klima tutulması belirtileri / Dikkat, klima fena çarpabilir! - Sağlık Haberleri

Klima Tutulması Belirtileri

klima tutulması belirtileri

Klima Çarpması

Klima Çarpması Nedir?

Klima çarpması, klimalı ortamlarda çok uzun süre bulunmak ve/veya klimanın çok düşük derecelerde çalışmasından kaynaklanan soğuk algınlığı benzeri bir tıbbi durumdur.

İdeal oda ısısı derece olup, bireylerin klimasız ortamlara çıktıklarında karşılaştıkları sıcaklık farkının çok yüksek olmaması gerekir. Pek çok insanın özellikle yaz aylarında deneyimlediği bu hastalık genellikle ciddi seyretmez.

İlaç kullanımı gerektirmez ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.

Kadınlar, erkekler veya çocuklar klima çarpması yaşayabilirler. İleri veya çok küçük yaşlardaki bireyler daha büyük risk altındadır.

Şikayetler genelde klimaya alışık olmayan, alerjik bünyeli, kapalı ortamlarda uzun süre çalışan veya klima karşısında uyuyan bireylerde ortaya çıkar.

Klima çarpması baş ağrısı, mide bulantısı, burun akması, halsizlik gibi genel ve soğuk algınlığı benzeri belirtiler ortaya çıkarır.

Özellikle alışveriş merkezleri, plazalar, ofisler, spor salonları gibi kapalı havalandırma sistemleri ile havalanan yerlerde klimaların/havalandırmaların içinde ya da duş başlığı, havuz, sauna gibi nemli alanlarda legionella adı verilen bir bakteri yaşar.

Klima çarpmasına ek olarak, bu bakteri de lejyoner hastalığı (klima hastalığı) adı verilen bir çeşit zatürreye neden olabilir. Lejyoner hastalığı gelişmesi durumunda genellikle ilaç tedavisi alınması gerekir.

Hatta ileri yaştaki bireyler, ek akciğer hastalığı olanlar veya bağışıklık sistemi sorunları bulunanların hastanede tedavi görmesi gerekebilir. Bu nedenle klima çarpmasına maruz kaldığını düşünen fakat bir iki gün içinde belirtilerde azalma yerine artış yaşayan bireylerin hekime başvurması önerilir.

Klima Çarpması Belirtileri Nelerdir?

Klima çarpmasına ait belirtiler genellikle vücudun koruması gereken ısıyı sağlama çabasından kaynaklanır ve özellikle klimasız ortamla klimalı ortam arasındaki sıcaklık farkı çok yüksek olunca ortaya çıkar.

Belirtiler ortaya çıktıktan sonra klimalı ortamlardan uzak durulursa kısa süre içinde kendiliğinden kaybolurlar.

En sık görülen belirtiler ise şunlardır:

Klima Çarpması Nedenleri Nelerdir?

Klima çarpmasının 2 temel nedeni vardır. Bunlardan ilki, klima filtrelerinden yayılan mikroplarla temas etmek; ikincisi ise çok soğuk havaya uzun süre maruz kalmaktır.

Klimaların ve havalandırmaların düzenli olarak temizlenmemesi durumunda filtrelerinde birikmiş küf, toz ve bakteri sporları, virüsler veya mantarlar gibi pek çok organizma klima her çalıştığında ortama tekrar tekrar dağılır.

Ayrıca, klimalar iç ortamdaki havayı soğutarak geri üfleme prensibine sahiptir. Yani az havalanmış, havası temiz olmayan, pek çok bireyin nefes alıp vermesi sonucu içeriğinde mikropların arttığı hava içeride dönüp durur.

Tüm bunlar bireylerin bakterileri, virüsler veya mantarlarla karşılaşmasına neticede de hastalanmasına sebep olur.

İkinci neden ise, insanın bünyesine uygun olmayan derecede soğuk bir ortamda bulunmaktır. İnsan vücudu için ideal iç ortam ısısı derecedir. Bazı bireyler daha soğuk ortamları da tolere edebilir. Fakat bu çoğunlukla sağlıklı değildir.

Çok soğuk hava, kandaki savunma hücrelerinin hareketliliğini azaltarak vücuda giren mikroplara karşı bireyi savunmasız bırakır.

Buna ek olarak, virüsler özellikle de burundan giren solunum yolu virüsleri soğuk havada daha hızlı aktive olur ve hastalık yapar.

Klima Çarpması Teşhisi

Klima çarpması genelde hekime gitmeye gerek olmadan kendi kendine kısa sürede çözülen bir problemdir. Fakat hekime başvurulması durumunda teşhis için tıbbi öykünün alınması ve poliklinik şartlarında basit bir fizik muayene yeterlidir.

Hastanın tıbbi geçmişi de bu evrede sorgulanır. En önemli faktör bireyde kronik bir akciğer hastalığı varlığıdır.

Fizik muayenede hekim durumu boğaz enfeksiyonlarından ayırmak için ışıkla boğaza bakar ve solunumun etkinliğini değerlendirmek için sırtı ve göğsü dinler. Genelde klima çarpmasında bu iki muayenenin de sonucu normal veya normale çok yakın saptanır.

Eğer akciğer seslerinde bozulma mevcutsa, bireyin durumu ağırsa, belirtiler gündür devam ediyor ve artıyorsa, şiddetli öksürük eşlik ediyorsa veya nefes darlığı mevcutsa teşhis lejyoner hastalığı olabilir.

Bu durumda; balgam veya idrar örneği alınması, göğüs filmi (röntgen) çekilmesi ve kan tahlili yapılması gerekir. Elbette tedavi stratejisi de tamamen değişecektir.

Klima Çarpması Tedavisi

Klima çarpması tedavisi için evde uygulanabilecek basit yöntemler yeterli olacaktır. Genelde hekime başvurmaya ve ilaç kullanmaya gerek yoktur. Tedavide ilk basamak tahmin edilebileceği gibi daha fazla klimaya maruz kalmamaktır.

Klimalı ortamlardan uzak durulmalı, mümkün olduğu kadar temiz hava alınmalı ve ortam havalandırılmalıdır. Ayrıca klima filtrelerinin temizlenmesi tekrar açıldığı zaman aynı mikroplarla temas etmeyi önleyecektir.

İkinci basamakta ise mevcut belirtilerin iyileştirilmesi yer alır. Ateşi olan ve rahatsızlık duyan bireyler ılık bir duş alabilir ya da ateş düşürücü ilaç alabilir.

Baş ağrısı için sessiz bir ortamda dinlenip uyunabilir veya yine ağrı kesici-ateş düşürücü ilaç alınabilir. Eklem-kas ağrıları ve diğer belirtiler için klimasız ve doğal havalanan rahat bir ortamda istirahat etmek yeterlidir.

Klima çarpması mide bulantısı ve ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına da yol açacağından beslenme düzenini değiştirebilir.

Hafif gıdalarla beslenmek ve mutlaka su eksiğini su ile (çay, kahve, gazoz, soda değil) yerine koymak, vücudu susuz bırakmamak gerekir.

Klima Çarpması Tedavi Edilmezse

Klima çarpması tedavi edilmese de gün içinde kendiliğinden kaybolur. Bu sürede klimaya maruz kalmadan istirahat etmek yeterlidir. Yaşamsal tehdit oluşturan veya acil tedavi edilmesi gereken bir sorun değildir.

Dolayısıyla hastaların acil servislere başvurması veya hekim kontrolü dışında antibiyotik kullanması önerilmez.

Elbette bünyesi hassas ve alerjik olan, her klimaya maruz kalışı hastalanmakla sonuçlanan bireylerin bir takım yaşam tarzı değişiklikleri yapması gerekebilir (çalışma ortamını değiştirmek, üşümenin önüne geçecek şekilde giyinmek, susuz kalmamak, bağışıklık sistemini güçlü tutmaya çalışmak gibi).

Sürekli hasta olmak vücudun direncini düşürecek ve ek enfeksiyonlara zemin hazırlayacaktır.

Bireyde klimaya maruz kalma sonucunda lejyoner hastalığı meydana geldiyse kesinlikle hekim kontrolünde antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir. Hatta ileri derece bakım gereken hastalar için hastaneye yatış önerilebilir.

Lejyoner hastalığı bir tür zatürredir ve tedavisiz kalması durumunda ölümcül olabilir.

Klima Çarpmasına Ne İyi Gelir?

Klima çarpmasına karşı bünyesi hassas bireylerin klimadan uzak durması en uygun öneri olacaktır.

Bunun yanı sıra klimaya bağlı hastalıkların önlenmesi için şunlar da önerilebilir:

  • Klimaların uygun derecede çalıştırılması, soğuk değil serin bir ortam sağlamak
  • Klimanın direkt karşısında veya önünde oturmamak, doğrudan esintisini almamak
  • Havalandırma ve klimaların düzenli ve sık sık temizlenmesi, dezenfekte edilmesi
  • Dış ortam ile klimalı ortam arasında sıcaklık uçurumu olmaması, bireylerin yumuşak geçişler sağlaması
  • Klima çarpması oluştuktan sonra istirahat etmek, bol sıvı tüketmek ve klimadan bir süre uzak kalmak

Klima Çarpmasına Ne İyi Gelmez?

Klima çarpmasında hastalığın iyileşme sürecini uzatan veya tekrar ortaya çıkmasına sebep olacak faktörler şunlardır:

  • Yeteri kadar dinlenmemek, hastayken aşırı fiziksel efor sarf etmek
  • Susuz kalmak, su ihtiyacını çay, kahve, gazlı içeceklerden gidermeye çalışmak
  • günden fazla süren öksürük, nefes darlığı, yüksek ateş gibi belirtileri ciddiye almamak ve hekime başvurmamak
  • Lejyoner hastalığı geliştiyse antibiyotikleri ve reçete edilen diğer ilaçları düzenli almamak
  • Hekim kontrolü dışında antibiyotik kullanmak
  • Klimaların çok soğuk ( dereceden daha düşük) iç ortam sıcaklığı oluşturacak şekilde çalıştırılması
  • Terlemenin ardından hemen klima çalışan, çok soğuk bir ortama girilmesi
  • Araçta, evde veya herhangi bir klimalı ortamda cihazın doğrudan yüze çevrilmesi, karşısında veya hemen altında oturulması
  • Uzun süre klima filtrelerinin temizlenmemesi, havalandırma ve klimaların rutin bakımlarının yaptırılmaması

Klima Çarpması İlaçları

Klima çarpması için genelde ilaç kullanmaya gerek yoktur. Fakat ağrıları yoğun olan ve ateşten rahatsızlık duyan bireyler ağrı kesici-ateş düşürücü parasetamol veya ibuprofen gibi yangı giderici ilaçlar kullanabilir.

Eğer bireyde basit bir klima çarpması değil de lejyoner hastalığı meydana geldiyse kesinlikle antibiyotik kullanımı gerekir.

Bu durumda azitromisin, klaritromisin, moksifloksasin, siprofloksasin gibi antibiyotikler kullanılır.

Fakat kesinlikle hastaların hekim kontrolü olmadan antibiyotik kullanmaması gerekir. Zaten günümüzde reçetesiz antibiyotik satışı yapılmamaktadır.

Klima Çarpması için Hangi Doktora Gidilir?

Klima çarpması için genellikle hekime başvurmaya gerek yoktur. Klimalı ortamlardan uzak durmak ve dinlenmek belirtilerin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Fakat lejyoner (klima) hastalığı gelişmesi şüphesi varsa bir Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurulması gerekir.

Bireyin lejyoner hastalığı geçiriyor olabileceğine dair belirtiler şunlardır:

  • saat içinde belirtilerde iyileşme olmaması, aksine artma olması
  • Ateşin aniden yükselmesi veya sebat etmesi
  • Öksürük
  • Nefes darlığı
  • İştahsızlık, halsizlik, yorgunluk
  • Ciddi baş ağrısı
  • Bilinç bulanıklığı, kafa karışıklığı

Bu belirtilerin görüldüğü; özellikle ileri yaşta olan, kronik solunum yolu hastalıkları bulunan (astım, KOAH, bronşektazi, kronik bronşit gibi) veya bağışıklığı zayıf bireyler (kanser tedavisi alanlar, organ nakli olanlar, steroidli ilaç kullananlar veya yenidoğan bebekler gibi) legionella bakterisinin yol açtığı zatürreye yakalanmış olabilirler.

Vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları önerilir.

Dikkat, klima fena çarpabilir!

Klimayı verimli şekilde kullanmıyorsanız, hem cebiniz hem de sağlığınız tehlikeye girebilir.

İSTANBUL - Düzenli olarak bakımı ve temizliği yapılmayan, yanlış seçilen klimalar astımı da tetikleyebilir, zatürreeye de neden olabilir. Oysa alacağınız bazı basit önlemler, boğucu yaz günlerini rahat geçirmenizi ve sağlığınızı korumanızı sağlayabilir.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Ahmet Selvi, boğucu ve sıcak yaz günlerinin kurtarıcısı klimayı doğru kullanmama durumunda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını sıraladı ve şu önerilerde bulundu:

"Sıcak ve boğucu yaz günlerinde klimalar, günlük yaşantımızı son derece kolaylaştırabilir; hele de nemli bir iklimde yaşıyorsak! Klimaların asıl olarak iki önemli işlevi vardır; havayı soğutmak ve havadaki nemi düşürmek. Klimalar aynı zamanda, vücudumuzun ısısını kendi kendine düşüremediği durumlarda gelişen ve hayati tehlike taşıyabilen sıcak çarpmasından da korur.

Klimalar son derece faydalı aletler olmalarına rağmen doğru kullanılmadığında çok fazla sağlık sorunlarına da neden olabilir. Sağlık problemlerinin önemli bir kısmının nedeni; klima sisteminde biriken ve çoğalan mantar, polen ve bakterilerin (hastalık yapıcı mikroorganizmalar) ev içindeki havayı yoğun bir şekilde kirletmesinden kaynaklanır. İşte doğru kullanılmadığında klimanın neden olabileceği hastalıklar:

KALBİ OLANLAR DİKKAT!
İç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki sıcaklık farkı 6 dereceyi geçmesi, ortam sıcaklığında ani gelişen yüksek değişiklikler, ilk önce solunum sistemi ve dolaşım sistemini etkiler. Kan damarlarında meydana gelen ani değişiklikler kendimizi hasta hissetmemize neden olur. Bu durum özellikle kronik kalp, akciğer ve şeker hastalığı olan yaşlı insanları daha çok etkiler.

ASTIMINIZ TETİKLENEBİLİR
Bakımı kötü ve yetersiz yapılan klimaların, akut farenjit, nezle ve akut tonsilit gibi üst solunum yolu hastalıklarına neden olduğu ispatlanmıştır. Kirli hava filtreleri, toz ve bakterilerin tekrar tekrar ev içi havasında sirkülasyonuna neden olur. Havası bu mikroorganizmalarla kirletilmiş bir ortamda zaman geçirmek; astım hastalarında bir atağın tetiklenmesine, alerjik rinitin alevlenmesine, burun, boğaz ve gözlerde tahriş hissi ve nezle benzeri hastalığa neden olabilir.

LEJYONER HASTALIĞINDAN KORUNUN
Klimanın neden olduğu lejyoner hastalığı, çok tehlikeli olabilen bir zatürree çeşididir. Sıcak, nemli ortamlarda ve su kaynaklarında yaşayabilen bir bakteri olan ‘legionella’ isimli bakteri bu hastalığa neden olur. Bakımı yapılmayan klima sistemlerine yerleşen ve çoğalan bu bakteri, klima tarafından oda havasına dağılır. Bakteri içeren bu havanın solunmasıyla zatürree meydana gelir.

Tipik olmayan (atipik) zatürree olarak da adlandırılır. Adından da anlaşılacağı gibi belirtiler genellikle tipik zatürreeden farklıdır. Sıklıkla mide-bağırsak sistemine ait belirtiler ön plandadır; bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı görülebilir. Ayrıca kas ve eklemlerde ağrı ve ardından yüksek ateş gelişir. İlerleyen günlerde nefes darlığı, göğüs ağrısı ve kanlı balgam görülebilir.

Hastalık bazen son derece hızlı ve agresif seyredebilir. Erken tanı, tedavi başarısını doğrudan etkiler. Hastalık çok ilerlediğinde solunum yetmezliği gelişebilir ve can kaybına neden olabilir.

HASTA BİNA SENDROMU
Günlük yaşantımızın yaklaşık yüzde ’ini işyerlerimizde veya evlerimizde, yani kapalı mekanlarda geçiriyoruz. Yaz aylarında düzenli olarak temizlik ve bakımı yapılmayan klimalar; hem yaşadığımız mekanları kirleten toz, mantar sporları ve bakterilerin kaynağı olabilir hem de bunların tekrar tekrar ev içindeki havaya karışmasına neden olur.

Böyle bir kapalı mekanda kalmak ve zaman geçirmek solunum yolu rahatsızlıklarına neden olur. Belirtiler hasta binaya girildikten sonraki birkaç saat içinde başlar. Göz, burun ve boğazda tahriş hissi, nefes darlığı, öksürük, göğüste hırıltı, ciltte tahriş, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk, baş ağrısı ve dönmesi, bulantı ve kusma sık görülen belirtiler arasındadır.

Dikkat, klima fena çarpabilir! - 1Dr. Ahmet Selvi

KLİMA AKCİĞERİ DE VAR!
Klima akciğeri, hasta bina sendromuna benzer bir hastalıktır. Klimaların kanallarının, borularının ve nemlendirici ünitelerinin mikroorganizmalarla kirlenmesi ve bu organizmaların oda havasını yoğun bir şekilde kirletmesinden kaynaklanır.

Klima akciğeri hastalığının belirtileri, klima havasına maruz kalındıktan saat sonra ortaya çıkar. Belirtiler; titreme, kırgınlık, halsizlik, öksürük, nefes darlığı, bazen de ateş, bulantı, kusma ve iştah kaybıdır. Belirtiler klimalı ortamdan uzaklaşıldığında azalır, ancak bir hafta kadar sürebilir.

KLİMAYI DOĞRU KULLANMA REHBERİ
Klimanızı etkili ve verimli bir şekilde kullanmıyorsanız hem cebiniz hem de sağlığınız tehlikeye girebilir.

• BÜYÜK DİYE TUTTURMAYIN: 'Daha büyüğü daha iyidir' düşüncesi klima için geçerli değildir. İhtiyacınızdan daha büyük bir klima evinizi soğutur, ancak sağlığınızı ve ekonominizi bozar. Bazı firmaların internet sitelerinde bulabileceğiniz basit formüllerle soğutacağınız alanın boyutlarına göre hangi güçte bir klimaya ihtiyacınız olduğunu kolayca hesaplayabilirsiniz.

•DÜZENLİ BAKIM YAPTIRIN: Herhangi bir mekanik sistem gibi, klimanızın performansı en üst düzeyde çalışabilmesi için düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Kullandığınız filtrelerin tipine göre düzenli aralıklarla filtreler temizlenmeli ve değiştirilmeli.

MERKEZİ ÜNİTEYİ UNUTMAYIN: Hem oda ünitesinin hem de merkezi ünitenin bakımı yapılmalı.

•FİLTRELERE DÜZENLİ TEMİZLEYİN: Filtrelerin düzenli temizliği ve değişimi aynı zamanda cihazınızın verimli çalışmasını da sağlar.

•DIŞ ÜNİTEYE DİKKAT EDİN: Dış ünitenin bulunduğu yer temiz tutulmalı.

•BORULARI İHMAL ETMEYİN: Borularınızı temiz tutun. Borular temizliği en çok ihmal edilen parçalardır. Borularınızı yılda bir temizleyin.

•SICAKLIK FARKININ HASTA ETTİĞİNİ UNUTMAYIN: İç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki sıcaklık farkı 6 dereceyi geçmemelidir. Ortam sıcaklığında ani gelişen yüksek değişiklikler kendinizi hasta hissetmenize neden olur."

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Genel Sağl&#x;k
  • Sağl&#x;k

SAĞLIK HABERLER&#x;

Klima Çarpmas&#; Nas&#;l Geçer? Evde Tedavisi

Hayat&#;m&#;z&#;m pek çok alan&#;nda yard&#;mc&#; olan elektrikli cihazlardan biri olan klimalar, yaz ve k&#;&#; aylar&#;nda kurtar&#;c&#; bir hale gelir. Nemli, bunalt&#;c&#; s&#;caklarda iç mekanlara serinlik vererek pek çok ki&#;inin kendini daha iyi hissetmesini sa&#;lar. K&#;&#;&#;n ise oda s&#;cakl&#;&#;&#;n&#; istedi&#;iniz ayara getirerek so&#;uktan etkilenmenizi önler.

Klima, kontrollü &#;ekilde kullan&#;ld&#;&#;&#;nda her mevsim faydal&#; olmaktad&#;r. Ancak yanl&#;&#; kullan&#;mda klima çarpmas&#; ad&#; verilen geçici bir rahats&#;zl&#;&#;a neden olacakt&#;r. Sa&#;l&#;&#;&#;na dikkat edenlerin klima çarpmas&#;na iyi gelen &#;eyler hakk&#;nda bilgi sahibi olmas&#; gerekir. Arad&#;&#;&#;n&#;z pek çok faydal&#; bilgiyi ise bu yaz&#;m&#;zda bulabilirsiniz.

Klima çarpmas&#; ne iyi gelir diyenler için bu sat&#;rlarda do&#;al ve bitkisel çözüm önerilerine de&#;indik. Daha rahat nefes almak ve kaslar&#;n&#;z&#;n sa&#;l&#;kl&#; çal&#;&#;mas&#;na destek olmak için klimay&#; bilinçli &#;ekilde kullanman&#;z önerilir.

klima çarpmas&#;

Klima Çarpmas&#; Nedir? Nas&#;l Olur?

  • Klima çarpmas&#;, klimadan esen havan&#;n etkisiyle vücudun zarar görmesidir.
  • Çok s&#;cak günlerde terlememek ad&#;na aç&#;lan klima, ani bir &#;s&#; de&#;i&#;imi ya&#;ad&#;&#;&#;n&#;zda öksürük ve ü&#;ütme gibi durumlar&#; meydana getirebilir. Bu rahats&#;zl&#;&#;&#;n ad&#; da klima çarpmas&#; olarak bilinir.
  • Geçici bir nezle ya&#;atan klima çarpmas&#;, en çok da akci&#;erleri etkiler. S&#;cak ve so&#;uk hava aras&#;nda gidip geldi&#;inizde &#;s&#; de&#;i&#;mesinden dolay&#; vücudunuz yorulur ve bir süre grip, öksürük, yorgunluk hissedilir.
  • Klima çarpmas&#;n&#;n bir etkisi de omuz ve boyun bölgesinde olu&#;an kas&#;lmad&#;r. Bu kas&#;lmay&#; genellikle ofis ortamlar&#;nda çal&#;&#;an klima nedeniyle ya&#;ayabilirsiniz.
  • Uzun süre klima rüzgar&#;na maruz kald&#;ysan&#;z ve çok nadir hareket ettiyseniz; so&#;uk esen hava boyun ve omuz kaslar&#;n&#;n kas&#;lmas&#;na neden olacakt&#;r.
  • Klima çarpmas&#;ndan uzak kalarak sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde ya&#;amak için; kliman&#;n yüksek ayarda olmas&#;na engel olmal&#;s&#;n&#;z.
  • Yaz günlerinde oda s&#;cakl&#;&#;&#;n&#; derecede sabitleyebilirsiniz.
  • K&#;&#; aylar&#;nda so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; ya&#;amamak için oda s&#;cakl&#;&#;&#;n&#; dereceye getirebilirsiniz.
  • Verilen de&#;erlerin fazlas&#; klima çarpmas&#;na neden olabilir.
  • Çocuklar&#; ve hasta ki&#;ileri klima çarpmas&#;ndan korumak için; odadaki &#;s&#;y&#; kontrol etmek gerekir.
  • Yaz aylar&#;nda serin bir odadan s&#;cak odaya geçerken ani terleme olu&#;abilir. Bu durum özellikle çocuklar&#; etkilemektedir. Çocuklar hava &#;artlar&#;na uygun &#;ekilde giydirildi&#;inde, klima çarpmas&#; riski de dü&#;er.

Klima Çarpmas&#; Belirtileri Nelerdir?

  • Klima çarpmas&#;n&#;n vücudunuzdaki etkilerinden en belirgin olan&#; burun t&#;kan&#;kl&#;&#;&#;d&#;r.
  • Oda içinde sabit kalan havadan dolay&#; s&#;k s&#;k burun t&#;kan&#;kl&#;&#;&#; ya&#;an&#;r. Bunu önlemek için klima çal&#;&#;an odan&#;n bir miktar sürekli havaland&#;r&#;lmas&#; gerekir.
  • Gözlemlenen di&#;er belirti ise vücut kas&#;lmas&#;d&#;r. Özellikle de ba&#; çevresinin zor hareket ettirilmesi dikkat çeker.
  • Klima arkan&#;zda kal&#;yorsa ve siz de s&#;k s&#;k klimal&#; ortamda bulunuyorsan&#;z; boyun çevrenizin tutuldu&#;unu hissedebilirsiniz.
  • Klima çarpmas&#; ya&#;ayan ki&#;iler öksürmeye ba&#;lar. Akci&#;erler yoruldu&#;u için öksürme olu&#;ur.
  • Genel vücut yorgunlu&#;u da klima çarpmas&#;n&#;n gözlemlenen belirtilerinden biridir.
  • Uzun bir aradan sonra, ilk defa klimal&#; ortama girdiyseniz ba&#; a&#;r&#;s&#; da sizinle olacak etkilerden biridir.
klima çarpmas&#; belirtileri

Klima Çarpmas&#;na Ne &#;yi Gelir? Evde 10 Do&#;al Tedavi

Klima çarpmas&#;ndan dolay&#; kendinizi kötü hissetti&#;inizde; aile hekiminize gidebilirsiniz. Aile hekiminin size önerdi&#;i tedavilere ek olarak evde do&#;al &#;ekilde bitkisel yöntemlerle iyile&#;me sürecinizi h&#;zland&#;rabilirsiniz. Bu süreçte bol bol s&#;v&#; alarak, vücudunuza enerji sa&#;layabilirsiniz.

Et suyuna haz&#;rlanm&#;&#; çorbalar, do&#;al meyve suyu ve meyve dilimleri size çok iyi gelecektir. Bir süre dinlenerek ve bitkisel destekleri kullanarak sa&#;l&#;&#;&#;n&#;za kavu&#;abilirsiniz. Hangi bitkiler klima çarpmas&#;na iyi gelir diyorsan&#;z; sizlere &#;ifal&#; bir liste sunal&#;m:

1) Papatya Çay&#;

  • Evde klima çarpmas&#; tedavisi için bitki çaylar&#;ndan yard&#;m alabilirsiniz.
  • Papatya çay&#;, size bu sürede yard&#;mc&#; olacakt&#;r. Balgam at&#;lmas&#;n&#;, öksürü&#;ün kesilmesini sa&#;layan papatya çay&#; klima çarpmas&#;n&#;n vücudunuzda olu&#;turdu&#;u etkileri hafifleterek iyile&#;tirecektir.
  • Gün içinde 2 fincan, taze papatya çay&#; içebilirsiniz.

Papatya Çay&#;n&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Neye &#;yi Gelir? Ne &#;&#;e Yarar?

papatya çay&#;

2) Ye&#;il Çay

  • Klima çarpmas&#; bo&#;az a&#;r&#;s&#; ve kas&#;lmalar&#; önlemek için antioksidan etkili ye&#;il çay içebilirsiniz.
  • Ye&#;il çay&#; çe&#;itli aromalarla tatland&#;rabilirsiniz. Limon, karanfil ve tarç&#;n ekledi&#;inizde olu&#;an öksürük ve balgam da hafifleyecektir.
  • Vücudun kas&#;lmas&#;n&#; önleyerek, hastal&#;k sürecinin daha hafif atlat&#;lmas&#;na yard&#;m eder.

Ye&#;il Çay&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Zay&#;flat&#;r M&#;? Ne Zaman &#;çilmeli?

ye&#;il çay

3) Ball&#; Zencefilli Süt

  • Klima çarpmas&#;ndan ötürü olu&#;an solunum yolu hastal&#;klar&#;n&#; önlemenin en do&#;al yolu; gece uyurken ball&#; zencefilli süt içmektir.
  • S&#;cak ball&#; zencefilli süt sayesinde, bo&#;az a&#;r&#;s&#; ve ba&#; a&#;r&#;s&#; iyile&#;tirilir. Ball&#; zencefilli sütü her ya&#;tan ki&#;iye vererek klima çarpmas&#;ndan kurtulmas&#;na yard&#;m edebilirsiniz.
  • Bu süreçte vücudunuzun ihtiyaç duydu&#;u enerji de; ball&#; zencefilli sütten kar&#;&#;lan&#;r.

Tarif için: Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k Güçlendirici Alt&#;n Süt

Alt&#;n Süt Nedir? 8 Muhte&#;em Faydas&#;, Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

4) Adaçay&#;

  • Adaçay&#;, öksürük krizlerini dindiren ve balgam&#;n at&#;lmas&#;n&#; kolayla&#;t&#;ran bir do&#;al çayd&#;r.
  • Klima çarpmas&#;n&#;n bir an önce iyile&#;mesi için gün içinde 2 fincan olmak üzere içilmesi önerilir.
  • Adaçay&#; mineral aç&#;s&#;ndan zengin bir çayd&#;r ve bu hastal&#;&#;&#;n k&#;sa sürede vücuttan at&#;lmas&#;n&#; kolayla&#;t&#;r&#;r.

Adaçay&#;n&#;n Faydalar&#;: Hiç Duymad&#;&#;&#;n&#;z Bilgiler, Uzman Görü&#;ler

adaçay&#;

5) Nane Çay&#;

  • Klima çarpmas&#;n&#;n etkilerinden biri de burun ve nefes t&#;kan&#;kl&#;&#;&#;d&#;r. Bu etkiyi nane çay&#;yla ortadan kald&#;rabilirsiniz.
  • Nane çay&#;, solunum yolunu rahatlat&#;r ve akci&#;erlerin de toparlanmas&#;na destek olur.
  • Yaz ve k&#;&#; aylar&#;nda klima çarpmas&#;ndan kurtulmak için nane çay&#; içebilirsiniz.

Nane Çay&#;n&#;n Faydalar&#;, Hastal&#;klara 7 &#;ifal&#; Özelli&#;i

nane çay&#;

6) Kekik Çay&#;

  • Kekik çay&#;, solunumu rahatlatan bo&#;az yolunu yumu&#;atan bir çayd&#;r.
  • Özellikle de s&#;k s&#;k öksürme meydana geldi&#;inde tüketilmesi önerilir.
  • Klima çarpmas&#;ndan dolay&#; ya&#;anan vücut a&#;r&#;s&#; ve balgaml&#; öksürük; kekik çay&#; sayesinde iyile&#;tirilir.

Kekik Çay&#; (Zahter)

7) Ihlamur Çay&#;

  • So&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; ya&#;ayan pek çok ki&#;inin tüketti&#;i &#;hlamur, klima çarpmas&#; ya&#;ayanlara da önerilir.
  • Öksürük, bo&#;az a&#;r&#;s&#;, vücut yorgunlu&#;u ve kas a&#;r&#;lar&#;n&#; iyile&#;tirecek etkiye sahiptir.
  • Ihlamur içerken barda&#;a bal ekleyerek vücut direncinizin yükselmesine yard&#;m edebilirsiniz.

Ihlamur Hakk&#;nda Genel Bilgiler

8) Ku&#;burnu Çay&#;

  • Ku&#;burnu çay&#; içerek, klima çarpmas&#;n&#;n etkilerinden kurtulmak çok kolay.
  • Dilerseniz ku&#;burnu çay&#;n&#;, isterseniz ku&#;burnu ezmesini s&#;cak suyla bulu&#;turup s&#;cak bir içecek olarak içebilirsiniz.
  • Ku&#;burnu çay&#;n&#;n vitamin de&#;eri yüksektir ve bu süreçte daha h&#;zl&#; iyile&#;menizi sa&#;lar.

Ku&#;burnu Çay&#; Tarifi

9) Rezene Çay&#;

  • Vücudunuza enerji veren, bo&#;az yolunu rahatlatan rezene çay&#; sayesinde birkaç gün içinde klima çarpmas&#;ndan kurtulabilirsiniz.
  • Taze rezene çay&#;n&#; sabah ve ak&#;am olmak üzere günde 2 defa içebilirsiniz.
  • Bu çay sizi ba&#; a&#;r&#;s&#;ndan, bo&#;az a&#;r&#;s&#;ndan ve gripten kurtaracakt&#;r.

Rezene Çay&#; Faydalar&#;,  Neye &#;yi Gelir? Zay&#;flat&#;r M&#;? Nas&#;l Demlenir?

rezene çay&#;

10) Ball&#; Turp Suyu

  • Klima çarpmas&#; için önerilen do&#;al yöntemlerden bir di&#;eri de ball&#; turp suyudur.
  • Ball&#; turp suyunu haz&#;rlamak için orta boy bir turp al&#;n&#;r ve ortas&#;nda ufak bir delik olacak &#;ekilde oyulur.
  • Bu turp bir barda&#;a yerle&#;tirilir. Delikten 1 ka&#;&#;k bal ak&#;t&#;l&#;r. saat sonra ball&#; turp suyu tüketilir. Klima çarpmas&#; için önerilen etkili yöntemlerden biridir.

Ball&#; Kara Turp

Klima Çarpmas&#; Kaç Günde Geçer?

  • Klima çarpmas&#;n&#;n belirtilerini vücudunuzda görüyorsan&#;z; derhal evde tedaviye ba&#;lamal&#;s&#;n&#;z.
  • &#;ayet ate&#;iniz yüksek ç&#;k&#;yorsa; doktora görünüp gerekli ilaçlar&#; kullanmaya ba&#;layabilirsiniz.
  • Klima çarpmas&#;n&#;n ortalama 3 gün etkisi görülür. Fakat vücut direnciniz çok dü&#;ükse bu süre biraz uzayabilir.
  • Sa&#;l&#;kl&#; beslenerek, C vitamini aç&#;s&#;ndan zengin besinleri tercih ederek ve evde do&#;al yöntemleri deneyerek klima çarpmas&#;ndan k&#;sa süre içinde kurtulabilirsiniz.
  • Klima çarpmas&#;n&#; önlemek için her y&#;l klima temizli&#;i yapt&#;rmal&#;s&#;n&#;z. Klima içinde biriken tozlar, iç mekandaki ki&#;ilerin sa&#;l&#;&#;&#;n&#; her aç&#;dan etkilemektedir. Bu nedenle s&#;k s&#;k klima temizli&#;i yapt&#;rman&#;z önerilir.
klima çarpmas&#;na ne iyi gelir

Bo&#;az A&#;r&#;s&#;na &#;yi Gelen Do&#;al Yöntemler

Viral Enfeksiyonu Geçiren 8 Bitkisel Tedavi

Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k Sistemini Güçlendiren Yiyecekler Listesi

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu – Evde Bitkisel 10 Tedavi Yöntemi

Burun T&#;kan&#;kl&#;&#;&#;na Ne &#;yi Gelir? Evde An&#;nda Etkili 6 Do&#;al Çözüm

Klima çarpmasına dikkat

Yaz aylarında yaşanan sıcak havalar nedeniyle alınan önlemlerde aşırıya kaçılabiliyor. Bunlardan en yaygın olanı, klimanın belli kurallara bağlı kalmadan kullanılması… Bu durum sağlık açısından tehlike arz ediyor. Pek çok ev, iş yeri, araba ve sosyal alanlardaki klimalar çok sayıda kişide kas, boyun ve sırt ağrıları, eklem tutulmaları, enfeksiyon, alerji, hatta zatürre gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Klimanın bilinçsiz ve yanlış kullanımı yaz aylarında bu sağlık sorunlarındaki artışın nedenini açıklıyor.


Klimanın önünde durmayın

Pek çok kişinin yaz mevsiminde yaşadığı boyun ve sırt ağrıları klima kullanımına bağlı olarak artıyor. Bilinçsiz klima kullanımı nedeniyle bel, boyun ve kas ağrıları, eklem tutulmaları, enfeksiyon, alerji ve zatürre gibi sağlık sorunları yaşamamak için öncelikle klimaların hava üfleyen kanallarının önünde durulmaması ve sıcak bir ortamdan çok soğuk bir ortama aniden geçilmemesi gerekiyor. Kas tutulmalarından ve şiddetli ağrılardan korunabilmek için iç sıcaklık ile dış sıcaklık arasındaki farkın 5 ila 10 derece arasında olması önem taşıyor.

Sıcak havalarda boyun, bel ve sırt bölgeleri terliyor ve buradaki kaslar gevşemeye başlıyor. Klimanın soğuttuğu bir ortama girilmesiyle terli bölgeler aniden soğuk hava ile temas edince kas spazmlarından kaçış olmuyor. Sadece kas spazmı bile ağrılı bir durum iken; buna zaten var olan boyun fıtığı, kireçlenme, omurga eğrilikleri ya da fibromiyalji gibi rahatsızlıklar eşlik ediyorsa tutulmalar kaçınılmaz hale geliyor. Boyun kaslarında gelişen spazm, gerilim tipi baş ağrılarına neden oluyor. Kişinin migren tipi baş ağrısı şikayeti varsa, tekrarlayan boyun spazmı veya tutulması migreni tetikleyerek atağın daha şiddetli ve uzun sürede geçmesine sebep olabiliyor.

Klima böyle çarpıyor!

Sıcak havalarda boyun, bel ve sırt bölgeleri terliyor ve buradaki kaslar gevşemeye başlıyor. Klimanın soğuttuğu bir ortama girilmesiyle terli bölgeler aniden soğuk hava ile temas edince kas spazmlarından kaçış olmuyor. Sadece kas spazmı bile ağrılı bir durum iken; buna zaten var olan boyun fıtığı, kireçlenme, omurga eğrilikleri ya da fibromiyalji gibi rahatsızlıklar eşlik ediyorsa tutulmalar kaçınılmaz hale geliyor. Boyun kaslarında gelişen spazm, gerilim tipi baş ağrılarına neden oluyor. Kişinin migren tipi baş ağrısı şikayeti varsa, tekrarlayan boyun spazmı veya tutulması migreni tetikleyerek atağın daha şiddetli ve uzun sürede geçmesine sebep olabiliyor.

Klima ağrılarından kurtulmak için&#x;

Klimaların sebep olduğu boyun ve sırt ağrıları, kas spazmları, tutulma gibi şikayetler, şiddetine göre farklı tedavilerle sona erdirilmeye çalışılıyor. Medikal tedavide ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, semptomları geçirerek kişinin hareket kabiliyetini kolaylaştırıyor. Sıklıkla uygulanan fizik tedavide ise ağrı ve spazm gibi semptomların ortadan kalkması ve kişinin olabildiğince erken hareket etmesi amaçlanıyor. Fizik tedavi yönteminde sıcak, soğuk, alçak, orta frekanslı akımlar ve TENS gibi cihazlardan yararlanılıyor. Diğer bir tedavi yöntemini de egzersiz ve hafif tempolu yüzme oluşturuyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası