütler gıda güvenliği açısından önemli olan testlerden geçer ve protein tozu için işleme alınır.
  • İnek sütünün %20’lik kısmında whey proteini yer alır. Bu protein türü ise kas oluşumunu büyük oranda hızlandırmaktadır.
  • Sağlık açısından faydalı olan enzimler whey proteinine eklenir. Sütün diğer enzimlerden ayrılması için dinlenmesi sağlanır.
  • İşlem esnasında süt kesilme yapar. Ortaya lor çıkar. Lor ise hemen hemen herkesin bildiği süt kesiği peyniridir.
  • Lordan elde edilen peynir, peynir tüketimi için ayrılır ve kalan kısmı protein tozu için kullanılır.
  • Lordan kalan sıvı yüksek ısıda kurutulur ve toz haline gelir.
  • Uzun ömürlü olması adına pastörize edilir ve protein tozu firmalarına satılır.
  • Protein tozu ihtiyacı olan kişiler, aslında sütte yer alan proteinleri toz halinde almaktadır.

Lor Peyniri Nasıl Yapılır? Faydaları – Kalori, Protein ve Besin Değerleri

protein tozu zararları

Protein Tozunun Sağlığa 5 Zararı ve Yan Etkisi – Uzman Görüşler

Protein tozunun yararları gündeme sıkça gelmektedir. Unutulmaması gereken bir detay daha vardır: Protein tozunun kişiler üzerindeki zararları! Uzmanlara göre protein tozu zararları hem ruhu hem de bedeni büyük oranda etkilemektedir. Kas oluşumunu hızlandırmak adına kullanılan protein tozu yan etkileri ile bu satırlarda bilinçlenmenizi sağlayacak!

1) Bağırsakları Yoruyor

  • Protein tozu zararlı mı diye düşünenler, protein tozunu kullanmaya karşı biraz çekimser.
  • Evet, protein tozu aslında zararlı bir takvide gıda. Uzmanlar protein tozu almak yerine yumurta ve et yemeyi önermekte.
  • Düzenli bir şekilde protein tozu alan kişilerin bağırsakları, aynı besine maruz kaldığı için bir süre sonra bağırsak faaliyetleri bozuluyor.
  • Sporcular için önemli bir besin maddesi olan protein tozu, birçok kişide zaman zaman bağırsak tembelliğine ya da ishale neden olmaktadır.
mide hazımsızlık

2) Kemikleri Zayıflatıyor

  • Kişilerin yüksek oranda protein ağırlıklı beslenmesi, kalsiyum alımını düşürmektedir.
  • Uzun süre kullanım sonucunda kemik yapısını etkileyen protein tozu, belirli bir yaştan sonra kemiklerin zayıflayıp kırılmaya müsait olmasına neden oluyor.
  • Gelişme çağında protein tozunun kullanımının kesinlikle tehlikeli olduğunu hatırlamanızda büyük fayda var.
kas ağrısı

3) Deri Sarkmasına Neden Oluyor

  • Haftanın belirli günlerinde protein tozu kullanıp ağırlık çalışanların, protein tozunu bıraktıktan sonra cildinde sarkma meydana geldiği bilinmektedir.
  • Protein tozu kullanıldığı süreçte kas ve deriyi toplayan bir güce sahiptir.
  • Vücut bu besine alıştığı için kullanıma ara verdiğinizde deride sarkma yaşanabilir.
fit vücut

4) Karaciğeri Etkiliyor

  • Protein tozu kullanan kişilerin birçoğunda sivilce meydana gelmiştir. Protein tozunun yan etkilerinde ise sivilce yer alır.
  • Karaciğer enzimlerinin dengesini bozan protein tozu, bazı kişilerde karaciğer hastalığına sebep olmaktadır. Doktorlar bu konuda ise net bir görüş içindedir.
  • Karaciğeri korumak ve kas gelişimini ilerletmek için sağlıklı beslenmeyi tercih etmelisiniz.
karaciğer ağrısı

5) Alışkanlık Oluşturuyor

  • Erken yaşlarda protein tozu kullanan kişiler, ileri yaşlarda da protein tozu kullanmak ister. Bu besinin verdiği bir alışkanlıktır.
  • Uzmanlar bazı kişilerin psikolojik bir oyun içinde olduğu kanısındadır.
  • Protein tozu dışında çok az besin ile öğünlerini oluşturan kişiler, bir süre sonra bu takviyeden vazgeçemiyor ve alışkanlık haline dönüyor.
protein tozu zararları

Protein Tozu Nasıl Kullanılır?

Protein tozu kullanımı bir koç yardımı ile gerçekleşmelidir. Vücut yağ ve kas oranına göre protein tozunun miktarı belirlenir. Genel olarak kullanımına değinecek olursak şu sonuçları görebiliriz:

  • Protein tozunu spor yapacağınız günlerde ve diğer günlerde kullanabilirsiniz.
  • Vücut ağırlığınıza ve kas oranınıza göre belirlenen ölçüdeki protein tozunu su ile karıştırıp içebilirsiniz.
  • Tüketim kolaylığı adına özel shaker şişeler satılmaktadır. Bu şişeleri spor günlerinde değerlendirebilirsiniz.
  • Gün içinde almanız gereken kalori biraz daha yüksekse protein tozunu süt ile karıştırıp da içebilirsiniz.
  • Spor yapmadan önce protein tozunu içmeniz her zaman daha sağlıklı kabul edilir.
protein tozu nasıl kullanılır

Protein Tozu Ne İşe Yarar?

  • Protein tozunun kullanım amacı kas oluşumunu hızlandırmak olduğu için ilk görevi kişinin kas kütlesini artırmaktır.
  • Protein tozu aynı zamanda günlük protein ihtiyacını karşılar.
  • Tokluk hissi vereceği için diğer besinlerden sizi uzak tutar.
  • Kas ve sinir hücrelerinin çalışmasını sağlar.
  • Doku ve hücre onarımını hızlandırır.
  • İhtiyacınız olan enerjiyi verir ve tüm gün dinçlik sağlar.
protein tozu zararları

Protein Tozu Faydaları Nelerdir?

  • Protein tozu kas yapısını korur ve kas yıkımını önler.
  • Kas kaybı yaşayan kişilerin ileri yaşlarda kemik hastalığına yakalanma riski çok yüksektir.
  • Vücudunuzda pozitif nitrojen oluşumunu gerçekleştirir. Bu ise yeni dokular için mühimdir.
  • Yaklaşık 1 ölçek protein tozunda %20 oranında kalsiyum bulunur.
  • Kalsiyum ise kas ve kemik yapısının sağlığını korur.
  • Düşük kalorili olduğu için yağ yakımını sağlar. Yağ yakarken kas oluşumu hızlanır.
protein tozu faydaları

Protein Tozu Fiyatları Ne Kadar?

Protein tozu fitness salonlarında ve spor marketlerinde satışa sunulan bir gıda takviyesi olmuştur. Çeşitli markaların ürettiği protein tozu farklı rakamlar ile tüketiciye sunuluyor. Birçok firma ise shaker şişesi ile beraber kampanyalı bir paket hazırlamış durumda. Eğer ilk defa protein tozu kullanacaksanız spor danışmanından tavsiye alarak ve marka güveni sağlayan isimleri dikkate alarak kullanmanız önerilir. İnternet üzerinden veya büyük spor marketlerinden bu ürünleri temin edebilirsiniz!

  • West Nutrition Whey Protein Tozu 504 gr: 74 TL
  • Mysupplement Whey Protein 1023 gr: 115 TL
  • Çikolatalı Powerlife Nutrition Whey Protein Tozu 450 gr: 65 TL
  • Hardline Whey 3matrix Protein Tozu 908 gr: 129 TL
  • Weider Premium Whey Protein Tozu 2300 gr – Çikolata Aromalı: 379 TL civarındadır.
protein tozu faydaları

Karın Kası Yaparken Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Protein İçeren Besinler Listesi – Yüksek Protein Kaynağı 13 Yiyecek

Kas Yapmak İsteyenler İçin En Etkili 12 Yiyecek, Beslenme Tüyoları

Protein Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? 3 Günlük Protein Diyeti Listesi

Kas Ağrısı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Kas Ağrısına Ne İyi Gelir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası